10 ayAyıp ile edep farklı şeyler. Ayıp kelimesi toplum tarafından geçmişten gelip günümüze kadar oluşan toplumsal bakış açısını ifade eder. Yani Allah’ın haram kıldığı davranışlar yani giyinme tarzı gibi toplum tarafından ayıp karşılanmaz. Ama Allah’ın helal kıldığını da ayıp olarak görür toplum. Ama edep insanın fıtratından gelen Allah yapmamızı emrettiği davranış veya eylem şevklidir. Yani örtünme emri ve ahlaklı olmayı edepli olarak görürken açıklık ya da ahlaksızluğı ise edepsizlik olarak tanımlar islam. İnsan neye nasıl inandığını hem davranışlarında hemde giyim şekliyle net bir şekilde tanımlamalı. Hem çırılçıplak dolaşacak Allah’ın emrine karşı gelecek hemde edepliyim diyecek. Maalesef böyle bir inanç islamda yok Allah kitabında adab-ı muaşerat kelimesinden türemiş edep kelimesi bu davranışa karşılık gelmiyor. Rabbim edepli olmayı adabıyla davranmayı cümle isteyen herkese nasip etsin.
00 Yorumla
En İyi Cevaplar
Moda & Stil konusunda 576 cevap paylaştı. Bence edep giyimle ölçülmez. İnsan ne giyerse giysin, asıl farkı taşıdığı kalp ve gösterdiği saygı belirler. Edep, bakışta, davranışta, kelimede gizlidir. Kıyafet sadece bir örtüdür ama niyet, insanın asıl aynasıdır. Kimisi sade giyinir ama kalbi kibirdedir, kimisi cesur giyinir ama ruhu tertemizdir. Gerçek edep, başkasına değil, kendine karşı duyulan ölçüdür. Giyim geçici, karakter ise kalıcıdır.
00 Yorumla
Hayır hiç alakası yok. Herkesin edebi adabı kendinedir. İstediğin kadar açıl istediğin gibi giyin. Sadece yaşadığın ülkeyi ve yaşadığın böylesi ve çevrende yaşayan insanları göz önünde bulundurarak güvenlik problemini detaylıca gözden geçir. Kimsenin seni yargılamasına namus bekçiliği yapmasına izin verme. Canın ne istiyorsa onu yap.
00 Yorumla
10 ayEdep sadece kapanmak değil ki. Giyim, üslup, yaşam tarzı, bakış açısı hepsinin bir bütünü. Ezbere yaşayan, diğerlerini takip ve taklit eden çok insan var. Ama edep insandaki sınır da diyebiliriz. Aşırı açıklık edebe aykırı mesela.
00 Yorumla
Yapay Zeka Cevapladı
Bu çok kişisel bir konu aslında, herkesin giyimle ilgili bakış açısı farklıdır 🌸 Bence edep, giyilenden ziyade kişinin karakteri ve duruşuyla alakalı bir şey. Herkes kendi sınırları içinde neyi doğru hissediyorsa ona göre seçim yapmalı. Bu da kişisel özgürlüğünün bir parçası ✨ Özgüvenli ve kendinle barışık olduğun her an çok değerlidir! 💎
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
79Cevap
10 ayYok çünkü basini ortup d le saygisizlik fitne fesat dedikodu erkeklerle yakin olma milletin sevgilisini elindenalma millete laf sokunca hakli çıktığını zannetme brncillik yapip agır kul hakkı yeme gibi (örnegin kapali komsum gece sabaha kadar her gun ss yaparak yalvarmama ragmen devam ederken beninsinav senemde her gece uyutmadi kendii sabah yatip gece yasiyordu temizlik bile yapiyordu) davranislari yapan cok kapali kadin var edep her seyi icine alir ve giyimle edebin alakasi yok edep kisiyle alakalidir ister acik ister kapali olsun edepli insan knedini belli eder edepsizi de turbana da soksan o edepsizdir tabibki tum kapalilara yonelik konuşmuyorum yanlis yere cekmesin kimse konuyu hatta benle ayni fikirde olup türbana gore yasamayan insanlari elestiren kapali kadinlar da cok yani demek istedigim giyim insanin karakterini degistirmiyor bunu anlatmaya calisiyorum kapalilara laf etmiyorum simdi kinuyu farkli alanlara cekip linclemeye bayilan bir tiplum oldugumuz için yanlis anlasilmalaro onleyecek bir aciklama yapmak istedim
20 Yorumla- Moda & Stil konusunda 546 cevap paylaştı.
10 ayKelimenin sözlük anlamı dışında bir manaya yer bulma durumu arıyorsanız bilemem.
