+1 yılBurada birden fazla durum var aslında...
öncelikle kardeşinizle ilişkiniz nasıl? Yani kardeşinizin ne yapacağından (işe girer mi? geri öder mi vs) bağımsız olarak sizin gönlünüzden onun rahatı için böyle bir hediye vermek geçiyor mu? Ailenin sevimlisi, haylazı vs olabilir ve sizin canınız hiç o kadar ay gidip eli sıcak sudan soğuk suya değsin istemiyor olabilir. O zaman büyük olasılıkla bedellisini ödüyoruz.
sonralıkla 14k maaşın gideceği başka nereler var? yani ayrı evde misiniz? başka yükümlülükleriniz var mı? anne babanızın öncelikli ihtiyaçları vs
işiniz garanti mi veya ayrılırsanız bile azıcık zorlansanız da krediyi bir şekilde ödeyebilecek misiniz?
kardeşinizin daha önceden verip sonra hiç yokmuş gibi tutmadığı orta boyutlarda sözler oldu mu? Birkaç tane olduysa bundan sonrası için de işarettir. Yani işe girmeye uğraşmayacağı, kendini geliştirmeyeceği, azıcık bir şey eline geçerse de onu iade etmek yerine size ve ailenize hikaye anlatacağı gibi...
insan sevgi duyduğu küçüğüne yönelik bu yukarıdakilere de aldırmayabilir ki hakkıdır. ama öncelikle iyi bir analiz yapmak ardından da en kötü senaryoyla, birader "ablamı kekledim kredi çektirdim" derken "bizim haylaz beni keklediğini sanıyor ama ben ona hayatının en büyük hediyesini aldım keşke bundan sonra kendini disipline sokup bunun hakkını verse, hayat boyu yanında ablası olmaz" da denebilir.
her durumda da askerlik insana bir şey katmaz. askerde bazı şeyleri öğrenme hikayesi büyük bir safsata. orada 6 ayda öğreneceğini niyeti olan 1 günde öğrenir. niyeti olmayan da öğrenmiş olmaz sadece maruz kalmış olur. zaten zorla da güzellik olmaz.
biradere sevgiler, size de sabırlar ve kolaylıklar.
00 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılMaaşın istersen 100 bin lira olsun. Kardeşin gidiversin bir zahmet zaten 1 ayı acemilik vs. izin hakları öyle geçecek. 6 ay nedir askerlik için. Ben 12 ay yaptım benden bile fazla yapanlar var bu devirde daha önceden gidip. Şu açıdan bak enflasyon devamlı artıyor kardeşin sana 80 bin lirayı 5-10 yıl sonra verse ne farkedecek? 80 bine sen kredi çeksen 24 ay taksit yaptırsan bile en az 100 bine patlar bu sana faiziyle. Aylık 4-4.5 bin lira civarı taksit ödemesi yapacaksın. Ayrıca şu açıdan bak yarının hiç bir garantisi yok işsiz kalsan borç batağında kalacaksın bide.
İşe girip ödeyecekmiş ama maaşının ne kadarını verecek sana ve verecek mi zaten versede yıllar sonra sen o parayı alsan değerinin çok altında almış olacaksın.
Şahsen çekme işten çıkartılırsın bir şey olur kalırsın öyle yığınla borçla. İşin garanti olsa bile çekme kendi çabalasın kolaya alışmasın. Sen nasıl emek vermişsin çalışmışsın 14 bin liralık maaşlı iş buldun. Ayrıca geri ödemeye niyeti olsa şu an işe girerdi. Bedelli yapmaya niyeti olsaydı önceden planını yapıp işi gücü olur para biriktirirdi. Bir kısmı çıkışmaz o zaman istese hadi oradan anlardıkta o da yok. Askerden sonra iş bulacak mı bulsada verecek mi belli değil. Versede sen 80 bine 100 bin vermiş olduğun gibi bu parayı yıllar sonra aldığın içinde bide taksit taksit çok felaket bir zarara girersin.
