Yukarıda anılan tarihte alınan kararla dövizlerde sert düşüş gözlendi. Alınan karar, belirli vadelerdeki tl mevduatlara, dövizdeki kur artışının altında kalması durumunda kur artışı kadar ilave tl ödemesi gerçekleştirileceği şeklindeydi.
Peki bu kararın doğruları ve yanlışları neler olabilir? Böyle mi olmalıydı? Yoksa başka türlü mü olmalıydı? Getirisi ne götürüsü olabilir mi? Ne? Neden?
Peki bu kararın doğruları ve yanlışları neler olabilir? Böyle mi olmalıydı? Yoksa başka türlü mü olmalıydı? Getirisi ne götürüsü olabilir mi? Ne? Neden?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Bu konuda gelen eleştirilerden bir tanesi dikkat çekici. İşlemin, dolaylı faiz artırımı olduğu iddiası. Yanlış tanımlamadır. Getiri garantisi kesinleşmiş yatırımlar için faiz diyoruz. Uygulanan yöntem, ekonomide opsiyon piyasası olarak adlandırılır ve döviz için konuşacak olursak, döviz kur artışının vadeli TL mevduat artışının altında kalması ve ya eşit olması durumunda getirisi yoktur. O mantıkla düşünürsek, borsa, altın, emtialar, hatta dönerci dükkanı açmak bile faizciliktir. Sonuçta hepsinde kazanç hedeflenmekte ancak risk bulunmaktadır. Dolayısı ile buna dolaylı faiz demek cehalettir. Hele ki bunu, işin profesyonelleri olan Özgür Demirtaş gibi insanlar söylerse, amaç yapıcı eleştri yapmak değil, düşmanlık ve zarar vermeye yönelik davranıştır. Tlfndan ancak bu kadar yazıyorum. Kim dost kim düşman görüyoruz. .
hoş geldiniz Bill. Görüşünüz için şimdiden teşekkür ediyorum.
Öncelikle o dolaylı faiz tanımını ilk duyduğumda ben de rahatsız olmuştum. Ancak işin özüne bakarsak şunu görüyoruz. Ya da o tanımlamayı şu şekilde revize ediyoruz : Faiz getirisinin doyurmadığı mevduata faize ilave olarak ödenen diyet.
İşte buna benzer bir şey olabilir ya da daha da geliştirilebilir.
Burada dikkat çeken husus şu : Faiz yine var hep var. Sıfırlanmadı ve sanırım sıfırlanamaz da. (aslında bir denenebilir. sonucunu gerçekten merak ediyorum. ve faizsiz kredi almak çok güzel olurdu)
Faize ek olarak ödenen prim? Aferim. TL de kaldın ama sana doların varmış gibi prim vereceğim.
İşte burada bir çelişki var gibi. Neden dolar bazlı bir ödül veriliyor? E hani dolara karşı idik. Yine geldik olayı dolara bağladık. işin bu kısmı çok çelişkili.
borsa altın vs bunlar faizcilik değil. Ticaret, trade böyle bişey. Hatta hatta pariteler, yabancı para alıp satmak.. bunlarda da yanlış bir şey yok. Kapitalizm doğamız olmuş ne fayda.
Bir çin atasözü der ki : Doğruyu söyleyen düşmanın dahi olsa onu dinle.
Dip not : tlfdan da olsa görüş için teşekkürler. Ancak benden böyle bir şey bekleme, bu siteyi hayatıma ancak bu kadar alabilirim. Telefonum bana kalsın :)
Getirisi belli olmayan bir kazanç için faiz demek bir uzmana yakışmaz. Diyorsa, art niyetidir. Demirtaş'ın opsiyonlar hakkındaki videolarını izledim. Böyle bir ifade hiç kullanmıyor, ama şimdi dolaylı faiz diyorsa ben bunda eleştiri değil art niyet ararım. Soruna gelirsek, sistem devamlı cari açık veren bir ülkede1-2 yıl için olumlu etkileri olabilir, ancak uzun vadede zarar verir. Sistemin tek başına yürümesi beklenmemeli, hükumetin sistemi destekleyecek önlemler alması gerekir. Örneğin döviz bürolarına ek vergi ve komisyon olabilir. Ekonomist olmadığım için görüşlerim kişiseldir. Medyada döviz stoklamanın ülkeye zararları vurgulanmalı, bilinçaltına ihanet olgusu yerleştirilmeli. Böylece dövizin yatırım aracı olmaktan çıkması ve azaltılması sağlanmalı. Tabi bunların hepsi kısa vadeli çözümlerdir. Küpteki altınlar azalıyor mu, artıyor mu anlamak için ekonomist olmaya gerek yok. İhracat rakamlarının ithalatı geçmesi ise tek çözümdür. Toplumsal güven sistemi başarıya ulaştırır. Hükumeti düşüreceğim diye kasten tersini iddia eden, o kuyuya kendisi de gider. Özgür Demirtaş gitmez. Çünkü onun nefes borusu halen ABD de.
Piyasalar belirsizliği sevmez. Bu işin doğasında bu var. Ama enteresan bir argüman bu. Gerçekten faiz mi değil mi? Getirisi belirli mi değil mi? Şahsen ben de bu sorulara kendi kendime cevap vermekte güçlük çekiyorum. Kimseyi savunmak ya da yermek gibi bir niyetim yok ama kötü niyet okumak için daha sağlam delillere ihtiyaç var. Demirtaş çok da kötü bir şey dememiş bence. Bunun adına faiz dememek için arka yoldan adamlara veremediğin faizi sübvanse ediyorsun. Hem de kimin üzerinden? Halkın üzerinden. Sor bak bakalım halk kendi parasını sermaye sahiplerine dağıtmak ister mi?
Sistemin tek başına yürümesi beklenmemeli derken ben de temel tedbirlerden bahsedeceğini sanarak heyecanlanmıştım. Halbuki olayı yasaklara yaptırımlara getirdin. Piyasaları taciz etmekle kervan yürümez. Taşıma suyla değirmen fırfır etmez. Yıllardır yapılmayanı yapacaksın. Temel tedbirler alacaksın. Ama maalesef ömür bitmiş. Şu saatten sonra alsan neee almasan ne.
Uzun vadede iyi bir şey değil ekonominin çözülmesi için kökten bazı şeylerin değişmesi gerek
Doğru. Temelde yapılması gereken büyük işler var gibi.
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!