Armağan Çağlayan, "Depremden sonra vaad edilen ve konuşulan tek şeyin inşaat olması çok saçma değil mi? İş? Eğitim? Ruh sağlığı? Umut? Ümit? Gelecek kaygısı? Hiçbirisi yok! Varsa yoksa inşaat!" dedi. Sizce haklı mı, siz ne düşünüyorsunuz?

Armağan Çağlayan, "Depremden sonra vaad edilen ve konuşulan tek şeyin inşaat olması çok saçma değil mi? İş? Eğitim? Ruh sağlığı? Umut? Ümit? Gelecek kaygısı? Hiçbirisi yok! Varsa yoksa inşaat!" dedi. Sizce haklı mı, siz ne düşünüyorsunuz?

Kısmen haklı. Sadece inşaatın konuşulması pekâlâ normal. Çünkü insanlar evsiz kaldılar ve acilen barınma ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Bu yüzden barınma, sağlıktan sonra en önemli ihtiyaç.
Ruh sağlığı ve psikolojik travmalar zamanla hafifler ama asla o deprem felaketinden doğan iz tamamen yok olmaz.
Eğitimde alınan kararlar çok yanlıştı. Üniversitelerin uzaktan eğitime geçilmemesi gerekiyordu. Sosyal bilimlerde bir yere kadar idare edersin de sayısal bilimlerde uzaktan eğitim ne kadar verimli olabilir ki? Korona sürecinde de mecburi olarak uzaktan eğitim verilmişti. Buna lafımız yok elbette, sağlık daha önemli ancak bu durumda tekrar uzaktan eğitime geçilmesi bir nesli uzaktan eğitimle mezun yaptı resmen. Alternatif seçeneklere bakılmalıydı ancak onlar maddi külfet getireceğinden göz ardı edildiler.
Deprem hususundaki eğitimlerden bahsedecek olursak da kimse kusura bakmasın ama bizim milletimizin %2-3'lük bir kesimi meraklıdır. Onun dışındakiler öğrenmeye pek hevesli değiller. Her üniversite okuyan da öğrenmiyor.
İyide insanlar evini kaybetmiş.
İnsanın en temel ihtiyacı bir yuvadır.. Bu yuvada en zor ( maddi Olarak ) kazanılan şeydir. Devlette 1 yıl dişinizi sıkın ben halledeceğim diyor.
Yanı en temel ve olmazsa olmaz, en zor ve maddi olanı karşılayacağım diyor..
Dışarıda olan insanlara siz canınızı sıkmayın psikolojinizi düzelticem size eğitim vereceğim dersen adam sokaktayken bunu ne yapsın demi?
Hepsinin organize şekilde yapılması lazım.
Siz ne kadar duygusal, aciz ve zayıf varlıklarsınız a. yav.
Deprem olursa ay işim ne olur, ay psikolojim ne olur, ay g*tüme tuvalet mermeri saplanır mı, ay acaba yıkımın toplanması ne kadar zaman alır falan filan.
Geçin bunları a q bu kadar hassas olmayın dünya savaşları çıkmış, ne doğal afetler geçirmiş bu dünya her şey raylı rayına oturmuş. Hayır şu pozisyonda ne istiyorsunuz ben onu anlamadım?
Olay çok taze ve En temel ihtiyaç barınak ve gıda, sonra diğerleri sırayla gelir. Kalacak yeri olmayan aç birine ruhsal sağlık, eğitimden bahsetsen de çok işe yaramaz bence. Gelişmiş bir ülke olsaydık, hepsi bir arada destek olurdu ama Türkiye’de böyle.
Cevap
35Cevap
Evet çok haklı maalesef. yani insanlar çoğu şeyi konuşsa da gerçekten bazı şeyleri hiç gündeme getirmiyor. yani sağlık veya psikoloji umursamıyorlar tek düşündükleri hala para. bu yüzden de ülkede bazı şeyler gelişmiyor. maalesef.
Her zaman böyle değil miyidi? Bu deprem ile daha belirgin ve keskin oldu. Deprem öncesinde halk gelecek kaygısı ve umutları çok muydu? Beyin göçü ve intiharları, zam yüzünden üniversite okumaktan vazgećen, sma hastası gibi bir çok evlatları unutukları gibi. 99 depreminden ders almamışız bundan da alınmaz 1 ay sonra unutlur normale geçeriz deniliyor yazıyorlar. Bu konuyu yine Duyan dikkate alan olur mu? Hayır bence dikkate alınmaz. 40 tl patates dürüm reklamına yine iyi diyen duydum. Artık hiç bir şey beni şaşırtmıyor.
Deprem bölgelerinde çocuklara ve yetişkinlere psikolojik destek veriliyor, eğitimleri için çocukların istediği bölgelere nakil isteği kabul ediliyor, şu an için gerekli olan şeyler yapılıyor, o bölgede değilim o yüzden yanlışım varsa düzeltin. Barınma da gerçekten en büyük sorunlardan birisi. Barınmayı elbette konuşacaklar.
Saçmalamış. Evet şu an ilk iş inşaat. Milyonlarca insan evsiz. Planlı şekilde inşaatlar bir an önce başlamalı. Oturdukları yerde viski yudumlayıp böyle şeyler yazmak kolay. Git ordakilere sor bakalım öncelik olarak yaşayacakları ev mi istiyor yoksa iş eğitim mi istiyor.
Önce insanların yaşayabileceği bir ortam yaratmak tabii ki daha mühim. İş ve eğitimle alakalı planlar da var. Yahu insanlar zaten endişe içinde böyle paylaşımlar yaparak daha fazla kaos ortamı yaratmaya ne gerek var anlamıyorum. Herkes bir şeylerin ucundan tutup toparlayacak, başka çaresi mi var
Yani bu ruhsal durum için de elden gelen bir şey varsa elbette yapılacaktır ama şu an için insanların barınma ve yaşama ihtiyaçları en önde geliyor. Tabi ki onun için de yapılacak olan yapılır fakat maalesef ruhsal durumu atlatmak için devlet kendi başına bir şey yapamaz, bunu hem birey hem de toplum olarak sağlayabiliriz.
Allah aşkına cidden gına geldi. Anca eleştiri eleştiri eleştiri yapıcı bir şey söyle kardeşim. Bu adam avukat aslında müteahhitlere dava açma noktasında işe yarasın yok o ne yapar eş cinselleri programına davet eder çünkü şu ülkede eşcinsellere ihtiyaç var değil mi? Elinizi taşın altına gerçekten koyun taşı yuvarlayıp atmayın
Bencede haklı. Hiçbir zaman bir olaya bütünsel olarak bakamadığımız için bu haldeyiz. Japonya da 8 üstü depremde insanlar kaygısıyla işlerine gidebilirken bizde bunların yaşanması çok acı. Bizde rant insandan önce geliyor.
Hakkı değil görmediği çok şehide sanki yapılmıyor gibi anlatmış anlattıklarının hepsi tek tek yapılıyor belkide görmek istememiş savunduğu zihniyet gibi, kendisine sorarmisiniz kanser tedavisi alan kendisi devlet onu bir gün yalnız bırakmış mı?
Adam haklı da tuhaf olan şey tren kazasında suçlu tren rayları diyene inanan millet depremde yaşanan felaketin suçlusunun fay hattı olduğuna inandırılamıyor, herkes suçu kabul edecek istifa edecek hesap verecek birilerini arıyor işte bunlar sıkıntı
İnsanların başlarını sokacakşarı doğru düzgün bir evleri bile yokken ne umut edebilirler ki ama bunun yanında psikolojik destek ve istihdam ile ilgili bişeyler de yapılması gerek
Yeni binalar yıkılmasa belki bu kadar gündeme gelmezdi bu konu. Eskisi gibi yapılırsa hiç kıymeti olmaz
Son derece haklı...
Zaten inşaattan, betondan ve imar aflarından söz ede ede bu günlere getirdiler ülkeyi... Halen tek bir ders alınmamış...
Kısmen haklı, öncelik o olduğu için onun konuşulması daha çok konuşulması normal ne beklıyonuz.
Barınma ihtiyacı önemlidir
Tam bir popülist. Söylem de öyle.
Şu an için ve daima temel öncelik barınma ihtiyacıdır.
Bir kaç saat ayazda kalamayacak adam (!) Sıcacık evinden tweet atmış.
Popülizm kanserdir (ironi yoktur)
Kış günü insanlar birbirini üfürerek mi ısıtacak? Ya herkes mi popülist olur arkadaş, yorumların çoğu haklı diyor birde..🤦

maalesef haklı.
pardonda önce başını sokacak bi yer olsun. cadırda iş eğitim mi verceksin? insanların zaten en büyük umudu psikolojisi evlerinin olmasını istemesi. şu deprem yüzünden cıkıyor birileri reklam yapıcam diye tweet atıyor
Çok haklı hepsi düşünülmeli sadece maddiyat değil ruh sağlığı Ne olacak peki
Çünkü şu an herkes başını sokacak güvenilir bir ev istiyor.
Barınma temel ihtiyaç ya ondan. Tabi siz muhalefet kesimsiniz sizde akıl aramak yersiz.
Kısmen haklı ama insanlar çadırda yaşarken diğer şeyleri düşünmek zor.
Geri kalmış cáhil kesim tarafından yönetilen halkların sonu
burası türkiye insanlar önce karnını doyursun gerisini düşünür
Bu adamı hiç ciddiye almıyorum ama dediği şeyler doğru.
Devlet sadece inşaatı bide her biri için psikolog tutamaz
Uff devlet ücretsiz bir sürü psikolog gönderdi bölgeye psikososyal destek için. Isiniz gücünüz oturduğunuz yerden mal mal sallamak.
Çünkü adamların betondan, rant dan başka bildiği bir şey yok. Ne olursa olsun bunu lehimize nasıl kullanırız zihniyetinden ne beklenir ki
Önce basimizi sokacak bir yuvamız olsun tedavi olacak hastaneyi yapalım... gerisi gelir eğitimi verecek okul yok
Eğitim, umut, ümit, bunlar normalde de yoktu ki.
Saçmalamayın ateş sadece düştüğü yeri yakar hepsi palavra
İnsanoğlu çok garip lan bi dediği bi dediğini tutmuyor.
Ne gonuşsunlar toprraaammm. O dediklerin karın doyurmuyor
Çok hakli. Insanlarin hayatlari yıkildi.
Sorumlulardan 1 kisi istifa etmedi..
hak veriyorum inşaatı bu kadar öne çekmenin sebebinin de yine rant sağlamak olduğunu düşünüyorum
Armağan her zamanki gibi boş konuşuyor
Adam sonuna kadar haklı 😔
Hakli
Haklı bence
Haklı
Haklı
Doğru söylüyor.
Evet ya
akp den ne beklenir başka la zaten
hakli gibi duruyor
Hakli
Haklı aslında