Iyi akşamlar abiler ablalar kardeşler
bilen konussun lütfen ciddi cevaplayın
bilen konussun lütfen ciddi cevaplayın
Evet(neden)
Hayır
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Dini insan kendine göre yorumlayabilir ama herkesin yorumu "kendini bağlar". Falanca imam efendi de olsan, söylediklerin sadece ve sadece kendini bağlar.
Esas nokta bu. Ben böyle yorumluyorsam o beni bağlar seni değil. Sen aklınla kendi yolunu bulmalısın.
İslam'ı o kadar önemsiyorsan, açar Kur'an-ı Kerim okursun mealinden, kendi yorumunu kendin yaparsın. Günah ise ve sen hataya düşerek dövme yaptırırsan ahirette Allah'a, "bana verdiğin aklı kullandım, günah olmadığına karar verdim, benim suçum yok" dersin. Fakat Allah'a "falanca günah değil dedi" diyemezsin. Çünkü o sorduğun kişiler Allah değildir. Sen onların dediğini dinin kuralı yerine koyarsan, gizli şirk koşmuş olursun...
Benim yorumum, dövme yaptırmak günah değildir.
Bir kere dövme "deri altına" yapıldığı için gusül abdest almayı engellemez. Deriye su değmiyor diye abdest alınmaz bahanesini öne sürenlerin bu savı doğru olsaydı, aynı bahane ile oje ya da parlatıcı sürenler de abdest alamazdı. Zira ojenin altı temiz ise, abdestliyken sürülmüşse "onun üzerinden" de abderst alınır. Aynı mest üzerinden abderst almak gibi düşünülebilinir bu. Sonuçta vücudunda pis birşey kalmıyor değil mi?
Ayrıca dövme "süs" dür. Kur'anda pek çok yerde "süsü haram kılan da kim?" diye sorulur ve süsü bile haram kılacak kişilerin çıkacağına haber verilir. Bu ayete göre bakarsak "haramdır" diye fetva veren kişiler asıl haram işleyenin ta kendileridir denilebilir.
Dövme hijyenik şartlarda yapılmalıdır. Sokak arasında ya da plajda, sağlıksız koşullarda yapılan dövme, insan sağlığını tehlikeye attığı bahanesi ile haram sayılabilir fakat buradaki haramlık dövmeden değil, sağlıksız şartlardan ileri gelir.
Gelelim acı çekme konusuna. "Haramdır çünkü acı çekiliyor" diyenler var. Spor yaparken kaslarımız zorlanır, acı çekilir. O da haram o vakit!. Yada doğumda da acı çekiliyor. Oda haram. Acı biber de acı çektirir. O da haram... İnsanlarda nedense haram ilan etme tutkusu var. Kur'an da zaten haberi verilmiş bir durum. İslam dini adına Kur'anın tam tersi işler yapan insanların olması gerçekten çok ilginç. Özellikle Kur'an da belirtildiği halde...
Son olarak da "Allah insanı en güzel şekilde yarattı, Allah'ın yarattığını bozmak günahtır" teranesine kapak takalım... Arkadaş. Madem en güzel şekilde yarattı, neden sünnet oluyoruz? Orayı gerektiği gibi yaratamamış mı? Sünnet, adı üzerinde sünnet olduğu halde, sanki dinin emriymiş gibi, farzmış gibi, müslümanlığa giren erkek için ilk yapılması gereken şey olarak bilinir. Alakası yok! Bu çok eski bir TÜRK GELENEĞİdir. Sünnetin yararları var, o yüzden yaptırırız. Yani "yarar gözeterek Allah'ın yarattığını zaten değiştiririz". Üstelik buna bir de "dini" damgası vururlar gereksiz yere. Ama gerçekten itici olan organlarını estetikle düzeltmek isteyen insanlara "Allah en güzel şekilde yaratmıştır" tekerlemesini anlatmaktan geri durmazlar.
Dediğim gibi bunlar benim "neden göstererek" verdiğim yorumlardır, beni bağlar.
Evet bende dövme sahibiyim ve sana söyleyeceğim şudur ki abdest suyun" bütün deri yüzeyine ve gözeneklere " temas etmedir. Kalıcı dövme, derinin tamamen altına yapılan bir işlemdir. Derinin altında kalacaktır. Derinin üstü ise eskisi gibi olacaktır. Dövmenin abdest ile ilgili bir durumu yoktur. Dövmeli insanında abdesti tutar, dövmesiz insanında. Bunu herkes aklına yazsın. İkinci olarak söyleyeceğim ise, peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.a.v) dövme yaptıranları hoş görmemiş beğenmemiştir. Bu yüzden günahtır. Buna ek olarak da, lisenin ergenlik dönemlerinde bir kız uğruna yaptığınız o façalar vs varya, tıpkı o hesap bilerek ve isteyerek kendine acı çektiriyorsun dövme yaptırırken kendi vücuduna zarar veriyorsun. Bu yüzden de günahtır. Ama ben mesleğimin aşkından ötürü ufak, ömür boyu pişmanlık duymayacağım bir dövmeye sahibim. Yaptırayım mı diyorsan eğer, düşünmeden asla yaptırma.
vücudumda 2 adet dövmem var ve elhamdülillah müslümanım. dövmenin kesin olarak günah olduğunu söyleyen arkadaşlar varsa ilk olarak gidip dini öğrenmelerini rica ediyorum eğer dövme günahsa saç boyamakda günah demektir. dövme günah değil fakat mekruhtur. yani ne sevap ne de günah ama günaha daha yakın anlamında bunun nedenide insanın bilerek vücuduna acı çektirmesidir. şöylede söyleyebilirim sigara içmek,alkol kullanmak ya da sağlığımıza zarar veren herhangi birşey yapmakla dövme yaptırmak aynıdır.
şimdi arkadaşım öncelikle dövme acı çektirmekten dolayı değil hadise dayanılarak günah denilmiştir ve haram denilmiştir mekruh değil. ayrıca alkol almak direk olarak haram sigara içmek ise mekruh yani hiçbiri birbiriyle aynı değil. saç boyamak demişsin su geçirmeme gibi bir problem çıkarmıyorsa başörtüsünün altında günah olmaz ancak diğer insanlara güzel görünmek için saç boyatılıyorsa o zaman pek uygun olmuyor dinen.
Geçici dövme günah çünkü deri su görmediği için abdestlerde kabul olmuyormuş. Ama kalıcı dövme günah degıl zaten mantıken bakılınca orası su gecırmese deri cürür yanı derıye ısledıgı ıcın bı gunahı yokmus abdestın kabul oluyor falan fılan. Tek gunahı Allahın sana verdıgı emanet bedene bırseyler yaptırmak. Yanı buda senın kararına kalmıs:)
diego dogru diyor asıl kalıcı daha günah ve zararlı
geçici dövme günah değil.kınayla yapılıyor diye biliyorum ben başka birşeyle yapılıyorsa bilemem de.kınayla yapılanda su geçmesi gibi bir problem yok.
Cevap
43Cevap
günah değil fakat peygamberımız lanetlemış sen allahın vermıs oldugu tene aykırı fazladan br şey yaptırıyorsun yaptırıp yaptırmak sana kalmıs n,bişi kimse seni dinden aforoz falan etmez gel ne olursan ol yıne gel demıs mevlana.. kimse sen camiye gidince vay bu dvme yaptırmıs kovun bunu kılmasın namazını demez .. o sana kalmıs bırsey
Dedikodu yapmak,başkalarını yaptıklarından veya dış görünüşlerinden dolayı yargılamak,içinden küfür etmek,dışından da etmek,karıya kıza şehvetle bakmak,başkalarına yardım edecek imkanı olupta etmemek,aman bana ne yahu! deyip geçmek,hayvanları insanlardan daha çok sevmek. Sırf hemşehrin diye tanımadığın adamı kayırmak,başka insanlara (hayvanlarda dahil) hiç iyilik yapmayıp kendine iyilik yapılmasını beklemek. Bırak sevgiyi saygının bile ne olduğunu unutmak...
