Çoğu kişi direkt seçime odaklanmış ama ekonominin düzelmesi sadece yönetenlerin değişmesi ile olmaz ki. Kolay değil zor aslında ama siz olsanız nasıl düzeltirsiniz ya da sizce neler yapılmalı?

Çoğu kişi direkt seçime odaklanmış ama ekonominin düzelmesi sadece yönetenlerin değişmesi ile olmaz ki. Kolay değil zor aslında ama siz olsanız nasıl düzeltirsiniz ya da sizce neler yapılmalı?
Erken seçim bile hazineye maliyettir. Bir de enflasyon varken bunu ne kadar kaldırabilir bilinmez. Hedeflediğin sektördeki üretim modeli ve kar marjını istediğin performansta tutamazsan ekonomi çöker. Bir tarafı bırakırken biz aslında kademeli değil tamamen modelden yen inode kalkışmak intihar olurdu ve oldu da. Son iki yılda dünyada en çok değer kaybeden para birimi bizim ki. Senin paran çoğu para biriminden iki yıl önce değerli iken şimdi onlar senin para biriminin iki veya üç katı oldu. Üretim bir ülkenin kaderidir eğer sektöründe ustaysan. Değilsen muhtaç olmaya mecbur kalırsın. Kimse de birbirini kandırmasın. Yurt dışı alış ve satışta mecbursun döviz kullanmaya. Fiyat istikrarını bozarsan piyasa affetmez. Piyasa canlı bir varlık gibidir. İktisatta önemli üç kuraldan biriyle oynarsan balon olur. Ülkeye giren paralara güven verilmeli ve onlar sadece finansal olarak değil yatırımlara yani fiziki bir şeylere dönüşerek gelir elde edilmelidir. Bakalım 2023 diye tutturuyorlardi. Şurada ne kaldı ve göreceğiz. Tabi siyasi kısmına girmek istemem. Yani değişse bile hükümet kafa yapısı aynıysa devran şurup gider. Unutmayalım ki büyük yatirimlar GSMH içindeki kişi başına düşen gelirin bir kişinin günlük harcamasından arta kalan kısım ile yapılır. Yani bu bir vergi gibidir. Fakat bu olmadan yapılan büyük yatırımlar ancak gelecek nesile borç yükü olur. Önce sen vereceksin ki sonra ne istediğini alabilesin. Tabi bunu yaparken de menfaati çıkara donusmeyecek milletin. Çünkü bizim de çıkar dediğimizde insanın insanı sattığı toplum gibi olduk. Yani iyi şeyler yapılsa toplum düzelir mi acaba diyorum. Eğitim şart. Eğitim olmadan büyükler gelecek nesillere hiç iyi örnek değiller. Kendim yaşayıp görüyorum. Bir bakıma şu an belki kendilerine göre haklılar ama iyi şeyler olunca duzelirler mi? Çünkü insan nefsi o kadar şey ki seni ele geçirince zevk alırsın. Önemli olan toplum olarakta ve yönetenler olarakta düzelmek. Yoksa duzelmiyorsak iyi bir şeyler olsa bile Kuzey Kore modeline mahkum olmak bile olur duzelene kadar. Çünkü iyi birilerini bile harcarlar yukarlarda. Çokta yazmak istemem. Sonuç olarak üç sektörde üretimi odaklı olarak potansiyel hale getirirken herkesin birbirine de değer vermesi lazım.
Ekonomi bir anda radikal kararlarla düzelmez. Ekonomi aşama aşama, zaman alarak başta eğitim kalitesi artırılarak düzelir. Bir ülkeyi geliştiren, ayakta tutan temel şey eğitimdir, gerisi fasa fiso. Dikkat ettiyseniz eğitim kalitesi her geçen sene düşüyor ve ne tesadüftür ki ekonomi de aynı şekilde dibe çakılıyor.
Yıllarca günü kurtarmak için düşünmeden, rastgele hamleler yapıldı, tüm kaynaklar betona inşaata yatırıldı, elde ne var? Hiçbir şey.
Ekonomiyi düzeltecek nitelikli insanlar da zaten kaçtı gitti başka ülkelere. Yani dediğim gibi. Olay bundan ibaret.
Yapılması gereken ilk adım tek bir mülteci bile kalmayacak şekilde önce bunları temizlemek sonrası biz bize yeteriz. Ekonomi için önce lüks yaşam modelinden üst kesimin arınması merkez kasanın dolması lazım sonrası üretim ve dış bağımlılık bitmeli fakat bunlar için mucize bir adam olmalı fakat kimse de sihirli değnek de yok istek hiç yok. Tek adam rejimi de bitmeli bu model görüldü ki bize uymadı... Bütçe yönetimi çok önemli bir şey, bunu yapamayan çekirdek insan bile dağılır ta ki devlet... Gerisini de hükümet düşünsün benden bu kadar...
Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır
Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!valla ben ekonomi uzmanı değilim ama ilk önce yönetimin değişmesi lazım
parlemento sistemine geri dönülmesi lazım
yargı bağımsızlığı yok şu an o gerekli bu güvenilirlik getirir
devletin kemer sıkıp ötvyi kaldırması çifçi traktörüne koyduğu mazota ötv öderse karpuzu anca dilimle yeriz
bi de düzgün tarım politikası gerekli hollandada falan nereye ne ekileceğini devlet belirliyomuş her şey sistemli programlı
tarımı düzelttin mi sıra sanayide tabi ama orası için napılır bilemem
Dediklerinin çoğunun ekomiyle alakası yok Parlementer sistem durumu dahada kötüye götürür kualisyon dönemleri ekonomi daha kötü durumlara düştü sürekli hükümet kuramama krizi yüzünden Tarımsa ekonomiye can olmaz Ama gıda bağımsızlığı için şart öbür türlü tonlarca patates soğan satsan anca bir kaç iha parası ediyor
@Milabeni o dediğim ülke güvenilirliği için gerekli ülkenli olmazsa şimdiki gibi parası olan yurtdışına kaçar
Kemer sıkma felan bunlar doğru aslında ama kopacak yaygara yüzünden ters teper ama evet olmalı ötv ve türevi vergiler kaldırılmalı bunada varım ama tıpkı askeri ücrete verilen zamlar gibi sonuclanacak Birileri diyecekki aha ötv kalktı şimdi fırsatcılık zamanı nası olsa daha az ödenek var 10 tl olan ürünü ötv indirimi diye 9,99 liraya düşürecek diğerleride millette para var nası olsa ötv ödemiyor diyip yine fiyat şişirecek şimdi askeri maaşa zam gelsin gör fiyatları 10 a katlayacaklar dolar bahaneleri olacak yapılan hesaplamalara göre haddinden fazla arttığı istatleriyle ortaya kondu Ülkenin güvenirliliği açısından dersek Parlementer sistem bunun için olabilecek en zıt durum olabilir 1 senede 2 kez hukumet değiştirmenin önü açılır yatırımcılar bu kararsızlık ortamında bulunmak istemez ki öylede oldu Neyse toparlamak gerekirse olay bana göre siyasette bitmiyor MİLLET YOLDAN ÇIKMIŞ ilk önce ordan başlamak lazım
Yorumlar idelojik ve gerçeklikten uzak yönetimin değişmesi hiçbir şeyi çözmez zira yerine gelecek olanlarda hiç ama hiç umut yok heykel dikmeden başka bir şey becermiyorlar zira bu bir yana şu aralar yunanla gerilimde olduğumuz dönemde yunan haklı diyebilecek kadar seviyesizleşiyorlar hatta bayraktarı görevden uzaklaştırıp savunma bakanlığına hdpyi getireceklerini söylüyorlar uzun lafın kısası bu kafa ülkeyi yıkıma götürür. Durum nasıl düzelir bilmem ama baya zaman alacağı ortada fakat fırsattan istifade bende geçirim diyen esnafımızdan şirketlerimize varken bu zor
Ekonomik kalkınmanın en önemli faktörü bir ülkenin kendi öz varlıkları ve üretiminin artmasıdır. Ekonomik büyümenin kalkınmaya direk olarak katkı sağlaması için özel sektördeki istihdamın gelişmesinin yanı sıra ihracatında artması gerekmektedir. Ekonomik kalkınma iş gücünün artması ile gerçekleşebilecek bir durumdur.
Bence kredi çeker mağbedimize borç takar enayi gibi de çalışırsak borç ödeme üzerine hamallık yaparsak bu ekonomi düzelir.
Ama hiç bir gayesiz yaşamış oluruz. Olsun diyecek çok zihniyet görüyorum. Kısaca bu ülkede orta kesime ve en alt kesime hayat yoktur. Evi olmayan ve ailevi hiç bir dayanağı olmayan biri 9 bin TL maaş almalı rahat ve standartlar gereği anca yaşar.
Temmuz zammı geldiğinden ve asgari ücret arttığından buna düz 10 bin TL diyebiliriz.
Tek kişi için
Dunyayı besleyecek arazimız var uretım yok kırac orman yazılan arzilerıda buyuk iş adamlarına kıraya verılmelı modern tarım yapılıp sende ıkı urun ekılıp dınyaya satlmalı dıunyda tarim urnleri sıkıntı bızım kurtuluşumuz olur tarim
İlk önce zihniyetin yani yönetimin değişmesi lazım sonrasında
* adalet sistemi bağımsızlaşıp güçlenmeli
* liyakat önem verilmeli
*ihalelere denetim gelmeli ( çoğu ihaleyi 8.,10. Taşeron yapıyor)
*yap işlet devret son bulmalı
* özelleştirilmeler sonlanmalı tekel olan kurum ve alt yapıda kamulaştırılma başlanmalı
* devlet kemer sıkmalı şan şöhret devri bitmeli
………
evet en en önemlisi yönetilenlerin DEĞİŞMESİ ve parlementer sisteme geçiş yarı yarıya ekonomi sadece bu 2 hamleyle düzelir diğer yarısı da ekonomik uygulamalarla.
Cevap çooook basit; yapısal reformlar…
ensen düşünmek istediğim konu hiç çözümü yokmuş gibi battık
Sistem değişerek olabilir
1-2 sene daha zor
Üretim ve ticaretle
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş