Harry potter serisi bir baş yapıttı. Dünya çapında izlenen büyük bir film serisiydi. Ancak bana göre yüzüklerin efendisi daha güzeldi. Çünkü orada sıfırdan oluşturulmuş bir dil vardı. Elf dili. Sıfırdan çizilmiş bir harita ve içinde barındırdığı bir çok şey vardı.
Harry Potter serisi mi daha güzeldi yoksa Yüzüklerin Efendisi serisi mi?
The Lord of the Rings tabi ki. Yüzüklerin Efendisi ve diğer seri kitapları J. R. R Tolkien'in uzun yıllar süren dil çalışmaları ve kitapta kendisine dillerden meydana gelen yeni bir dil yaratan, kültür yaratan ve yarattığı bir dünya üzerine kurulan, mitsel karakterleri ele alışıyla, yeniden yarattığı bir mit sonucu oluşmuş, muzzam bir eserdir ki bu mit içerisinde yüzüklerin efendisi çok küçük bir zaman dilimidir aslında. Harry Potter ise hali hazırda Ursula Le Guin'in yazmış olduğu yerdeniz büyücüsü'nün modernleştirilmiş kopyasıdır. yüzüklerin efendisi fantezi edebiyatının (en kibar söylemiyle) henüz yaygınlaşmadığı bir dönemde cesurca yazılmış ve türe saygınlığını kazandırmıştır. Harry Potter bu sayede bolca ünlenmiştir.
Bak şimdi güzellik babında soruyorsan ben Harry Potter'ı daha çok sevmiştim kişisel tercih AMA...
Yüzüklerin Efendisi edebi dili olsun, kendine has ırkları ve dünyası olsun yazılış şekli olsun Harry Potter'a bin basar. Pek az kişi bilir Yüzüklerin Efendisi'ni J. R. R. Tolkien kaleme aldığında 1. Dünya savaşı vardı ve adam o psikolojiden nasıl kurtulmak istediyse kendine has bir dünya yaratmış hayalinde ve onu kaleme almış. Ne şartlarda yazdığını bir düşünün. Adam dünya yaratıyor, kişileri yaratıyor, ırkları yaratıyor, hikayeyi yazıyor vs vs...
Ikisi de en çok sevdiğim seriler. Harry potter filmlerini 7 yaşından beri izliyorum. Harry büyüdükçe bende onun kadar büyüdüm bu yüzden diğer bir çok filmden yeri ayrı. Yüzüklerin efendisi efsane. Sırf o filmi seviyorum diye abimle kullanıcı isimlerimizi aragorn ve arwen yaptığımız oldu. Bu yüzden ikisini de çok seviyorum. En çok sevdiğim iki fantastik film ve kitap.
Yüzüklerin efendisi daha güzel kurgulanmış hoş bir kitaptı aynı şekilde filmde o kadar güzeldi lakin harry Potter gençlere daha çok hitap eden bir seri
Yuzuklerin efendisini gecmis hic bir edebiyat eseri ve sinema eseri yok benim gözümde. Filleri 17 oscar odulu alarak zirvede. Kaldiki yuzuklerin efendisinin onceki zaman diliminde gecen kitaplarida mevcut (Silmarillion tek yeter) onlarinda film olduğunu hesaba katarsak sinema alemine ambargo koyar o derece😉
Dünyada 3 tane fantastik başyapıt var bana göre.. Harry Potter , Yüzüklerin Efendisi , Karayip Korsanları.. Bunlardan bir tanesini bile sevmiyorum diyen çıkarsa zaten fantastik film izlemeyi bıraksın :D Soruna gelecek olursam her zaman Harry Potter derim.. Bu seriye 10/10 diyorum geri kalanlara da puanım 9.9/10 :D
Harry Potter serisi Lotr efsanesinin köpeği bile olamaz 👍 zaten kimin kimden esinlendiği ortada. Biri fantastik edebiyatının ilk ve en önemli örneği diğeri ise kendi evrenini genişletememiş ve kısıtlı karakter tiplemeleriyle ilerliyor
İki serinin de lore'si çok derindir, kalitelidir ve güzelce bağlanmıştır. Ama yine de Lotr'a veriyorum puanımı. Rowling doğduğunda Tolkien kitap üstüne kitap yazıyordu, kitap için ayrı bir dil bile yazdı.
Filmleri vasatın çok çok altında olan iki tane seri bunlar... Kitapları bir başyapıt ama. HP LOTR'nin öğrencisidir çünkü fantastik edebiyatın yaratıcısı Tolkien'dir...
Sadece Elf dili yok. westron - ortak dil quenya - eski elfçe sindarin - yüksek elfçe nandorin - yeşil elf dili old sindarin - ilkel elfçeyle gri elflerin dili arasında konuşuluyor telerin - deniz elflerinin dili doriathrin - lúthien anadili adunaic (adûnaic) - númenor anadili khuzdul - cücelerin gizemli dili entish - ent dili orkish ve black speech - orkların ve mordor'un dili
Bir bilimkurgu fanı olarak yüzüklerin efendisini nedense hiç izlemedim harry potterin tüm serilerini defalarca izledim kitaplarını okudum çok seviyorum 😍
Çocukluğumun kitabıdır ve filmidir Harry Potter. LOTR serisi daha kapsamlı ve daha değerli bir eser olsa bile HP'nin yeri farklıdır. Hala bazen filmlerini izlerim. Kitaplarını okurum.
İkisinide izlemedim ve izlemekte istemiyorum İnsanlar o kadar bahsetti ki artık ögg geldi her isimlerini duyunca kusacakmış gibi oluyorum Boyle cok bahsedilen cok popüler göz önunde olan filmleri nedense izleyesim gelmiyor
Ikiside guzel yuzukler efendisi biraz daha guzel kulvarkari farkli ikisinide seven biri olarak kiyaslamak bence sacma olur ikisinide sevnek izlrmek gerek
En İyi Cevaplar