10 ayBende bu doğru sanıyordum ama değilmiş. Tesettürün en üst ve doğru hali çarşaf zannediyordum ki hep öyle gibi dayatıldı ama hayır. Ferace gibi dış giysisi giyerek dıiarı çıkmak, vücut hatlarını belli etmeyecek şekilde giyinmek doğru olan. Yani bunu yaparak zaten tesettüre uymuş oluyorsun. Çarşafa girmek mecburiyetinde değilsin yani. Hatta çarşamba daha çok dikkat çekeceğin de ortada. Çünkü artık tesettürü hakkıyla taşıyan, yaşayan bile kalmamışken simsiyah ve bol giyindiğinde (çarşamba) bütün bakışlar sana dönecek ki dediğim gibi bu da tesettürün amacına ters.
Tabii sadece giyim deniz ibaret de olmamalı tesettür. Hafız olduğunu bilmiyordum tebrik ederim 🌷 Ama hem hafız hem tesettürlü olmak inanılmaz bir sorumluluk getiriyor insana. Tesettürü yaşamak, hafız kimliğini korumak gerek. Yani her hal ve hareketine dikkat etmek gerek ki en ufak bir gafletin, yanlışın bütün hafızları, tesettürlü kardeşlerimizi karalamasın. O yüzden bence hazır değilsen ya da aklında şüpheler varsa acele etme. Çarşafa geçmek zorunda da değilsin hem.
05 Yorumla
Soran10 ayZaten feraje nin üzerine bu takılır 🥲
- 10 ay
Nasıl yani? İçinde ferace üstünde çarşaf mı diyorsun yoksa sonraki aşama tarzında mı?
Soran10 ayÇarşaf yok ki bizde öyle bir şey yok normal feraje giyersin ve üzerine de o başörtü gibi siyah olanı takarsın sadece başka bir şey yok
- 10 ay
Dediğin tarzda giyinenleri biliyorum ama soruna eklendiğinde çarşaf. Aklındaki ne bilemem ama yazından çarşafa girmek istediğin çıkıyor. Yoksa bol bir şalla siyah dikkat çekmeyen bir ferace de aynı izlenimi veriyor (çarşaf olmasa bile) ve bence daha rahat kullanışlı bu şekilde. Bazı arkadaşlarımda görmüştüm bu giyimi. Yine de dediğim gibi nasıl giyinmeyi tercih edersen et önemli olan bu tercihinin hayatına ne kadar yansıdığı. Dikkatli olmakta fayda var 🌱
Soran10 ayÇarşaf değil bizde öyle bir şey yok zaman İslam'da çarşaf yok bu var görseldeki
En İyi Cevaplar
- Moda & Stil konusunda 1,7b cevap paylaştı.
u 10 ayİslam dininde çarşaf yoktur. Yüz ve ayakları açık bırakmak serbesttir. Öğretmenin Kur-ân'a göre mi yoksa bağlı olduğu tarikata göre mi bunu yapman gerektiğini söyledi emin olamadım ama tek bildiğim Kur-ân değiştirilmemiş derken sözde öğretenlerin kafasına göre değiştirip şu günah, şunu yapmalısın dediği. Bu da değiştirmektir.
34 Yorumla
Soran10 ayYani ilede yap demedi hata bir şey demedi sadece şöyle dedi sen kuran ezberliyorsun şimdi ve öğrendiğin şekilde öğretmen ve uygulamam gerek
- 10 ay
Kur-ân da böyle bir örtünme şekli yok 🤷♀️.
Soran10 ayNasıl yok 🥲🥲
- 10 ay
Çarşaf yok. Peçe yok.
Gizli Üye(18-24)10 ayŞu giyime bayılıyorum
Nasip olursa böyle giyinmeyi çok istiyorum
221 Yorumla
Soran10 ayBende öyle aşırı hoş ve çokta zarif geliyor bana
Cevap sahibi10 ayEvet, banada
Hakkıyla taşımak nasıp olsun bizlere. Allahümme amin
Soran10 ayAmin 🙏🙏
Cevap sahibi10 ayYapılan görüşlerin bazılarını okudum da, “Dinde böyle bir şey yok, farz değil” diye hüküm veren bir sürü kişi var.
Ne fıkıh, ne siyer, ne de hadis okumamış kişiler Ne kadar rahat hüküm veriyorlar böyle, gerçekten çok ilginç.
Soran10 ayVallaha bilmiyorum dinde bu emir edilir kadının giymesi
Cevap sahibi10 ayÂişe (r. a.) sadece tek bir gözünü açardı. Onun dışındaki yedi (diğerlerinin peçe takıp takmadığı bilinmiyor, Allahu âlem) Peygamber hanımı peçeliydi.
