#Türkiye'nin kuzeyinde #Karadeniz, güneyinde #Akdeniz, daha güneyinde ise #Kızıldeniz yer alır. Aslında bu isimler, #Türk kültürünün bir yansımasıdır. Çünkü Türklerde yönler, renklerle adlandırılıyordu ve merkez #Halep idi. Evet, #Kilis şehrinin hemen altında, #Suriye topraklarında bulunan Halep.
Kuzey: Kara Batı: Ak Doğu: Gök Güney: Kızıl
#Selçuklular zamanında yönde Halep merkez idi. Halep'in kuzeyinde yer alan denize, Karadeniz demişlerdir. Suları kara olduğu için değil, Halep'in kuzeyinde kaldığı için. Yine batıdaki denize de Akdeniz demişlerdir. Çünkü batının rengi ''ak'' olduğundan ''batıdaki deniz'' anlamında Akdeniz olmuştur. Güneydeki denize de Kızıldeniz denmiştir. Ayrıca bakınız: #Ankara'nın bir ilçesi olan #Çubuk, ismini Melikşah'ın komutanlarından olan Çubuk Bey'den almıştır. Aynı şekilde #Kahramanmaraş'ın bir ilçesi olan #Afşin de ismini Çağrı Bey'in komutanlarından olan Afşin Bey'den alır. Türk geleneklerinde bir komutan, gaza (Gayrimüslimlere karşı yapılan mücadele.) faaliyetine girdiği zaman aldıkları topraklara komutanın kendi ismi verilirdi.
Biliyordum.
İlk defa duyuyorum.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Karadeniz, Akdeniz ve Kızıldeniz gibi denizlerin isimleri nereden geliyor biliyor musunuz?
Yer adlandırmaların da sadece İstanbul ve memleketim olan Mesudiye'nin nereden geldiğini biliyorum. Bunun Türk kültürüne bağlı olduğunu duymuştum ama çocukken çok kulak asmamıştım. "Coğrafi koşullar nedeninden bu ismi vermişlerdir" dedim çıktın işin içinden.
Mesudiye Antik Yunandan Miletios'dan geldiği savunulur. Sinope Amisos = Samsun Karesusus= Giresun Colyara = Ordu