Merhaba beyler bayanlar size çok iç açıcı bir konudan bahsedeceğim!Bildiğiniz üzere sanliurfada 1. Sınıf kirmizi mercimek yetiştiriliyor ve kg fiyatı (market fiyatı değil!) 1.45$ yani 20tl ve bu ürün iç piyasaya neredeyse servis edilmiyor! Çünkü ülkenin genelinin alim gücü az!
Her neyse tanıdığım tüccar var adam yetistiricilerden alıyor kg fiyatı 1.5tlden daha sonra kanadadaki tuccarla anlaşmışlar bizim buradaki mercimeğe karşılık kanadadaki gdolu israil tohumu olan mercimekten 5,25kg alacak yani takas yoluyla anlaşılıyor! En traji komik olanı kanadada üretilen mercimeğin kanadada sağlık şartlarından dolayı satılmasına izin verilmiyor! Eger almazsak Adamların çöpe atacağı mercimeği ya da afrika ülkelerine yok pahasına gidecek mercimeği alıyoruz...Daha sonra biz portakal üretiyoruz rize ve satsuma cinsi mandalina var ülkede kg fiyatı 12-15lira arasında değişiyor ve bizden 1tlye alınan mandalina yurt dışına 1.5$ gibi bir fiyata satılıyor! Devlet denilen kavram bizden yok pahasına alınan mandalinanın yurt dışına ıhraç edenden vergi alması lazimken almıyor ve üstüne dolarla ticaret yaptığı için hibe veriyor! Üretici b*k yesin diyen bir Devlet valla ülke sadece zenginden yana valla yazıklar olsun...
Her geçen gün daha da kötüye gidiyor durumumuz. Ne zaman bu hale geldik bilmiyorum ama bundan sonra çok da bir düzelme beklemiyorum. Artık uyandığım her gün olduğumuz en iyi hal bence. Ertesi gün batacak mıyız belli bile değil
Biraz sacma... uretici zarar etmek istemez 1. kalite mallar zararina satilmaz... ic piyasaya 1 tl saticaklari mali yurtdisina 1 dolara satarak kar elde ederler... ihracatin mantigi ve amaci budur... yazdiklarin sacma...
1
4 Yorumla
Soran
+1 yıl
Ceske saçma olsa. Bizim ülkede ticaret mafyalara emanet edildi! Şimdi ben bahçemdeki mandalinayi portakalı kafama göre satamam hatta benden alamayacak halciler var. Ucunda ölüm var. Kac kişi tehdit ediliyor bilseniz böyle konuşmazdınız! Yakında büyük bir isyan çıkacak 1 sene boyunca üreten çiftçi kuruş kuruş kazanıyor ve kazancı çoğu maliyete gidiyor. Hic çalışmayan tüccarlar milyarlarla oynuyor mercedese biniyor...
Hatta bizim bahçeden örnek vereyim bahcemizden 15 ton mandalina cıktı 15000 liraya verdik. Normal bir tüccardı ve adam yurt dışına ıhraç eden başka bir tuccara