İbn Abbas, tesettür ayetlerini yüzü örtmek olarak yorumluyor.
Ülkenin çoğunluğunu oluşturan Hanefî mezhebinin imamı Ebû Hanîfe, fitne zamanında kadınların yüzünü örtmesi gerektiğini söylüyor.
Ama “dinde peçe yok” diye ortalıkta dolaşan kendini Şeyhülislam sanan bir sürü kişi var.- 10 ay
İslam'da Tesettürün sınırlarını söyleyebilir misiniz?
Cevap sahibi10 ayPEÇE KONUSU:
1-Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurur: "İhramlı olan kadın peçe takmasın ve eldiven giymesin" (Buhari)
Bu hadisin mefhumundan, ihramlı olmayan kadının peçe takmış olduğu ve eldivenle ellerini örtmüş olduğu anlaşılmaktadır. Demek ki asr'ı-saadette kadınlar ihramlı olmadıkları vakit peçe takıyorlarmış ki, Allah Rasûlü (sallallahu aleyhi ve sellem) ihramlı olan kadınlara peçe takmamalarını emretmiştir. İbn Arabi el-Maliki (rahimehullah) bu hadis hakkında der ki: (Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) in bu şekilde bir emir vermesinin sebebi,) kadının hac haricinde yüzünü peçeyle örtmesinin farz oluşundandır..."
2-Aişe (radiyallahu anha) şöyle der: "Biz Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) le beraber ihramlıyken kervanlar bizim yanımızdan geçerdi. Kervan bizim hizamıza geldiğinde cilbabımızı yüzümüze sarkıtır, yanımızdan geçtiklerinde yüzümüzü açardık" (Ebu Davud, İbn Mace)
Yazı bana ait değil peçe konusunu anlattığı için atmak istedim uzun olduğu için tek seferde gelmiyor ama okursanız içiniz çok rahat bir şekilde peçe takarsiniz insaAllah
Cevap sahibi10 ay3-Allah (celle celaluhu) şöyle buyurur: "... Başörtülerini , yakalarının üzerine (kadar) sarkıtsınlar..." (Nur, 31) İbn Abbas (radiyallahu anhuma) bu ayetin tefsiri hakkında şöyle der: "Allah; Mü'min'lerin hanımlarına bir ihtiyaç için evlerinden dışarı çıktıklarında cilbablarıyla başlarının üstünden yüzlerini örtmelerini ve tek gözlerini açığa çıkarmalarını emretti" (Taberi tefsiri) İmam Buhari (rahimehullah)'in rivayet ettiğine göre Aişe (radiyallahu anha) şöyle demiştir: "Allah önceki muhacir kadınlarına rahmet etsin. Allah "... Başörtülerini, yakalarının üzerine (kadar) sarkıtsınlar..." ayetini indirdiğinde onlar izarlarını ikiye ayırdılar ve bununla kendilerini örttüler." İbn Hacer (rahimehullah) Aişe (radiyallahu anha)'nın ifadesinde yer alan "örttüler" kelimesini yüzlerini örttüler olarak açıklamıştır.
4- "Ey Nebi! Zevcelerine, kızlarına ve Mü'min'lerin kadınlarına de ki, üzerlerine feracelerini sıkı örtsünler..." (Ahzab, 59) Bu ayet hakkında müfessirlerin çoğu kadının yüzünü örtmeleri gerektiğini ifade etmişlerdir
Cevap sahibi10 ay5- "Rasûlün eşlerinden bir şey istediğiniz zaman, örtü arkasından isteyin; bu hem sizin kalpleriniz ve hem de onların kalpleri için daha temizdir." (Ahzab, 53)
6-Ebu Hureyre (radiyallahu anh) Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)'den şöyle dediğini rivayet eder. "Kadın avrettir. Dışarı çıktığında şeytan bakışlarını ona çevirir" (Tirmizi)
Cevap sahibi10 ayMuhakkik Muhaddis Şeyh Abdulaziz Turayfi şu asırda kendisinden önce hiçbir âlimden duymadığım çok güzel bir tesbitte bulunmuştur. Özetle derki, dışarı çıktığında bir kadının yüzünü açmasının caiz olduğunu üç imama; İmam Ebu Hanife, İmam Malik ve İmam Şafi (rahimehumullah)'a nisbet etmek hatadır. Çünkü bu imamların açık bir şekilde bir kadının dışarıda yüzünü açabileceğiyle alakalı bir fetvası yoktur. Bu imamlar fıkhın değişik mevzularında kadının yüzüyle alakalı bazı görüşleri bulunmaktadır. Buradan yola çıkarak daha sonraki imamlar bu üç âlimin mezhebine yüzün açılabileceğini yazmışlardır. Halbuki Şeyh Nureddin bin Muhammed (rahimehullah) (v.825) derki: İmam Malik, İmam Şafi ve İmam Ebu Hanife gibi imamlar (Allah hepsine rahmet etsin) (konumuzla alakalı olarak) sadece namazdaki avret hakkında konuşmuşlardır." (Yani kanının namazda örtmesinin gerekli olduğu ve açmasının caiz olduğu yerler hakkında konuşmuşlardır.) İmamlar kadının namazda ellerini ve yüzlerini açabileceğini ifade etmişler. Fakat daha sonraki âlimler ise bu ifadeyi genelleştirerek kadının dışarıda da yüzlerini açabileceğini söylemişlerdir.
Cevap sahibi10 aySahabi hanımları hacdayken bile erkeklerin yanında yüzlerini örterlerdi. Aişe (radiyallahu anha)'ya sorulur. Kadın yüzünü nasıl örter? Aişe (radiyallahu anha) baş örtüsünün alt tarafını tuttu ve onunla yüzünü örtü" (Bu rivayeti Musedded (rahimehullah) Musnedin'de rivayet etmiştir. Şeyh Abdülaziz rivayetin sahih olduğunu belirtir)
Şeyh Nureddin bin Muhammed bin Ali der ki: "Dört imamdan her hangi birisinin ihtiyaç olmadan genç bir bayanın yüzünü açmasını helal göreceğini zannetmiyorum.
Geçmişten günümüze, hala bütün şehirlerde insanların uygulaması, yaşlı kadınların yüzlerini açmalarına müsamaha göstermek, yaşlı olmayanların ise yüzlerini açmalarına müsamaha göstermemek şeklinde olmuştur"
Cevap sahibi10 ayYüzün açılabileceğini söyleyenlerin ileri sürdükleri şu hadis ise "Bir kız hayız yaşına girdiğinde yüzü ve elleri hariç ondan her hangi bir azasının görülmesi doğru değildir" sahih bir hadis değildir. Zira hadisi rivayet eden Halid bin Dureyk, Aişe (radiyallahu anha)'dan bu hadisi işitmemiştir. Dolayısıyla bu hadis munkadi'dır. Ebu Davud, Beyhaki ve daha başkaları bu hadisi illetli görmüşlerdir. Ayrıca hadis, hicab hakkında değil bir kadının namazda açmasının caiz olduğu yerler hakkındadır. Yüzün kapatılmasını sünnet gören kimselerin dikkat etmeleri gereken bir diğer husus, fitne zamanında, her türlü fuhşiyatın, münkaratın ve hayâsızlığın yaygın olduğu dönem ve mekanlarda, muteber âlimlerin hepsi yüzün örtülmesi gerektiğinde hem fikirdir. Dolayısıyla, şer'i şerifin tatbik edildiği islâm diyarında, sonradan gelen âlimlerin yüzü açmanın haram olmadığına dair verdikleri fetvalar ve inandığımız değerlerin uzun bir zamandan beri yürürlükten kaldırılmasının İslami hassasiyetlerimize karşı oluşturduğu dezenformasyon, sahabe ve ilk dönem selef'i salihinin anlayış ve tatbikatıyla aramıza bir mesafe koymamalıdır. Tevfik yalnız Allah'u Teâlâ'dandır. Allah en iyisini bilir. Allah'a hamd ve Rasûlü Muhammed'e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd etmektir.
- 10 ay
Sonuç olarak eğer 3 imamin mezhebine uyan biri peçe takmak zorunda değildir, yani farz değildir 3 imama göre.
Tevhid inancına göre nasıl oluyor bilmiyorum. - 10 ay
*Selefilere göre
Cevap sahibi10 ay@Gercekkleraci sonuç olarak üç mezhep imamına göre farz değil mi?
Adamların namaz ve haç dışında yüzlerini açmaları gerektiği dışında başka bir şey yok ve onların adına konuşup onlar helal mi görüyordu diyorsunuz
Bu nasıl bir cesaret
Türkiye toplumunda herkes Şeyhülislam MasaAllah
- 10 ay
😄yok estağfirullah ben şeyhülislâm değilim ama takip ettiğim hocalar var, onlara baktığımda da farz olmadığını tesettürün en iyi şekli olduğu konusunda fetvaları var.
