Güne 8.28 seviyesinden başlayan Dolar/TL kuru, yurtiçi piyasaların bayram tatili nedeniyle kapanmasının ardından yükselişini hızlandırdı ve gün içinde 8.44 seviyesini gördü. Bayram tatili sonunda Dolar ne olur?
Daha da artar.
Düşmüş olur.
Fikrim yok.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Dolar gün içinde 8.44 TL seviyesini gördü. Bayram sonunda dolar ne olur?
Daha da artar. Doların değerinin düşmesi için Türk parasının değerinin artması gerekir. TL nin değerlenebilmeli için üretimin istihdamın ve ihracatın artması, ithalatın ve dış borcun azalması gerekir. Bunu yapabilecek ciddi bir ekonomik paket açıklanmadan dua ederek bu işin çözümü mümkün değil. Tarım ve hayvancılığa önem vermek, ithalatı azaltıp ihracatı artırmak lazım. Bu yolda çalışma yok denecek kadar az. Katma değeri yüksek ürün üretmek lazım, bu yolda da ciddi bir gayret ya da sonuç da yok. Ağır borçlanmayı gerektiren ve acil olmayan büyük yatırımları bu ekonomik şartlarda yapmak için acelecedilmemrlidir. Dolarla ya da dövize dayalı şekilde ihale yapılmamalı, TL ile ihaleye dönülmelidir. Piyasaların ekonomi yönetimine güvenmesi lazım, ekonomi yönetimi yeterince şeffaf ve bağımsız olamadığından piyasalar ekonomik yönetime güvenemiyorum. Çıkmazdayız sanki. Umarım yanılıyorumdur, bunu çok isterim. Belki de herşey çok güzeldir de ben göremiyorumdur. 😎
ABD'de enflasyon rakamları beklentinin üstünde. Sebebi pandemi nedeniyle piyasaya bol bol fonladıkları paralar. Şimdi enflasyonu düşürmek için ne yapacak? Piyasadaki doları tekrar ABD'ye çekmek isteyecek, bunun için de FED faiz artırımı bekleniyor. Piyasa bunu şimdiden fiyatları. Gelişmekte olan ülke paralarına göre USD hemen değer kazandı. Zaten gelişmekte olan ülkeler arasında en kırılgan ekonomi bizde. Fed sıkı para politikasına geçerse bu rakamları daha çok ararız ama bence hükümetin hoşuna gidiyor dolar TL paritesi in yükselmesi. Yükseldikçe ihracat hacmi artıyor ve turist geliyor.
Dolardaki kötü günler bitti, ne yazık ki daha kötü günler başlıyor. Öncelikle bu artışın nedeni Amerika’nın enflasyon verilerinin açıklanmasından kaynaklanıyor. Amerika pandemi dönemindeki ekonomik dar boğazdan çıkmak için dolar bastı. Dolayısıyla enflasyon yükseldi. Enflasyon yükseldi derken %3 civarında olması gereken enflasyon %4 civarına çıktı. Ekonomiyi bilen Amerika hemen tahvil faizlerinde artışa gitti. Bu artış nedeniyle dünyadaki dolar Amerika’ya geri dönmeye başladı. Türkiye’den bu nedenle çıkış oldu. Bu çıkış bir süredir devam ediyordu zaten. Bu çıkışın nedeni bir anlık enflasyonun yükselmesinden kaynaklanmıyor. Enflasyonun önümüzdeki dönem yükselmeye devam etmesi ve dolayısıyla faiz artışının da bu oranda olması beklentisi var. Anlık ufak geri çekilmeler olabilir ama orta ve uzun vadede yükseliş sürecek.
İktisatçı olarak cevaplıyorum :D Teknik sebebi bayram dönemlerinde para basılır ve stoklanır bu yüzden türk lirası bollaşır ve değeri düşer. bayramdan sonra 8.35 -8.40 seviyelerinde devam eder diye tahmin ediyorum. ayrıca turizm sezonu ve tarım üretiminin artacağı aylar yaklaşıyor bu da döviz demek. Tüm bu sebeplerle en azından bir süre daha dolar mevcut durumunu korur diye öngörüyorum.
