Rizeli bir anne ve Manisalı bir babanın kızı olan Neslican Tay, 1998 yılında Bursa’da doğdu ancak Rize’de yaşamını sürdürüyor. Fen lisesi mezunu olan Neslican Tay ilköğretim ve lise eğitimini Rize'de tamamladı. Üniversite sınavına iki hafta kala kansere yakalandığını öğrendi, araya tedavi süreci girdiği için eğitimine ara vermek zorunda kaldı. Kanserle mücadele ederken bir yandan da eğitimine devam etmek isteyen Neslican Tay, üniversite sınavına girdi ve Bahçeşehir Üniversitesi'nde psikoloji eğitimi görmeye başladı.
2018 yılında kanser nedeniyle bir bacağını kaybeden ve kendisine ‘Demir Kadın’ diyen Neslican Tay, Ayşe Arman’a verdiği röportajda söylediği "Bacağım yok ama yaşam sevincim var!" , "Bacağımın kesilmiş olmasının hayatımı etkilemesine izin vermeyeceğim. Ben bir bacaktan ibaret değilim ki... Çok daha fazlasıyım!" sözleriyle binlerce insana rol model oldu. Hastalığının yeniden nüksettiğini sosyal medya hesabından duyuran Neslican Tay, dördüncü kez kanser mücadelesi verirken yoğun bakıma alındı. Ancak yoğun bakımdaki 5. gününde Neslican Tay hayatını kaybetti.
NESLİCAN TAY'IN SON MESAJI Neslican Tay, 15 Eylül'de tedavi gördüğü hastanede yoğun bakıma alınmadan önce paylaştığı son mesajında şu ifadelere yer verdi: "Bir süredir burada pek aktif olamadım. Kemoterapi almamla birlikte çok fazla aksilik oldu. Damarım ilacı kaldırmadı. 3'üncü dereceden yanıklar oluştu. Aynı gün port açıldı o da pıhtı oluşturdu derken sağ akciğerimi çok kötü etkiledi. Sağ kolum mutant gibi şişti. Damar yolum diğer tedavileri de kaldıramadı yeni kateter takıldı dün boynuma. O aradan akciğer tüpü takıldı, çıkarıldı. Bir gün vov bugün çok iyiyim oldum, diğer gün ben ne zaman iyi olucam. Okurken bile yoruldunuz di mi? Yaşaması tam bir olay, bir felaket derecesindeydi. Durum böyle olunca telefona çok bakamadım bile uyudum, uyandım. Buraya yansıtmayı çok sevmiyorum ama durum bu. Hala taburcu olacak kadar iyi olmayı bekliyorum. Şimdi her şeyin çok güzel olmalı.
Demir kadın Neslican Tay! Hayattaki en büyük motivasyonunuz nedir?
Canım benim ne kadar da güzel Neslican Tay. Rabbim rahmet eylesin kendisine. Neslican'ı tanıyorum sosyal medyadan. Ölümüne çok üzülmüştüm. Mekanı cennet olsun. Neslican hepimizin mostivasyon kaynağı aslında. Pozitif, azimli bir insan.. Çok şımarık insanlar var. Böyle insanlar mutluluğu öğretiyor. Tıpkı "Balıkların da kolları yok, yüzebiliyorlar" diyen kolları olmayan yüzme de şampiyon birincisi Sümeyye Boyacı gibi.. Anadan doğma bacakları ve ayakları olmayan, başarıdan başarıya imza atan, kariyer sahibi, yakışıklı, dört çocuk babası Nick Vujicic gibi. Eşi de çok güzel. Nick Vujicic'e aşık oldu.. Demek ki aşkın kriteri yok. Aşk engel tanımıyor. Yüreği güzel bu insanlar bizim en büyük motivasyonumuz 🌺
Takibimde olan nadir kişilerden birisiydi. Kız kardeşim gibi benimsemiştim kendisini , çok inanıyordu ve hırsı ve azmiyle bana ve çoğu kişiye örnek oldu. Ölüm haberini alınca inanamadım boğazım düğümlendi kardeşime haber verirken bile dayanamadım ağladım onu sevenleri ve ailesini düşünemiyorum bile yıkılmışlardır çok zor.. İnsan , tanımadığı insanı bile yaptıklarıyla ve o güzel kalbiyle etkileyebilip yüreğimize dokunabiliyormuş bunu anlamış olduk. Mekanı cennet olsun, ışıklar içinde uyusun inşallah.. #Neslicantay ❤
Umudum Icimdeki gunesim Ve 5 yaşında ki ismini verdiğim bu guzellik Yegenim Neslican Tay i rize de sonsuzluga uğurlayan tabutuna el vermis insanlardan biriyim Bu amansiz hastalikla 2 kez mucade etmis Guzel kardesim isiklar icinde isiklar ile olsun degerli ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum Aile ve mucade azmi insani hayata yaşama baglayan Kizilaya yaptığı faal bağışları en onemli. unsurdur Sonra guzel dostlar biriktirdim Onlarin sevgisi Hepsi iyi ki var Hepsine hayatıma kattığı tum guzel dokunuşlar adına teşekkürler teşekkürler teşekkürler teşekkürler teşekkürler teşekkürler
Şükür etmek. Her insanın sıkıntıları başına gelenler çok farklı. Kimse kimseyi anlayamaz. Kendi hayatımızın birer parçalarıyız ve ya tamamlanıyoruz ya da eksilip yok oluyoruz. Benim motivasyon kaynağım şükür etmek. Henüz en kötüsü bu değil diyerek daha çok sarılıyorum bu hayata.
Ne demişti Neslican Tay: Hayatınızı sevin. Kendinizi sevin. Bedeninizi sevin. Ruhunuz başka bir bedende bulunmayacak. Saçlarınızı, boyunuzu, kilonuzu sevin. Benim için sol bacağınızı da sevin.