Dünya gazetesi yazarı Vahap Munyar'ın köşesine taşıdığı, TCMB Emisyon Genel Müdürü Nurettin Tüysüz ve Genel Müdür Yardımcısı Hakan Er’in imzasıyla gönderilen “ATM’lerdeki Banknotların Kupür Kompozisyonu” konulu yazıda “Bir ülkede kupürler ne kadar büyürse satın alma gücü o kadar düşer. Kuruş olmalı ki, rekabet olsun, kuruşun hesabı yapılsın” dendi.
200 telelik banknotlar konduğunda yaşayabileceğini SORUNLAR neler olabilir.
1. Sadece 200 TL çektiniz düşünün ve bir minibüse biliyorsunuz para vermeniz gerekecek müşterilik bir ücreti de ödediniz de şoför size 197 tl ödemesi gerekir o her minibüs şöförü nde olmayan imkanlar demek. Oda size ayrı bir sorun demek. 2. Küçük bir mahalle bakkalına gittiniz oradan ekmek ya aldınız ve 200 TL verdiğinizi düşünün zaten nefes almakta zorlanan küçük esnaf 3 TL 5 TL para kazanacam diye saatlerce dükkanda rehin kalan esnaf nasıl olsun 200 tl üstünü versin kasada o kadar para var mı bir de buradan baktığınızda sorun yaşayabilirsiniz. 3. Bankamatikten çekilen 200 telelik banko notlar üçbeş kişi de aynı şekilde bulundukları bir mekanda ödeme yaptıklarını düşünüyor esnaf ozamana küçük paralar bulmakta zorluk çeker Buda bu esnafın bankaya gidip belirli bir miktarda onluk yirmilik ellilik yüzlük alması gerekir Buda para demektir esnafta zaten doğru düz para yok rezerv ve kasaya nasıl koyacak. 4. Önemli olan burada 200 TL değil karda belirttiğim gibi sıkıntıların doğulu çağı ve bunun için önlem anlamında atılan adım olduğunu düşünüyorum. Günümüzde sokağa çıkıp halka sorsak cebinizde kaç tl nakit var diye çoğunun cebinden 50 ya da 100 TL çıkmaz neden Çünkü corona var bu da bir çoğumuzun gelirini ya düştü ya da sıfırlandığı bir nokta. O yüzden sinirler zaten gergin hem kadında hem erkekte hem genç de hem çocukta çünkü alım gücü yok ister istemez insanın psikolojisini bozuyor ve toplum karma dediğimiz bir ortama giriyor o yüzden sessiz olun paradan önce değer ve kıymet vereceksiniz yaşadığınız zaman insanlar bu insanlar tabii ki size değer veren sizi seven sizin sevdiğiniz ve değer verdiğiniz insanlarsa o zaman sorun yok mutluluğunuz için o zaman böyle ufak mesele takılmaz
Değerli KScan arkadaşım, öncelikle Merhabalar! Çok güzel bir soru sormuşsunuz. İnsanlar algı ile yönetilen ve algı operasyonları sayesinde yönlendirilen şeyler haline geldiler. Bu anlamda TCMB'nin dediği doğrudur. Küçük değerdeki banknotları, misal 5TL - 10TL - 20TL gibi olanları daha kolay harcarken, 100 ve 200TL gibi daha büyük değerde olanları harcama hususunda daha çok düşünüyoruz. Böyle bir soru sorduğunuz için teşekkür ederim. Saygılarımla...
Bir yönetim düşünün sadece vatandaşın cebindeki parada gözleri. Ben zaten nakit para taşımıyorum üstümde. Bugün takside bile kredi kartı geçiyor. Tüm ödemeler online yapılabiliyor. Genel ihtiyacım kadar çekiyorum. Artık uyandım böyle konularda.
Ya bişey diyebilir miyim benim bir buçuk yıldır sevdiğim bir kuzenim vardi çocuk onu sevdiğimi İlk günden beri biliyordu ama bana hep bizden bişi olmaz deyip konuşurdu benimle flörtlesiyrdu sonra hemen pismn oluyrdu öyle böyle zaman geçti sonra benim başka bir arkadsm aynı zamanda kuzen sayılır oda benim sevdiğim çocukla arkadaş ben bu kızla 1sene dertlestim sevdiğim çocuk o kızdan hoşlanmaya başladı ve bunu benden gizlediler kardeş ayağına yatıp hergun konuşuyorlardi şimdi de sevgililer tamam çocuk beni sevmiyor olabilir flörtlugu gectim peki kız o kadar derdimi anlattım ona yanında üzüldüm agladm ama o çocukla çıktı benim ahımı aldılar mi bunlar merak ediyorum çok acı çekiyorum..