23 Yorumla- +1 yıl
Bide belirtmek isterim. Askere düşeceği yere ve kişinin kendisine bağlı ama askerde isteyen bir çok şey öğrenebilir. Mesela ben askerde kendi kıyafetlerimi ütülemeye başladım ütü yapmayı öğrendim pantolona çizgi bile yapıyorum. Profesyonel işi olmasada kıyafetlerimi dikebiliyorum iğne iplikle. Çamaşır makinesi ve kurutma makinesi kullanmayı öğrendim. Perde asmak, bulaşık yıkama alışkanlığı, temizlik işleri gibi günümüzde işime yarayacak pek çok şeyi orada tecrübe ettim alışkanlık haline getirdim severek yapıyorum açıkçası. İnsanın içinde olmalı öğrenmek ama aslında inanın askerliğin çok faydası var farklı insanlar tanıyorsun farklı görüşler ve bilgiler öğreniyorsun komutanların oluyor harika bir deneyimim oldu. Ayrıca branşına göre işte öğrenmiş oluyorsun. Örnek ben ilk yardımdan yangın söndürmeye kadar şeyler öğrendim sivil hayatımda işe yarar bunlar hep. Bırak gitsin o yüzden askere belki daha farklı biri olarak döner. Kafayı yiyenler ise zaten bu kişiler psikolojik sorunlu empati yoksunu insanlar oluyor çok gördüm askerde. Askerlik sabretmeyi, disiplini ve olgunlaşmayı öğretir tabi niyeti olana.
- +1 yıl
Görüş ve beğeniler için teşekkür ederim :)
+1 yılKredi çekilecek durum var, çekilmeyecek durum var. Benim Toki ev peşinatı için 40 bin tl ye ihtiyacım vardı kardeşimin hazır kredi limiti olduğu için hemen çekip gönderdi.
Ama kardeşin 6 aylık askerlik için 80 bin tl kredi çekilmesi hiç mantıklı değil. 6 ayda askerliği boyunca 80 bin tl harcayamaz bile.
Bence krediyi çekme kardeşin askere gitsin gelsin.
10 Yorumla
+1 yılSen askerliğini nasıl yapmışsan kardeşin de öyle yapacak. Sen kendin normal yapmışsan kardeşinin bedelli askerlik ücretini ödemek zorunda değilsin. Babanızın parası varsa o ödesin. Sana düşmez kesinlikle. Kardeşinin hemen işe gireceği ne malum? Senin işinden olmayacağın ne malum? İlerde hayırlı bir işin olur (nişan, evlilik) ya da kendi kendi ihtiyacın için kredi çekme durumun olur. Kardeşinin keyfiyeti için sen zorda kalırsın. Kardeşindir, yardımına koşarsın, bir yere kadar. Faiziyle birlikte 100 bin tlyi geçen bir borçlanmadan bahsediyorsun, bu kardeşi kardeşe düşürmek için çok yeterli bir meblağ. Vererek kötü olacağına vermeden vermeden kötü ol. Paranı alamadıkça gene kardeşinle kötü olacaksın. Bunları bilmek için alim, müneccim olmaya gerek yok.
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
63Cevap
- Para & Ekonomi konusunda 23,2b cevap paylaştı.
u +1 yılÇekerdim
00 Yorumla Kesinlikle çekme. İnsan kendi bir şeyler başarıp yapmalı bunu. Ayrıca bu hareket biraz keyfi. Fazla paran olur önemsemezsin ki böyle bir durumda bile önemsenmeli. Hayat bu kadar kolay değil. Ayrıca çalışıp ödemesi değil mesele. Belki kısa zamanda öder ancak bedelli askerlik işi olan, askerde nakit ve vakit kaybı olacak insanlar için önemli. Yani iş güç yok keyfe keder. Bence düşünme bile. Kendi bulabiliyorsa bulsun.
00 Yorumla
+1 yılYa affedersin de bu askerlik zırvalığının kalkması lazım gelişmiş ülkelerin hiçbirinde zorunlu askerlik yok bizim ülkede neden askerlik bu kadar kutsal bir şey olarak görülüyor anlamıyorum.
