%80 zamdan bahsediliyor sizce çözüm mü?
şu an 15 bin kazanıyorum 20 bin olur sanırım ama bu enflasyon ortamında hiçbir kıymeti yok paranın.
%80 zamdan bahsediliyor sizce çözüm mü?
şu an 15 bin kazanıyorum 20 bin olur sanırım ama bu enflasyon ortamında hiçbir kıymeti yok paranın.
Maaslara zam yapmak çözüm değildir. Maaslara zam yaptığınız da bu üretim maliyetlerine de yansır.
1 milyon liraya evini satışa çıkaracak adam 1.8 milyon liraya satışa çıkarır. 1000 liraya kiraya verecek olan 1800 liraya kiraya verir. kısa vadeli ferahlama sağlasa da orta vadede issizligi arttırmaktan baska bir işe yaramaz. 5 personel çalıştırdığım zamanlar da mecburen 2 sini işten çıkartıp, sorumluluğu diğer personellere yüklerim.
maasları değil arzı arttırmalısınız. Aslında bu lise 1. Ci sınıf çocuklarının bile bildiği temel iktisattır. Ama işte bazıları anlamamakta ısrar ediyor
Geçmiş yılın zammından bize ne? Ben Ocak ayında askerden geldim. Askere gitmeden önce 1bin dolar yani 7bin lira alıyordum. şu an 12-13 bin alıyorum ama alım gücü yok paranın 2 yıl önce kullandığım telefon redmi 8'i 2600e almıştım. Yani maaşımın %30uyla. şu an 2022 model resminin ortalama bir fiyatı 7-8 bin lira. İçtiğim sigara 12 lira falandı şu an 28 lira. Oturduğum semtte standart bir daire kirası 2-3 bindi şu an 5-6 bin. Ne zam mı?
Abicim asgari ücrete bu kadar zam yapmak enflasyonun önüne geçmez aksine enflasyonu azdırır. Bunu 2020/1 ve 2022/7 asgari ücretlerinin alım güçlerini karşılaştırarak anlayabilirsiniz zaten.
Cevap
8Cevap
Asgari ücrete bu kadar zam yapilması tamam asgari ücret alanlar için bir nebze rahatlatıcı olur. Ama ülke ekonomisine zarar verir. Ekonomik krizin çözümü para basıp dağıtılan maaş miktarını arttırmak değil, üretim yapıp arz miktarını artırmaktan geçiyor.
Asgari ücrete zam yapılsa nolur zam geldi diye yine her şey ateş pahası olacak. Bu durum artık işverenlere de külfet. Nereden tutsam elimde kalıyor. Nereden nereye…
Para bas TL değer kaybetsin daha çok para bas TL daha çok değer kaybetsin.
Asgari ücrete gelen zammın bir önemi yok önemli olan karşılığı kac dolara denk geliyor alim gücü nedir
Yapılması gereken enflasyonun önüne geçmek ama işte
Kesinlikle öyle.
Yeterli değil 2 ay rahat edilir sonra yine ayni noktaya geliriz. Enflasyon dengede tutmalari lazim
yetmez. devamı ocakta
Başka yöntemler denemelisin eleman
Bu tutmaz.
Az bile.
Yetmez