Elektrik Teknikeriyim pandemiden dolayı zaten doğru dürüst iş imkanı yokken kendim birşeyler yapayım dedim.
Piyasada elektronik radyo kitlerine baktım millet hobi amaçlı alıp kendileri kompanentleri lehimleyip çalıştırıp dinliyorlar. Bu kitlerin fiyatları ise 100 TL den başlıyor millet alıyorda.
Bende Ardunio dan Nokia 3310 ekranlı RDS özelliği olan FM radyo kiti yapayım internetten satayım dedim.
Baskı devre kartını kendim tasarladım ve Türkiye'de bu kartları profesyönel üreten firma yok. Çin firmalarından bu kartın 20 tanesi için 10.7 Dolar fiyat aldım dün ve 92 küsür TL ediyordu.
Anlayacağınız birşeyler üretip satmak bile bu ülkede hayal oldu.
Bak işte bu çok iyi bir örnek, paylaştığın için teşekkürler. Aslında bunun gibi örnekler üzerine bir üretim ekonomisi kurulması gerekiyor bu işten kurtulmak için ama...
Benim bahsettiğim 100 TL lik radyo kitleri çok basit yapıdalar ve inan 100 TL para veripte hobi amaçlı bile uğraşılacak bir kit değil.
Benim tasarladığım radyo kiti ise daha profesyönel Frekans bilgileri ve radyo data mesajlarını gösteren bir sisteme sahip.
Youtube da bile yabancılar bu kitleri satın alıp radyoyu kendileri montajlayıp videolar atıyorlar ve bu kitleri almak için bile site linkini açıklamalara koyuyorlar.
Benimde aklıma bu tür birşey geldi ama malesef elimden birşey gelmiyor.
Aslında ekonomimiz güzel olsa ben bu parçalara çok rahat erişim imkanı bulsam bu kitleri yurt dışına bile satardım amacım oydu zaten.
Çok kafaya takmıyorum, sizde kafaya takmasanız iyi olur abi. Bakın eski, hazine ve mâliye bakanı sayın, Berat Albayral ne güzel demişti: dolarlamı maaş alıyorsunuz? Ben almıyorum, sen dolarlamı maaş alıyosun abi? Eğer dolarla maaş almıyorsanız boş verin derim. Dolarla maaş alanlar düşünsün.
Aynen abi. Ah! Keşke dinleseydik tam dolar 5 lira olmuştu, 1 liraya doğru gidiyordu. Vatan hainlerinin ve dış güçlerin nazarına geldi. Keşke geri dönse ya 😔 abi istersen geri dönmesi için salavat zinciri başlatalım. Dığerleri bizi takip eder elbet.
Damat bakan gitti olmadı merkez bankası başkanı değişti yine olmadı dolar yükseliş trendine girdi ve bayramdan sonra da düşeceğe benzemiyor. İşin kötüsü bu durumdan bir tane yetkili bile rahatsız değil olan vatandaşa oluyor.
Merkez Bankası başkanının değiştiği Mart ayında rekor yabancı çıkışı olmuş... Koltuklar boşken daha iyiydi...
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Test olmus asi olmus turistlerin gelip Türkyiede tatil yapmasina engel olan bazi gavvatlar var, Turistik otelde maske neden takmiyorda, biz takiyoruz diyen, onlari hedef gösteren. Turist gelmeyince, almancilar gelmeyince dövizde gelmiyor, gecen sene dolari yükselmesi corona yüzünden Türkiyeye akmayan Döviz yüzünden.
Bu senede Turiste neden yasak yok diyen asil Dolar sayesinde yine dövüz girmezse dolar sene sonu 20 tl olur, ayni kisiler Dolar neden artiyor diye burda yeniden soru sorar
doları öncesinde çok rahat tutuyorlardı , durmadan her yükselişinde dolar satıyorlardı. geçici çözümlerdi tabi , olmadığında da faizi yükseltiyorlardı. şimdi daha da yükseltilemeyecek kadar yukarda faizler. mecbur mega projelerle sıcak para sokmak zorundalar , oda kanal İstanbul gibi projelerle olabilecek bir şey. oda zaten başlı başına yanlış bir şey , çünkü ordan gelen parayla da dolar satacaklar , ha ne olur varlık fonuna dahil edilse ve burası gösterilerek kredi çekilse , bir süre daha doları tutarlar ama geri dönüşü daha yukarı olur +10 liralara çıkar. faiz artırımı demek zaman kazanmak demek. bu kazanılan zamanda bir şey yapılıyor mu? hayır. mantıklı bir yaklaşım yok. bugün amerika dediğimiz ülke , 20 yıl öncesinde aldığı ekonomi kararlarının ekmeğini yiyor. çünkü bugün attığın adımlar bir sonraki adımını etkiliyor. her gelen iyi veya kötü , saçma olmayan bir adım atışında bir sonraki gelen hükümetin ya da görevlinin işini kolaylaştırıyor. o yüzden hep diyorum bugün türkiye'de hükümet değişse , hatta en iyi şekilde yönetilse bile , bu kişilerin tüm eforu zararları telafi etmekle geçecek. satılan kurumları tekrar kamuya dahil etmekle uğraşacak , yolsuzluk mevzularını ortaya çıkarmakla ve hesap sormakla uğraşacak , borç ödemekle uğraşacak. ekonomiyi yoluna sokmakla uğraşacak işsizliği çözmekle uğraşacak. uğraşacakta uğraşacak. yani önümüzdeki 10 yıl ben türkiyeden bir cacık olmasını beklemiyorum. ülkeyi batıranlar , toparlanana kadar burada yaşasınlar , ben avrupa yolcusuyum. apt*l bir kitlenin ceremesini çekecek kadar aklımı peynir ekmekle yemedim
zaten sıkıntı da o ya , karaya kara diyemiyorsun , padişahımız kızıyor sonra xD aklıma nejat uygurun bir sahnesi geldi :D www.youtube.com/watch 5.20 ye sararsan xD zahmet olacak ama xDD ne siyahı , simsiyah :D bizimki de o hesap :D
Bu arada bir yotumunun bildirimi gelmemiş arada kaynamasın :) O kurumsallar içindi bireylere serbest. www.dogrulukpayi.com/.../doviz-hakkinda-konusmak-yasaklandi-iddiasi Ha onun dışında manipüle edecek konuşmalarda yine sıkıntı çıkabilir. Yani şu olacak bu olacak gibi :)
dolar 5 lira oldu diyen adama ceza gelmişti , ordan hatırlıyorum. filmde bir sahne var , dolar olmuş 4 lira diyor. orayı sansürlemişler xD bu tarz şeyleri görünce insan ister istemez inanıyor okuduğuna gördüğüne.