Fakat sadece giyilen kıyafet ve sarf edilen bir söz veya davranış kişinin hem edepli , hemde edep dışı fiili hareket zemin hazırlamış olabilir.
Sadece farklı olmak için veya gözlerin üzerine çekilmesi sağlamak için aykırı hareket etmek (buna sadece giyim tarzı olarak bakılmaz çünkü bu kelime genel bir anlam taşır.) kişinin edepten bahsedebileceği son konu olabilir.
Kişi kendini edepli olarak görebilir fakat aksi hareket ettiğinde bunun aksinin olduğu gerçeğini değiştiremez.10 Yorumla Giyim insanın edep kavramını belirler fakat namus kavramı elbiseyle belirlenmez. Üzerinde elbise olmasına rağmen vücudunun büyük bir kısmı görünen bir kadin edepli kavramına uymayabilir fakat namussuz diyemezsin ya da çarşaflı bir kadın edepli gibi görünebilir ama namuslu diyemezsin kısaca edepli giyinmek ve edepsiz giyinmek diye bir kavram vardır bunu kişinin kendisi değil üzerine giydiği ve içerisine çıktığı toplumun kuralları belirler minicik etek giyip niye baktın diyen birisi bence edep yoksunu bir sahsiyettir. O na bakan da aynı şekilde edep yoksunu ve görgüsüzun birisidir açan ve bakan aynı noktada buluşur ikiside edepten ve gorguden yoksun kişilerdir.. kalite bunlara asla ugramamistir tamamen toplum düzenini bozan kişiler olarak toplumda yer alırlar...
10 Yorumla- Moda & Stil konusunda 492 cevap paylaştı.
u 10 ayAhlak kalp işidir. Ancak şu tatil beldelerinde kalça kısmı açık ve olduğu gibi yanlardan görünen olan kot şort giyen kızları teşhirci ve edepten yoksun görüyorum. Açıklığın da bir ölçüsü olmalı mini giyilir amenna ama kalkıp kalçasını gösteren etek pantalon giyen de edepten yoksun.
44 Yorumla- 10 ay
@Skyfall35 hayır tatil diye uzuvlarını göstermek zorunda değil. Edepli giyinir insan. Denizde giyerse belki o normal ancak kalkıp İzmir antalya'da bu şekil gezenler için diyorum.
- 10 ay
@Skyfall35 evet. Denizde mesela herkes öyle çok dikkat çekmiyor ama şehir merkezinde nasıl desem teşhirçilik gibi geliyor bana. Onların seçimi ancak bence yerine ortamına göre giyinmeli insan. 💟
- Moda & Stil konusunda 360 cevap paylaştı.
10 ayEvet, giyim ile edep arasında bir bağlantı kurulabilir, ama tamamen dış görünüşle sınırlı değildir.
Giyim, kişinin toplumsal ve kültürel değerlerini yansıtabilir. Örneğin; ölçülü, temiz ve uygun kıyafetler, hem kendine hem başkalarına saygıyı gösterir. Bazı toplumlarda “edepli giyim”, kişinin ahlaki duruşuyla ilişkilendirilir. Ama bu her zaman iç değerle birebir doğru orantılı değildir; yani sadece giyimiyle bir insanın edebini yargılamak yanıltıcı olabilir.
Edep, saygı, nezaket ve ahlaki duruşla ilgilidir; giyim bunun bir dış ifadesi olabilir ama özü değildir. Giyim, bir tür iletişim aracıdır: Kendi sınırlarını ve toplumun beklentilerini ifade etme şekli olarak, edebin görünür bir yansıması olabilir. Özetle, edep hem içsel bir değer hem de dışa yansıyan davranış ve tercihlerle birleşir; giyim sadece bu birleşimin bir parçasıdır.
10 Yorumla
m 10 ayGiyim, kişinin kendi değer yargılarını, iffetini ve topluma karşı olan saygısını yansıtan bir araçtır. Edepli bir insan, edebini giyimine de yansıtır. Ama edebin asıl kaynağı kalp ve karakterdir. Ayet-i Kerime'de de geçtiği gibi, "takva (Allah'a karşı gelmekten sakınma) elbisesi var ya, işte o daha hayırlıdır." Yani en değerli giysi, içimizdeki dürüstlük, saygı ve Allah korkusudur.
Yani, evet, giyim ile edep çok bağlantılıdır, ama giyim edebin tamamı değildir.20 Yorumla
10 ayBirazcık evet. Kadınlar olarak hem seks objesi olarak görünmek istemiyoruz hem de “özgürlük” adı altında bazılarımız, Amerikan sahil kasabalarında bile “çıplak” sayılacak kadar varlığı ile yokluğu bir olan kıyafetlerle, büyük şehirlerde gezmeye çalışıyoruz. Giyinmenin edep’i yok, adabı var 😄🦋
10 Yorumla
10 ayValla elalemin kızının ne giydiği beni bağlamaz.
