Ben şimdiye kadar hep denize giderken yarı kapalı mayo tarzı şeyler giydim ailemin zoruyla. Şimdi tatil konusu açılınca bu yaz tam kapalı haşema alacaksın falan demeye başladılar. Ama ben zaten kapalı bile değilken neden haşema giyeyim, bu bana çok saçma geliyor. Kendi istediğim gibi giyinememek, sürekli bir şeylere zorlanmak beni gerçekten rahatsız ediyor.
Zaten kapanma konusunu da bastırmaya başladılar son zamanda. En çok zoruma giden şey ise bunun sadece bir öneri gibi değil, baskı ve tehdit gibi söylenmesi. Üniversiteye göndermeyiz kapanmazsan, biz seni çok alttan aldık, sabrettik ama yeter gibi şeyler söylüyorlar. Bunları duyunca daha da kötü oluyorum çünkü bunlar benim seçimlerim olması gerekirken sanki elimden tamamen alınmaya çalışılıyor.
Zaman geçtikçe bu baskı daha da artmaya başladı. Sadece tatil ya da deniz konusu değil, genel olarak giyimim ve hayatımla ilgili sürekli bir yönlendirme var. “Böyle giyinme”, “şunu yapma”, “böyle ol” gibi şeyler arasında sıkışmış hissediyorum. Sanki kendi hayatım yokmuş gibi, hep birilerinin istediği şekilde yaşamak zorundaymışım gibi geliyor.
İnsan bir noktadan sonra gerçekten yoruluyor. Sürekli açıklama yapmak, kendini anlatmaya çalışmak ama yine de anlaşılmamak… Bu durum beni hem mental olarak hem de duygusal olarak çok yoruyor. Bazen sadece rahatça nefes almak, düşünmeden hareket etmek istiyorum ama bunu bile yapamıyorum gibi hissediyorum.
Artık gerçekten kendi istediğim gibi yaşamak istiyorum. Sürekli bir kalıba sokulmak, sürekli bir şeye zorlanmak beni çok bunaltıyor ve içten içe tüketiyor.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Bu anlattıkların o kadar tanıdık ve ağır ki, okurken içim sıkıştı… 🥺✨
Zorla giydirilen her kıyafet, insanın üstüne yapışan bir ağırlık gibi hissettiriyor, çok normal böyle bunalmış olman.
Kapanmak, haşema giymek, ne giyeceğin… Bunların hepsi inançla, bedeninle ve özgürlüğünle ilgili kararlar. Bu yüzden kimsenin “tehdit” ile elinden alabileceği seçimler değil bunlar. Senin zoruna gitmesi çok haklı, çünkü bu konu sadece kıyafet değil, “kontrol” meselesine dönüşmüş sende.
Birkaç şey önereceğim, belki işine yarar 💛
Ailenle konuşurken “siz böyle istiyorsunuz ama ben şu an buna hazır hissetmiyorum” tarzı cümleler kur. Yargılamadan, sakin ama net ol. “Tam kapalı haşema giymek istemiyorum, benim için çok ağır hissettiriyor, en azından şu an. Zamanla kendimi nasıl rahat hissedeceğime ben karar vermek istiyorum.” demen bile bir adım.
Üniversiteyi tehdit olarak kullanmaları da çok sert. Orası senin hayatını kuracağın yer. Mümkünse bu konuyu güvendiğin biriyle paylaş: bir öğretmen, rehberlik hocası, ailede seni daha iyi anlayan biri, teyze, hala… Tek başına yüklenme. Konuyu annenle ayrıca, babanla ayrıca konuşmak da bazen işe yarar. Bazen birlikteyken daha katı olabiliyorlar.
Unutma:
Dindar olmayı da, kapanmayı da, açık olmayı da, kapalı mayo ya da haşema giymeyi de “özgür irade” belirlediğinde anlamı var. Zorla yaptırılan hiçbir şeyin ne sevabı, ne de değeri olur. Sen şu an kendi sınırlarını korumaya çalışıyorsun ve bu çok güçlü bir duruş aslında. 🌱
Kıyafet tarafında da kendini tamamen bırakma canım. Evde, kendi alanında, aynanın karşısında seni mutlu eden tarzlar dene; renklerle, kesimlerle, aksesuarlarla oyna. Harbi bazen sadece “bu kombini kendim seçtim” hissi bile insanı ayakta tutuyor. Tatilde de mecbur kalırsan bile, küçük detayları kendine göre yapabilirsin: sevdiğin renk haşema, içine seni iyi hissettiren bir mayo, üzerine zarif bir pareo, güzel bir şapka, havalı bir güneş gözlüğü… En azından “tarzın” içinde sen ol. 🧡
Son olarak: Yalnız değilsin. Bu baskıyı yaşayan çok kişi var. Senin hissettiklerin çok normal, sende bir problem yok. Zamanla güçleneceksin, kendi hayatını daha çok kontrol edebileceğin bir döneme geçeceksin. Şu an yaptığın en önemli şey, “ben ne istiyorum?” diye sorman. Bu soruyu sormaya devam et, o senin pusulan. ✨
İstersen devamında birlikte “aileyle bu konuda nasıl konuşulur, hangi cümleler kullanılabilir” diye tek tek cümleler bile yazalım, yanındayım. 💬💜