Sizde böyle tutucu hissediyor musunuz?

Bu açıklamada "giydirtmem" kelimesi antipati yaratıyor. Çocuklarının sahibi olduğunu düşünen zihniyetin konuşmaları bunlar... Bu kafa yapısından nefret ederim. Kendisi bir kadın olsaydı ve kendisi için böyle bir yorum yapsaydı saygı duyarım. Çünkü Izmırde bende şortla gezerken Urfada pantolon giyiyorum 🙂Her şehirde istediğiniz gibi giyinip rahatlıkla dolaşamıyorsunuz. Bahsettiği şehirler şortla dolaşmak için pek uygun değil. Ama bu onun cinsiyetçi, baskıcı, fosil bir baba olduğu gerçeğini değiştirmez
Düşüncede bir terslik yok bence
Zaten kadın rahat edemediği ortamlarda kendisi doğru seçimler yapabilir.
Bunu karar niteliğinde değil de uyarı gibi söyleyebilirsin ama.
Sadece Mardin den kast etmiyoruz aslında şehirlerle işimiz yok.
Derdimiz saygı , hoş görü , medeniyet
Bazı şehirlerin örf, adet ve gelenekleri farklıdır. Bunu geri veya yobazlık olarak düşünmemek lazım. Şehirde tüm kadınlardan farklı giyinmek ister istemez göze batar. O yüzden coşkun sabaha katılıyorum.
Cevap
54Cevap
Bu adam aynı lafı eveleyip geveleyip çeviriyor. Belirli aralıklarla gündeme geliyor. Magazin dünyası, Coşkun Sabah olmasa ne yapardı? 😄Tutucu veya değil, insanlar sözleriyle değil de icraatleri ile gündeme gelmelidir.
gündeme gelmek için sivri açıklamalar yapıyor
Ahlak, edep ve inanç kurallarını insanlar şehirlere göre mi ayarlıyormuş?
Ben İzmir'in sürekli '' inançsız '' şehir olarak yaftalanmasından haz etmiyorum hiç. Her şehir farklıdır, bizlere mi kaldı bunun muhakemesi, yorumlaması?
Öte yandan, tutucu kelimesi de fazlaca iğreti duruyor. Muhafazakar olan insanlar, inançsal olarak dinine bağlı, kurallarına riayet etmeye gayret eden insanlardır. Ve o insanlar şehir şehir, yöre yöre inançlarını değiştirmez, ne iseler her daim öyle kalırlar.
Sanatçının zanaatını severim ama demeci çok talihsiz, Allah affetsin.
İnsanlar şimdi "hayır kız özgür istediği yerde istediğini giyer babası karışamaz" dese de düşüncesinde haklı. Çevrenin halkına düşüncelerine göre giyinilmeli. Kimi yer var bikiniyle dolaşır normal karşılanır bir şey yapmazlar sarkan olmaz. Ama kimi yerde de heryeri kapalıdır ayak bileği görünüyor diye sarkıntı olurlar. Halkın bilinci nasılsa öyle giyinmek lazım. Kapansın ferace giyinsin saçı kapatsın demiyorum. Ama çevrenin verebileceği rahatsızlıklardan korunmak için böyle yapmak daha iyi. Tabi herkesin kendi kararı
Buna tutuculuk denmez, güvenlik riski nedeniyle mantıklı bir önlemdir. Bulunduğun ortamdaki insanlar gibi giyinmek zorunda değilsin ama oraya marjinal gelen durumlardan kaçınabilirsin saldırabilirler bile. Urfa'da mini giysen ne olur giymesen ne olur bir anlamı yok zaten. Ama şu da var, oranın adeti geleneği diye saygı duymak zorunda da değil kimse. Neden? Çünkü gelenek ve görenekler korunmak zorunda değildir. Kimse kimseye benzemek anlayışına saygı duymak zorunda da değil.
Bana da kara çarşaf çok rahatsız edici geliyor İstanbul 'un göbeğinde ama gözüme soka soka yüzlerce çarşaflı gezmesini biliyor dimi? Biz onlara nasıl saldırmıyorsak onlar da giyiminden dolayı kimseye laf söylemesin. Herkesin kendi bileceği iş. Coşkun Sabah'ın kızı da 18 yaşından büyükse kendi kararını kendisi versin babasının lafıyla hareket eden bir bebeyse hala söyleyecek söz yok.
Benim üniversitem de biraz sağ tarafta bi yerde yani İzmir gibi bi yer değil
Şimdi ben desem ki yok olmaz ben kapalı giyiniym dikkat çekmeyim diğer öğrenciler dese ki biz kapalı giyinelim eee orası nasıl alışıcak
Hayır öğrenmeleri lazım alışmaları lazım böyle şeylerin normalleşmesi lazım giycez gezicez
Yaşadığım yerde de eskiden yıllar önce sokakta bikiniyle dolaşan birini görseniz manyak heralde derdiniz kimse de öyle gezemezdi (diğer insanlara göre gezemezdi bana göre sıkıntı yok) çünkü burda öyle bi ortam yoktu eskiden
Ama sonra plaj falan oldu güzel yerler yaptılar turistik bi yer oldu yabancılar falan da var gençler var sokakta geziyolar rahat rahat ve kimse kimseye de bakmıyo
Çünkü alıştılar çünkü normal bi şey oldu artık
Yani demeye çalıştığım olduğumuz yerden kaçmak yerine ya da o yobaz düşüncelere uymak yerine orayı değiştirelim güzelleştirelim
Şimdi şöyle bir şey var.
Bazı bakışlar gerçekten rahatsız edici oluyor.
Herkes şort , etek , bikini giydiğinde sen de giyersen millet bön bön bakmıyor.
Ama herkes şalvarlarla pantolonlarla gezerken sen şortla gezince , milletin gözü üzerinde oluyor.
Bu igrenc toplumsal durumdan bende çok muzdaribim heryerde istediğim gibi giyinmeyi severim.
Ama bazen insanlar bakışlardan öteye geçiyor , tacize dönüyor olay. Seni takip ediyorlar , resmini çekiyorlar , laf atıyorlar ve bir iki değil nerdeyse pek çok kisi. Ve sen çok rahatsız olmaya başlıyorsun. Kimi ikaz edicegini bilemiyorsun. Teyzelerde , kadın hemcinslerimizde cık cık ediyorlar.
Bu toplum neden böyle çözemiyorum keşke artık bu düzen bozulsa.
Bir kadın memleketimin her yerinde istedigi gibi gezip giyinebilse , tacize tecavüze siddete uğramadan...
Bu bizim kanayan yaramızdır. Coşkun sabaha katılıyorum.
Tutucu olma meselesi değil bu, çocuğunu koruyor adam.
Benim kızım olsa ben Türkiye'de yaşamasına izin vermem, medeni bir ülkede büyütürüm, burayı bilmesine bile gerek yok, haritada yerini bilsin yeter, can güvenliği açısından...
Bu ülkede kızı geçtim, Ege kıyıları ve büyük şehirlerin belli yerleri dışında bir erkek bile saçı uzun olduğu için saldırıya uğrayabiliyor, en son geçen seneydi sanırım sahilde gitar çalan tıp öğrencisini hastenelik edene kadar dövmüşlerdi, hiç bir sebep yokken ortada...
Adam haklı yani...
@Venss Emredersin, başka emrin var mı?
@Venss Kızım olursa giderim zaten, hem can güvenliği açısından hem de senin gibi kızlarla aynı ortamda bulunup psikolojisi bozulmaması için.
Git başka ülkede yaşa o zaman diye olaya girenler bir de kendileri gitse Arabistan'a Pakistan İran'a Tanzanya ya Uganda ya. Bizde adam gibi medeni bir ülke olarak yaşantımıza devam etsek.
@sertvesadist bi bildiniz Arap ülkelerini iyi ki bildiniz ya bilmeseydiniz ne olurdu. Sende Türkiye’de yaşıyorsun bir Türk’ün Türkiye’yi kötülemesi ne demek ben güllük gülistanlık demiyorum diğer ülkeler çok mu iyi geçmişten bugüne anca konuşun icraat olsun icraat beğenmeyen gitsin madem yakınıyorsunuz o kadar ben kötü bi şey demiyorum örnek verecek olursak yabancı ülkelerde de çok örnek var.. Sizleri tutan yok yani 🤞🏻
@sertvesadist Aynen öyle, ben de isterim ülkemizin medeni olmasını ama durum ortada malesef. Ülkenin gerçeklerini söyleyince de "git başka ülkede yaşa o zaman" diye çıkışıyorlar.
Ben kötülemiyorum ki ülkeyi, durum tespiti yapıyorum. Bu insanlar da biraz mantık olsa düşünürler bu adam neden böyle şeyler yazıyor diye ama medeniyetsizlik onlar için o kadar normal bir hale gelmiş ki medeniyetsizlikten şikayetçi olunca rahatsız oluyorlar.
@Venss kızım kimse ülkeyi kötülemeye kalkmıyor burası bizim evimiz burdan başka nerde yaşayabiliriz ki. Herkes ister daha iyi ortamda ve iyi şartlarda yaşamayı. Ayrıca senin ve benim burada sosyal medya ortamında bu şekilde fikrimizi beyan etmemiz cumhuriyet ve modernleşme sayesinde olduğunu unutma. İfade edebilir misin düşünceni ilkel kabile devleti veya toplumlarında. Vinç ile asarlar seni. Hiç mi akliniz çalışmıyor ilkelligin bagnazligin olduğu yerde sizi insan yerine bile koymuyorlar. K
Hala car car car konuşuyorsun.
@H2_O böyle zihniyette olanlara bir şey anlayamazsin akrabalarimda bile var bu zihniyet. Betona laf geçer bunlara geçmez.
kızın olsa gideceksin oğlu olursa kalacaksın öyle mi? sebep?
Bir kadının bu ülkede öldürülme ihtimali dünyanın geri kalanına göre üçte biri kadar... sana rakam vereyim: dünya genelinde yılda 100bin kadar kadın cinayete kurban gider. yani 8 milyar insanda 100bin. Ülkemizin nüfusu dünya nüfusunun yaklaşık %1'i kadar yani 80 milyon. dünya'da her sene işlenen kadın cinayetlerinin %1'i bu ülkede işleniyor olsa her sene 1000 yapar ama bizde her sene ortalama 300-400 ve bu bile fazla görülüyor ve bu olmasın diye erkekler kadınlarla sürtüşme yaşadıklarında peşinen kusurlu sayılıyorlar kanun önünde. Yani kadının güvende olmasına verilenn önem ortada. Dünya ortalamasının üçte biri kadar olan bir istatistiği daha da azaltmak için erkek olarak en tabi insan hakkı olan masuniyet karinesinden yoksun bırakılıyorsun.
@noperva75 Oğlum olsa da kesinlikle giderdim ve erkeklere yapılan haksızlıklara da karşıyım. Konu kız çocuğundan açıldığı için o şekilde yazdım.
Dünya ortalamasını yükselten ülkeleri ülkeden saymıyorum zaten. Yabancı ülke derken Afganistan, Zambiya ya da Suudi Arabistan gibi ülkelerden bahsetmedim. O tip ülkelerde durum iyice zıvanadan çıktığı için Dünya ortalamasını yükseltiyorlar.
Kıyaslayacaksan bütün dünya ile değil, Norveç'le, Avustralya'yla Yeni Zellanda'yla Almanya'yla falan kıyasla.
Çocuk yetiştireceksem Almanya ya da İskandinav ülkeleri gibi gelişmiş ve sosyal devlet yapısına sahip Avrupa ülkelerinden birine ya da Amerika veya Kanada'nın medeni sahil şeritlerinden birine yerleşirdim.
Ayrıca her ülkede şiddet var, kadına şiddette var ama hangi ülkede otobüste kadının elbisesini açık bulduğu için kadına uçan tekme atan yaratık "Tutuksuz yargılanmak üzere" serbest bırakılyor?
@H2__O maalesef sizi yine hayal kırıklığına uğratacağım... Dünyada kadın cinayeti oranını türkiye'nin 3 misline çıkaran ülkeler öyle zannettiğiniz gibi çok geri kalmış Afrika ülkeleri ve islam şeriatının uyguladığı ülkeler filan değil. Üzgünüm ama Koskoca amerika kıtasında durumu bizden kötü olmayan tek devlet Kanada'dır. Onun dışında tek bir istisna bile yoktur ki durumu Türkiye'den kötü olmasın. Brezilya, Venezuela gibi ülkelerde nüfusa oranla kadın cinayeti rakamları türkiye'yi 10'a Amerika Birleşik Devletlerinde 3'e katlıyor... Hatta bazılarının cennetten köşe saydıkları Küba'da bile Türkiye'nin 2 misli. Bir zamanlar berna laçin orayı güzellemek için bir yazı yazdığında "Küba'da kadın cinayeti yok" demiişti yani Türkiye'de var da orada yok hesapta :) ama işin gerçeği bir Kübalı kadının öldürülme iht, imali Türkiyedeki bir kadının 2 misli. Ama abla orada millete sormuş "burada erkekler karılarıı öldürüyor mu?" diye; onlar da şaşkın aşkın bakmışlar araştırma yapma şekli bu...
yaşadığımız ülkeyi ve insanımızı aşağılamak ve yabancı ülkeleri böyle sanki cennetmiş gibi göstermeye çalışan bir popüler kültürümüz var. özellikle de sosyal medyada bu pompalanıyor. ama işin gerçeği bu yönde değil.
@sertvesadist moderniteyi anladım da sosyal medyada fikir paylaşma hakkını cumhuriyetin nimeti olduğu gibi bir şey yazmışsınız. Bu gerçekten fecaat. Ben siyaset bilimci ve hatta yakın tarihe de aşırı ilgili biriyim. Öncelikle siyaset bilimci olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Cumhuriyet ve bireysel özgürlükler arasında hatta Cumhuriyet ve insan hakları veya Cumhuiyetle demokrasi arasında hiçbir olumlu olumsuz korelasyon yoktur. İngiltere'nin, Norveç'in, isveç'in İspanya'nin, belçikanın, ve özgürlükler ülkesi Hollandanın cumhuriyet olmadığını hatırlatmak isterim. Buna karşın Mısır da, İran da, Afganistan da, Hindistan da, Mozambik de cumhuriyettir. hatta şu kadarını söyliyim avrupa monarşilerinden İspanya 1970'lere kadar General franco'nun faşist diktatörlüğü altında bir cumhuriyet idi. İspanya cumhuriyeti idi adı da. Franco ölünce ispanya demokrasiyi kurmaya ve yerleştirmeye karar verdiler. Demokrasinin önünü açmak üzere yaptıkları ilk iş Cumhuriyeti yıkıp yerine monarşiyi getirmek oldu. Cumhuriyet zaten özgürlük demektir, hazır cumhuriyetimiz var biz bunu demokratik hale getirelim demediler. Bu demek değildir ki Monarşi demokrasiye uygundur cumhuriyet dikta rejimidir. ben onu da demiyorum. Ancak arada böyle bir kolelasyon ya da ilişki yoktur
yakın tarihe ilgili bir kimse olarak da size rahatlıkla söyleyebilirim ki Cumhuriyet türkiyede bireysel hak ve özgürlüklerin hemen her alanında gerileme yaratmış ve 100 yıl öncesinden tanzimatla başlayan ve özgürleşmeyle modernileşmenin atbaşı gittiği bu yolda özgürlük modernliğin olmazsa olmazı değil gereksiz bir yükü olarak görülmüş ve hemen tüm alanlarda bireyin osmanlının son 100 yılındaki isanların elde ettiği özgürlük kazanımları tamamen veya kısmen elinden alımıştır... Açıkçası çok araştırdım, çok kişiyle tartıştım ancak özgürlük bakımından bireyin cumhuriyetin ilk döneminde gerilemediği alan bulamadım.
@sertvesadist demagoji yapıyorsunuz. Bu soruyu soranla birli olmuş konuyu çarpıtmaya çalışıyorsunuz. Ben bu ülkeden gideceğim çocuğumu da götüreceğim, buraya bir daha gelmesine de gerek yok diyen bir kişi açıkça ülkeyi aşağılıyordur. Ona da "aman sen kal ne olursun" denecek hali yok @venss de gerekeni söylemiş... Yoksa bu gibi aşağılayıcı yorumları yazanlara hak ettikleri şeyi çeken arkadaşlar elbette bu ülkede sorunlu şeyler olduğunu, bu ülkenin bir Norveç bir Yeni Zelanda olmadığıı ve kolay kolay da olamayacağını biliyorlar. Ülkemizde şu şu sorunlar var çözmek için şunları şunları yapalım diyen birine aklı başında hiç kimse "başka ülkede yaşa" demez. Ama bu ülkeden zaten umudunu kesmiş, ülke halkını aşağılayarak kendisine değer katacağını zanneden, çocuğunun bu ülkenin sadece haritada yerini bilmesini istediğini söyleyen birine de kapıyı göstermekten başka ne yapılabilir? zatı şahanelerinin bu ülkede yaşaması için ülkeyi dikensiz gül bahçesine çevirmeyi vaad edecek halimiz yok
Bu sözlerini yazdım kenara. Günü gelince önüne koyacam
Kimseyi asagiladigimiz yok. Sen yazılanları beynin ile anlamıyor başka bir tarafın ile anlıyorsun. Bu da beni ilgilendirmiyor
@sertvesadist sen yazı yazma adabını öğren de ondan sonra oraya buraya salya saç
@sertvesadist yaz yaz... arada oku ama sadece yazmakla olmaz
@noperva75 trolu. Sen cok mu biliyorsun yazma adabini. Aşağılık sen saçıyorsun salyalarini kudurmuş köpek gibi
Haksızlığıni saçma sapan hakaretler ile savunan beyinsiz aşağılıklar
@noperva75 @cilginsey Zaten o yüzden özellikle ABD'nin gelişmiş sahil şeritlerinden biri diye belirttim, ABD'nin bir kısmı çok gelişmişken diğer bir kısmı 3. dünya ülkelerinden beter, bu zaten bilinen bir şey.
Brezilya, Küba gibi Güney Amerika ülkelerini yazmak aklıma gelmedi, Afganistan, Pakistan, Arabistan gibi ülkelerle onların arasında bir fark yok zaten.
Ayrıca şeriatın geçerli olduğu ülkelerden sağlıklı bilgi alamazsınız, o ülkelerde hem bildiğimiz anlamda kadına şiddet var hemde yasalar kadını ezme üzerine kurulu. O vahşi olarak gördüğümüz ABD'de bile bir kadın taksicinin tecavüzüne uğradığı için suçlu bulunup idam edilmez.
Ben psikopat değilim, kendi ülkemi kötülemek gibi bir derdim de yok, aksine Atatürk'çüyüm hatta son bir kaç yıl öncesine kadar milliyetçiydim bile.
Ama yaşadığımız hayat ortada, yazmayalım mı bu rezillikleri? Görmezden mi gelelim, kafamızı kuma mu gömelim ?
Çoucuğum olursa evet gerçekten buradan giderim. Çünkü başına bir iş gelse onu koruyacak hukuki ortam yok, biri bir şey yapsa serbest kalacak elini kolunu sallaya sallaya gezip tekrar yapacak, özellikle kız olursa kim bilir başına neler gelecek, hukuk sağlıklı işlemediği için de baba olarak kendi işimi kendim görmem gerekecek...
Bu ülke düzelmezse çocuğum falan olmamasıan rağmen pandemiden sonra yurt dışına yerleşeceğim zaten, geri kalan hayatımı bu çılgınlığın içinde geçirmek istemiyorum.
Yabancı ülkeler cennet falan değil, ama herhangi bir konuda gösterdiğin gayretin karşılığını aldığın yerler, bilmem anlatabildim mi?
@noperva75 @cilginsey Ama şunu unutmayın ben üretken bir insanım, ve benden çok daha üretken ve çok daha enerjik genç insanlar bu ülkde ki saçmalıklar yüzünden bu ülkeden gidiyorlar, bu ülke için son derece tehlikeli bir durum bu.
Sene de 200 BİN'den fazla iyi eğitimli , nitelikli genç insan ülkeden dönmemek üzere gidiyor, ülke çok iyiyse bu insanlar neden gidiyor sence? Yurt dışı cennet değil, aksine yabancı bir yerde tutunmak son derece zor bir şey, bu kadar eğitimli, nitelikli insanların akıllarından zoru mu var da zor yolu seçiyorlar?
Benim yaptığım durum tespitine laf edeceğinize, bizlere bu lafları söyleten, bizleri başka ülkelere gitmek zorunda bırakan kafa yapısını eleştirin bir zahmet. Ve kusura bakma kendisini geliştirmiş hiç kimse köle olarak çalışmaz, batı ülkeleri bunun farkında ve üreten insanları el üzerinde tutuyorlar. Burada ki gibi 3 kuruşa yazılımcı, asgari ücretten bile daha az ücrete mimar çalıştırmaya kalkmıyorlar, hemde gece gündüz köle gibi, neden dursun ki gelişmiş insanlar bu ülkede? İlkokul mezunu bir müteahhiti zengin etmek için köle gibi çalışmak için mi ?
Eğer bunu sorgulamazsanız çocuklarınız belki de sizler dünyanın en ilkel ülkelerinden birinde yaşıyor olarak bulacaksınız kendinizi çünkü ülkeyi geliştiribilecek kapasite olan herkesi kaçırmış olacaksınız.
@sertvesadist Valla ben düzgün bir dille anlattığımı düşünüyorum ama bu ülkede ki saçma sapan ortamı savunuyorlar, ama böyle giderse gelecekte neler olacağını az çok anlattım, ülkede beyin kalmazsa ülke diye bir şey de kalmayacak, farkında değiller olacakların...
Siz de madem 7rwtken birisiniz yapıcı eleştiri üretmeyi öğrenin... mezarlıklar vazgeçilmez olduğunu zannedenlerle doludur... kimse size eleştiri yaptığınız için kızmıyor. Bunu anlayın. Dahasi medeni filan diye oykundugunuz ülkelerde hersey güllük gülistanlık filan sanmayın. Yabancı ülkeler harika turkiye tukaka şeklinde pompalanan bir klişe var. Bunun burada bayraktarligini yaparsanız birileri de kalkıp size "tutan mi var" diyecektir... bu kişilere "ülkedeki yanlışları savunan sivenist" yaftasi yapıştırmaya kalkmayon
@H2_O dediklerine sonuna kadar katılıyorum. Çok haklısın üstad. Fazla da uzatmaya gerek yok. Anlamayanlar anlamıyor zaten
@noperva75 Dikkat ettiysen ne dedim ben? Yabancı ülkeler cennet değil dedim. Ama demokrasiye çok daha yakınlar, bu ülkede tek bir kişi kafasına göre uluslar arası sözleşmelerden çıkabiliyor, bakanları görevinden alabiliyor, bu bildiğin diktatörlüğe gidiyor.
Gerçek suçlular ceza almıyor, otobüste kadın dövenler Twitter ya da Müge Anlı olmasa göz altına bile alınmayacak...
Pırıl pırıl öğrenciler polislere dövdürtürülüyor...
Yani bu ülke hakkında kötü konuşmak için daha ne olması gerekiyor?
(1) önce yazdığın şeyin içeriğine cevap vereyim. Bu ülke halk oyuyla başkanlık sistemine geçti. Başkanlık sisteminde bakanlar kurulu diye bir şey yoktur aslında mesela amerikada minister denmez bakan dediğimiz kişilere sekreter denir neden çünkü yürütme organı doğrudan doğruya başkanın kendisidir. Bakanlar ise onun atadığı siyasi kişiliği olan uzman kimselerdir. Ama yetki ve sorumluluk halk tarafından seçilen başkandadır. Parlamenter hükümet sistemde ise (eski sistem) halk sadece meclisi seçer, meclis kendi içinden bir hükümet oluştururdu. yani bakanlar kurulu dediğimiz kurul yürütme organı olurdu. Her iki sistemin de avantaj ve dezavantajları vardır. Ama biri daha yüksek diğeri daha düşük demokrasi düzeyini temsil etmez. Yani bir szleşmeden tek kişinin isteğiyle değil ülkenin yürütme organının kararıyla çıkıldı. Takdir edersin ki eskiden bu sözleşme imzalanırken de başbakan olarak kendisi son kararı vermişti.
(2) Şimdi de senin bu konudaki tavrının çelişkilerine gelelim. En baştan beri sen eğer bazı şeyleri eleştirseyin ve üretken biri olarak şunar şunlar yanlıştır doğrusu da şudur deseydin kimse sana "öyleyse terk et" demezdi. Bu sözleşmeyi mesela çok bğeniyorsan ve o sözleşmeye dayanılarak çıkarılan 6284 sayılı kanunla evli erkeklerin eşlerinin tek ifadesiyle evlerinden kovulabilmesi durumunun devamını istiyorsan bunu savunan partiler var siyasetçiler var. Bak beğenmediğin ve muhtemelen hayır oyu verdiğin o başkanlık sistemi sayesinde ittifaklar kurulabiliyor ve diktatör olacak diye korktuğun erdoğan artık 2023 seçimlerinin favorisi değil. Mevcut durumda eğer parlamenter sistem devam etseydi başbakan olarak seçimi kaybetme ihtimali şimdikidinden çok çok daha az olacaktı zira CHP ve İyi parti koalisyon için HDP'ye ihtiyaç duyacaklar ve bunu siyaseten doğru bulmayıp 2015'teki gibi iktidarı yine erdoğana bırakacaklardı, bir siyaset bilimci olarak ben olacakları 2015 seçimlerini öncesinde de söylemiştim. kaçınılmaz olan buydu. ama şimdi 2 turlu seçimde ittifak otomatik olarak kurulmuş oluyor. Hal bu iken, bu ülkede sana göre yalış olanları düzeltmek için çaba göstermek varken sen kalkıp diyorsun ki biz şöyle kötüyüz bu ülkede yaşanmaz vesaire vesaire. O zaman da sana "hani ne bekliyrsun" diyenin ağzına sağlık demekten başka çare kalmıyor.
Ayrıca sen diğer ülkeleri de beğenmiyorsun mesela ABD'nin de sadece sahil kesimlerini beğeniyorsun. belki Norveç'i Yeni Zelandayı beğenirsin. Yani kitle katliamcısı manyaklar belki orada seni bulmaz diye düşünüyor da olabilirsin. Eyvallah da senin bu ülkede yaşamak için ülkenin isveç, Norveç, danimarka seviyesine veya Amerikanın sahil kesimleri seviyesine gelmesi gerekiyorsa o zaman seni fazla tutmayalım kardeşim. Bu ülke o seviyeye gelmez, zaten gelse de o zaman o ülkeler başka bir düzeyde olacağı için sen yine oralara özeneceksin. Dolayısıyla da yolun açık olsun
@H2__O Sen sanirim okuduğunu anlama yetisine sahip değilsin... burada yanlış hicbir şeyi savunan kimse yok. Sen burada ülkeyi gidilip dönülmemesi gereken berbat bir ulke olarak tanımlayarak bir cevap yazmışsın ve hak ettiğin şekilde de yanıtlanmasını yadirgamamaniz gerekir. Bu ülkede birilerinin bazi yanlislar yapıyor olmasını eleştirirseniz başka tepki alırsınız ama ben bu ülkeden gideceğim cocugum bu ülkenin ancak haritada yerini bilsin yeter derseniz başka şekilde cevap alırsınız. Bu ülkede saci uzun diye birilerine saldıran manyaklar varsa kimse bunu savunmaz ancak böyle olaylar olmasından hareketle ülkeyi yaşanmaz sayarsaniz size de kapıyı gösteren kişi "saci uzun insanlara saldıran manyakları savunan biri" olarak nitelendirilemez... bu yaptığınız şey carpitmaya girer...
Sizin de anlayabilmeniz için basitlestirerek anlatmaya çalışayım... tanıdığınız biri gelip size "sen ne bicim adamsin, şerefsizin tekisin seni tanıdığım güne lanet olsun benden uzak dur" dese ona "otur bakalım nedir derdin" demezsin, ancak biri gelip "kaedesim seni severim ancak çok ciddi yanlışların var ve bu beni rahatsız ediyor" dese oturur konuşursun... daha da anlamadıysan daha basit nasil anlatırım bilemiyorum
Coğrafya buna izin vermez
Çarşafla giden kadına yollu denilen bi yerde şortla gezen bi kadına/kıza ne d3nir tahmin bile edemezsiniz
Bunu anlamanız için o cografyada bulunmanız gerekir
Bazen şahit olduğum şeylere erkek halimle utanıyom
Yani abimizin tutumu gayet yerinde
çok yanlış.. ben bir yere gidiyorsam oranın yerli halkı gibi orada yaşayan insanlar gibi giyinmek konuşmak hareket etmek zorunda değilim kimseninde bu şehirde bu giyilmez bu şehrin halkı laf yapar tarzında şeyler söylemeye hakkı yok
Her insanın kıyafet şekli tarzı farklıdır ve kendine özgüdür gittiği her şehirde bu değişecekse dolaplarımızı yöre yöre düzenleyelim... ayrıca baba bile olsa çocuğunun yaşı belli bir seviyeye gelmişse onun tercihlerine karışma hakkı yoktur herkes kendi istediğini kendisi yapsın
