Kalbim acıdı doğrusu. İnsan nasıl kıyabilir, terlikte ekmek görüntüsü hangi vicdanla örtüşüyor? Ekmeği terlik yapan, sevdiği insanın fotoğrafını da terlik yapar!! Nimete saygısızlık kesinlikle. Saygı çok önemlidir. Ekmekle eğlence olmaz, bakın tüm dünyada kıtlık var. Neden? Çünkü çok az şükrediyoruz..
Her dinde ekmek kutsaldır: ''Bir Musevi'nin Tanrıya (Yehova) sunduğu ekmek mayasız olmalıdır. Bir Hıristiyan için ekmek İsa'dır. Bir Müslüman için ekmek kutsal bir yiyecektir, yere düşünce öpüp alna götürülecek kadar kutsal. "Ekmeğe hürmet ediniz. Ona hürmet edene Allah da ikramda bulunur." (Taberani, Mu'cemul Kebir, 22/335; Heysemi, Mecmu'u'z-Zevaid, 5/34) Peygamber Efendimiz (asm), (bir defasında) eve girdiğinde, yere atılmış bir ekmek parçası gördü. Onu yerden alıp sildikten sonra yedi ve “Ey Ayşe! Değerli olan şeye saygı göster. Çünkü ekmek parçası hangi topluluktan/kavimden nefret etmiş/kaçmış ise, kat’iyyen bir daha onlara dönmemiştir.” dedi. (İbn Mace, Et'ime, 52)
Evet saygisizlik, evet dogru degil ve hadsizlik. Ama yapan birisine ben tek basian karsi cikamam. O onun ayibi. bu ülkemizde yapiliyorsa toplum olarak tepkimizi ortaya koyabiliriz. Farkindalik olusturabiliriz devletimiz buna el atsin ve bi sekilde izin vermesin diye. Ama nefretle dislayarak assaglayarak yapilmasina engel olamayiz. Hele trk basina normal bir vatandas olarak hic olamayiz. Yurt disinda olan birseyse ozaman bizim degerlerimiz herkesin degerleri olmak zorunda degil bu yüzden öfkelenmek üzülmekde anlamsiz.
Değil. avokado, hamburger, pizza şeklinde falan da var. Onlar olunca sıkıntı olmuyor da ekmek neden? Abartmasak mı bazı şeyleri acaba Ekmeğe basmıyorlar neticede!!!
Ekmeğe gereksiz bir maneviyat algısı yüklendiğini düşünüyorum. Bunun meyvelisini sebzelisini yaparsan muhtemelen tepki görmeyecektir ya da en azından ekmek kadar tepki görmeyecektir. Halbuki ekmek de meyve de sebze de bir yiyecek. Pek mantıklı bir duyar gibi gelmedi bana.
Yüce rabbim ne kadar merhametli ya, hâlâ başımıza taş yağdırmadı.. şu sıralar gündem takip etmekten çok yoruldum çünkü her gün yeni bir boyuta geçiş yapıyoruz..
Bu kisinin nerede yasadigina hangi degerlere sahip olduguna bagli bi durum. Benim ülkemde evet bunun saygisizlik oldugunu evind e ögrenmediyse en azindan okulundan veya girdigi toplumdan ögrenmeliydi..
Anlıyorum. Ahlâk yapısı her toplumds farklıdır ama saygı olmasa kaos olmaz mı? Bak onların yaptıkları bize göre saygısızlık ve bizim tarafımızdan kaos olacak şekilde tepki meydana geliyor.
Masum karsilamiyorum kesinlikle nefret olmasi olasiligi benim fikrimcede daha cok. Benim yorum olarak ortaya attigim sadece bi fikir bi düsünceydi.. acaba olamaz mi diye..
Ve tabikide kaos olabilir ama eger yurtdisinda yasiyorsam kendi degerlerimi ortaya koyup bunun saygisizlik oldugunu sesimle medyada orada burada duyurur farkindalik olustururdum. Devlete sikayette bulunur bu konuyu dikkate almalarini aksi takdirde nefret yaymak ve kaos olusturacagini söyler buna el atmalarini ve benim degerlerime neden bir saGisizlik oldugunu ve benim degerlerime neden bir hakaret iceridigini ve kendimi degerlerime saygisizlik yapilarak tehlikede hissettigimi söylerdim. Yani degerlerimi ortaya koyar sebebini aciklar bu durumun neler getirebilecegini ve topluma ne gibi zararlari olabilecegini bildirir ispatlar ve yapilmasi gereken seyleri söyler rica ederdim. Baska insanlari bu duyarliliga davet ederdim..
Ne güzel işte, anlaşamadığımız yer neresi? 🙂 Yurtdışında da olmaya gerek yok aslında, sosyal medyanın gücünü biliyoruz, gerekli tepki gösterilse bunu en başa bile çıkarabiliriz. Çok şey bu şekilde halloldu..
Aynen öyle ama söyle birseyde var ki bunu yurt disindakiler degerlerimizi anlamayabilirler baska degerlere sahip olabilirler. Mesela almanlar milli takimlari oynadiklari zaman yiyeceklere giyecekler hatta kullanilacak hertürlü esyaya bayraklarini bastiriyorlar. Hatta öyleki afedersin popomuzu sildigimiz tuvalet kagidina bile.. ama onlar bu durumu demekki rahatsiz edici görmüyorlar pas pasa bile bastirdilar. Degerlerimiz farkli cünkü. Bunu bize yapsalar ortaligi yikariz. Bikere pas pas satiliyordu kiliseyide bastirmislar camiyide.. büyük cok büyük tepki aldi almanya bundan dolayi. Ne güzel ki toplumumuz degerlerine sahip cikiyor ve degerde gördürtüyor. :)
Hmmm.. aslında bu bizim zihnimizdeki değer algısıyla da ilgili. Mesela bir insan çok yemek yese mi daha çok tepki alır yoksa yemeği yere atsa mı? Kesinlikle yere atsa demi, evet. Ama o yemek de mideye boş yere gidiyor ve eninde sonunda ziyan oluyor bir şekilde. Demek ki bu zihniyette olan bir şey. Ben Almanların öyle bir şeyi sırf nefret için yaptığını düşünmüyordum, bu görselden daha farklı geliyor bana. Çünkü sadece değerleri öyle deyip geçsek, bunun daha ilerisi oldu mu ona da bir sey demeyiz ve bu şekilde kendi değerlerimize saygımız da kalmamış olur... Düşündürücü bir konu oldu gibi. 🙂
Aynen öyle. Kesinlikle katiliyorum. Onlarin degerleri deyip gecip gidemeyiz. Tepkimizi ortaya koymaliyiz ki degerlerimize genel olarak saygisizlik edilmesin. Onlara bunu söylemeliyiz ögrenmeliler ve bu durumu ortadan kaldirmalilar. Ama bilmezlerse anlayamazlar saygida gösteremezler. Okadar müslüman okadar türk insani dünyanin dörtbir yaninda yasiyor eger kendi degerlerine sahip cikmazsa saygi beklemezse ozaman sahsinada saygi bekleyemez.. ve eger saygisizligi yapan ülkeler türklerle müslümanlarla yasiyorlar ama degerleriyle saygilariyla tanimiyorlarsa ilgilenmiyorlarsa ozaman saygida bekleyemezler ilgide uyum saglanmasinida. Hersey karsiliklidir bu degerler ve saygilar da dahil..
Aynen öyle ama iyi mi olmus yani? Anlamina degerine bakalim bence.. ne niyetle yapildigina.. bugün buna ses cikarmazsak yarin ekmekle nasil oynandigina nasil saygisizlik yapildigina da ses cikaramayiz.
@hayatbahcesi ne diyon ablacım sen! Mazot olmuş 28 lira, çiftçi ekemiyor, yurt dışından buğday ithal eden bir devlet olmuşuz! Ulan madem ekmek bu kadar kutsal, ne diye yabancıdan gidip buğday alıyoz? Arkadaş sizin kafalar nasıl çalışıyo ben çözemedim! Bunca olay varken sesiniz çıkmaz ama ekmek görünümlü terliğe ses edin! Süpersiniz maşşaaalaah hepinize
Kusura bakma bu saydiklarin bana göre cok yanlis ve ters oldugu gibi ekmege yapilanda bana göre ters ve saygksizlik. Sadece bana degil ülkemin dinimin bana ögrettigi degerlerede ters. Eger ses cikarmazsak daha bircok degerlerimiz saygisizca yokup olup gidicek. Bicok saygisizlik yapilmaya devam edilecek. Sesimizi cikarmayalimda napalim. Diger tüm saydigin seylerede elbette sesimizi cikarmakiyiz ama bunuda görmezden gelemeyiz hic kusura bakma!
