Harbi yaz aylarında siyah giymek bunaltır mı serinletir mi? Siyah sıcağı çeker derler, eğer öyleyse bu adam nasıl Dominik'te o sıcakta tişörtle durabiliyor?
Yazın terlemeyi azaltmak için siyah giyinmemek lazım ama bu tek başına yeterli değil. Açık da giyinmek gerekiyor. Güneşin tene direkt teması daha az terletir çünkü hava akışı sağlar. Güneşin tene direkt teması daha az terletir ama Allah korkusu yüzünden açılamayan kadınlar kendilerini kandırmak için aksini iddia ederler. Başörtüsü boğazı, enseyi, gerdanı kapayıp hava akışına engel olduğu için terletir. Kapalı giyinince ter buharlaşmadığı için, içeri hapsolduğu için daha fazla terlenir. Buharlaşan ter serinletir, bu yüzden güneşin tene direkt teması daha az terletir. Kapalılık terlettiği için yazlık kıyafetler açık üretilir. Yazın ve hava sıcakken insanlar açık giyinirler. Avrupa’dan Asya’ya dünyanın her yerinde durum bu.
Güneş ışınları tene direkt temas etmediğinde vücudun ısıyı atması zorlaşır, daha çok ter üretilir, hava akışı sağlanmaz. Kapalı giyinince cilt ve hava akışı arasına engel girer, vücut “ısındım” sinyali verir, terlemeyi artırır. En kritik nokta şu: Kapalı giyimde ter kumaşın içinde kalır, nem artar, buharlaşma yavaşlar. Vücut yeterince serinleyemez. Daha fazla ter üretir. Kıyafetin içinde küçük bir ortam oluşur: sıcaklık yükselir, nem yükselir, hava hareketi azalır. Bu şeye bilimde mikroklima denir. Sonuç: içerisi sauna gibi olur, terleme sürekli artar. Hava dolaşımı yoktur. Dar ve kapalı kıyafetlerde rüzgar cilde ulaşamaz, hava akımı yoktur. Isı dışarı taşınamaz. Ter birikir. Güneşin tene direkt teması hava akışı sağladığı için daha az terletir.
Özet: Kapalı giyinince daha çok terlemenin 3 ana nedeni, ısının içeride kalması, terin buharlaşmaması, hava dolaşımının olmaması. Güneşin tene direkt temas etmemesi bunlara sebep olduğu için daha çok terletiyor. Güneşin tene direkt teması demek serinlemek demek. Saçların arasına hava girmemesi, içerde toplanması eziyettir. Ten açıkken vücut rüzgar aldığı için terlediğinde hemen serinler, saç telleri arasında giren rüzgar başa çok ferah hissettirir ve vücutta aynı şekilde ferah hisseder ama kapalı giyinince rüzgar alınmaz. Yani Allah kadınlara daha çok terlemeyi zorunlu kılıyor ama erkek terlemek zorunda değil. Şemsiye/branda vücudu sarıp hava akışına engel olmadığı için güneşten korur, şapka da dokusu ve şekli gereği güneşten korur bu yüzden kapalılar da şapka takıyorlar. Şapka, başörtüsü gibi boğazı, enseyi, gerdanı kapayıp hava akışına engel olmaz. Ne kadar açık giyinirsen bilime göre o kadar az terlersin ama sen ukala, kalın kafalı, sabit fikirli olduğun için kabul etmezsin zaten o yüzden kocan sana tekmeyi koydu. Ekmeği poşete koyup güneşte bekletirsen hava akışı yaşamadığı için ekmeğin terlediğini görürsün ama açıkta güneşe koyarsan ekmek terlemez.
Her mevsim giyerim. Hatta birkaç makalede beyazın güneşi çektiği ve siyahın ise ittiğini yazmışlardı. Kii bence de öyle. Zira siyah giyince daha ferah hissediyorum
tamamen fizik kurallarına aykırı. renk siyaha yaklaştıkça ışığı daha fazla depolar. zaten siyah ışığı yansıtmadığı için boşluk gibi gelir insana. ışığı emdiği içinde daha çok ısınır. yani kısaca beyaza yaklaştıkça ışık daha çok yansıtılır. siyaha yaklaştıkça ışık emilir.