Cevap sahibi10 ay@Gercekkleraci ah ya nasıl düşünemedim sonuçta benim attığım yazıdakiler kim ki şimdinin hocaları fetva verdiyse onlara söz bile düşmez
Daha fazla tartışmayacağım sizinle
Günümüz hocalarını değilde eski imamların eserlerini okuduğum için tekrar hamd ettim bu diyalogtan sonra
- 10 ay
Her alim kıymetlidir, kimseyi küçük görmek, birbirleri arasında kıyaslamak haddime değildir. Bu arada ben tartışmak için değil öğrenmek ve yanlış bir şey biliyorsam düzeltmek için sordum. Rabbim ilminizi bereketli kılsın.
Cevap sahibi10 ay@Gercekkleraci ben din hakkında tartışmam çünkü dinim buna izin vermiyor
Öğrenme niyetiniz olsa sorgulardiniz öğrenme niyetinizin olmadığını gördüğüm için konuyu kapatıyorum çünkü dediğim gibi Allah'ın dini hakkında münakaşaya girilmez
Alimlerin sözleri ortada (ki attığım yazıda sahabeler var) kabul edip etmemek size kalmış
Selametle- 10 ay
Sorgulamasam neden sorayım, neden yazdığınız yorumları okuyayım?
Bir önceki yorumunuzda "daha fazla tartışmayacagim"dediğiniz için öyle yazdım. Allah razı olsun.
Senin gibi düşünen insanlardan fazla kalmadı bence kendine büyük iyilik yapmış olursun bu bir teslimiyettir. Allah'a teslimiyet duygunla yaklaşırsan ve Kur'an'ı Kerim'de anlatılan üzere yaşarsan artık korkma sen kurtuldun demek olur.. belki bizide çekersin o tarafa..
27 Yorumla
Soran10 ayCiddi mısın vallaha düşünüyorum son 3 4 gündür düşünüyorum hem hatalarımı hemde tövbe etmenin en güzel yolu Allah'ın yoluna dönmek demişler bende böyle düşündüm umarım doğrudur
Soran10 ay🥲🥲 vallaha ben bir kaç gün öncesine kadar kendime dur dedim ne yapıyorsun sen ne zaman bu hale geldin günlerce oturup düşündüm kendi kendime ben kuran kursunda okuyan biriydim neyin günah olup olmadığını bilen insanım
- 10 ay
Bende günahı sevabı biliyorum ama günah işlemekten kaçırmıyorum buna çok üzülüyorum ama yine devam ediyorum inan beni tek acıtan şey bu başka canımi yakabilecek bir şey yok bu hayatta çünkü acıların hepsini yaşadım belki de o yüzden zıvana dan çıktım ama içimde bir umut hep var bilmiyorum ne zaman doğru yola girerim
Soran10 ayBeklemek değil artık dur dediğin zaman biter
Soran10 ayYani bencede
Yapay Zeka Cevapladı
Eğer düşündüğün şey senin kalbinde yer ediyorsa ve gerçekten hoşuna gidiyorsa, buna ağırlık verebilirsin. Kendini hem manevi hem de stil anlamında içinde rahat hissedeceğin bir şekilde ifade etmek en önemlisi. Şu anki tarzın zaten çok zarif ve anlamlı görünüyor. Eğer ferace veya şalında farklılıklar yapmak istiyorsan, sade ama zarif detaylar ekleyebilirsin. Mesela daha ince işlemeler ya da farklı tonlarda bir ferace seçerek sade şıklığını ön plana çıkarabilirsin. 🖤 Unutma, senin içinde rahat ettiğin şey en güzeli! 🌸
20 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
11Cevap
Moda & Stil konusunda 385 cevap paylaştı. 4 hak mezhepte böyle 1 giysi yok Kuran da ki örtünün ayetlerinde ki ölçülerle bu giyinişinin de hiç alakası yok kuranı okuyorsun bari anlayarak okuyun sadece okumak işe yaramaz meali tefsiri fıkıhı okuyun manastır rahibeleri gibi giyinmişsin birde
12 Yorumla
Soran10 ayNasıl yok 😅😅
- 10 ay
Hanbeli Maliki Şafii Hanefi mezheplerinde böyle 1 örtünme yok çok tutucu olan Hanbeli ve Maliki mezhebinde dahi yüz açıktır saçlar görünmez el bilek veya biraz üstünde ayak yine bilek veya biraz üstünde olarak giysiler giyersin kara çarşaf Yahudi kadınlarının geleneksel giysisidir keza hristiyan rahibelerde giyer renkli içini göstermeyen ve vücut hatlarını belli etmeyen elbiseler giyin Osmanlı zamanında 2. Abdülhamit bir ferman yayınladı Müslüman kadın ve kızlar kara çarşaf giymeyecek siyah hariç her renk giyebilecek çünkü kara çarşaf Yahudi giysisidir yazdırır ancak o dönem merkezi otorite zayıf olduğu için an cak baş kent İstanbul ve bir kaç büyük şehirde uygulanmıştır
10 ayIstiyorsan tabiki giyebilirsin denersin zorlanirsan çıkartırsın kime ne kimse karisamaz 💖
11 Yorumla
Soran10 ayYok giyersem çıkarmam
tesettür ölçüleri belli zaten neden bu şekle girmek istiyorsun ki
11 Yorumla
Soran10 ayHoşuma gidiyor
- Moda & Stil konusunda 311 cevap paylaştı.