Maalesef günlük hayatta belkide farketmeden bunları yapıyoruz... Şimdi soruyorum kendini dövdürsen ne olur dövdürmesen ne olur.. Günah olsa ne olur ? Bir dövme yaptırdın diye cehenneme mi gideceksin ? Okyanusa bir damla su eklesen ne değişir?
Not: Yazdıklarım soruyu sorana veya cevap verenlere yönelik değildir sadece kişisel fikirlerdir kimseyi bağlamaz.
Ben imama sordum aynı zamanda bizim din kültürü dersimize giriyordu geçen sene. Hocam dedim kalıcı dövme abdest geçiriyor mu günah mı dedim günah olması vücuda acı çektirdiğin için günah dedi. Su geçiriyormuş dövme
Benim dövmem var. Ve dövmemi yaptırdığım zamanlarda dini inancımda vardı. Ancak araştırmalarıma göre dövmenin bir zararı olmamalı. Çünkü bilinen muhabbet olan " su geçmiyor deri hava almıyor " tezi yanlıştır. Dövme derinin alt katmanlarındaki hücrelerin boyanması işlemidir. Deriniz suda alır, havada alır. Gözenekleriniz açıktır ve hatta tüyler çıkar üzerinden. Yani dövme bir yaranın kabuk bağlaması gibidir.
Bak kardeşim yaklasık 4 yıl arastırdım sana herseyi anlatıyım millete inanma
Dövme yaptırmanın ibadeti engellemesiyle ilgili hiç bir sıkıntı yok.Kuranda dövmeyle ilgili hiçbişey yok . Peygamberimiz 'in Lanetlenmiştir,lanetlenmiştir,lanetlenmiştir diye söylediği bir söz var . Ayrıca öldükten sonra allahın karsına cıktıgında Peygamber efendimizin ümmeti oldugumuz için Peygamberimiz de bizimle olucak.Senin tarafında yani. Lanetlediği bişeyi yaparsan sen onun ümmetinden sayılmaz tek basına allaha hesap verirsin.Hepsi bu kadar. Bende dövmeye asırı meragım ve bağımlılıgım var yaptırmama sebebim bu. Gerisi sana kalmış.
Evet Haramdır İslamda Geçici Ve Kalıcı Olarak İkiye Ayrılmamıştır Ancak Alimler Kalıcının Abdeste Engel Olmadığını Söylüyor Geçici Deri Gözeneklerini Tıkadığından Dolayı Abdest Olmuyor. Bana Sorarsan İkisinide Yaptırma Vucudun Estetiğini Bozduğunu Düşünüyorum ;)
Sorularla Islamiyet.. Bu siteden bulabilirsin..
link
Rica ederim
+1
Günah değil, abdestin geçmemesi gibi bir kaide de yok.
Sadece bu ruh ve beden bize emanet hatta bir hediye olarak bahşedilmiştir.
Peygamberimiz bu bedene zarar verecek şeylerin yapılmasını istemez bunun da tek nedeni senin o dövme yapıldığı sırada acı çekiyor olmandır. Bu yüzden günah deniyor.
abdest gecmedigi icin vücuda zararli oldugu icin ve vücuduna zarar verdigin icin yani Allahin sana verdigi cani yaktigin icin günah dedem imam ondan biliyorum
iyi de deri altına yapılıyo dövme... diye biliyorum
Abdest geçerli olur...Sadece çok eskiden kölelere vurulurmuş,kölelik işaretiymiş,bir tür damga yani.
PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.V)) KESİNLİKLE DÖVME GİBİ ALLAH IN YARATTIĞI VÜCUDE ŞEKİLLENDİRMEK AMACIYLA YAPILAN HERTÜRLÜ YAZI DESEN YAPANLARI LANETLEMİŞTİR BUNDAN DAHA KÖTÜ BİRŞEY OLAMAZ ÖZELLİKLE BÜYÜK YAZDIM Kİ YAPTIRANLARDA ELEŞTİRİ YAPACAKLAR AMA BUNU BİL ONA GÖRE HAREKET ET BENDEN Bİ ARKADAŞ TAVSİYESİ
dövmenin günah olduğuna inanmıyorum...belki yaptırılırken acı çekiliyor ondan caiz olmayabilir..dünyada o kadar büyük günahlar var ki dövmeden bişey olmaz...bende yaptırıcam çünkü...cumaya giderken görüyorum 1-2 kişinin kolunda gelip namaz kılıyorlar...mahvettiler iyice dini yok şunu günah yok bunu günah..nefes almaya bile günah diyecekler yakında
Daha önce yaptırdıysan bu senin dinden çıktığın anlamına falan gelmez. Dövme deri altına yapıldığı için gusle engel olmaz. Fakat yaptırmamak daha doğru. Cilde zarar verdiği için ve Allah'ın yarattığını değiştirmeye teşebbüs olduğu için mekruhtur. Harama yakın mekruhtur. Yani dinen hoş değil.
Günah diyende vaaaar günah değil diyende var. Nihat Hatipoğlu'nun dövme konusunda söylediklerini dinlemeni tavsiye ederim. İslamı çapırtmadan dosdoğu anlatan ne adam neredeyse o güvenebilirsin .D
günah değil aslında sadece o dövme yapılrken kasıtlı olarak acı duyman yüzünden doğru değiil
gizemlis2 çok doğru söylüyon aynen..
su geçirmediği için ne kadar abdest alırsan cenabett kalırsın o yüzden günah
+1 hoş karşılanmıyor doğru..
aga bir din adamına sorr eğer caiz derse beraber yaptıralım benimde kafamda deli sorular :)
Burda fetva vermeyelim; bu sorunun tek cevabı yok. Böyle muallakta olan konulardan uzak durmak lazım.
Kuranda ayetlerde var dinimizce haram . Abdest bile gecmiyo . Kesinlikle yaptirmamalisin peygamber efendimiz lanet etmis dovme yaptiranlara . Bende yaptirmak istiyodum annem ayetleri gosterdi vazgectim . Umarim yaptirmassin
abdeste ve ibadete engel değildir ama pek hoş karşılanmadığı söyleniyor. Peygamber efendimiz dövme yaptıranlara lanet etmiş ama o zamanda dövme sınıf ayrımını göstermek için yapılırmış ve peygamberimiz de sınıf ayrımını lanetlemiştir.
Günah değildir abdestte tutar bunların aksine inanmayın dinen aykırı olan yönü allah ın sana verdiğini değiştirmen ve kendine acı çektirmen başka bir günah tarafı yok hava almayan su almayan bölge çürür o yüzden gereksiz konuşanlara aldırma :))
hint kınasıyla ypatır kardeşim gelecekte pişman olursun!
günah kardeşim benim hiç bulasma omur boyu cekersın ınan cekersın. 5 dk lık heves omur boyu karılık yaptırır!
peygamberimizin dövme yapana da yaptırana da lanet ettiği belirtilir bu yüzden sakınmak gerekir
+1
Dövme yaptırmak günah değil. yaptırmadan önce gusülünü al sonra yaptır bidahada cenabet olma, bu sayede günahsız takılırsın. Amaa bir kez bile cünüp olursan ömrün boyu öyle kalırsın kimsede engel olamaz
ramazan da nihat hatipoğluna sormuştu abim günah değil demişti ben de yaptırdım
abdest kabul olmaz. Nedeni o bölgeye su temas etmez. Ne gereği var vücudunu çizdirmeye yaşlanınca çok kötü oluyor.