aslında dediğin gibi olsa da özgür hissedemiyorsun kendini. ben şahsen hissedemiyorum. birisi çıksa şu yorumumu cimere şikayet etse :D özgür bir insan olarak düşüncelerimi ifade ettim dediğimde ceza yemeyeceğimden emin olamıyorum :D ama gel gör ki amerikada trumpın yüzüne fucuk yu diyebiliyorlar. bende ülkemde aynı özgürlük seviyesinden istiyorum çok mu xD
ben refah ve demokrasi seviyesinin yüksek oluşunun bir göstergesi olduğunu düşünüyorum. hem medya olarak hem vatandaş hem kurum olarak düşünce belirtmenin özgürlük olarak nitelenmesini yani. bugün kaç tane firmaya fetodan baskın yapıldı. benim arkadaşım mesela , birisi çıkıp dedi ki bu adam fetocudur , çocuk 2 sene yattı içerde :D yani düşünce özgürlüğünü geç , kendini savunamıyorsun bile. bir siyasi çıkıyor , kendi görüşüne düşüncesine ters düşen cümleleri söyleyen teröristtir diyor. yani böyle ayrımlardan biz yorulduk. inan ben anneannemi koronadan kaybettim. çok üzüldüm , bizleri hep ayırdılar , malum partiye oy vermeyeni öyle kötü konuma düşürdüler ki , düşün bir kadın öz torununa yemekte kaşık dahi verdirtmeyecek kadar bu milleti birbirine düşürdüler. kadın o şekilde ölünce , şu olan bitenlerin sonucunu göremedi , yaptığı yanlışın farkına varamadan bizleri kötü bilerek öldü diye çok üzüldüm. halbuki tek istediğimiz ülkemizin iyiliği ve refahı idi
o artık kendi derdinde :) artık ne malum partiyi ne de başka bir şeyi umursadığını zannetmiyorum :) ama dediğim şey çok ortada olan bir gerçek. dün fetoşu öve öve bitiremeyenler bugün alakamız yoktu diyorlar , söylemeye çekiniyorlar utanıyorlar. yarın gör bak aynı şey malum parti içinde olacak. söylemeye utanacaklar biz oy verdik diyemeyecekler , biz akrabalarımızla ayrı düştük anne babamızla kardeşimizle çocuğumuzla ayrı düştük diyemeyecekler. ben çok açık konuşayım hakkım varsa anne babama dahi helal etmiyorum. yapmış oldukları zarar , kötü bir yöneticinin yapamayacağı kadar zararlara sebep oldu. çünkü kötü bir yönetici bir şekilde koltuğundan edilir. bunlar öyle s*laklıklar ettiler ki , yapılan yanlışlara dahi arka çıktılar. sonuç , 20 yıldır aynı insanlar güç sarhoşluğu içinde ülkeyi yönetiyorlar. ülke lale devrini yaşıyor hiçbir sıkıntımız yok diye diye kör topal ilerliyorlar. bakalım zaman bize gösterecek kimin haklı olup olmadığını. tarih gösterecek , ve ilkokulda lisede çocuklar bugünleri kitaplarında okuyacaklar , okuyun siz böyle apt*lca işlere sebep olmayın diye diye okutacaklar.
Dünya piyasalarında an itibariyle 8,703 Gün içerisinde de 8,736 u gördü.. Yükseliş devam ediyor, ama bayramdan sonra yurtiçi piyasasında düşmese de düştü derler. :D
En son dolar 2 .5 - 3 iken dolar düşecek diyorlardı.. Benim doların düşeceğine dair umudum yok. Aksine artar. Bir nebze Türkiye kendine çeki düzen verirse bu artış belki durur..
10 lirayı geçer bu gidişle bu iyi bir şey mi yukardakiler için ama bizler için kötü şu da var götünde donu olmayıp aç köpekler gibi ortalıkta gezen mahlukatlar için de iyi tabi
Saçmalıyorsun. ABD'de olan bir olay başta Türkiye gibi kırılgan ülkeleri olmak üzere herkesi etkiler. ABD'de enflasyon son yıllardaki en yüksek seviyeye geldi. Bu sebeple faizler artacak. Artan faizler ile birlikte yatırımcı da Türkiye gibi ülkelerden ABD'ye gidecek. ABD'de olan bir olayı Türkiye'de olmuş gibi takip etmek gerek.
@tantot Fed faizlari artıracak çünkü Amerika'da ciddi parasal genişleme oldu ve enflasyonun kontrolü için bu artık sürpriz karar değil. İlerleyen günlerde Avrupa'da ekonomik hızlanmayla beraber petrol fiyatlarında yükselişle denk gelecek olması 9.5'lara gidişin bileti olur. Dünya ülkelerinde dolar düşerken bizde artış olması zaten sorundu ve merkez bankası çoğu mermilerini bitirdi. Hepimize geçmiş olsun.
Virüsün ekonomiyi etkileyecek halinden kurtulursak düşecek dolar biz yükselmiyeceğiz ama problem orda amerika zararını göstericek dünyaya dünya çapında dolar değer kaybedicek