Askerlik, komutanların egosunu tatmin etmek ve kül tabaklarını temizleyip ayak işlerini yapmaktan başka bir şey değildir. Ben de askere gitmek istemiyorum.
Kardeşin mümkünse askere hiç gitmesin bedelliyi verin
Askerlik yerine vatanı daha başka türlü kurtarmak çok daha önemlidir
00 YorumlaKardeşin 6 ay askerlik yapınca sivil hayatında kaybedeceği iyi bir işi var mı. Eğer geliri olmayan ya da asgari ucretle çalışan biriyse bedelli askerlikten çok zarar edersiniz. Ama senin gibi 10 bin ya da üstünde maaş alıyorsa 6 ay askerlik yapınca 80 bin maaş kaybı olur. Maddi olarak artı ve eksileri toplayın arada ki farka göre karar verin
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılAskerlik insanlık dışı bir uygulama. Devlet vergi alıpta bir de insanları askerliğe zorlaması anlamsız. Verilen eğitimle bir savaşta 10 sn fazladan yaşarsın belki 😛🥴 6 ay patates muamelesi yapmak derdinde devlet. Sonra de erkek oldun artık ölebilirsin denmekte 😂 papa gibi bir şey devlet kafaya göre kutsuyor arsa falan veriyor paşa aklınca.
00 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılAylık ne kadar maaşınmolduğu ayrı kknu, işsiz kardeşinin senden bdelli için para istemesi ayrı konu. Bir işte çalışıyor olsa da ödrmenin bir kısmını kendisi karşılayıp bir kosmını senden istese anlarım. Ama bu yaptığı uyanıklık ve muhtemelen de sana o parayı ödemez ya da çerez ğarasına döner. Bence gitsin yapsın askerliğini
00 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılO parayi asla. geri vermeyecek. Hatta yaptigin iyilik kotuluk olarak sana geri donecek.
Ama arkerligin ne kadar berbat bisey oldugunu bilsen 80 bin degil 800 bin bile verirsin. Yani kardesini seviyorsan o parayi onun iyiligi ivin cope atabileceksen hic dusunme ode bedelliyi.00 Yorumla
+1 yılben 12 ay istikham asteğmen olarak yaptım 301. dönem .
kardesım dese , şükür finansmanımız var bedellli diye , serefsizim vermem yapsın daltarak, herkes gibi askerlık .
10 YorumlaKardeşin iş adamı ya da çok önemli işleri mi var. Milyonluk şirket mi yönetiyor. Gitsin 6 ay askerlik yapsın.18 ay doğunun dağlarında askerlik yaptık.6 ay ne ki
10 Yorumla6 ay gitsin gelsin bunda ne var ya
her türk asker doğar aga gidip yapacak
10 Yorumla
+1 yılaylık 14 değil 100 binde borcum olsa yapmam böyle birşeyi. askerlik kişinin kendi sorumluluğudur. yapabiliyorsa kendi para bulsun gitmesin. parası yoksa gidecek. ben gittim çalıştım kazandım paramı.
00 Yorumla
+1 yılSakat olur anlarım hasta olur anlarım çalıştığı iş yapacağı boşluğu doldurmaz anlarım ama işin kaydın yok bir sıkıntın yok git yap kardeşim ne var bunda yapanlar ana kuzusu değil mi?
