Saçma buluyorum. Âdet hali kirlilik değildir. Kadın vücudunun doğal bir işlevidir. Kirlilik ifadesi, âdet halinin abdesti bozması nedeniyle, din penceresinden bakınca "kirlilik" ifade eder, dini konuların çoğunda olduğu gibi bu da saçmalıktır. Hiç bir kadın da, âdetliyken kendini kirli hissetmemelidir. Her ay kanama ile döllenmemiş yumurtanın atılması düzenini veren de Allah, bunu kirlilik sayıp abdest al diyen de Allah, erkeklere, âdetli kadınlar için "temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın" diyen de Allah (Bakara, 222), "ya ben sana her ay kanama özelliği yükledim ama, kanamalı döneminde namazla huzuruma gelme" diyen de Allah. Bu ne yaman çelişki anne?
Toplum arasında regl olmuş kadın için "kirli" ifadesi kullanılırdı. Çünkü regl kanı kirli, pis olarak atfedilir. TDK de "kirli" kelimesinin tanımlarından birini böyle yapmış.
Yani bu kelimenin anlamını TDK belirlemedi aslında, toplumda bu şekilde atfedildiği için kullanıldı. Mustafa Kemal Atatürk'ün TDK'yi kurma amaçlarından biri Türk dilini araştırmasıdır.
Bazen sözlükte kullanılması gereken kelimeler halk arasında yanlış kullanıldığında TDK doğrusunu değiştirip halkın kullandığı biçimde kelimeyi yeniden ele alıyor. Galat-ı meşhur fasih-i mehcurdan evladır yani herkesin kullanıldığı yanlış bir keşik, doğru olup da kullanılmayandan iyidir demek.
Burada "kirli" kelimesinin anlamını belirleyen Türk Dil Kurumu değil, bizzat Türk halkıdır. Bu sebeple TDK bu şekilde ele almıştır.
Ancak hoş bir kelime olmadığı için kadınların doğal rejenerasyonu olan regl için anlam ifade etmesi yanlış. Bu sebeple bu kelimeleyi "regl olmuş kadın" için kullanmamaları gerekirdi diye düşünüyorum.
Rezalet, ne vakit yeryüzüne, insanların gelmesine vesile olabilecek kadar kutsal bir değerimiz kız' oluşumuzun , en değerli parçası hangi haddini bilmezlerin , ifadesi ile kirli'lik olmuştur. bu ne firasetsizlik bu ne Ahmak' lıktır. Utanç verici ve her biri bir Annenin evladı ve var' oluş sebepleriyiz... Acı ve mide bulandırıcı bir şey şiddetle nefretle kınıyorum !! Sevgilerimle.
Arapçadan Kur'an'ı Kerim ayetlerini tercüman ederken de Kur'an da geçen kelimelerin anlamları 3-4 farklı anlamlar tasidigi için cümleye uygun olanı secerlerken bizim çeviri yapan milletimiz en olumsuz en anlamsız ve Kur'an-ı kötü gösterecek şekilde tercüme ediyorlar. Bu regl hali de aynı buna benzemiş kirlilik ne demek? Allah'ın kadınlara nimet olarak verdiği bu dönem vücudun arındıgi doğurganlığın arttığı hücrelerin yenilendiği bu döneme kirlilik diyen kişiler, zihniyetler bu kadar mı alcaldiniz kadınlarla alıp veremediğiniz ne anlamıyorum ki 😡😡😡
Bu insanın kendi kendine yaptığı ve isteyerek yaptığı bişey değildir doğal bir dönem doğal bir yenilenme olayı gerçekleşiyor buna pis demek tövbe hâşâ yaratılış kusuru demekle aynı
Oldukça aşağılayıcı bir açıklama ayrıca adet döngüsü aksine vücudumuzun titizlikle yaptığı bir döngü vücudun bu kadar kusursuz bir işleyişini sağlayan bu döngüye kirli tabirini kullanmak kadın vücuduna karşı yapılmış büyük bir saygısızlıktır
Merhaba Oldukça aşağılayıcı bir tanımlama olarak görüyorum. Bu kelimeyi bulanların annelerine cidden üzülüyorum. Ya da her biri annesiz dünyaya geldi tıpkı şirinler gibi. Ay maviye döndüğünde bir leylek getiriyor şirinleri. Bunları leylek değil sığır getirmiş.
Bizim ülkede orkid dedi diye kasada duran çalışanı döven mallar bile mevcut. Gazete kağıdına saranlarda cabası. . Iqları diş sayılarına denk demekki ne denir ki?
Niye kadınlarin en normal durumu icin kirli pis ifadesi kullanilir, insanlar kendini ayhali durumunda otekilestirsin diye mi. Utanalimmi yani adet olunca 😢
Ben bir türlü anlamadım gitti bu konu hakkında çok mantıksız konuşuyorlar cidden kötülemek için demiyom ulan düşünüyorum çok mantıksız geliyor ya abi vallahi ya anlamıyorum ben bu nasıl bir zihniyetsizliktir ya @kirliolansensintdk
turkiye'ye karsi olan saygim yillar once turist olarak gittigim plajda tacize ugramamla birlikte zaten azalmisti simdi ise tamamen bitti. bir turk vatandasi olmamama ragmen gercekten onlar adina asiri derecede utaniyorum. hakiminin, savcisinin, polisinin onuda gectim devlet yoneticilerinin bile yaptigi cinsiyet ayrimina birde tdk eklendi. kendi dil kurumunu kadini asagilarcasina boyle bir tanim yapan ulkeden ne beklenebilir ki. nefret ediyorum
Şaşırmıyorum Türkiye’de kadın bir tek kadın olamadı ya kendinizi öldürün kurtulun ya da sınırlara dadanın Türk erkekleri gerek psikolojik gerek fiziksel çok zarar veriyor kadınlara sessiz sessiz cinskırım oluyor Türkiye’de
4
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Tdk’nin işleyişini ve halk kültürünü bilmeyenler doluşmuş başlığa. Halk dilinde geçmişten günümüze kullanılan tüm anlamları verir Tdk. Sizler bilmiyor olabilirsiniz ancak ben ve benim gibi “Türk dili” üzerine tahsil görmüş çok kişinin işine yarar bunlar. Zira dil ve edebiyat yalnızca sözlük bilgisinden ibaret değildir. Bunun bir de halk dili ve kültürü kısmı vardır. “Ağzı olan konuşuyor” durumu bu. Başka bir şey değil.
