2017 teknolojinin bu kadar geliştiği dönem de kürk ihtiyaç mıdır? Bu kürk olayı öyle noktaya gelmiş ki bazı çiftlikler de derisi için hayvanlar stressiz bir şekilde büyütülüyor besleniyor ve sonra öldürülüyor! Çünkü stressiz büyüyen hayvanın derisi "daha yumuşak ve parlak" oluyormuş.
Tamamen kendi iradesizliğimden ve sağlıklı bir şekilde vejetaryen beslenmeyi kısıtlı zamanımda beceremediğimden haftada maksimum 1-2 kere et yiyorum.
Fakat en azından bu gerçek kürk ve deri kıyafetlerden uzak durarak ve cruelty free makyaj ürünleri kullanarak bir katkım olsun diye dikkat ediyorum. Hayvanlar üzerinde test yapmayan bir sürü kozmetik ve kişisel bakım ürünü firması var. İsimlerine buradan ulaşabilirsiniz, aralarında Türkiye'de olanlar da var tabii. features.peta.org/.../...ree_companies_search.aspx
Ben almazsam ne olsa birisi alacak düşüncesi ise çok saçma, satış karları azaldığı için diğer firmalar da hayvanlar da üzerinde test yapmayı bırakmak zorunda kalacaklar, fikir bu.
Hayvanlar üzerinde test yapmayan kozmetik firmaları için PETA'nın listesi kalabalık gelirse, daha popüler firmalar için sadeleştirilmiş bir liste şuradan da bakılabilir: www.crueltyfreekitty.com/.../
Aralarında Charlotte Tillburry, Too Faced gibi pahalı isimler de var, The Balm, Essence, Catrice gibi görece ucuz ama güvenilir isimler de var.
Güzelliklerine düşkün insanlar sormak lazım bu soruyu burda herkes klavye delikanlılığı yapabilir ! Asıl olan şey kürk cinayettir beeee yazıktır günahtır evde bAzen çıkan böceği bile öldürmüyorum kavanoza alıp dışarı atıyorum can, ruh taşıyor. O böcek bile belki evine ekmek arıyor bilemezsin 😞
ben kimsenin gorusune karsi degilim ama bence igrenc bir sey sahtesi de gayet is gorur ve insanlarin nasil midesi aliyo da giyiyolar anlamiyorum inekten oluyosa sikinti yok hayvani kesmek beslenmek amacliysa yani kurku icin degilse okey ama kurku icin hayvan oldurmek gunah be yazik yani
Sığır gibi hayvanlar zaten eti için üretiliyor yani insanların yiyebilmesi için o yüzden zaten öldürülüyor ve öldürüldükten sonra da derilerinden giysi yapılıyor. Bence bunda sorun yok çünkü zaten öldürelecekler et yiyebilmemiz için. Ama yılan gibi hayvanların derileri için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. O tarz hayvanların derisinden yapılmış giysileri giymem. Bu arada bazı koyu hayvanseverler bu yorumuma tepki gösterebiliri ama ben yanlış bir şey söylediğimi düşünmüyorum ve eminim ki o fanatiklerden daha çok seviyorum hayvanları. Ben her türlü canlıyı severim zaten. Hayvan, bitki, insan fark etmez bana. İnsanın iyi olması şart tabii.
İlk önce şunu öğren hiç bir canlı insana hizmet mailli değildir. Sığır eti için üretilmemiştir sığır doğada bulunan bir canlıdır insanların yiyebilmesi için öldürülmesini kabul etmen seni en büyük cani yapar düşünce biçimin hoş değil kendini değerlendirmelisin.
Benimle bu şekilde konuşamazsın. Bu şekilde konuşmak tabii senin hakkın ama her hakkını kullanırsan karşılığında da karşı tarafın hakları devreye girer. Dolayısıyla sen benimle bu şekilde konuşursan ben de seninle bu şekilde konuşurum. Bu konuda otorite değilsin. O yüzden "Şunu öğren"diyerek konuşman oldukça anlamsız. Bu sadece senin düşüncen ve senin tavsiyen olabilir ama senin düşüncenin doğruluğu konusunda kesinlik olmadığından bence öğrenmemi gerektirecek bir şey de yok. Bu tarz konularda herkes kendi birikimiyle bir yargıya varıyor zaten. Yani senin öğretilerine, özellikle de emrettiğin öğretilerine gerçekten ihtiyacım yok. Benim dinime göre, her hayvan insana hizmet için vardır ve hayvanların insanların hizmetinde olması kötü bir şey değil."Hizmet" kavramını aşağılamak ve işkence yapmak için kullanan yani "hizmet" algısı bu olanlar için tabii canilik gibi görünebilir."Hayvanlar;insanların hizmetindedir."cümlesi.
