Önceden en azından kendime vakit ayırmak biraz sosyalleşmek için arkadaşlarım ile bir cafede kitap günleri düzenlerdik. Birer kahve birer pasta yer kitap okur ve üzerine konuşurduk. Şimdi bir kahve 27 lira bir dilim pasta 35 lira olmuş. Kitaplar aldı başını gidiyor. Bu en ufak zevki bile yapamaz duruma geldim çünkü içim el vermiyor artık ve cidden bana bir kahveye bu kadar paralar vermek saçmalık geliyor. Market ve pazar alışverişleri zaten cep yakıyor haftalık 500 lira mutfak masrafı. Eşimin maaşı iyi olmasına rağmen artık yetmiyor. Borç harç derken artık nereye gidecek bu işin sonu bilmiyorum. Siz de durumlar nasıl?
Yaşanan ekonomik buhran yüzünden yaşam standartlarınızda değişikler meydana geldi mi?
Evett yaaa. Çok berbat. Daha iki yıl önce, 5 lira olan mikrodenetleyici çipi, esnaf abim 10 liraya sana olur dediği için almamıştım. Şimdi tanesi 60 tl.
İki yıl önce çinden toplu aldığım, tanesi 6 liraya gelen atmega328 çiplerin şimdi tanesi 180 lira artı 66 lira kargo 😱
Ben öyle kahve mahve kafetarya hiç bilmem. Ömrüm hayatım kimseyle de çıkmamışım. Ben hep yazılım yapar, devre kart tasarlar, otomatik ürünler geliştiririm. Şimdi bir parça alıyorum en düşük 50 lira.. Bu nedir ya? Ben nasil üretiyim, deneyeyim, arge yapayım geliştireyim bu şartlar altında. Rezillik diz boyu.
Eskiden kitaplar aldım koliyle bir sürü. Arkadaslara da dağıtırım diye sevdiklerimden birer iki tane.. Ya o zaman 20 lira bir şeydi. 20 lira olan kitap 80 liranın altında yok. Benim akedemik kitaplar 200 liradan başlıyor minimum. Ben hangisini nasıl alayım. Kazandığım para değişmedi. Para hala aynı para. Ama hiç bir şey alamıyorsun bununla..
Bak geçen sene, her tarihi faturası duruyor, 2200 liraya aldığım ürün şu an vergisi ile beraber 8 bin 700 lira be.. 😱 Şu alet bozulsa s. ctık.
Yine iki bine geçen sene aldığım bir ürün tr de bu sene yedi bin lira.. 😱
Geçen sene 5 bin liraya satılan ve almak istediğim bir baska ürün 14 bin lira şu an...
Ben neyle neyin üretimini yapayım. Bu fiyata yaptığım üretimi türkiyeye satamam ki. Bin dolara satmam gerekiyor. 14 bin lira kim verebilir bu memlekette. Yurt dışına gider sadece. Türkiye daha fakir fukara ülkesi olacak kısaca. 😔
Eskiden canım dışarıdan yemek isteyince yemek sepetine girip oradan alırdım şimdi o bile lüks. Diyorum onun yerine şunu alırdım vs gibi. Yaşam kalitesi zevkler yavaş yavaş yok oluyor
Nefes alıp vermek uyumak uyanmak ve arasında geçen zaman artık bizler için yaşamak oldu. Millet mutsuz ve mental olarak çökük durumda. Umarım en kısa zamanda her şey rayına girer.
Standartlar ister istemez düştü. Geçen bir kitap alayım dedim 90 tl para verdim. Bu ekonomik koşullarda refah aramak mantıklı insan işi değil. Ben şahsen bunların daha iyi hallerimiz olduğunu düşünüyorum.
Bir insana uzmanlık alanı dışında iş verilirse olacağı bu ne diplomasi, ne ekonomi, ne yönetim hiçbir şeyde başarı sağlayaman bir adama bir de tüm yetkiler verildi. Cidden ben anlayamıyorum artık beynim almıyor nasıl hala desteklenir
yani nasıl hala desteklenir diyoruz :) cevaplarda bin denyo beni etkilemedi diyor :)))) soruyu anlayamiyor ki sıgır benim param var diyor yani :) boyle mallar olunca bu sonucada kizmak mantiksiz oluyor maalesef.
Maalesef sebze ve meyvelerde olan artış cidden can sıkıcı. Et almaya kalksan o ayrı bir dert. Bu millet ne yapacak artık hep bir şeylerden kısıyoruz ama kısacak şeyde kalmadı.
Ne yazık ki öyle, kızım daha küçük ve bakacak insanımız yok bu yüzden bende çalışamıyorum. Bütün yük eşimin omuzlarında keşke biraz bende destek sağlayabilseydim. Daha 2 sene ne yazık ki maddi bir yardımım dokunamayacak. Anca okulla başladı zaman bende iş hayatına geri döneceğim. Çok zor zamanlar.
Ben 112'de ambulans şöförüyüm. Yani Att yim Canla başla çalışıyorum. Sosyalleşmek benim için çok önemli ama nerde ev kirası olmuş..3.500₺ maaş gelmesen bitiyor
@Misafirkatılımcı estağfurullah ben birinin adamı değilim, hükümete de muhalif bir düşünceye sahibim. Sadece zamanında akıllı yatırımlar yaptım. Yani gençliğimi harcamadan geçirdim. Biliyorum ki maddi olanaklar gençlikte değil, yaşlılıkta lazımdı ve tercihimi bu şekilde kullandım.
@Misafirkatılımcı "da" bağlacını gördüm, ben başkası da yanlış düşünmesin diye sizin nazarınızda herkese açıklama yaptım özellikle. Ayrıca genç kardeşlerime de bir hayat tecrübesi/hazinesi paylaştım. Para gençlikte lazım değil...
Para her zaman lazım, şimdi gençler dışarı çıkmasın mı? Bir tiyatroya, yemeğe, yanancı bir ülkeye gitmesin mi? Bak bunlar şu an lüks oldu... Para her dönem lazım.
@Misafirkatılımcı para her dönem lazım ama her dönemde bu imkâna sahip olunmuyor. Bu bir realite. Ya gençlikte harcarsınız, sonra borç olarak ödersiniz yaşlılıkta. Ya da gençlikte birikim ve tasarruf yapıp akıllı yatırımlarla paranızı büyütürsünüz ve yaşlılıkta harcarsınız. Ben Haziran ayında 14 ülkeyi kapsayan seyahate çıkıyorum. Bunda yeşil pasaportlu olmamın avantajı da olsa, asıl en önemli ve en büyük etken 22 yaşında paramın bir kuruşunu boşa harcamamam. Tercih yapmak zorundasınız.