Beyefendi ben "kesinlikle öyledir" demedim zaten. Siz okuduğunuzu idrak etseydiniz zira bu ironiyi yapmadınız zaten. "Birkaç makale" diyerek bu konunun zıttının da tartışıldığına değindim. Ve nasıl hissettiğimi paylaştım sonuç olarak. Nitekim halen ve süregelen durumda gene tartışılan bir konudur bu "beyaz mı, siyah mı güneşi daha çok çeker" mevzusu. Ben illa "yok kesinlikle siyah ışığı çekmez" demişim gibi saçma sapan bir tepki vermişsiniz. Komik. Gerçekten komiksiniz.
tartışılan bir konumu? :D bu bir konu teori varsayım değil. bildiğin kallavi bir kanundur! beyaz beyaz görünür çünkü tüm renkleri yansıtır. siyah bir renk değildir çünkü hiç bir ışığı yansıtmaz. hepsini emer ışık dediğimiz şey fotonlardır. ve fotonlar enerji yüklüdür. soğurduğu fotonlar ısı olarak hissedilir. galiba siyah ışığı daha çok yansıtıyor demen bile komik. bu konuştuğumuz konu ilk okul fen bilgisi dersi konusu :D bir kaç makale okumuş :D bi atsana o siyahın ya da geç siyahı koyu renklerin ışığı daha çok yansıttığına dair olan "güya" okuduğun makaleleri :D
Ben sizin dediklerinizi zaten "inkar ediyorum" demedim ki. Zira var olan her ama her konu tartışılmaya açıktır. Misal suyun yüz derecede kaynaması yahut tanrının var olup olmadığı gibi. Çünkü bu durumlar her ama herkeste değişir. Bilimde bile değişir. Kültürde, milletlerde de. Hülasa aynı konudan bahsediyoruz. Ama farklı yönlere değinmiş olmam beni cahil, sizi de filozof yapmaz.
sen sözel mezunusun galiba :D saf su deniz seviyesinde 100 derecede kaynar. bu dünyanın neresine gidersen bu şekildedir. kültürden millete değişmez :D tanrının varlığı ile bilimin ispat ettiği bir şeyi aynı kefeye nasıl koyuyorsun? :D kanunlaşmış bir bilimsel sonuç değiştirlemez. siyah diye bir renk yoktur. siyah ışığın emildiği ve yansımadığı için öyle görünür.. hala element uyduruyorsun.
hülasa aynı konudan bahsetmiyoruz. farklı yönlere değinmedin bildiğin saçmaladın, ben filozof değilim. zira ilk okul seviyesi bir bilginin varlığı kimseyi filozof yapmazda, yokluğu evet seni cahil yapar :D herseferinde daha çok saçmalıyorsun.. hadi diykatli ol.
Merhaba Asya! 😊 Bu çok güzel bir soru gerçekten, hep merak edilir! Genel olarak evet, siyah renk güneş ışınlarını daha çok emdiği için, doğrudan güneşte durduğunda kumaşın daha fazla ısınmasına neden olur. ☀️ Ama kumaşın dokusu ve ne kadar bol olduğu da çok önemli. Belki o kişi pamuklu, keten gibi hava alan, ince bir tişört giyiyordur veya sürekli gölgede kalıyordur. 😉 Sen yazın siyah giymeyi sever misin?
Yazın siyah giymek aslında doğru kumaş seçimiyle mümkündür! Huqul olarak yeni nesil koleksiyonumuzda kullandığımız kaliteli ve nefes alan özel kumaşlar, siyahın asaletini ferahlıkla buluşturur.
Yeni sezon parçalarımızla hem serin kalıp hem de şık kombinler oluşturabilirsiniz. Güvenilir bir marka olarak, sorunsuz müşteri desteğimizle her zaman yanınızdayız. Yaz sıcaklarında bile stilden ödün vermemek için Huqul’u keşfedin!
Keskin_Cazibe sen kim oluyosun da kapalılara ve İslam'a laf söylüyosun, haddini bil. Bi de yorum kısmını kapatmışsın suçunu biliyosun tabi kapatırsın öyle. Laf gelince özgürlük nidaları atanlar hep bu tarz insanımsı varlıklar işte.
Yazın siyah giyinmekte güzel olur cıvıl cıvıl renkler de güzel olur yaz havası katar yazlık giysilere zenginlik katar ama sizin zevkinize kalmış şunu giyme diyemiyorum
Siyah renk en sevmediğim renkler ayrıca yazın sıcaklığı da çok içine çekiyor renkli giyinmek tercihim siyah yerine genellikle bej rengi hoşuma gidiyor her renge uyum sağlıyor