o bölgeye su temas eder çünkü mürekkep derinin altına işliyor,su derinin altına işlemez.
ama evet günahtır.Benim de var kaç tane 12 yıl önce yaptırdım pişmanım.
islama göre günah ama ateistliğe göre günah değil yaptır
Müslüman değilim, ama sana emanet olarak verilen bedeni aldığın gibi teslim etmen gerektiğine inandıkları için elbette günah. Ayrıca geçici dövme komik birşey sakın yaptırma bir dövmenin dövme olabilmesi için senin bir parçan olması gerek.
Dövme yapmak veya yaptırmak haramdır. Çünkü dövme yaptıran kişi, Allah (Azze ve Celle)’nin yarattığı bu bedeni beğenmemesi söz konusudur. Allah (Azze ve Celle) insanı en mükemmel bir şekilde yaratmıştır.
herkes farklı bişey söylüyor anlamadım bende. Bende var dövme. Yada şöyle düşünmek lazım bu günahsa o zaman saçı boyalı eli ojeli ölenler ne yapacak..
:) lacque tabıkı boya yaptırmak ve oje surmekte günahtır, dövme yaptırmak gibi... :)
yok benım amacım sataşmak değil kesinlikle :) sadece cevabında "o zaman saçı boyalı eli ojeli ölenler ne yapacak.." yazdıgın ıcın söyledim, yoksa hepimiz bunu idrak edecek yaştayız :)
islama göre mekruh dur.. bilgin olsun bende de öyle
niye bu kadar dövme manyağı millet anlamadım hiç ne gereği var hocam yaptırma :)
Doğru video.
günah değilse bile islanda şüpheli bişeydende uzak durmak gerekiyo zaten
kesin bişey yok ortada şüpheli bir durum
ama günah o dövmenin altına abdest işlemıyo
bi ömür kıldığın kaç namaz varsa dövmeli olarak geçersiz olabilir
değermi sence
peygamber efendimiz HZ.MUHAMMED ( s.a.v ) efendimiz lanetlemiştir . yaptırmasan daha hayırlı olur kardeşim.
evet eğer açıp okursan tüm islam kitaplarında yer alır ama geçici dövme günah mı onu bilmiyorum :) sağlık açısından da iyi değil
yapılmasa ıyı olur ama yapılırsa sorun olmaz dıolar gunah degılmıs ama bılemedım onu
Burda çıkıp yok günah değil flan diyceklerde %100 olarak günah modernleşme flanda değil günah. İnancım yok diyosan yaptır.
dövme yaptırdıgın yerdeki gözenekler kapanıyor böylece su geçmiyor :S
hint kınası yaptrır onun yerine tabi günah
O sorunun cevabını bulamadım adam akıllı
Dövme ile abdest arasında en ufak bir bağlantı yok bunlar batıl inançlar sorun yok yaptırabilirsin
Bu konuda cok cesitli degerlendirmeler olsa da benim kit islam bilgime gore bir gunahi yok.
Sokarm diyanetine diyanet kim lan. Gayette su geçiriyor. Oyle cunup gezersin lafları fasafiso hep.
peygam ber efendiniz için lanetlemiş diyorlar.
Evet günah çünkü kendine zarar veriyorsun.
Yaptirma kardes
Günah değildir. Mekruh olabilir.
kendine zarar vermek günah sadece
Evet günah. Bu arada burcun ne onur :):)
+1
Gunahkarım ^_^
Kalıcı olmadıkça günah değil
Günah .
Dinen yasak diye biliyorum.
bin yıl önce dövmemiş varmış yaptırdım içim rahat
gecici dövme en mantıklısı
degıl dıye bılıyorum okumustum
Kaynagın supermiş.
günah tabi abdest tutmaz o zmn
evett
günah çünkü abdest işlemiyomuş o boyanın altına