Ama benim dinime göre, hayvanlar insanların hizmetindedir bu yüzden onlara zarar vermemeliyiz, verirsek bunun cezası mutlaka olacaktır. Her türlü hayvanı yiyemeyiz çünkü her hayvanın nasıl yediği belli bir şey varsa bizim de yiyebileceklerimiz hem doğanın devamlılığı açısından, hem hayvanların hakları açısından, hem de bizim sağlığımız açısından kısıtlıdır. İnsan etçil ve otçul bir canlıdır. Doğada insan gibi hem etçil hem otçul başka canlılar da vardır ve kimse onları et yedikleri için ayıplamaz. Yani ister insanları üstün ırk olarak gör ve hayvanları hizmetinde kabul et;istersen de insanları düşünen hayvanlardan say, et yemeleri sakıncalı değildir. Ama dediğim gibi nasıl bir aslan gidip yılan yemiyorsa, en azından açlıktan ölmek üzere olmadığı sürece, insan da belli hayvanları yiyebilir:kümes hayvanları, geviş getiren hayvanları yani sığır türlerini ve balıkları.
Dolayısıyla benim bu hayvanları yememde ister doğanın hiyerarşisi olarak bak ister benim dinime göre yorumla, bir sakınca yok. Evrensel ahlak yasalarına da ters düşmüyor bu. O yüzden yaptığım canilik filan değil. Hayvanları çok seven, hayvan eti yemeyen ama insanlara psikolojik acılar çektirenlerden daha cani olamam en azından. Çünkü ortalık hayvanseverlerle dolu ama daha kendilerini bile sevemiyorlar. Ben doğada bulunan her şeyi severim. Böcek, yılan fark etmez benim için. Tabii ki dibimde dolaşmalarını istemem ama o çok hayvansever olduğunu varsayan insanların çoğundan daha vicdanlıyımdır ve daha çok seviyorumdur eminim. Beni inandığım varlık (Allah) da çevremdekiler de tanıyor zaten ve sana burada illa da kendimin ne kadar hümanist ve doğa dostu olduğunu kanıtlamaya çalışmama da gerek yok aslında ama bilip bilmeden yorum yaptığın için en azından biraz daha derin düşünebilirsin belki diye yazdım tüm bunları.
Ben kendimi her saniye ölçüp tartıyorum zaten ama bu kadar sığ bir düşünceyi benimseyebiliyorsan bence sen de en azından yılda bir defa kendini sorgulasan, fena olmaz. Bu arada, vejeteryanlığa, veganlığa filan da karşı değilim. Kendi tercihleri. Evet, yeterince sağlıklı bir hayat süremezler belki ama kimse de et yemek zorunda değil, istemediği halde. Ben de Kurban Bayramları'nda hala çok üzülürüm mesela ve ördek eti, kaz eti gibi şeyler de yemekten hoşlanmıyorum. Ama bu sadece benim hissetmeme engel olamadığım bir duygu yani bunu hissetmeyenlerde sıkıntı var demek değil bu.
Ayrıca etle ilgili aşağıdaki yorumlardan birinde , etteki proteinin baklagilde de bulunabileceğini yazmışsın. Evet, protein tabii bulunur ama hem oranları farklıdır hem de her şey sadece protein almakla bitmiyor her yiyeceğin ayrı bir faydası var ve dediğim gibi, insan gibi başka etçil ve otçul hayvanlar da var ve gerçekten et yemek kötü bir şey olsaydı hayvanlar birbirini yemeyecek şekilde yaratılıp bütün hayvanların doğasında bol bol baklagil bulunurdu, bütün hayvanlar protein ihtiyacını bu şekilde karşılardı, insanlar da. Başka bir tezle daha desteklemek gerekirse, gerçekten canilik yapılmak istense insanların yiyebileceği et ne din tarafından ne de evrensel ahlak yasaları tarafından kısıtlanmazdı. Bu iş, kafadan atma olarak "Hadi sığır yiyelim, diğerlerini yemeyelim."şeklinde konuşulmuyor çünkü. Bir insanın gerçekten yediğinde faydası olacak hayvanlar tespit ediliyor, diğerlerine ihtiyaç olmadığından o hayvanları yemeye hoş bakılmıyor.
Bu sadece benim dinim için de geçerli değil. Dediğim gibi, evrensel ahlak yasaları da böyle söyler. Mesela, benim dinime göre domuz eti yemek yasaktır ama hijyen bakımından yasaklanmıştır ve evrensel ahlak yasası yenilemeyeceğini söylemez. Ama kurbağa yemek ne evrensel ahlak yasalarına göre hoş karşılanır ne de benim dinime göre. Buna İngiliz de tuhaf bakar, Türk de, Alman da sadece kültüründe bu hayvanı yemek normal karşılanan Fransızlar, Çinliler normal bakar ama onların arasında da hayvanlara değer verenler yine bunu hoş karşılamaz.
tamamen destekçisiyim... bu insanlar gidip o canlıları öldürmüyor. doğada var olanı en faydalı şekilde kullanmak gerek. ancak bu işin ticaretini yapanları allaha havale ederim. yani bilinçsiz canlı öldürenleri. bu detayı atlamamak gerek
okudun mu tam olarak? bu zihniyetten tiksinirim... bunlar var sadece boynuzu için filleri öldürenler var balina katliamı yapanlar var. allah onları bildiği gibi yapsın... ben doğada kendi halinde ölenlerin kürkleri kullanılabilir diyorum.
