Sevdiğiniz bir türkü var mı? Hikâyesini de bilir misiniz?

Belki de bu topluma dair en sevdiğim şeylerden biridir türkülerimiz. ❣️
Kimisi bir yiğidin kahramanlığını serer gözlerimizin önüne, kimisi de sevgilinin çaresiz haykırışlarını. 💌
Konu ne olursa olsun, hepsinde ortak olan tek bir şey vardır: Yaşanmışlık! 🥀
Benim çok sevdiğim türkülerden birisi olan "Mağusa Limanı" da bu yaşanmışlık üzerine kurulu. ⚘️
Çok kısaca bahsedecek olursam:
Hikâye, Arap Ali'nin vahşice katledilmesi, eşinin ise kanlı bedeni başında çaresizce yaktığı ağıtın nesilden nesile aktarımından ibarettir. Teninin esmerliğinden dolayı, Arap Ali olarak anılan bu genç, Kıbrıs'ta hamal olarak eşiyle ve çocuğuyla yaşamaktadır. Bir gün yine her zaman gittiği meyhanelerden birinde otururken 7 Hint askeri Ali'nin üstüne yürür fakat Ali hepsini yere serer. Bu olayın intikamını almak isteyen Hint askerleri, ertesi gün süngülerini takar ve Ali'nin yanına gider. Ali'nin ise hiçbir şeyden korkusu yoktur. Zira gitmesi gerekenin onlar olduğunu haykırmaktadır! Fakat gelen süngü darbelerine daha fazla dayanamayıp yere serilir. Bununla da yetinmeyen Hint askerleri, perişan halde Mağusa limanına götürür Ali'yi. Sonra da terk ederler. Haberi duyan eşi ise koşa koşa gelir, sevdiğinin yanına. Aralarında geçen konuşmalardır onları bu türküde ölümsüz kılan:

Mağusa limanı limandır liman aman aman.
Beni öldürende yoktur din iman.

Uyan Alim uyan uyanmaz oldun.
Yedi bıçak yarasına dayanmaz oldun.
---
İskeleden çıktım yan basa basa aman aman
Mağusaya vardım, kan kusa kusa.

Uyan Alim... Uyan, uyanmaz oldun.
Yedi bıçak yarasına dayanmaz oldun
---
Mağusa limanından aldılar beni aman aman
Üç mil uzağına attılar beni

Uyan Alim uyan uyanmaz oldun
Yedi bıçak yarasına dayanmaz oldun
---

Bu türküyü pek çok kişi seslendirse de en çok Tuvana Türkay'ın yorumunu beğeniyorum. İlgilenenler için güncellemeye linkini de bırakacağım. 🌸

▪︎Siz türküleri sever misiniz?
▪︎Sevdiğiniz bir türkü var mı?
▪︎Hikâyesini bilir misiniz?
Güncellemeler
+1 yıl