niye olmasın ben kıyafetimi şehir şehir mi ayırayım saçmalık bence nasılsam gittiğim her yere de öyle giderim
bak dediğim şey işte bu insanlar vav kadına bak yav şeytanlaşmış demesi beni ilgilendirmez hayatımda bir daha yüzünü görmeyeceğim insanların hakkımda ne dediği önemli değil
Bu arada su ve kültür ilişkisini yeni duydum🤣
umarım giyme cesaretini bir gün gösterirsiniz🤣🤣
Yerıne göre davranmak zekıce tabıkı. Şimdi çıplaklar kampına şortlada gırsenız abest kaçar cunkı konsept ve gıdenlerın tarzı bellı. ya da tesetturlu ya da muhafazakar plajına tanga ve mayo ile gıtsenız orayada abest kacar modernlık ayrıdır adaptasyon ayrıdır aykırılık ayrıdır
Tutucu olsa ne olacak kızı sanki dinleyecek kızın ne halt olduğu belli zaten ben izin veriyorum deyip egosunu tatmin ediyor bu çok belli
Kimsenin kimseye karışmaya hakkı yok ta ne bileyim fazla özgür bu kız herşeyi yapma potansiyeli var bide Mardin'de gitdirmem demiş 😂 giydirse ne olacak giydirmese ne Yaz Google ye kızın adını çarşaf çarşaf fotoğrafı çıkar Mardin'de giymeyince edepli tutucu bir baba mi oluyor her yerde bu kızın böyle fotoğrafları zaten al burada da herkes görüyor
Eee adam haklı. ortama göre giyinmek mantıklı sonuçta kızın iyiliği açısından. mesela urfa daha çok Arap kafasıyla düşünüyor. taciz falan daha çok olur.çünkğ onlarda şu kafa var erkek yapar böyle giyinmişse hak ediyor kafası. daha dar düşünceli oldukları için orda giyinmek güvenli olmaz. ben öyle yerde asla giymem mesela giyen de saftır.
Buraları (urfa) bilmiyorsunuz. vırroların zırtoların sürüyle gezdiği bir memlekette ben de kızımın şort giymesini istemem. İzmir neree urfa nere. Biri şam biri halep...
Kötü birşey söylememiş bence güzel bir düşünce yapısı demek istediği yerine göre giymesi ni onaylıyor. dışarıdaki insanlar dan ön yargılardan kızını korumaya çalışıyor
Gündemde kalmak için elinden geleni yapıyor. Magazin dünyasının da başka işi gücü yok onun boş yapmasını konu ediniyor. Bize ne senden bize ne kızından bize ne kızının giydiği şorttan..
Ağzı olan konuşuyor işte. Boş teneke.
Tutucudan ziyade b. k adam, ne demek efendim şurda giyer şurda girmez, niy o dediği yerler vahşi insanların yaşadığı bir ülkemi, yoksa o memlekette insanların şort giyerek dışarıya çıkması yasakmı, bu adamın g... n birşey çıkmaz
Adam gibi olan baba kızını her yerde taşır. Orada böyle burada böyle olmaz, el alem şeyinden bir milim gidemiyor dar beyinler.
Ya ama matdinde giyerse cok kisi bakat
İzmirde bakmazlar
Bence bu kotu bir sey degil
Sort giyemyi yasaklamiyir sadece netde giyilir onj soyluyor
Bulunduğu ortama ayak uydurmak zorunda kalan insan tutucu değil.
Onu gittiği Bulunduğu ortama ayak uydurmak zorunda bırakan insanlar tutucudur şahsen
tutucuyum demiyor zaten modernim diyor... dahası yerine göre giyinmek yerine göre hareket etmek yanlış bir şey değil
bu kim ya ilk kez görüyorum sanırım gündemdeki şarkıcılara bakıyo onlar gibi magazinlere çıkmak ünlenmek istiyo.
izmirdeki erkekler şort giymiş kız görünce kafasınımı çeviriyo? mantığa bak
Adam Diyarbakırlı şaşırmadım Kürt kafası işte bunların kafaları 1950`lerde kalmış olum ne alakası var bakan her yerde bakıyor bunun İzmir`i Urfası yok abazan Türkiye`nin her ilinde vardır binlerce göçmenlerimiz var bin bin türlü nereye gidersen git aynıdır
doğru bir yaklaşım var
İzmir'de kadınlar çok rahatlar istedikleri gibi giyinip gezerler evli bekar fark etmez
lakin doğu kültürü öyle değil kaldırmaz
e mardinde zaten şortla ne işi var bi kadının? giyilecek yer var giyilmeyecek yer var
O değil de, kız çok güzel be. Coşkun Sabah'a yorum yapmak istemiyorum. Ziyadesiyle yaşam enerjimi sömürdü zaten. :D:DD:
Bence buna tutuculuk denmez. Buna yerine göre giyinme denir. Mardine hiç gitmedim ama eğer oradaki insanlar bundan hoşlanmıyorsa veya böyle kadınların or*spu olduklarını düşünüyorlarsa da gerek yok mardinde şort giymeye.