00 Yorumla
+1 yılBen 12 ay yaptim severek bitirdim o zaman imakanlae yoktu askerde çekmeyin 6 ay yapsin gelsin 2 acemilik zaten bu devide para kazanılmiyo mecbur olmayana kadar kredi çekmeyin
00 YorumlaAlti ustu 6 ay o kadar para bi de eskiden "askerlik yapmayana kiz vermezler" derlerdi Gidip yapsin, erkegi pisiren denemlerden biridir askerlik
00 Yorumla
+1 yılSenin maaşın ne kadar olduğu onemli degil. Onemli olan kardeşinin ne kadar maaş aldığı. Cok Iyi bir isi varsa düzeni bozulmasın diye yapılabilir. Ama keyif icin 80 bin verilmez
00 YorumlaŞahsen vermezdim bunun sebebi bedelli askerlik yapanları örselediğimden değil herkesin kendi kararı ama çalışmayıp askerden kaçmak için ablasından para isteyen birinin geri ödeyeceğini daha doğrusu şöyle diyim ödeyebiliceğini sanmıyorum ( biyerde afedersin ödeyemiyorum napim diyip seni borçla bırakır ödediğinle kalırsın)
00 Yorumla
+1 yıl80 bin çok. Gelirim çok iyiyse evet öderim kardeşim için ama gelirim iyi değilse kredi çekip ödeyemem.
10 YorumlaAbim bende istese hoşt derim. Manyak mıyım ben? Kızım üstüne bırakacak. 6 Ay tuvalet temizleyecek pek bir şey olmaz.
00 YorumlaKardeşin askerde harcayacağı 6 ayda çalışır o kredini öder iş tecrübesi sgksı yanına kar kalır. yardım et çocuğa
00 Yorumla
+1 yılverin parayı yapsın bedelli. kafayı yedirmeye psikolojisini bozmaya hiç gerek yok şahsi fikrim.
01 Yorumla- +1 yıl
Bence disiplin görsün adam olsun
80/6=13,3 bin tl
Aylık 13,3 bin tl sana ödeme yapamayacağına göre boş ver askere gitsin.
00 Yorumla
+1 yılEnayimisin nasıl ödeyecen
Gitsin 6 ay yapsın gelsin
Kim bilir kaç senede ödersin
Güvenme kardeşine00 Yorumla
+1 yılO paraya yazık olur sadece, 6 ayda yapılan askerlik zaten askerlik değil gitsin gelsin. Karakter ve kişilik adına gerçekten faydası dokunuyor
00 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 672 cevap paylaştı.
+1 yılBedelli askerliği destekliyorum ancak bunun için helemdw başkası için kredi çekmek olacak iş değil çocuğum olsa cekmem kredi
00 Yorumla
+1 yılBos ver istersen aylik maasin 100 bin olsun gitsin pasa pasa 6 ay askerligini yapsin da gelsin
00 YorumlaPara & Ekonomi konusunda 861 cevap paylaştı. bu Z kusaginda boyle bir tembellik var. Askerlige biraz da toplumla yuzlesmek, spor yapmak, duzenli yasamak ve kultur sahibi olarak bakin gencler.
00 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 539 cevap paylaştı.
+1 yılKardesim degil mi çekerim gitsin yapsin oderse öder ödemezse canı sagolsun
10 Yorumla Hayatta ödemez o parayı. Gidip aslanlar gibi yapsın askerliği bence..
10 Yorumlagitsin. silah tutmayı, yatağa çarşaf geçirmeyi falan öğrensin
11 Yorumla
+1 yılAslaaa kredi çekme tatlım.. Gitsin 6ay yapsın askerliğini.
11 Yorumla- +1 yıl
Selam
+1 yılGidip aslan gibi yapsın gelsin hem zaman hemen geçiyor.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılÖdemez. Emin ol onu paşa paşa ödersin, önce 3-4 ay çalışsın 15-20 bin koysun çeksin kredi 2 ayını ödesin zaten kaç gün gerisini de çalışıp ödesin bir şekilde onu çekersen unut ödemesini.
00 Yorumla
+1 yılÇekerdim kardeşime feda olsun kardeşim çok daha önemli
00 YorumlaBen çekmem ama 80 bin lira bile özgürlüğün bedeli için ucuz şu an
00 Yorumla
+1 yılAskerlik yapilmaz. bu devirde psikolojsi bozulur ver bence
00 Yorumlaben bunu öderim kardeşimi askere gondermem diyorsan çek
00 Yorumla6 ay askerlik olmuş onudamı beğenmiyo gitsin yapsın
00 Yorumla
+1 yılKardeşinin işi yok hali hazırda gidip gelsin.
