Hisse senedi karlı bir şey mi?
Nasıl oluyor biraz bilgi verebilir misiniz?
Hisse senedi karlı bir şey mi?
Nasıl oluyor biraz bilgi verebilir misiniz?
Usulüne uygun yaparsan gayet karlı bir iş.
Öncelikle iki farklı yol var bence buna başlamak için.
1- Borsayı tam olarak bilmeden sadece sağlam olan hisselerle direk bodoslama başlayıp sonra yavaş yavaş öğrenmek.
2- Borsayla ilgili kitaplar okumak, videolar izlemek veya yazılar okumak gibi seçeneklerle borsayı öğrenip öyle girebilirsin.
Hisse adı vermiyim 8 haziranda 36 lira maliyetli bir hisse almıştım bölünmeye girdi hatta daha yeni bölünme öncesi fiyatı 64 liraydı. Yani şöyle diyim bölünmeye katılmasaydım ya da olmasaymış bile Hazirandan Ekime kadar ben paramı neredeyse 2 katına çıkarmışım. 4 ayda ben paramı 2 katına çıkardım bu hissede neredeyse diyebilirim.
Borsa için kitap önerisi istersen Borsa 101 derim - Akıllı yatırımcı ve zengin baba yoksul baba kitaplarını öneririm. Tabi önceliğin borsa 101 olsun ki borsa terimleri borsa hakkında bilgiler vs. öğrenirsin.
Biraz detay gerektiren bir şey buradan yazayım biraz detaylı.
Borsada yatırım yapmadan önce şunlar göz önüne alınmalı.
1- Borcun var mı? Yoksa tamamdır. Eğer borcun varsa bu borcu ödemek konusunda borç kontrolün tamamen altında değilse borsadan kesinlikle uzak dur. Neden? Misal işten çıkarma maaş geç yatma vs. olası ihtimaller göz önünde olmalı. Bazen borsa düşüşte olur filan acil para lazım olur kredi ödeme vs. Hissende düşüşteyse eğer zararına hisselerini satmak zorunda kalabilirsin.
2- Aylık harcamalarında para artıyor mu? Şöyle misal her ay 1000 lira diyelim örnek veriyorum bu 1000 lira yatırım yapacaksın ya bu seni kesinlikle etkilemeyecek bir meblağ olmalı yani nasıl dersek her ay düzenli yatırım yapacaksın ama sen o parayı senelerce unut borsa uzun vadeli kazandırır. Kısa vadeli tavsiye etmem.
3- Aylık kenara para kalmıyor yatırım yapamam diyorsan şuna bakılmalı. Gereksiz bir harcamam var mı? Örneğin kahve içiyorsun dışarıda bunu tamamen bitir ya da nadiren iç kahveni dışarıda. Kahveyi evden termosta yapıpta dışarıda ya da iş yerinde içebilirsin. Bu tarz lüks veya gereksiz harcamalar varsa azaltılabilir veya sonlandırılabilir.
4- Yatırım yapacağın parayı uzun süre boyunca unut yani o para bana lazım olacak hemen diye düşünme uzun vadeli düşün. Haftada 1 aldığın hissenin firmasını takip et bak. Ne durumda sonuçta sen ortak gibi bir şeysin yatırım yapmışsın şirkete. İşler yolunda mı bir sorun var mı yatırım yapıyor mu yapacak mı gelecek planları neler vs.
5- Güvenilir sağlam hisseler tercih edilmelli. Her popüler firma sana borsada kazandırmaz bazıları ç4kaldır. Paran 20 yıl geçse de aynı civarda kalır hatta enflasyona karşı bile ezilir.
Bu arada yatırım tavsiyesi değildir.
şu an hisse almalık bir firma önerebilir misiniz?
Yatırımda uzun vadeli düşünmelisin.
Sasa ve Hektaşı kesinlikle öneririm. Ayrıca temettü olarakta Ereğli firmasını öneririm.
Bu arada şöyle diyeyim yatırım yapacağın para seni etkilemeyecek para olmalı yani atıyorum bir ay sonra filan o para bana lazım olur dersen pek sağlıklı yatıırm olmaz zararda edebilirsin. Çünkü borsa bazen düşüşte olur bazende hisselerin tahtacıları veya firmanın kendisi kasıtlı düşüş yapar burada amaç şudur panikleyen insanlara hisselerini sattırmak ve onları almak amaçlıdır. Bizim insanımızın %90 ı borsa yatırımını bilmiyor. Yatırım yapayım hemen zengin olayım diye dünya yok. Yatırım yapılır düzenli bir şekilde ve 3-5 yıl sonra gelinen nokta çok başka olur. Sabırlı olun, başkalarının oyunlarına gelmeyin sabırlı ve istikrarlı şekilde yatırımlarına devam etmelisin.
Ayrıca dediğim firmaları araştır sırf ben dedim diye yatırım yapma. Bak grafiklerine yatırımcısına ne kadar kazandırmış, ne kadar değer kazanmış hisse, yatırımları aktif olarak devam ediyor mu? Gelecek planları nedir vs. bunlara bak. Hektaş, Sasa ve Ereğli bu hisselerden pişman olmazsın uzun vadeciyim diyorsan ve düzenli yatırım yaparsan.
Yatırım tavsiyesi değildir. Bunu şu amaçla yazdım yasal olarak yatırım tavsiyesi vermek suçtur.
Yatırım taviyesi değildir.
Cevap
1Cevap
Söyle düşükten alabileceğin bir hisse bulursan ve değer kazanırsa güzel olur
Biraz bilgi verseniz mesela fiyatları nasıl alındığı hakkında hiçbir bilgim yok
Ama yapmak istiyorumda
Bilmiyorsan hiç girme bence
Bu işin içinde olamama rağmen şu an bitcoin ve hissede kaydım 76 bin
Öğrenip girilebilir bence
Öyle hemen öğrenilecek bişey değil ki
Tamamdır teşekkür ederim
Ben senin için diyorum yani ha kullanmadığım bir para olur kenarda boş boş duruyordur lazım değildir o zman yatır bırak kalsın
Merak ediyorum ya batırmak sorun değil benim için yinede teşekkür ederim
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?