Bugün döviz kuru etkisi kendini gösterdi. 17 TL aşan bir konuma geldi. Benim için kırılma noktaları ilk olarak 13 TL iken 14.20 idi. Sonrasında 15.60 ve son olarak 16.70 oldu. Bu noktaları kısa sürede kırmayı başardı. Tabi bu Mahfi Eğilmez hocamın dediği gibi dolarizasyon etkisi çok büyük oldu. Bugün itibari ile kur korumalı mevduat borcu 150 milyar TL aşmış durumda. Bunun etkisi kısa sürede nasıl oldu? İlk olarak FED ve Avrupa merkez Bankası faiz artırımı haberleri oldu. İç piyasadaki yabancılar güvensiz ortamda faiz artırımına giden dış ortamlara yönelmeye başladı. Geçen yıl Haziran ayında yine piyasadan çıkan yabancılara karşı büyük yük altına girmiştik faiz borçlanması ile. Yine bu durumla karşı karşıyayız. Kurun etkisi ve enflasyon ile fiyat artışları durdurulamaz hal aldı. Bu etki devam ederse 18.20 noktasında kırılma var. Orayı aşarsa 21 TL civarına yolculuğa başlar. Tabi bu benim öngörüm yatırım tavsiyesi değildir. Yatırım danışmanı değilim. :))) Tek söz: piyasa cansız değil aksine canlıdır. Bugün kurda yakaladığım görüntü biraz tebessüm ettirdi.
Bir miktar gram altın var. 1020'leri görünce, bozdurup bugün, bir hisseye kayacaktım, durdum. Yarına ne olur sizce? Ben genel itibariyle 4-5 hisse üzerine aralıklı alım yapmaktayım. Şükür pişman etmediler pek, enjsa vardı nalet gelsin :D Yarın bozduracağım sayıp duruyor, siz ne düşünüyorsunuz? YTD, konuşuyoruz işte :))
1
17 Yorumla
Soran
+1 yıl
Kardeşim valla artık kendim yetişemiyorum tavsiye vermekten. Şükür bugüne kadar kimseye kaybettirmedim. Uluun tavsiye ettiğim kişiler %300 kazandı ve çıkışı sürüyor hissenin. Sasayi tavsiye ettim alan olmuş. Oda iki haftada %35 verdi. Bugün piyasalar kur korum mevduatı bitenler çıkınca BIST çöktü. Üstüne döviz çıkışı oldu yukarı. Sanırım korumadan çıkan kesimin bir kısmı dövize geçiş yaptı. Bu kötü durum tabi. Gram altın varsa iyi eğer iki bin seviyesini kirarsa tekrar ons beklentim bin iki yüz bin dört yüz arası gramda. Hangi hisseler alım yapacağın? Yatırım tavsiyesi değildir diyerek ekleyim. 😀
Hiç sıkıntı yok. Bilgi alışverişi yapıyoruz 😅 3850 kadar enrjsa'ya yatırdım, o dönem bir 4 bin de sanırım vesbeye yatırdım. Vesbeyi uzun vadede inşaAllâh tutmak istiyorum, +'da şu an ama enerjsa nedir öyle ya, 15.2'de aldım temettü sonrası ama pişman etti. 150 civarı zararla yarın sabah satayım diyorum.
Bu gelen parayı olduğu gibi şişeye yatırma niyetim var. Elimde 6 civarı var iken kardemir ve siseye verdim. Bilsem hepsini siseye verirdim ama kimse bilemiyor tabi :))
Şişe getirisi %93 şu an. Ve hala alınabilir gibi duruyor, oraya atayim hepsini diyorum.
Altın daha da fırlar mı bilemedim. Bugün 1020 bandında bozduracaktım vazgeçtim, o band nasıldır sence? Aslında orayı merak ediyorum :))
Vesbe güzel kardeşim. Bundan bir ay önce konuşmuş olsaydık sana Arçelik tavsiye ederdim. Şirket kendi hisselerini topladı 55 TL den ve şimdi 80 TL. Kardeşim dün söylediğim olay oldu. Panik yapma bu sabah açılışta biraz aşağı vururlar ve öğleye doğru toplar. Eğer toplamazsa cuma günü hisseler alım fırsatı verir. Belki cuma da balinalar yeni hisse arayışı olmazsa tabi. Olursa pazartesi çoğu hisse kesin al fırsatı verir. Dün olan belli bir şeydi. Dövize baksan anlardın. 180 günlük kur koruma mevduatı bitenlerden... Bugün bir al fırsatı doğar gibi ama bakalım. Ani panik satışları yapma bence. Biraz daha alıp maliyet düşür ama bekle tabi. Hemen alma ve yayaya bağlandığında al. Düşerken alırsan yine düşer belki ama aldığın işe yaramaz. Şişe zorlu hisse geçen yıl üç şirket birleşti orada. Ben o hisseye girmeye korkarım. 😀 On iki liradan tavsiye eden çok oldu ama almadım. Tebrikler kardeşim. Bence hepsini bir hisseye atmak yatırımcının işi değildir. Şu an evet bütün hisseler hemen hemen çıkıyor. Nedeni şirketlerin enflasyon ve kur altında kalan fiyatları. Zaten BIST çıkacak daha. Yani oda enflasyon altında. Beklentiler yüksek ama anı siyasi, sosyal ve askeri politikalar etkiliyor. Yani aldığın hisseyi bilirsin ama bisti bilemezsin. Dün ben kur koruma ve Avrupa merkez Bankası sayesinde tahmin ettim ama çıkmadım hisselerden. Nedeni beni çok düşükten aldım. Dün iki düşer bugün beş yükselir diye. İki üç hissem var babayiğit bakalım. Biraz yoğunum bu aralar fazla kaplara da göz gezdiremiyorum. Sasayi da haberden bilanço tarihinin en büyük rakamı açıklanmış ve bir de Sasa ürünleri stioklarini gördüm zamlar yüzünden ve aldım iyi de kar verdi. Bir bakıma akıl işi yaptım acele ile yani. Bir hafta da 29 liradan 44 leri gördü.
