Dünden beri sokak röportajları izliyorum. Türkiye ekonomisini vatandaşlara soruyorlar. Abi o kadar çok yaşlı kesim gördüm ki, "HERKEESİN CEBİNDE İYPOOON TELEFON VAR, BU ÜLKE ZENGİN, MİLLETTE PARA VAR" diyen...
Cidden ekonomimizi resmen milletteki telefonlarla ölçüp ona göre ekonomi iyi diyorlar :D Bir de oy kullanmaları da cabası bu kafadakilerin..
konuda o telefonlarin mikro islemci patenti 1970 de intel firmasiyla bugunun 5 nonometreye kadar dusen milyonlarca silikon transistoru insan beyni gibi calistiran bir islemciye cevirecek teknolojin olup olmadigidir..51 yildir bu konuda hicbir ar-ge.. invasyon.. tesis.. isgucu yetistirememis bir ekonominin dunya ile rekabet edecek dis ticarette david ricardonun anlattigi karsilastirmali ustunluk kuramacagi ve bundan dolayi dis ticaret dengesini saglayamadigi icin cari acik verecegi konusudur... bu cari acigida doviz ile dogal olarak borclanarak finanse ettigi icin dovize olan talebinden dolayi milli parasinin deger kaybettigi bundan dolayida ic piyasasinda kronik enflasyon.. bununla birlikte issizlik olan stagflasyonu kaderiymis gibi yasamasi.. bugune kadar hicbir endustriyel yatirim yapilmamasi daha patenti 90 yil onceye dayanan pistonlu ve gaz turbinli motorlari bile daha dogru duzgun uretememis bu yuzdende yuksek teknolojisi olmadigi icin dis ticaretini kuramayan bir Turkiye ekonomisinin kronik 97 yildir makro ekonomisi stabil bir olcek ve refah ekonomisi olamamistir.. dogal olarakta gelir dagilimi.. refah dagilimi kriterleri gini katsayina gore.. lorenz egrisine gore hep en dusuk ulkelerden biridir.. cunku apartman yoneticisi rifki efendiyi suclayip dere yatagina bina diken aydin..(!) beyi sorgulamadigi icin bina hep su aliyor ama say abinin dedigi gibi her arz kendi talebini yaratir...
Doğru ekonomi telefonla ölçülmemeli zira bir ihtiyaç gibi, ama bir telefona 6-7 bin tl vererbilecek durumda olup da"Açım"demek de tuhaf bir durum. Yani daha alt ve daha ucuz telefonlar bile iş görürken en pahalısını alıp açım demek anlamsız. Ha gönül isterdi en son teknolojileri ucuza alalım ama imkanlae malum:(
Telefon, televizyon, bilgisayar, internet; otomobil, motosiklet, uçak bileti... Bunlar lüKS değildir. Ancak bu ülkede lüKS olarak görülüyor. Telefon konusunda da şunu söyleyebilirim: Maaşının 4 katını bir telefona veren birisi için de pek olumlu düşünmem açıkçası.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Öyle ama, asgari ücretle geçinen kimse borç harç yapıp telefon alıyorsa kusura bakmayın da bu enayilik yani, mesela ben asgari ücretle geçeniyorum telefonun da en kıytırık samsun s3 mini en güzel telefonu istemez miyim peki, elbette isterim ama maaşa göre hareket etmelisin
Temel ihtiyaçlar dahilinde olan cihazlarla ekonomi yorumu yapmak saçma elbet ama şu da bir gerçek ki lüks yaşam tercihi oldukça fazla. Açıkçası ülke olarak aşırı israf yaptığımız ortada. Sadece bir günde yüz binlerce ekmek çöpe giderken millet aç aç demekte saçma. Taban neyse tavan da o şekilde yönetiyor olay bu
Millet çok abartıyor. Hiç düz memur arabası Mercedes E serisi, Audi A6 olur mu? Renault Symbol, Fiat Linea olur. Düz memurum, bütçemin yetersizliğinden dolayı 2008 Ford Focus bile alamıyorum. Satsam, bugün 92 Tofaş Şahin'le gezerim. Milletin eline bakıyorum, yaza alacağım yeni işitme cihazları fiyatına Iphone, Samsung alıyor. Ben 4 yıllık Galaxy On 7 kullanıyorum. Bana yetiyor. 5,5 sene önce çiftine 4 bin TL verdiğim cihazlar, bu yıl aşırı zamlanmış! Çiftine 12 bin TL vereceğim.
