Turkcede yaygin olarak kullanilan ve kufurlu deyim veya atasozlerini biliyor musunuz arkadaslar?

Arkadaslar bu deyimleri ve atasozlerini sizin icin derledim.

Anasinin şeyinde:cok uzakta olan nesnelerin uzakligini ifade eder.
Kic kadarmis:Herhangi bir seyin veya bir ortamin kucuklugunu ifade eder.
Gavur seyi gibi: Havanin tahammul edilemeyecek kadar sicak oldugunu anlatir.
Kicim dondu:Havanin asiri derece soğuk oldugunu belirtir.
At seyine kelebek konmus gibi: Bir seyin estetik yonden cok guzel oldugunu anlatir.
Guvenme yetime doner koyar popona:Karsindaki insan cok aciz gozukse bile konu dayanismaya gelince seni satabilir manasina gelir.
Biyik bukule bukule kaytan, insan sevile sevile seytan:Cok kandirilan tecrubeli insanlar bir gun mutlaka seytan gibi olurlar.
Pipisi tassaklarina denk olmak:Islerin yolunda ve keyifli gittigini ifade eder.
Va jina uzerinde popo sevmek :Insanin rahat olan ruhsal ve maddi durumunu anlatir.
Kimin elin kimin seyinde: Ortamin ya da bir durumun cok karmasik oldugunu anlatir.
Senin koyun gutmuslugun kadar benim coban sevmisligim var:Asagilama ifade eder.
Ninem pekmez kaynatir, dedem seyini oynatir:Sosyolojik acidan duyarsizligi anlatir
Fasulye yiyelim, ete para vermeyelim; birbirimizi sevelim popoya para vermeyelim:Oz kaynaklardan yokluk halinde yetinmeyi ifade eder
Bahtsiz bedeviyi colde kutup ayilari tecavuz edermis:Ultra seviyede cenabetligi ifade eder.
Gecme Namik Kemal Koprusu'nden urkutursun vakvaklari, cam diktim ananin seyine git topla kozalaklari:Sosyal duyarliligi ifade eder.
Tay tecavuz edildigi cayiri ozlermis:Eskiye ozlemi, nostaljiye ozlemi ifade eder.
Mevlut yapacaksan yemekli, popo tecavuz edeceksen emekli olmali:Sevap ve gunah olcusunu iyi ayarlamamiz gerektigini anlatir.
Ne emmeye geliyorsun, ne gommeye:Hosnutsuzlugu anlatir.
Uyduramadin havasina, gel otur kafasina:bahanelerin cok kotu oldugunu ifade eder
Dunya seyine, minare poposuna:Vurdumduymazlik ifade eder.
Konya ovasinda sicacak yer bulamadik:beceriksizligi ifade eder.

Turkcede yaygin olarak kullanilan ve kufurlu deyim veya atasozlerini biliyor musunuz arkadaslar??
Turkcede yaygin olarak kullanilan ve kufurlu deyim veya atasozlerini biliyor musunuz arkadaslar?