10 ayŞal üstüne peçe de takabilirsin ferace üzerine
11 Yorumla
Soran10 ayİşte zaten bunlar şalın üzerine takılıyo
Kur'an'da gözlerin tek görünecek şekilde kapan diye bir şey yok. Bence iyi düşün. Ben olsam bu şekilde kapanmam.
20 Yorumla
10 ayÇarşaf giyip sonradan çıkaran çok kişi gördüm nefis meselesi zamanla insan ve fikir değişiyor giyen kişilere yakışıyor çarşafı giymekle bitmiyor iş yaşantınızı ona göre hareket etmesilisiniz. Allah mukavfak etsin inşallah 🌸
01 Yorumla
Soran10 ayÇarşaf değil bu
Böyle giyinmenin amacı ne? Din öyle emrediyor diye mi? Bence iyice araştır. Din konusunda fazla bilgi sahibi olmadığın belli.
01 Yorumla
Soran10 ayBilgim var çok şükür
10 ayKuran'da her şey sınırları belirtir, daha iyisini yapabilirsiniz tâbi ki, Evet Çarşafı Şerif en güzel tesettür şeklidir ama böyle olması farz değildir, ferace de tesettüre uygundur.
10 YorumlaZor bir karar ama gerekli mj bilemiyorum
12 Yorumla
Soran10 ayYani kimse zorlaması ailemden kimse takmıyom ama ben istiyorum
Gizli Üye(25-29)10 aySen mutlu olacaksan yap
11 Yorumla
Soran10 ayİşte ben istiyorum ama birazda kararsız gibiyim ilk önce şu iki yıl bitsin sonra takmayı düşünüyorum çünkü eve erkek öğretmenler geliyor ve ders veriyor ve zor olacağını düşünüyorum
10 ayAbartılı değil mi
18 Yorumla
Soran10 ayAbartı olan nedir
- 10 ay
Sıcaklarda nasıl rahat edeceksin
Soran10 ayHmm işte orası Güzel bir soru ve özlemle yaşadığım ülke sadece sıcak olduğunu düşünürsem bence bunun cevabı şöyle vereyim kıyamet gününde herkes sıcaktan terlerken bu giydiğim şey yani inşallah giyerim üzerimde durup bana gölge olur muş
- 10 ay
Umarım rahat edersin hayırlısı olsun senin için
Soran10 ayAmin düşünüyorum da aileme diyeceğim bakalım ne diyecekler
- 10 ay
Muhafazakar ailen varsa anlayışla karşılayacaklarını düşünüyorum
Soran10 ayYani anneme dedim annem biz senin yanındayız isteğini yap dediler bu konuda ama bizim ailede takan yok 😂
- 10 ay
Belkide diğerlerini de teşvik edersin belli olmaz :)
Gizli Üye(30-35)10 ayBence mukemmel kendine yakistiriyorsan :)
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)10 ayGönlünden geçen neyse o olsun
10 Yorumla- Moda & Stil konusunda 315 cevap paylaştı.
10 aySenin tercihin
10 Yorumla - Moda & Stil konusunda 1,2b cevap paylaştı.
10 ayGüzel giyilebilir...
10 Yorumla
10 ayHoşuna gidiyorsa giy
10 Yorumla
10 ayKur'an'ın emrini yerine getirenlere müjde olsn
10 Yorumla- Moda & Stil konusunda 624 cevap paylaştı.
10 ayYakışır ama
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)10 ayBenimde böyle hoşuma gidiyor
03 Yorumla
Soran10 ayKız mısın?
Cevap sahibi10 ayHayır erkeğim kapalı seviyorum böyle
Soran10 ayAnladım
10 aybumm
03 Yorumla
Soran10 ayEvet
- 10 ay
bomba gibi olmussunnn