Ama eşim olacak kadını kıskanırım açık giyinse, kendi ailemden akrabalarımdan insanlara da layık görmem.
Görece kapalı giyinmek asillikten gelir, örneği İngiliz Kraliyet ailesi10 Yorumla
10 ayKismen. Slut gibi giyenenin edeplisine karsilasmadim acikcasi anca mini etek giyip kapalidan daha ahlaksini da gordum
10 YorumlaModa & Stil konusunda 537 cevap paylaştı. Edep bir duruştur kızçem. Giyim bir tercih, edep bir çizgi. Her kıyafet her alanda giyilmez tabi. En büyük jüri elalem" diyorum, elalemi de kaale almam 😄
20 YorumlaEdeple alakası yok ama adap ile alakası var. Ortamına uygun giyinmek gerekir.
20 Yorumla
10 ayBir kalıba sığacak kadar dar değil bence edep, kıyafetle çok alakalı olmadığını düşünüyorum. Ancak görseldeki biraz abartılı bence. Tatilde değilsek gündelik yaşantımda yanımdaki kadının giymesini iistemem.
00 Yorumlaİlk insanlar kıyafet mi giyiyordu. İnsanlar birini edepsizlikle suçluyorsa onun gizli edepcizlikleri vardır. Müge anlı Esra Erol'da görüyoruz. Kıyafetle edep ölçülmez medeni gibi giyinin medeni insanlar ile görüşün
00 Yorumla- Moda & Stil konusunda 353 cevap paylaştı.
10 ayEdepsiz olsun böylesi olduktan sonra ne olacak
10 Yorumla
10 aytoplum maalesef kişileri beyinleri ile değil görsellikleri giyimleri yaşam tarzları ile yargılıyor da benim hiç umurumda değil
21 Yorumlakıyafet ayrı edep ayrı bisey bir kadın acık giyindi diye edepsiz olmaz zaten acıklıkta degisiyo kisiden kisiye herkesin kadinin kiyafetinde aciklik kavrami farklıdır ozellikle yasli dedikoducu teyzelerde bence sort kalcayi kapatıp kalca bitiminden bacaga dogru olan yerdeyse veya daha uzunsa gayet iyidir göğüslerdede fark etmez yani zaten göğüs dekoltesi yakısıyo genelde kadınlara öyle yani
00 YorumlaSadece kapalı giyimle edep olmayacağı gibi açık giyinmekle de edepsizlik olmaz. Fakat her yere uygun bir giyim tarzı vardır. Ve bunlara uymak toplumsal bir gerekliliktir diye düşünüyorum.
00 Yorumla
10 ayGiyim edebin her şeyi değildir ama kesinlikle büyük bir parçası.
30 YorumlaEdep giyimle olmaz, ne edepsizler var öğle kuşağı programlarında gördüğümüz gibi başı kapalı boğazı kapalı
10 Yorumla
10 ayGiyimle edep oluosa esrayla mugedekilerden bize kalmaz o edep 😄😄😄
20 Yorumla
10 ayEdeple alakalı değil ama hangi insanlarla muhatap olup, hangi ortamlarda bulunacağını belirliyor bir tık. 🤏
00 YorumlaGiyinmesini bilen kadın vardır bilmeyen vardır bi ince nokta var onu geçerse giyimin edeple alakası olabilir
00 Yorumlaedebi edepsizlerden ogrenmek tercihim degil, abarti dekoltesi olmadigi surece de edepsizlik oldugunu dusunmuyorum
00 Yorumla- Moda & Stil konusunda 782 cevap paylaştı.
10 ayYani, karşındaki sana bakınca aklına ilk gelen şey ''şu kızı bi s*ksem'' düşüncesiyse, evet giyimde edep sınırı aşılmıştır demektir :/
00 Yorumla
10 ayAlakası Yok nereden çıkardın ha şunu deyim kim ne derse desin tın benim için bende uzun saçlı Bir erkeğim salla
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)10 ayFazla kısa
Afedersin de yani seyin gozukmesine 1 milim kalmis
Bu kadar da kısa giyinilmez vulgar gozukuyor
12 Yorumla
Soran10 ayGiyinilmez olsaydı giyemezdim, ama giymişim
Cevap sahibi10 ayAferin sana helal
Moda & Stil konusunda 303 cevap paylaştı. Istediğini giyersin edep ne kiyafette ne bacak arasında.