Ben sadece çiftlikte olanlara karşısınız diye anladım doğa yapılana değil pardon. Keşke doğru anlasaydım şu videoya bakmak zorunda olmak bile sinirimi bozdu.
ben karıncaya basmamak için kaç kez ayağımı burktum yağmur sonrası salyangozları yükseğe bırakırım betondaki solucanları toprağa. karınca yuvalarına poşet poşet çekirdek bırakırım. şu halde nasıl bu katliama destekçi olabilirim. allah bunların hesabını sormucak mı sanıyorlar?
Sırf kürk değil insanların keyfi (beslenmekten bahsetmiyorum) için katledilen her hayvanın günahı onlara.
Kaz ciğeri için kazların işkenceyle nasıl katledildiğiyle ilgili bir video. Bunlar hep zenginlerin yüzünden olan şeyler. Gereksiz hayvan katliamlarının çoğu bazı zenginlerin yüzünden oluyor. Kaz ciğeri yemeseler de yaşarlar.
kürkmü hayvan katilleri doğada hic birseyden habersiz kendi halinde yasayan canlılaları öldürüyorlar fokların açın izleyin ne günahları var biri cıksın söylesin bana
Giydiğimiz, yediğimiz, hatta kullandığımız kozmetiklerde bile hayvanlardan yararlanılıyor. Fakat sırf böyle özel muameleyle hayvanların eziyet görmesine karşıyım tabiki.
Elbette bu zalimliktir, vahşettir. Fakat çok soğuk ülkelerde örneğin Orta Asya'nın bazı yerlerinde soğukluk -60 kadar ulaşabiliyor ve sizi soğuktan koruyabilecek en iyi şeylerden biride samur kürküdür... Keşke olmasa ama maalesef bu böyle...
ben bile eşimin gerçek kürk giymesini isterim. imitasyona karşıyım. kimsede burda hayvanları öldürüyorlar demesin. mesela afrikada aslan bir hayvanı yedi eee kürkü orda alıp işlediklerinde onlar mı kesmiş oluyor yani
Gereksiz ve saçma buluyorum bu tarz konuları et yemiyo musun kardeşim sen? yine bir canlıya kıymış oluyorsun hatta onu baharatlayıp pişirip yiyosun daha büyük canilik
yoo zevk-i sefa mı? bir dakika insanın metobalizmasında yani beslenme öğününde balık hariç hiç bir etin yeri yoktur. İnsan baklagiller ile beslenebilir kürkde soğuktan korunma amaçlı giyilen bir şeydir eski zamanlarda şimdi madam coco denilen yerde kaz tüylü yastık satılıyor kim buna ses çıkarıyor? tüy tüy değil mi senin giydiğin montların içersinin çoğunda yani yaklaşık 500-600 liralık olanlardan bahsediyorum bir sürü hayvansal ürün kullanılıyor. Et beslenmek için insana ait bir öğün değildir. Et de bulduğun proteinler diğer bitkisel ve baklagillerde de mevcuttur asıl et zevk-i sefadır arkadaşım.
Hayvan tüyü kullanılan hiç bir ürünü almıyorum. Kaz tüyünün vs kullanılmasına da karşıyım. Et için bir şey diyemiyorum. Oda bizim caniliğimiz. Ama kürkle aynı olduğunu asla düşünmüyorum. Kürkü ısınamayan insanlar mı alıyor? Siz buna gerçekten inanıyor musunuz?
kürk kullanımını tabikide desteklemiyorum sen makyaj malzemesi kullanıyorsun değil mi? Peki bu makyaj malzemelerinin insan cildine herhangi bir bozukluk ya da cilt hastalığı meydana getirebilme olasılığına karşı hayvanlar üzerinde yapılan deneyleri biliyor musun? bunları da araştır derim Kürk kullanımı zaten ortadan kalktı yani %5 lerde neredeyse ki var olanda giymiyor bugünün türkiyesinde tartışacaksak bunları da masaya yatırıp konuşmak gerekli.
Araştırdım tabi ki kullandığım ürünlerin hepsi bitkisel ve cruelty free ürünler. Fotoğrafta ki sembolleri olmayan hiç bir ürünü kullanmıyorum. https://i.hizliresim.com/ZMp1q0.jpg
En İyi Cevaplar