Tesekkürler kendi ülkemin ve bana ögretilen dinimin degerleriyle basarili oldugum gibi bunuda yaymakla basarili olacagima inaniyorum. Sende bana basarilar diledigin icin tesekkür ederim :)
@hayatbahcesi dogmanın başarısı! Hahahahaha yaaa öf, allaaam neden hep denk geliyor böyleleri! Dogma diyorum dogma! Sen daha teşekkür et! Yaptığın ve Yapacağın hiçbir yorum bir değer taşımayacak artık nazarımda! Byeessss
@10krst Batıl kelime kökü nereden geliyor? Arapça bṭl kökünden gelen bāṭil باطل "boş, geçersiz, hiç (sıfat), yanlış, saçma (isim)" sözcüğünden alıntıdır. Kullandığın kelimenin kökeni bile Kur'an dili. 2) Her dinde ekmek kutsaldır: ''Bir Musevi'nin Tanrıya (Yehova) sunduğu ekmek mayasız olmalıdır. Bir Hıristiyan için ekmek İsa'dır. Bir Müslüman için ekmek kutsal bir yiyecektir, yere düşünce öpüp alna götürülecek kadar kutsaldır. Yani madem ekmek kutsal ne diyee yabancıdan alıyoruz dediğin yabancılar için de kutsal. Değer taşımayan yorum bu durumda seninki oluyor
@Handsomehell01 sigara kağıdının üzerinde de arapça yazar! Yahu arkadaş kelimenin kökenine girip dil bilimcilik taslama! Ben hristiyanlar için kutsal değil demedim! Sende mi okuduğunu anlayamıyorsun! Ben "madem ekmek bu kadar kutsal (müslüman için) neden hristiyandan buğday alırken sesiniz çıkmıyor" dedim! Lütfen, rica ediyorum; okuduğunuzu anlayın öyle gelin karşıma! Her arapça kelime salt Kuran dili değil bunu da öğren!!!
Hiristiyanlar icin evet kutsal ama bizim gibi kutsamiyorlar.. ekmek yerdeyse kenara cekmiyorlar. Veya öpüp alina koymuyorlar. Ekmek tarihlerinde kutsal ama kültürlerinde kutsalmis gibi davranmiyorlar..
@Handsomehell01 dayı sen ne anlatıyon ya? Sal beni valla bak! Tamam sen bildiğini yap. Beni salın! Ben ne diyorum sen teeee nerelerde geziyon! Yorum yapma ya allah için bak allahın adını verdim! Sen haklısın tammm mı!
@hayatbahcesi Kuran'da kutsal ama insanlar Kutsal gibi davranmıyor. Tekme atıyorlar. O yüzden önemli olan insanların nasıl davrandığı değil, Allah'ın emir ve yasaklarının ne dediği. Tüm semavi dinlerde buğday Allah'ın gökten indirdiği yaşam kaynağı olarak geçer bu yüzden de ekmeği kutsal olarak kabul ederler. Nasıl davranış konusu ise kutsallığın değil Ahlakın konusu
Evet men edelim ki yapmayi biraksinlar demi? Veya men edelim ki dünyanin heryerinde yapmaya devam etsinler türkiye haricinde.. veya men edelim ki gidebilecek yer bulamasinlar bu sekilde yapmamalari gerektigini anlamis olurlar. ?
Tedavi evet görmeleri gerekli olabilir.. :/ ama gereklidir demek benim haddime degil doktor degilim teshis koymuyorum. Dislamak en kolayi ve anlik cözüm gibi glrülebilir ama süreklilik getirmiyor. Yani disladik diye bundan vazgecmiyorlar. Devam edebilirler dislanmadiklair yerde.. baska bir ceza düsünülmeli hatta devletimiz bu duruma el atmali. Ve verdigi cezaninda bi getirisi olmali..