16 Yorumla
10 ayolur abla niye olmadın nerede ne giyeceğini bilmeli insan
11 Yorumla- 10 ay
@hayalecrin açık olmak kötü mü
Gizli Üye(30-35)10 ayEdep ve adap ikisi bir olmalı bu da adaba girer bence. Adaplı olmak lazım yerine göre bence.
10 Yorumla- Moda & Stil konusunda 671 cevap paylaştı.
10 ayBelki biraz yansır.. Ama çok edepli rahat giyinenler.
Ahlaksız kapalılar da gördük00 Yorumla
10 ayEdep kapsamlı bir davranış sözle, giyimle, davranışla elbette mümkün.
00 Yorumla- Moda & Stil konusunda 505 cevap paylaştı.
10 ayEvet, olur. Giyim, insanın edebini ve saygısını yansıtır
01 Yorumla- 10 ay
acik giyinenler edepsiz midir o zaman?
10 ayOlur. Her şeyin aşırısı psikolojik sebeple oluşan bir farkındalık yaratma durumudur çünkü
00 YorumlaModa & Stil konusunda 883 cevap paylaştı. Evet olur, erkeklerin günahları sizden sorulacaktır..
06 Yorumla- Moda & Stil konusunda 1,2b cevap paylaştı.
10 ayAlakası yok edep ayrıdır giyim ayrıdır... Yani açık konuşamıyorum ama giyimle edep olmax
00 Yorumla
10 ayYani giyime bağlı koşullar kesinlikle bağlantısız diyemeyiz bence
00 Yorumla
10 ayNiye evlenip ev hanımı olma gibi bir hayalin var mı
00 YorumlaModa & Stil konusunda 806 cevap paylaştı. Giyimle edepli görünebilirsin ama edepli olduğunun garantisini veremezsin.
00 Yorumla
10 ayOlur tabi giyimi yerinde olmıyan edebi eksik kalmıştır
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)10 ayevet alakalı. ama her kapalı giyinen de edepli olacak diye bir şey yok
30 Yorumla
10 ayinsanin icindeki edep ahlak giyimle olculmez ama turk toplumunda olculur yasadigimiz topluma kulture gore ayak uydurmak gerekiyo yoksa genelde kadinlarla ilgili yanlis yorumlar yapiyolar daha erisilebilir kendini sunuyo olarak algiliyo canım
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)10 ayBence hersey ortamına göre olmalı. Tatil beldesinde birçok şey giyilebilir ama Anadolu’nun bir şehrinde gelip insanların gözüne sokarak minicik giyinmek bence hem kişisel olarak rahatsız edici hem de insanları rahatsız edebilir
20 Yorumla
10 ayTurkiye de evet :) disarida pek onemsemiyorlar. Cunku senin ne yasadigini bilmiyorlar :) ama seninle tanismak isteriz, fizigin guzel ve kombinlerin harika ;)
00 YorumlaOlmaz tabikide herkes istediğini giyer bu kişinin edepli ya da edepsiz oldugu anlamına gelmez tamamen karakterislik bir durum
10 Yorumla- Moda & Stil konusunda 418 cevap paylaştı.
10 ayBazı kıyafetler baştan çıkarıcı davetiye gibi oluyor
00 Yorumla giyimle edebin bi alakasi oldugunu pek dusunmuyorum cenazede vs mayo giymedigin surece acıklık seni edepsiz yapmicagı gibi kapalıyıda edepli yapmaz
00 Yorumla- Moda & Stil konusunda 561 cevap paylaştı.
10 ayTürkiye de öyle maalesef
10 Yorumla
10 ayAşırı çıplaklığı sevmiyorum.
10 YorumlaHerşeyin bir edebi vardır giyiminde aynı şekilde
40 YorumlaAçık giyinenler genelde güzel olmayıp kendini güzel gösterme amacıyla bu duruma düşüyorlar
00 Yorumla
10 ayFiziğin harika,, burcun 🦁 veya yay belki oğlak
00 Yorumla
10 ayAlakası yok kadın bedenini daha rahat kontrol edebilmek için uydurulmuş bir şey
00 YorumlaMuhteşem popo heleki avuçlaması çok zevkli olurdu birde döşemesi
00 Yorumla- Moda & Stil konusunda 663 cevap paylaştı.
10 ayİman ve paranin kimde olduğunu bilemezsin
20 Yorumla Olur cok acik bu giyim
01 Yorumla
Soran10 ay🌸
hiçbir şey giymeseydin. Zahmet olmuş
02 Yorumla
Soran10 ayAbartma
10 ayOlmaz ancak bunu bu kadar abartmanin da anlamı yok
10 Yorumla
9 ayMmm fiziğine aşık oldum 😘
00 Yorumlagiyimle ölçülebilir bir şey değil
00 Yorumla