00 Yorumla
+1 yılcalisip kendi odesin ya da gitsin 6 ay nedirki be yapsin boş ver sakin 1 tl bile verme
00 YorumlaEvlenecek yuva kuracak veya iş yapacak olsa tamam ama askerden kaçması için böyle bir şey yapmam
00 YorumlaÇekerdim. Bu dönemde uzun dönem askerlik yapmak mantıklı değil.
00 Yorumla
+1 yılBen çekerdim kardeşim için canım feda askerlik uğruna onu şehit falan veremem
01 YorumlaYeni başvurdum subaylik ve komando hangisi gelirse kasimda ona gidecem
00 YorumlaPara & Ekonomi konusunda 545 cevap paylaştı. Çek valla rezil olmasın çocuk ben senin kadar kazanıyor olsam hiç düşünmem çekerdim
00 Yorumla
+1 yılBöyle bir şeyi kabul etmezdim. 6 ay askerlik yapamıyorsa bir şey diyemem.
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılKardeşine yapmican kime yapcan yorumları okudum herkes ne kinli konuşmuş öyle maaşın 14müş gayet rahat da verebilirsin
10 Yorumla
+1 yılbizim zamanımızda 15 aydı (ben 6 ay yaptım Kısa Dönem olarak)
Şimdi artık uzuna da kısaya da 6 ay. 12 gün izini düş 5,5 ay.
01 Yorumla- +1 yıl
yani gitsin gelsin 6 ay.
Çalışmıyo diyosun bu yaşta bu adam nerde. kim çeki düzen vericek bu adama askere gitmezse ondan adam olmaz bence. ben 14 yaşimdan beri calisiyorum yedigimin hepsi kendi cebimden iyi ki de öyle. senin yazdigini okuyunca
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılBu site bana ağlama getiriyo insanlar ne ara böyle oldu ya bu devirde ablanı niye borçlandırasın hem de keyfi
00 Yorumla
+1 yılİşi gücü şu an bile yok ki işe girince de gelen parayla senin borcunu ödemektense yemeyi tercih eder. Eğer o kadar basit bir şekilde iş bulup ödeyebiliyorsa, girsin işe kredisini de kendi çeksin borcunuda kendi ödesin.
00 Yorumla
+1 yılHayır gitsin askere, hem işsiz hemde askerden mi kaçıyor, 80 bin kolay kazanılmıyor girmiyor o hataya.
00 YorumlaPara & Ekonomi konusunda 581 cevap paylaştı. Ödemez. Durduk yere borca girmeye ne gerek var. Sen mi gidiyon askere bırak o düşünsün.
00 YorumlaGitsin yapsın 80 bin kazanmış gibi olur evde oturmanın alemi yok
10 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılÇekmem. 6 ay gidip gelsin ne var? üstelik şimdi askerlik bile yapmıyorlar kışlada otur dur
00 Yorumla
+1 yılHayatının en büyük hatası olur. Gitsin 6 ay zaten. Bı işe girerken veya kız isterken bile askerlik yaptinmi diyorlar adama. Olgunluk açısından bı erkeğe de şart.
00 Yorumla
+1 yılParası yoksa gitsin 6 ay yapsın bi zahmet
Biz 15 ay yaptık00 Yorumla
1 yılHayat boyu senden yardım dilenir ve de karsiliği olmaz
00 YorumlaBedelli askerlik meselesi hic adil degil ya. Parasi olan bidaha 4 ayak uzerine dusuyo wtf
00 Yorumla
+1 yılCekmem gitsin yapsin hem gotuu yemiyor hem popona alacak donu yok ugrasma sakın
00 Yorumla
+1 yılDurumumda yok diyip vermezdim. Zaten çalışmıyormuş 6 aylık askerliği de yapsın bi zahmet
00 Yorumla- Devamını Gör (28)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne