Geçmişten haberdar olmak neden önemli biliyor musunuz? Dün size yamuk yapan birine bugün nasıl davranmanız gerektiğine karar vermeniz için. İşte geçmişte yazılan kitaplar da böyle. O dönemi bize anlatır ki, yarınımızı şekillendirelim.
Benim önerim kesinlikle Nutuk ve Aziz Nesin'den Zübük. Sizin önerileriniz neler?
''Z kuşağı oy kullanmadan önce mutlaka okumalı'' dediğiniz kitaplar hangileri?
Türk siyasi tarihi ile ilgili kitaplar okuyabilirler. Belgesel olarak da 32' İnci Gün belgesellerini bitirebilirler. Ayrıca oy vermek için sadece geçmişe değil bugüne de bakacak şekilde davranmaları gerekir. Çeşitli parametrelerde bugün Türkiye dünyanın 195 ülkesi arasında kaçıncı sırada diye bakabilirler. Kişi Başına Düşen Gayri Safi Milli Hasıla (Ortalama bireysel refahı gösterir), Demokrasi Endeksi, Şefaflık Endeksi (Yolsuzlukla İlgili), Mutluluk Endeksi, İşsizlik Oranı, Sigortalı Oranına bakabilirler. Bu endeksler, parametreler ve benzerlerine dünyayla karşılaştırmalı olarak bakıp oy kullanabilirler.
İsterse 40 kitap okusunlar bu ülkenin insanlarından bir cacık olmaz. Umutsuz olduğum için demiyorum gerçekler böyle ne yazık ki. Herkes kendini siyasetçi sanıyor, sorsan hepsi modern ama insanları seçim ve düşüncelerine göre sınıflıyorlar, birbirlerine asla saygı duymayan zavallı insan grupları var. Boş boş z kuşağı da demeyin hiçbir farkı yok. Aileleri onlara kendi seçimlerini yapmayı değil kendi düşüncelerini öğretti. Öyle öğretmeyenler de ne duysa ne görse araştırmadan inanıyorlar. Ülkemiz Yobazlarla dolu. Kendini dindar sanan yobazlar ve kendini modern sanan yobazlar. O yüzden çok da umutlanmayın iyi birşey olacağı yok. Sırf bir parti kazanmasın diye diğer partiye oy verenler, fanatik particiler, küçük çocukları bile siyasete alet edenler, saygı duymayı bile öğrenemeyen insanlar oldukça bir halt olmayacak.
Bir söz vardır eğitim ve okul önce aileden gelir diye ve gerçekten bu cümle çok doğrudur, bugün hangi kuşak olursa olsun aile içinde bireylerin kafasına belli bir düşünce yapısı ya da siyasi görüş yerleştirme peşinde oluyor aileler çocuklarını kendi özgür irade içinde olmasını değil sadece kendi doğrularını kabul ettirme peşinde oluyorlar.
Bunu şöyle düşünün benim ekmeğimi yiyorsa benim dediğimi yapacak kafası yer alıyor. Günümüzde yazılan tarih kitapları bile artık geçmişi tam anlamıyla yansıtır durumda değildir.
Şahinle newyorkta dolaşmak gibi bir şey. Sen aklını kullanmış lüks yere gitmissindir ama sende oraya uygun araç yoktur.
100 kitap okursun sende bir ışık yoksa yoktur. Aydın düşünmek için düşünceyi geliştirmek lazım. En güzel düşünce geliştirme yöntemi de beyni zorlamaktir bana göre. Biraz saksıyı çalıştırmak tır
Öncelikle yönetim biçimlerini anlayabilmek için distopyaları okumalı. G. Orwell-1984, Ray Bradbury-Fahrenheit 451, A. Huxley-Cesur Yeni Dünya, Jack London-Demir Ökçe, J. Saramago-Körlük, Anthony Burges-Otomatik Portakal bunlardan bazıları.
Daha sonra ülkemiz siyasi tarihi ile ilgili kitaplar okuyabilir. Hatta sadece Niyazi Berkes-Türkiye'de Çağdaşlaşma kitabını okusa bile fikir edinebilir. Ama darbe dönemlerini öğrenmek için de Darağacında Üç Fidan gibi kitaplardan da faydalanmalı.
Son olarak ülkemizin 20-25 yılına ışık tutan kitaplar okumalı ki bunlar, Metastaz, Cendere, Yılmaz Özdil'in kitapları, Hanefi Avcı-Haliç'te Yaşayan Simonlar kitapları mutlaka okunmalı. Farklı bir bakış açısı kazanmak içinse bu kitapların tam aski yönünde iddiaları olan bir kitap okunmalı ki bu da Şamil Tayyar'ın tüm kitapları.
Bu kitapların tamamını okuyan bir bireyin oy konusunda hatalı bir karar verme olasılığı yoktur bana göre.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
valla z kuşağına tavsiyem: bu adamlar hayatımızı mahvetti! hiç öyle tüp kuyruklarıymış vs inanmayın! gerçekten dünyanın fakir olduğu bir dönemle kıyaslıyorlar. bizim gençliğimizi mahvettiler ama az çok 25lerimize kadar öyle ya da böyle yaşadık ya siz? siz hayat yaşamıyorsunuz. İstanbul leş araplar olmadan nasıldı görmediniz. asmalı mesciti bilmiyorsunuz. özgür türkiyenin rahatça esprilerle yaptığı filmler ve diziler yerine siyaset be politika hayatınızı mahvediyor! bugün malezyadaki bebelerden daha zor bir playstation a ulaşmanız. ben 20 yaşımdayken en kral bilgisayarı kolayca toplardık. dönemin en iyi oyunlarını açardık ya siz? biz ergendik ve gecelere, gecelerden de sabahlara kadar eğlendik ama siz gece müzik bile dinleyemeyeceksiniz. biz ramazanda politika siyaset nedir bilmeden çok güzel anılar biriktirdik. bugünse ülkede ramazan kaos ayı haline geldi. insanlar bezdi! uyanık olun! lütfen! bu sizin son şansınız:/
Kitap okumasına gerek yok bunun için kitap yok oy kullanacak ve kararsızsa a b c partisinin geçmişini araştırsın sorunun partide değil liderlik edende olduğunu anladığında doğru kararı vereceğinden eminim. Geçmiş tarihle günümüz bir değil. Değişmez dediğin anayasa maddelerini bile 5 dk demeden değiştiriliyor
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Bence z kusagi kitap okuyup akillarini bulandirmasinlar. Sadece bilimsel kitap okusunlar. Bir z kusagi hicbisey yapmasa bile eskinin bir filozofu kadar cok sey goruyor cok sey biliyor. kendi akillarini kullanip hayatlarina yon versinler. Eski kokusmus siyasetten uzak dursunlar.
Kesinlikle Sadık Hidayet - Hacı Aga, Aziz Nesin - Zübük (hatta bu romanın filmi de var. Kemal Sunal oynuyor bence onu da izlemelisiniz.) ve Yaşar Kemal - Filler Sultanı İle Kırmızı Sakallı Topal Karınca, yabancılardan da Niccolò Machiavelli - Prens kitaplarını okumalısınız.
Kitap değilde geçmişte gelmiş ve geçmiş olanların bize neler kazandırdıklarını ve neler kaybetmemize sebep olmuşlar bunları görsünler bilsinler ona göre oy kullansınlar
Hayır bence o kastedilmemiş bu soruda. Sonuçta ne kadar zeki de olsanız, toysunuz, bir kısmınız anne baba fikrine göre oy verecek. Kendi fikirlerinizi oluşturup, kendiniz karar verebileceğiniz bir noktaya gelmeniz için sorulmuş bir soru bu bence. Ayrıca hiçbir zaman ne taraflı olursa olsun kitap okumaktan zarar gelmez. Hem sağ hem sol kitapları okumanı tavsiye ederim, doğruya doğru, yanlışa yanlış deyin, bir taraflı olmayın. Size ve sizin doğru oy vermenize çok ihtiyacımız var. Yarınların aydınlıkları sizlersiniz, unutmayın.
@Catwom Komünist manifestosundan kavgama, devletten sokrates savunmasına zaten bu konuyu biliyorum. Kaldı ki, z kuşağı her daim aşağılanan bir sınıf haline geldi. İnsanları zevklerinden dolayı eleştiren yahut "toyluktan" bahsediliyor. 60ında kahvede çay ile diş sarartıp "X parti çok berbat." diye subjektif, delilsiz konuşan doluyken, y kuşağı denilen kesim ise daha doğru çocuk yetiştirmeyi bilmiyor.
şu an, günümüz dünyasında küçük görülen kuşağım, vasıfsız yetiştirme sonucu bu hâle büründü. Bizzat kendimden bilmekle beraber, 18imi geçene kadar aile baskısı altında dayak yiyerek büyüdüm, ve eğitimle alakalı bir şey görmedim. Tek bildikleri okula gönderelim olan bu sevgili kuşak, ve bu kuşağın senin gibi genç bireyleri bizzat hiyerarşi sebebiyle, aşağılanan kümeye sataşmaya devam ediyor. Lafın özü; yaş sana bilgelik katmaz, olgunluk acıyla edinilir.
Ben sana kötü bir şey demedim, aksine hep iyi şeyler söyledim. Toyluk kötü bir şey değil ki, ağaç yaşken eğilir. Kartlaşınca bir daha hiçbir şey değiştiremezsin hayatında bahsettiğin “60 yaşındaki amcalar” kartlar işte. Dediğim gibi sizden beklentimiz çok, böyle saldırgan konuşmana gerek yok. Ben tüm ümidimi size bağladım, sen böyle olabilirsin, çevrendeki arkadaşların da böyle mi? Ben çok büyük bir yaşa sahip değilim belki aramızda 2-3 yaş var. Daha önce oy verdiğim için kendimi yeni oy verecek kısma dahil etmedim sadece. KALDI Kİ TEKRAR EDİYORUM BEN SANA HİÇ KÖTÜ BİR ŞEY DEMEMİŞİM Kİ?
@Catwom Niye böyle tavır aldım anlayamadım. Kötü bir şey dedin demedim, kaldı ki saldırgan bir şeyde söylemedim. Dediklerine cevap verdim o kadar.
İkincisi; iyi şeyler söylemiş olman; sağ-sol ayırt etmeden oku tarzı, zaten yapmaktayım. Mesele, senin tabirinle saldırgan tavrım, olanları söylememden ibarettir.
Sorunun başlığı bile aşağılayıcı iken, yorum yapanlarda bunu devam ettirmektedir. Atıyorum, 10 milyon Z kuşağı varsa bunların hepsi birbirinden farklıdır.
Kaldı ki, vasıfsız olanlar bile diğer kuşakların problemidir. şu an okumakta olan ya da bitirmiş yeni "işsiz"lerde aynı şekilde kuşağıma dahil olmakta.
"Ağaç yaşken eğrilir" lafına gelirsek, zaten yazımda sürekli belirttim.
Burada ki ana mesele; aşağılamadır. Sen yaptın demesem de, çoğu kişi böyle yapmakta ve yapmaya devam edecektir.
Yine kaldı ki, sende istemeden ya da isteyerek yapmaktasın. "Anne babaya göre oy vereceksınız." lafı, 18 yaşını geçmiş bireylerin kendi kararlarını veremeyeceğini savunuyorsun.
Ekstra, oy vermek için kitap okumaya da lüzum yok. Sen nasıl ki tanrıyı kuranla değil beyninle düşünerek buluyorsan, vereceğin oyu, partinin geçmişine ve kendi zekana göre verebilirsin.
Öğrenme hayatı hiç bitmez, kitap okuma tavsiyesi kötü bir şey değildir. Yorumlarda herkes kendince gayet güzel kitaplar tavsiye etmiş. Bunda bir art niyet göremiyorum. “Anne babaya göre oy vereceksiniz” lafını söyleme sebebim geçen seçimde ilk kez oy veren arkadaşlarım, ailelerinin “sütümü helal etmem, hakkımı helal etmem” söylemlerinden dolayı ailelerine göre oy verdiler. Ben de bahsettiğin yeni “işsizlerdenim” demekki sana göre aynı kuşağa mensubuz. Ek olarak, kendimi çok üstün, çok zeki, çok farklı bulmuyorum. Zamanında kendi edindiğim bir kaç deneyime göre yorum yaptım, bu kadar alınılacak bir şey yoktu. Yukarıda da söylediğim gibi etrafımda ailesine göre oy veren insanları çok gördüm. Bu sizin kuşağınızın problemi değil, yeni reşit olmuş ve oy hakkını kazanmış bireylerin, herkeste olduğu gibi “toyluğundan” kaynaklanan bir şey. İlk yeni reşit olan kuşak siz değilsiniz, herkes aynı yoldan geçiyor, aynı yaşlardan geçiyor, kimse 30 yaşında gelmedi dünyaya. Toyluk lafı hakaret değil ki. Tanrıyı kurana göre bulmazsan, müslüman sayılmazsın, Tanrıya kendine göre inanırsan o dine mensup olmazsın, nasıl müslüman olunulacağını kitaptan öğreniyorsun. Partilerin geçmişini okumadan nasıl öğreneceksin? Ancak ailenin söylediklerine göre bilebilirsin o zaman (ki böylelikle başa döndük). Kendi zekasını kullanmak için bile belli bir bilgi birikimine ihtiyacı olur her insanın.
@Catwom İslamda, islamın olmadığı vakitlerde insanların, kendi zekasıyla tanrıyı kabul etmesi,. cennete gitmesi için yeterli.
İkincisi "işsizim" demedim, okumakta olanlar ve yeni işsizlerle aynı kuşağa mensubum dedim.
Üçüncüsü; "sütümü helal etmem." gibi şeyleri zaten yazımda belirttim. "Aile baskısı" diyerek.
Dördüncüsü; kitap okumak kötü demedim, aşağılayıcı şekilde "Z kuşağı oy verecek kitap önerin." demeleri ve insanların önermeleri aşağılayıcı.
Beşincisi; Oy verecek kişilerin, kendi aklı ve parti geçmişini öğrenerek oy vermeleri gerek olduğunu söyledim. Niye parti geçmişini öğrenmeden oy nasıl atarlar diye ekstradan yazıyorsun ki?
Altıncı ve son olarak; toyluk hakaret değil demişsin, kime neye göre? Sana göre değil bana göre aşağılayıcı. Sözgelimi toy olanlar bilgisiz gibi gösterilmekte. Yine de, lafınözü; uzatmaya gerek yok. Anlaşılan, ne sen ne de ben ulaşabiliyoruz. Destan yazmaktan yoruldum, yazdıklarımızı birleştirsek "Manas Destanına" rakip çıkar.
Z kuşağıyım. Oy kullanmadan önce de kitap okuma gereğini duymuyorum. Her z kusağinıda tiktokta saçma videolar paylaşan vs. zannetmeyin. Saçma bir genelleme.
Ne kadar yobaz bir tavır her ne tarafı tutarsanız tutun araştırmak okumak ve bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Bilgisi olmayan safları bilgisi olan kötüler yönetir
Hayır ama şu an oy verecekleri siyaset hayatı o yılda başladı. Tabi ben öncelikle Türk gençlerinin (kendim de dahil) Türk Mitolojisini öğrenmelerini, köklerimizi, asıl kültürümüzü bilmelerini isterim. Harika ve çok zengin bir kültürümüz var, öğren öğren bitmez. Size göre de 1299’da başladıysa, biraz daha geçmişi okumanızı öneririm 🙃
Tamam ama bunun oyla bir alakası yok ki? :) Cumhuriyetin ilk yillari zaten diktatör tek parti vardı. :))) Daha sonrası ile de ilgili bir kitap değil zaten bu. Geçmişi okurlarsa, CHP ye kimse oy vermez. Acının zulmün hakim olduğu yıllar. Elbette okurum, tavsiyeniz için teşekkür ediyorum.
Evet biliyorum dusuncelerimi ozgurce soyleyemiyorum bile.. Halbuki hakaret bile etmedim Çoğu kisi yunan olduğunu biliyor bunu soyleyen ben degilim zaten
yunan dediğin yunani denize döktü. sen yunan sevdalisi bir insan için kurucu liderimize iftira atiosun. keşke tarih okusan beynini kimseye kiraya vermesen gorebilsen gerçekleri
sen dini bütün bir insan olsan insanlara hakkını verirsin. iftiradan uzak durursun. ihanet cümleleri kurmazsın. ama senin zihnin tarikat zihni. allah ne dio aklını kullan. kimseye kiraya verme