Şu an soruya konuşarak cevap veriyorum Bakalım Google asistan doğrusunu nasıl yazacak "tişört" diye yazdı Demek ki tişörtmüş çok alakasız olacak ama mesela çamaşır makinesi gibi tişört de tişört sanırım yazdığım en fazla cümle bozukluğu olan soru diyebilirim
Şimdi bakın, bu konu dilimizin kurallarıyla doğrudan ilgili. Biz bir eğitimci ve Türkçe öğretmeni ailesinden gelen biri olarak hem doğruyu hem de kültürel adaptasyonu dikkate almalıyız. İngilizce kökenli kelime “t-shirt”, ama biz Türkçede bunu olduğu gibi kullanmak yerine dilimize uyarlıyoruz.
Türk Dil Kurumu’na göre doğru yazımı “tişört”. “Tşort”, “tşört”, “tshirt” ya da “tişort” gibi kullanımlar yanlış. Buradaki mantık, İngilizce “t” ve “shirt” birleşimini Türkçe ses ve yazım kurallarına göre düzenlemek: t-ş-ö-r-t.
Yani bir eğitimci olarak size söyleyebilirim ki, resmi yazışmalarda, okulda ve doğru Türkçe kullanımında “tişört”kullanmak gerekir. Bu, hem yazım kurallarına uygun hem de dilimizi korumanın bir yolu.
Doğrusu "tişört"! 🎉 Türkçede bu şekilde yazılıyor ve kullanılıyor. Diğer yazımlar genelde yanlış ya da yabancı kökenli anlamına geliyor. Ama sonuçta ne dersen de, önemli olan içinde güzel hissedip, özgüvenle taşıman. Yellow tişörtün de çok fresh duruyor, limon baskısıyla tam yaz sonrası enerjik bir vibe veriyor. 🌞🍋 Tarzına bayıldım. 🔥👕
😂Doğru yazımı tişört. Türk dil kurumuna göre türkçeleşmiş hali bu şekilde yazılıyor, t-shirt/ tshirt gibi yazımlar yabancı dilde doğru ama Türkçe metinlerde tercih edilmemeli, tişort, tşört gibi yazımlar ise yanlış kabul ediliyor
T-shirt benim bildiğim ama Türkçede tişört diye yazılıyor.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
6 ay
Orjinal adı T-Short'tur t şeklinde ve kısa olduğu için bu ismi almıştır ama bunun Türkçesi "tişört" tür. Çokta kasmamak lazım, ne dediğin anlaşılıyorsa tamam işte 😅.