Benzer kelimeler Fransızca'da da vardı fakat psikolog ve sosyologların uygun bulmayışı nedeniyle dilden çıkardılar. Çünkü bu "aman ne önemi var, sadece bir kelime" denilen durum zamanla nefrete, ayrımcılığa ve cinayete kadar varabiliyor. O yüzden "bu da işin halk dili ve kültürü kısmı" der ve tehlikeyi es geçersek sonuçları hoş olmuyor. En nihayetinde bu mısıra darı denmesi gibi zararsız bir şey değil. Bu tarz terimlerin dilden çıkarılması, halkın bilinçlendirilmesi gerekir.
Kelime “kirli” ve bu kelimeyi dilden çıkarmaktan bahsediyorsunuz. Cahil cahil konuşmayın rica ederim. Ne dediğimi bile anlamamışsınız gelip burada duyar kasıyorsunuz. Yol alın bayım.
Kahkaha attırdın ablacığım. İnternet kullanımından o kadar bihabersin ki farklı hesaplardan sana yazıyor olmamdan bahsettiğimi zannettin. Senin "tahsil" hayatın nuh nebide bitti zaten, bana ne senin tahsilinden, o bölümden mezun olan, o iş sahasında çalışan yüzbinlerce insan var.
"Birincisi ne tahsilimi ne işimi bilmeden"... Türk dili üzerine tahsil gördüğünü bas bas bağıran biri için çok içler acısı bir anlatım bozukluğu var. Gördük o yazmalara doyamadığın tahsilini. Sen önce Türkçeyi hatasız kullanmayı öğren ablacığım. Başkası adına utanmak nedir tam olarak bana bunu yaşattın şu an. Senin adına hem utandım hem de sana gülüyorum.
Senin asla sahip olamayacağın bir hayata sahibim, 30'u aşmış abla. Mesleğimde de yeni olmama rağmen hata yapmam. Senin Türkçe çalışman elzem. Mesleğin oluşunu bir kenara bırak, bu senin anadilin. Bu gece beni çok güldürdün, aferin. Sen şimdi biraz para biriktir, turla Paris gezisi yaparsın bir gün.
Reglin kirlilikle hiçbir alakası yoktur. Evet vücuttaki pis kanı dışarı atıyoruz bu doğru. Fakat bu kirli olduğumuzu değil vücut içimizin temizleniyor olduğunu gösterir. Saçma sapan anlamlar yükleyip insanların zihnini bulandırmayın!
Halk kullandığı için TDK öyle bir tanım eklemiş şimdide halk kullanmiyor ve böyle bir tanım olmasını istemiyor bu ve bunun gibi kadınları aşağılar nitelikteki tanımlar kaldırılsın
bu asla basit bir durum degil oncelikle. bana sorucak olursan aksine kendini kadin olarak tanimlandiran her turk vatandasini utanc duymasi gereken bir durum. bir kadinin en dogal hali olan adeti asagalarmiscasina kirli' olarak tanimlayan sizin ulkeninizin resmi dil kurumu. bu cinsiyet ayrimciligi turkiye'nin her yerinde var. siz turk kadinlarini durmadan asagiliyorlar farkinda degil misiniz?
İslam dininde de regl olmuş kadınlar için kirli ifadesi geçer bunun sebebi regl kanında mikroplarin vs olmasıdır. TDK da burdan geldiğini düşünüyorum yadirgamadim.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Allah böyle yaratmış, regl’e kirli diyen Allah’a kirli demiş gibi olur.
Çok yanlış bir terim. Her ay kadınlara verilmiş bu ağrılı sancılı bir durum için kirli demek ne demek ya. Asıl kirli TDK ve orayı yönetenler. Hatta ülkeyi yönetenler kipkirli bataklık içindeler..
Bu tanımlar Türk dil kurumu'nun kendi kendini yaptığın tanımlar değil. Halk içerisindeki söylemler ve kullanımlar, o kelimenin tarihten bu yana hangi anlamlara karşılık geldiği gibi konular göz önünde bulundurularak yazılıyor. Demek ki Türk halkı içerisinde "regil" kirli diye algılanmış ve öyle kullanılmış. Türk dil kurumunu değil halkın zihniyetini değiştirmelisiniz.
Kirlilik 2 şekilde olur. 1. si maddi kirlilik, yani vücudun veya giysilerin herhangi bir yerinde fıkhen tayin edilmiş miktardan çok necaset bulunmasıdır. 2. si manevi kirliliktir ki bundan kastedilen şey insanın gusülsuz (abdestsiz) olmasıdır.
Ben öyle tdk nin ya Bazı kurumsal değerlerimizin zihniyeti böyle olacak sonra da millet söyle millet böyle bi bu insanlığa yön veren şeylere çeki düzen vermek lazım