Kızlar, ya adetim hem kısa hem de sık olmaya başladı, neredeyse 20 günde bir oluyorum ve 3-4 gün sürüyor. Acaba neden sık adet görülür, bilen veya yaşayan var mı? Sık adet görmek neyi işaret ediyor sizce?
Neden sık adet görülür ve adet düzensizliğinin sebepleri nelerdir?
Neden sık adet görülür?
Normal şartlarda adetin 28-32 gün aralıklarla olması biz kadınlar için olağan kabul edilmektedir. Bu aralıklardan daha fazla olması seyrek adet görmeye, az olması ise sık adet görmeye işaret eder. Yani siz 15-20 gün aralıklarla adet oluyorsanız sık adet görüyorsunuz demektir.
Adetin sık görülmesinin sebebi de aslında adetin düzensiz olmasından kaynaklanmaktadır. Yani neden adet sık görülür diye merak edenlere söylemek isterim ki, adet düzensizliğiniz mevcut. Peki adet düzensizliği neden olur derseniz, sebeplerini şöyle sıralayabilirim:
- Stres; adet döngüsünü direkt etkileyen psikolojik bir unsurdur. Her ne kadar psikolojik unsur olsa da etkilerini fiziksel olarak görmemiz gayet mümkündür ve stres faktörlerinin hafifletilmesi veya ortadan kaldırılmasıyla beraber strese bağlı sık adet görme durumu da bitecektir.
- Vajinal enfeksiyonlar da adet sıklığını artıran bir diğer unsurdur. Çünkü ister cinsel yolla bulaşmış olsun isterseniz de bakım veya tuvaletten, vajinal enfeksiyona maruz kalındığında adet sıklığı artabilir, idrar yaparken veya günlük akıntılar gelirken yanma oluşabilir, akıntının rengi, kokusu ve dokusu değişebilir. Bu sebeple eğer akıntı yapısında değişiklikler fark ederseniz mutlaka doktora görünmelisiniz.
- Sık yumurtlamak, sık adet görme sebebidir. Çünkü yumurta hücrelerinin normalin üzerinde aktif olması, kendisini daha fazla temizleme yani yenilenme ihtiyacını da beraberinde getireceği için adetin de sıklaşması söz konusu olabilmektedir. Tabi bu durumun teşhisini doktorlar yapabilmektedir.
Benim de döngüm 20-23 gün arasi reglim 2-3 gün. Anneminde öyleymiş. Ama herhangi bir sorun yok. Regl zaten her kişide aynı olmaz ama yine de bir kontrole git.
En İyi Cevaplar