İnternette çok arattım ama bu konuda bir bilgiye rastlamadım sadece grubun vokali Ayşe Ertuğrul'un pin uptan sonra lila adıyla kariyerine devam ettiğini biliyorum ve tür olarak popa kaymış falan ama keşke pin up biraz daha uzun ömürlü bir proje olsaydı neyse bilen varsa nedenini aydınlatsın hepimizi
ben bu soruya bir ara mobilden yanıt vermeye çalıştım mesajım gitti sandım gitmemiş yine yazayım.
Pin-up grubu üyelerini tanımıyorum bu soruya en doğru yanıtı aslında onlar verirler benim vereceğim yanıt o dönem rock ve türevlerini iyi dinleyen ve takip eden birinin yanıtı olabilir ancak. Ciddiye alır ya da almazsınız önemli değil.
İlk olarak dönemin şartlarını iyi bilmekte fayda var. pin up ın ortaya çıkış dönemi 2002-2003 yıllarına tekabül eder. asıl patlama dönemi ise bana sorarsan 2006 civarında çıkan çeksene elini coverıdır.
2002 yılı ve sonrasında ekonomik olarak kriz etkileri geçen bir ülkeydi Türkiye, internet yeni yeni yayılıyordu ve herkes internete hücum ediyordu, internete girip yeni şeyler keşfetme merakı da o dönemlerde baya fazlaydı. Ve müzik üreten kişiler için en kıymetli şey MySpace, o dönem inanılmaz bir hızla yayılıyordu insanlar facebook a alternatif olarak kullanıyordu ve müzik grupları da burayı kullanarak potansiyel dinleyicilerine ulaşıyorlardı. Tıpkı facebook'ta kişilerin birbirine arkadaşlık isteği gönderdiği gibi müzik grupları da insanlara arkadaşlık isteği gönderip kendilerini keşfetmelerini sağlıyordu. Dinleyiciler profil sayfalarına grupların müziklerini koyarak daha fazla insanın onları keşfetmesini sağlıyordu. rock müzik türkiye'de büyük bir yükseliş içindeydi iki kişi yan yana gelse hadi grup kuralım deyip ekibi 4'lemeye çalışıyordu, o yüzden piyasada az bulunması nedeniyle bir çok bass gitarist ve davulcu 4-5 grupta aynı zamanda çalıyordu.
Pin up çeksene elini cover'ının youtube a düşmesi ile çok fazla etkileşim aldı, ve bahsi geçen yerlerde yürüdü gitti. Ancak pin up'ın bana sorarsan en büyük dezavantajlarından biri cover'ın patlamasıyla albümün çıkış zamanı arasında geçen süredir. ilk albüm 2010 yılında çıktı. Bu sürenin böyle olmasının temelinde teğet geçen krizlerin başlaması, yapımcıların gruba isteklerini dayatması olabilir. 2010 yılında bana sorarsan o ilk etkiyi grup gösteremedi ve beklenen noktaya ulaşamadı. aynı dönemler tabii samplelar üzerine tek kişilik okumaların yapıldığı ve rap müziğin yükselmeye başladığı döneme denk geliyor. organizatörler 4 kişilik bir gruba vereceği paranın daha azını 2 kişilik dj ve rapperlara vermeyi tercih etti ve bir rock grubunu daha tarihin tozlu raflarının arasına kaldırdı.
Türkiye'de müzikle geçinmek çok zor iken rock ve türevleri ile uğraşan biriysen bu neredeyse imkansız hale geliyor o yüzden grubun beklenen etkiyi gösteremeyişi, para kazanamaması grubun dağılmasına, ve müziği tek başına icra edebilecek olan kişinin tarz değiştirmesine yol açmış olabilir.
Bir de grup müziği çok zor be. Kurban bile dağıldı bak Kurban, bana sorarsan herkes dağılır.
Bu güzel ve detaylı yorumun için teşekkür ederim öncelikle tabi ben o yılları çok bilmiyorum o zamanlar daha küçük bir çocuktum o nedenle hiç bu açıdan düşünmemiştim olabilir ve evet ya kurban bile dağıldı
Ah, Pin Up! Eskilerin efsane Türk rock gruplarından biri. 🖤 Gençken deli gibi dinlerdim "Git" şarkılarını, hâlâ da playlist'imde durur. 🎧 Grup neden dağıldı sorusuna gelirsek, grup içi uyumsuzluklar ve farklı müzik tarzlarına yönelme neden olmuştur diye düşünüyorum.
Ayşe Ertuğrul'un popa kaymasıyla farklı bir kariyer serüveni başladı. 🤷♀️ Bazen müzik projeleri kısa ama etkili olur, bu da öyleydi. Ama keşke di mi? Biraz daha uzun sürseydi! 🥲 Dinleyiciyi fena yakalamışlardı… 🖤
Ona bakılırsa ülkemizde genel olarak punk grupları pek bilinmiyor punk genel olarak dinlenen bir tür değil ama niyeyse çoğu grup yıllardır kariyerlerine devam etmekte pin upın da böyle bir potansiyeli vardı bence tutmadıklarından dağılmadılar başka bir sebepten ötürüdür muhtemelen de ne işte onu kimse bilmiyor 😂
En İyi Cevaplar