Adam haklı kültür farkı var İzmir de dikkat çekmez ama doğuda aynı şeyi yaparsan kötü gözle bakılırsın, bir erkek olarak bile bumu yaşamışlığım var
Dogru demis urfa mardin gibi yerlerde sortla gezsen bakislari yeter ama İzmir gibi yerlerde herkes sorta alisik zaten yerine gore giyinmek lazim
Bu tutuculuk degil akillica davranmaktir
İzmirde yaşıyorum urfalıyım urfada da giyiliyor şortlsr miniler izmirde de gündeme gelmek için boş açıklamalarda bulunmuş
bu tutucululuk değil akıllılık..
ortama göre davranma biçimi..
sokağın ortasında bikini ile gezemezsin ama plajda herkes öyle olduğu için gezersin durumu..
mardindekiler izmirdekiler gibi olmaz yalnız her bölgenin giyim tarzı farklıdır
Adam kızını düşünüyor art niyet aramayalım bence 😊
Bence nabza göre şerbet veririm demek istemiş. Ama düşündüğüyle söylediği bir birini karşılamamış.
Şu adamı eskiden çok severek dinlerdim. A şimdi yaptığı saçma sapan açıklamalar nedeniyle dinlemekten utanıyorum ve dinlemiyorum. Sanatçılar bence sadece şarkılarını söylesin.
Mardin ve Urfa daki insanlar gazete, internet, insta, face vb bunlardan mahrum herhalde.
Yerine göre giyinsin diyo adam yaani. Modern bence ama insanları fazla onemsiyo..
urfaya mardine ben şort giyip gitsem bana bile niye şort giyiyon derler mq, ben haksız bulamadım üzgünüm
Nerde nasıl istersen öyle ol kendini olduğun gibi kabullendir
Köyde giydiğimi şehirde gitmem şehirde giydiğimi köyde gitmem ben tutucumuyum şimdi? İnsaların ne olduğu belli. Bu adama sormak istediğim tek bir şey var mardindekiler izmire taşınırsa pekiii :DD
İşte aranan cevap bı yerine göre giyinirim
@askadami3458 bende yerime göre giyinirim. Denize gidince mont giymeyi savunmak gibi bir şey bu her şeye linç atma kafasındalar..
Aynen öyle atkafalilar
modernliği bu insanlar neden acılmak sacılmak olarak algılıyor
bulunduğun il mahalle hatta ortam bile fark ettirir giyim tarzını, ayrıca gidirtmem falan geçecek onu kız 18 inden büyük muhtemelen istediğini giyer.
Bulunduğum ortamın kültürüne ayak uydururum şahsen, marjinal olmayı sevmiyorum, tutucu muyum acaba🤔
Öff elin amerikalısı robot yapıp uzaya çıkıyo biz daha böyle cahillerle uğraşıyoruz
Doğuda şort giyende var tayt giyende mini etek giyende var kim giyilmiyir diyorsa yalan söylüyor gittim gezdim oraları vardı hepsi
🙄 Kültürlere göre adaptasyon sağlayan bir adam. Madem giyiyor her yerde giysin, çekincesi nedir?
hayır alakası yok, bululnduğun yer onu kaldırmıyorsa giymezsin
Kesinlikle İzmir İstanbul antalya bodrum şort mini giyersin kimse bakmaz heruer aynı ama Mardin Diyarbakır sirit gibbi doğu illerinde ve iç Anadolu'da giydiği de hafifmesref kız muamelesi gorursun
Bu adami falan tanimiyom şu sari abla ile fotosunu ne zmn görsem kizinin bikinisi sortu vs ile yorumu var kizini teşhir etmeyi seviyor mu? Cunku konustukca gümdem oluyo ve habire kizinin giyinisini bikinisini dile getiriyor. Bu adam ga vat mı?
Mardinde şort giyilmiyor diyen kim? Çok rahat giyiyoruz arkadaşlar hayatında mardin görmemiş insanların böyle ötekileştirici söylemlerine kulak vermeyin.
bu tutuculuk değil riyakarlık
her yerde adabında giyinmeli
not kız bu arada dehşet güzel
Bize ne senin kızının şortundan ister giyer ister giymez
niye izmirin erkekleri hep g. ay mı onlar senin kızının şortlu g. tüne bakmıcak mı sanıyon
İzmir sıcak bölge orda tabi giyerler Trabzon da giyemezler mesela normal de bakmazlar giyene
Kesinlikle hayır. Hangi şehir hangi yer olursa olsun esas benim düşüncelerim ve kurallarım önemlidir.
Son zamanlarda kızların giydiği şeylerde eskortların giyim modasından alıntı.
Bu adamda saçmalamış.
Neden Mardin'de giyilmiyormuş? saçmalık. Giyilir Mardin'de de.
Bi bitmedi onun bunun hayatına burnunuzu sokmanız bi kenei hayatınıza bakamadınız gitti
Bu normal degil mi
Plajda bayo giyer
Ciktimide elbise
Sabah tek örnek vermis
para icin sacmalamak
Tutuculukta bir yere kadar demek istemiş anlaışan..
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?