Sasa ve hekts beni çok pişman etti, almadım. Ama bölünme sonrası hkts'ı bekliyorum bakalım düşerse.
Dediğin gibi düşükten açtı bugün borsa, enrjsa'yı satabilsem 15'ten benden iyisi yok :))) Sonra ağır ağır kademeli alım yapacağım. Ama çok yeniyim daha inanın borsada, çok al sat yapıp helaliğine de zarar getirmek istemiyorum. Enrjsa çıkar da siseye girersem kalır uzun süre inşaAllah orada.
Allah razı olsun valla çok yardımcı oldun, takipteyiz bakalım.
Dün satıciki kapattı kardeşim ondan düşük açtı. Bende toparlanma bekliyorum olursa bakalım. Ben yıllardır içindeyim bu işin. Enrjsa güzel hisse tabi. Orta ve uzun vadeye yay eğer düşen hissen olursa. Alttan dediğim giib yatay konuma bağladığı an maliyet düşürme fonksiyonu ile az az almaya başla. Biz bu işin kurdu olduk. Bir de temettü ile ilgili bilgi vereyim. Yarın temettü dağıtacak hisselere girme. Zaten onun bilgisini balina önceden alıyor. Gerçi temettü dağıtacak hisselerin bir listesi bir ay önceden belli oluyor. Play store de bunun bir programı var. Ben kullanmıyorum sadece Google üzerinden haber mesajı düşüyor bana bağlantı kurdum. 😀 Temettü dağıtacak hissenin iki özelliğine bak. Bir temettü yüksek mi düşük mü veriyor. Diğer kısmı ise ne kadar süre var temettusune. En az üç hafta önceden girmek lazım. Temettü açıklanınca biraz düşürüp alttan topluyorlar. İkinci kısım eğer temettü miktarı az ise temettü dağıtılmadan bir gün önce düşmeye başlar. Eğer yüksek temettü varsa temettü dagitildiktan sonra ki gün aşağı vururlar. 😎💯 Bende çoğu şeyini öğrenemedim zaten daha. Bir de BIST işte. Onu bilemeyiz.
Eregli'den 10K para yatıracaktım, eregliye temettü versin de gireyim dedim. 32 küsürden aldım düşünce, 37 gibiydi hemen öncesi. Şu an 33.80 hala :D şaka gibi. Fırlayacak ve ileride pişman olacağım diye de bekletiyorum öyle, kardemir ve eregli var bende, 300'er hisse ikisinden de ama bakalım kar marjı çok düşük ikisinin de şu an. Bozdurmayıp sebatla bekleyerek inşaAllah çıkacağı zamanı beklemedeyim.
Ama sise temettü verdi hiç böyle olmadı, mebla düşük tabi de sürekli çıkışta ya :))) Eğer ki 4 ay önce tüm paramı tamamen siseye verseydim iki katıydı şu an :))) Hayırlısı tabi.
Gerçekten beni anlıyor ve tavsiye veriyor oluşunuz çok güzel teşekkür ederim Allah razı olsun. Söyledikleriniz zihnimdeki boşlukları dolduruyor.
Ben enjsa'yı bekleyeyim, 15.20 gibi girdik, zararla da çıkmak istemiyorum, bilsem hiç girmezden. 10 gram altın var, bozdurup siseye vereyim dedim, sonra vazgeçtim, yaz mevsimi, altın fırlayabilir diye.
Ne demek kardeşim. Allah senden de razı olsun. Bende sayende bilgileniyorum. Gelecek varlığı takibine al madem istiyorsun. 😀 Bir yıl sonra neler yapacak bakalım göreceğiz. Burada da nineler yaptığını yazmak istemem. 😁
En İyi Cevaplar