O ne kadar yanlışsa, kur ile ekonomi ölçenler için aynısı geçerli. Adam çin, japonya, rusya (ki rusya ekonomik olarak güçlü değil) dilinden düşürmüyor. Ama yen ne kadar, ruble ne kadar, yuan ne kadar bakmıyor. Dolar 2 lirayken, ülke battı haberleri yapan, şimdi de dolar 7 lira ülke battı diyor, eee dolar 2 lira olsa ekonomi iyi diyecekler mi?
git fakir semtlere adamın evi dökülüyor hatta çatısına parası yetmemiş öle kalmış ama kapıda jipi var KIA , SUZUKI falan filan ama jip var eskıden fakır fukaralar en pahalı sigara Malbrı , Kent vs içerdi bizim fakirimiz elalem ne der önemser bölece yemez içmez cocuguna yedırmez ıcırmez ama ıphone masaya kor malbroyuda yanına jıpide ceker kenara tabı sonra bunlar torpılle mılletvekılı, beledıye baskanı, bakan makan vali oluncada soyar memleketını haın gaddar düşman gibi:)
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
dolar kuruylada ekonomi ölçülmez. ekonomi iyi demiyorum ama dolar kuruyla ekonomi ölmekte yanlış. vatandaşın alım gücü ve gelir gider yüzdesi ve ülkenin gsyh'si önemli. yani dolar 1 lira olup asgari ücret 200tl olacağına 1 dolar 5tl ama asgari ücret 5000tl olsun misal olarak yani ekonomi bu gücü kaldıracak duruma gelsin en azından
pahalılık var, özellikle gıda da , yalnız pahalı bir çok ürünün de alıcısı çok fazla, yani geçinemiyorum diyen birisi 10 bin liralık telefonı neden alır anlamıyorum, fakay çok örnek gördün alıyorlar.. araçlarını değiştiriren onlarca kişiyi sadece ben tanıyıyorum.. birilerinde epey para var, ayrıca pandemi dönemi iş yapamıyoruz diyen şirketlerin sahiplerinin bir tane aracını satmadığını da söylemem lazım.. dengesiz bir durum söz konusu.. sesi çok çıkanların dedikleri bana inandırıcı gelmiyor
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Çünkü bu ülkede herkes ekonomist, siyasi, teknik direktör, futbolcu, doktor, mühendis, Amerikan başbakanı prezentabili. Başımıza ne geliyorsa bu çok bilmişlikten geliyor. Ya bir insan bir şeyi bilsin en iyi onu yapsın, yetmez mi yaaa. Ekonomi çok büyük direnç içerisinde, Diren Türkiye ne diyordu; Direne Direne Kazanacağızz! Dimi. (!) Ya bırakın Allah aşkına, konuşmayı bırakın, şikayet etmeyi bırakın. Çalışın ya çok çalışın hayvan gibi çalışın ilk önce kendinizi geliştirin. Ülke zaten gelişir.
eşya ile zenginliği bir sanıyorlar. aptallık. zamanında kazandım aldım para biriktirdim aldım vardı aldım napıyım satıp 3310la mı dolaşalım kafa yapısı VARAK olanın mantığına inmeye çalışmayın çölde susuz kalırsınız
Ekonomi gerçekten iyi batıyoruz diyenler güneşi balçıkla sıvamaya çalışanlar gibi, koronadan dolayı esnaf zor durumda belki ama ondan sonrada işler şimdikinin üç katı olacak
Telefon bir ihtiyaçtir lüks degildir. Herkes bütçesine göre bir marka model alip kullanıyor zaten kimse peşin para basip istediği telefonu alamıyor bu da bir gerçek
Böyle röportaj verenler sanki dumanla haberleşip atla ulaşım gerçekleştiriyor. Milletimiz kamera görünce boş konuşmaya meraklı başka bir açıklaması yok.
Hahah buna güldüm cidden en iyi telefon markası iphone, bu yüzden insanlar daha uzun ömürlü olsun diye bu telefonu alıyor. Aga bu millet kafayı yemiş ya dfhdfıfhsdkfb
Bir telefonun 4 asgari ücret etmesi liranın ne kadar değersizleştiği ve ithal alım gücünün ne kadar düştüğünü gösteriyor.. Asgari ücretle o telefonu alabilmekse 2 şekilde yorumlayabilirim.. Ya tüketim çılgınlığı veya enflasyon verilerine olan inançsızlık.. Bugün almazsam bir daha alamam düşüncesidir.. Hangisine göre tercih yapıldığı önemli..
Adamın kıçında donu yok 15 binlik telefon kullanıyor şimdi bu insan zengin değilde ne söyle bana ne bu insan 50 milyar dolara neler yapılır bağımlılık o kadar büyük ki devlet elinden alsa bu imkanı darbe yapıyor derler müsrifiz hemde çok müsrifiz.
Yahu kör müsün hiç mi etrafına bakmıyorsun? İnsanlar aç , işsizlikten intihar edenlerin sayısı hiç olmadığı kadar fazla. Zaten birileri zenginken toplumun büyük çoğunluğu çocuğuna et bile yediremeyecek kadar fakirse niye böyle bir dengesizlik var diye sorgulamanız gerekiyor, o kadar kafa da mı yok?
@mutantnproud :))))) valla bizim site görevlisi var çöp vs alıyor onun aylığı sorum 8750 tl ye geliyormuş sordum evet insanlar açmış hı hı kimse aç değil kusura bakma ben görmedim sadece bir kaç şakşakçı birde takoz muhalefet taraftarları millet aç diye yaygara yapıyor yersen :)))).
bi telefona 10 bin lira veren adamın maaşı ve durumu nasıldır sence. ha dötünde donu olmayıp 10 bin lira veriyorsa aynı adamın dötünde don olsa bu sefer gider 30 bin liralık değilde 100 binliralık araba alır. böyle insanlar doymaz