Arkadaslar bu deyimleri ve atasozlerini sizin icin derledim.
Anasinin şeyinde:cok uzakta olan nesnelerin uzakligini ifade eder. Kic kadarmis:Herhangi bir seyin veya bir ortamin kucuklugunu ifade eder. Gavur seyi gibi: Havanin tahammul edilemeyecek kadar sicak oldugunu anlatir. Kicim dondu:Havanin asiri derece soğuk oldugunu belirtir. At seyine kelebek konmus gibi: Bir seyin estetik yonden cok guzel oldugunu anlatir. Guvenme yetime doner koyar popona:Karsindaki insan cok aciz gozukse bile konu dayanismaya gelince seni satabilir manasina gelir. Biyik bukule bukule kaytan, insan sevile sevile seytan:Cok kandirilan tecrubeli insanlar bir gun mutlaka seytan gibi olurlar. Pipisi tassaklarina denk olmak:Islerin yolunda ve keyifli gittigini ifade eder. Va jina uzerinde popo sevmek :Insanin rahat olan ruhsal ve maddi durumunu anlatir. Kimin elin kimin seyinde: Ortamin ya da bir durumun cok karmasik oldugunu anlatir. Senin koyun gutmuslugun kadar benim coban sevmisligim var:Asagilama ifade eder. Ninem pekmez kaynatir, dedem seyini oynatir:Sosyolojik acidan duyarsizligi anlatir Fasulye yiyelim, ete para vermeyelim; birbirimizi sevelim popoya para vermeyelim:Oz kaynaklardan yokluk halinde yetinmeyi ifade eder Bahtsiz bedeviyi colde kutup ayilari tecavuz edermis:Ultra seviyede cenabetligi ifade eder. Gecme Namik Kemal Koprusu'nden urkutursun vakvaklari, cam diktim ananin seyine git topla kozalaklari:Sosyal duyarliligi ifade eder. Tay tecavuz edildigi cayiri ozlermis:Eskiye ozlemi, nostaljiye ozlemi ifade eder. Mevlut yapacaksan yemekli, popo tecavuz edeceksen emekli olmali:Sevap ve gunah olcusunu iyi ayarlamamiz gerektigini anlatir. Ne emmeye geliyorsun, ne gommeye:Hosnutsuzlugu anlatir. Uyduramadin havasina, gel otur kafasina:bahanelerin cok kotu oldugunu ifade eder Dunya seyine, minare poposuna:Vurdumduymazlik ifade eder. Konya ovasinda sicacak yer bulamadik:beceriksizligi ifade eder.
Turkcede yaygin olarak kullanilan ve kufurlu deyim veya atasozlerini biliyor musunuz arkadaslar?
En İyi Cevaplar