Mantik aslinda dusunsene eve dogru gidiyorsun 10 dakika sonra evdesin, karnin ac durup bir doner yiyeyim diyorsun ama dusunuyorsun cebimde 200 lira var naparsin, eve kadar sabredersin evde yersin, ben naparim 😀😀😀😀😀 Evdekiler de actir diye fazla fazla alirim ahahafsx. ah şu dusunceli hallerim
çocukkandıran taktikler bunlar 5-10-20 liralık banknotlar böyle eline bol bol gelince sanki çok para varmış gibi hissetmen için daha öncesinde de markete aç karınla gitmeyin, büyük alışveriş arabası almayın, markete çocukla gitmeyin her şeyi ister gibi tavsiyeler vardı. sıvama tüy dikme işlemleri
bi demişler ki "Bir ülkede kupürler ne kadar büyürse satın alma gücü o kadar düşer." vay vay vayyyyy elimde 200 liralık banknotlardan 10 tane olunca satın alma gücüm düşecek ama 20 liralık banknottan daha çok olunca satın alma gücüm yükselecek öyle mi? 200 IQ
tam tersine ben 10'luk 20'lik gördükçe harcamak yerine köşeye koyuyorum. Haftada bir dolar alıyorum metal paralarla, 5 10 lira ile. 20 liralıklar ise ay sonuna kadar birikir. Ay sonu ihtiyacım olan bir şeyi onlardan almış olurum.
@Nzjsj insanları kredi kartı kullanmaya teşvik edersen kazanırsın asıl. Düşünsene piyasada sanal bir para var. Onunla ben ekmek aldım. Fırıncı un aldı, un fabrikası buğday aldı, çiftçi gübre aldı, gübreci hayanlarını tedavi ettirdi, veteriner şırınga aldı, şırıngayı da ben Türkiye'ye getiriyorum. Bu sistem işlenirken sanal para kullandığın için aslında sistemdeki herkesin borcu bankaya olur. Fiziki paraya ihtiyaç duyulmaz. İşlemler 24 saat içinde gerçekleşir. Bu da piyasanın hareketli olmasını sağlar.
başka bir örnekle; büyükadada bir otele müşteri gelmiş 100 dolar bırakmış. Otel sahibi market alışverişi yaptığı toptancıya borcunu ödemiş, toptancı limandan malları getiren kaptana ödemiş, kaptan da limana yakıt parası olarak ödemiş. Yakıtçı da limanda arızayı onarsın diye dışardan getirdiği 2 teknisyenin otel parasını ödemiş. Neticede adaya 100 dolar geldi herkes borcunu ödedi. Para yine en başa dolandı.
Merak etmesin o kuruşun hesabını zincir marketler iyi yapıyor 10 kuruş eksik olursa onlarca şey almış olmana rağmen vermiyorlar malı Esnaf olsa o kadar mal alsan 25 kuruş eksik olsa bile helal ediyor Adalet işte
Benim için doğru sırf kağıt tek 100 lük vermesin bozuk para versin diye bankamatikten 100 değilde 110tl çekerim. Ama harcama konusuyla alakalı değil 3-5 tl lik bir şey için 100tl uzatınca surat yapıyor kasiyerler.
Benim için farketmez, ama cüzdanda büyük para bulundurmak çok riskli, bir şekilde cüzdanın dışına taşar, bir yere takılır yırtılır gitti 200 TL... ya da kaybolursa çok kötü olur.
Ama 10 ya da 20 TL yırtılıp kaybolsa o kadar koymaz...
200 liralık kağıt parayı zamanında çıkartmaları hataydı. virüsten öncede 200 bozdurunca bir yere adam cins cins bakıyordu zaten. Bence 100 lira en büyük olarak kalmalıydı hep. 200 liralık kağıt parayı çıkardılar zaten doğru düzgün görmedik...
valla ben atmden harıcagım kadar cekerım o yuzden bazen 200 cekeyım dıyorum bır tane 200 luk verınce donup parayı hesaba yatırıp 150 50 sekılınde bır daha cektıgım olmustur.. lakın evet kucuk para harcamayı arttırır..
bence niceliğe değil niteliğe önem vermeleri gerekir. Ekonomide, hukukta, eğitimde, demokraside yapısal reformlar gerekiyor bence. Balçıkla güneş sıvanmaz.
Maaş artık sadece mobil bankacılıktaki sayılardan ibaret. Sayılar şeklinde yatıyor, - şeklinde kira, fatura ve vergi şeklinde uçup gidiyor. Banknot pek gördüğüm yok açıkçası.
Breaking bad ne güzel diziydi be!! Öğrenciyiz abi elimde 200 lük de olsa 10,20 de olsa o para gidiyor ama benim harcadığım banknot genelde 20 lik 50 lik oluyor.
Benim bankada 200 tl banknot kabul etmiyor zaten. Uyuz oluyorum hayır ben belki 200 yatırıp 100 er lira çekicem belki bozdurma amaçlı kullanıcam? Sırf bu yüzden yan atmden bozup öyle atıyorum
Ona mı sorucam paramı nasıl harcıyacağımı nasıl çekiceğimi istediğim şekilde çeker istediğim gibi harcarım kime ne mk nerde salak var gelmiş yönetici olmuş ülkeye.
ben bozuk olması taraftarıyım 200 lük nerede bozulcak millet görünce yüzü düşüyor
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Yani daha az harcama yapalım diye mi bu fikir? Az az verirse az gidecek, 200 verirse hepsi gider harcarlar mantığı mi ben anlamadım okuyamadım da pek bulanık
Ana Sayfa > Para & Ekonomi > Anketler > Merkez Bankası'ndan bankalara: ATM'lere 200'lük banknot koymayın. Küçük değerli banknotlar harcama isteğinizi arttırıyor mu?