Ekonomik gelişmeler ahtopot kolları gibi birçok gelişme belirleyici oluyor. Önce pandemi şimdi savaş seçime giderken doların aşırı yükseleceğini düşünmüyorum. Yükselir yükselmesine de kur korumalı mevduat ile bir nebze de olsa artmasının önüne geçtiler. Merkez Bankası dolar rezervleri eksideyken doları tutmaları da insanı şaşırtıyor. Araplardan gelen sicak paraları kullanıp dolar satışı yaptıklarını düşünüyorum. Tabi sıcak parayı nasıl, nereden ne şekilde buluyorlar bunlar gizli tutulur genellikle. Ekonomi bu kadar kötüyken, enflasyon uçmuşken hala doları tutabilmeleri ilginç.
Ben de şaşırıyorum. Dolar 1 TL arttı. Kur korumalı hesaplara o fark ödenecek. Amerika faiz arttırdı biz hala sabit ilerliyoruz. Diyelim ki bu yöntemle dolar sabit tutuluyordu o zaman niye dolar 7 TL iken bu taktiği uygulamadılar? İlla 18 mi olması lazımdı? 7 den alıp 18 den satsalar bile bu nereye kadar dayanır ki? Benim anlamadığım bir nokta da şu simdi faizi onemsizlestirdik bu saatten sonra faiz 7 ye de düşse 30 a da çıksa enflasyonun altında eziliyor. La zaman niye indirmeye devam etmiyorlar? Amaç bu değil miydi?
Benim 40 bin TL vardı 9.60 den dolar aldım 15 te sattım 70 bin küsur yaptım sonra assagidan aldım tekrar sattım 80 bin falan oldu. Ben bu şekilde parayı arttirdiysam kim bilir kimler kaç para kırdı..
Güzel kar yapmışsın güle güle harca yalnız piyasanın dinamikleri hakkında biz sadece fikir yürütebiliyoruz. Koskoca ekonomi tek bir kişinin ağzına bakıyor ülkede belirtmeme gerek. Çıkıp bugün dese faizleri 1000 baz puan artırıyorum kim ne diyebilir? Bu yüzden bizim gibi ekonomilerde kaybında çok olur kazancında mesele önsezilerin kuvvetli olmasında yatiyor. Tabi biraz da ekonomi bilgisi, dış politikayı da takip etmeli.
Rusya Ukrayna savasi olsun Amerika faiz artırma politiklari olsun ülkemizde enflasyon gerçeği faizlerin enflasyan altında olması gibi nedenlerden dolayı ben kurların düşeceğini hiç zannetmiyorum. Param TL de eriyecegine dolarrda erimesini göze aldım. Dolarda tutuyorum hala.
Fed bu sene birkaç kere daha faiz artıracakmış. Tahmin ettiğin gibi dolar kademeli olarak yükselir. Bizim Merkez Bankası da faiz artirirsa bu yükselişe dur der. Famamen satranç tahtası yani.