En düşük memur emeklisinin alım gücü 1.081 lira eriyerek 3 bin 35 lira oldu. Yılın başında 2 bin 500 liraya yükseltilen en düşük işçi, esnaf ve çiftçi emekli aylığının alım gücü ise 1.843 liraya geriledi. Yıl başında net 4 bin 253 liraya çıkarılan asgari ücretin Mayıs sonu itibarıyla alım gücü yüzde 35.64 eriyerek 3 bin 136 liraya geriledi. Asgari ücretteki 3 aylık erime 1.117 liraya ulaştı...İlgili haber QR Kodu
Yapılmaz maalesef ama yapılması taraftarıyım. Şahsi görüşüm şu. Neden zamlar geçen sene ki verilere göre veriliyor? Şöyle bir sisteme geçilmeli. Maaş belirlendi diyelim enflasyon atıyorum %10 dan %30 a çıktı diyelim o ay verisine göre, hemen maaş %30 enflasyona göre ayarlanmalı, Şubat ayı diyelim %30 dan %20 ye düştü mesela hemen maaş enflasyona göre %30 dan %20 ye düşürülmeli. Böylelikle çalışanların alım gücü enflasyon karşısında ezilmez.
Zamlara karşı gelenlere de şunu sormak istiyorum. İşçi vs. maaşı sabittir enflasyon vs. olsa bile bu adamın parası değer kazanmıyor aksine enflasyon karşısında eriyor parası. Patron gerek keyfi gerekse maliyet artışı sebebiyle zam yapıyor. Ee çalışan emekçiler ne olacak? Zam yapmak isteyen her türlü yapıyor Elazığ dı sanırım deprem mi ne olmuştu acaba ne tür bir maliyet artışı oldu da kiralar astronomik derecede fırladı? Fırsatçılıkta yapılıyor. Çalışan insan ne yapsın peki?
Ayrıca maaşların zamlanmasının bir diğer harika yönü daha var. Ne mi? Mesela kredi çeken adam bu krediyi daha rahat ödeyebilecek. Misal atıyorum ben kredi çektim diyelim maaşımın yarısı krediye gidiyorsa zam gelirse maaşıma, maaşımın %30 u kadar kredilere gidebilir. Bu bile insanı rahatlatır.
Şahsi görüşüm seçim yaklaşıyor akp eğer kendini kurtarmak istiyorsa ekonomik olarak adımlar atmalı başta en büyük sonucu belirleyecek etken bu çünkü. Diğer sorun mülteci fakat asıl sorun ekonomi.
Ayrıca enflasyon tek bir şeye göre belirlenmeli akaryakıt. Akaryakıtın artması düşmesi çoğu şeyi belirler akaryakıt demek ulaşım demek. Malların tedariği vs. her şey buna bağlıdır.
Arkadaşlar meslek olarak finans ve muhasebe uzmanıyım. yaklaşık olarak 20 yıllık tecrübem var asgari ücrete zam yapmak kesinlikle bir çözüm değil. Sadece insanlara şunu demiş olursunuz. Bak her şey pahalandı. Bende senin maaşına zam yaptım.
Asgari ücrete kesinlikle zam olmasın Devletimizin şu an ki yapacağı 1999 depremi ile birlikte hayatımıza giren ötv öiv gibi saçma vergileri ve KDV denen harcamadan alınan vergileri hayatımızdan çıkararak. Avrupa birliğine üye olmayan fakat Gümrük Birliğine üye olan tek ülke biziz. Bunun kesinlikle gözden geçirilmesi lazım. ihracat yapan firmaların sırtından kesinlikle vergi kaldırmalı onun yerine yurtiçi yatırım projeleri yaptırmalı (Hammadde üretim ağırlıklı) Sen asgari ücrete zam yap sonra da bakkal yağa zam yapsın (bakkal sadece yağın değer zincirinde bir örnek) sonuç yine aynı noktadasın. Burada yapılması gerekenler ile kalkınma ile ilgili gerçekten makale yazabilirim fakat artık ülkem de şunu istiyorum. Biz üretelim ekmek ve su ile yaşayalım. Üretim olmayan ülkeler batmaya mahkumdur. Atatürk ün bir sözü idi sanır isem bir ülkenin gelişmişliği o ülkenin etrafını saran demir ağlar ile ölçüler diye üretim şart diyorum
Her sene düzenli zam yapmak zorunda zaten Asgari Memur Ve emekli maaşlarını arttırır her yıl fakat aldığım maaş önemli değil şu an asgari ücret 1 lira olsun ekmek 1 kuruş ben buna razıyım önemli olan ALIM GÜCÜ maaş isterse 100000 isterse 4250 olsun ALIM GÜCÜ
İşte bunu yapıyorlar çok zam yapmış gibi görünüyorlar ama gelen zamlarla eldeki bulgurdan da ediyorlar. Yiyen yiyor bu numaraları da ben yemem neyse zaten battık. Bunu seçimle değiştirme yoluna gideceğiz.
Sanmam. İşverenler zaten şuanki asgari ücret ödemesinde zorlanıyor. Sağlık sigortası, vergisi algısı derken. Yaparlarsa az çalışana çok iş yükleyerek küçülmeye giderler. Kaldıramazlar.
Devlet hiçbir zaman cebine atıp destek vermedi 20 senedir malum. O yüzden yapılamaz. Zaten çalışandan yana olmadı bu ülke hiçbir zaman, her zaman sermaye patronları ile beraber yürüdü. Lakin bilmezler ki emekçinin hakkını vererek, düzgün çalışma koşul ve saatleri düzenleseler daha çok verim alacaklar. Örnekleri Dünya'da var.
Bir milletvekili bununla ilgili açıklama yapmıştı. Zam yapılırsa bizden çıkmaz işveren verecek bu parayı. Buda istihdam sorunu yaratır. İşten çıkarmalar başlar demişti. Yapmadan tehdit ediyorlar yani bak işsiz kalabilirsin diye.
Yapılmaz, yapılmasın da. Bu toplum verdiği yanlış kararların bedelini ödesin. Ekonomik kararlarda bilginin ve demokrasinin kıymetini anlasın, sonrasına bakarız
Hangi yolda her yolu mubah goruyor? Anlayamadim… Tam olarak ne gibi bir alakasi var manevi degerlerle sizce hayat pahalliliginin? Biraz acabilir misiniz?
Maaşı artırmak çözüm değil maşı artırıyolar yükselen maşın 10 katı zam yapıyolar e ne anladım ben o işten zamların düşmesi lazım biz kendi ürünlerimize 70 90 tl verirken yurtdışında 2 sente 5 liraya falan alıyolar çok saçma sistem