En sevdiğiniz modern sanat tablosu nedir?

Bu tablo, Vincent van Gogh'a ait. İsmini daha önce duymuş olabilirsiniz. Hayatını hiç okudunuz mu? Okumadıysanız, tavsiye ederim. Dikkat! Biraz üzebilir.
van Gogh için hayat kolay değildi. Çok sıkıntı çekti. Aynı sıkıntıları defalarca kez çekti. Ve en sonunda dayanamadı. Göğsüne tabancayı dayadı ve tetiği çekti. Fakat bu onu o anda öldürmedi. Bir kaç gün sonra son nefeslerini hayatında sahip olduğu tek insanın kollarında verdi. Kardeşinin kollarında...
Kardeşi de bir müddet sonra hayatını kaybetti. van Gogh'un ölümünden kısa bir süre yaşadığı hüzünçten kalbi iflas etti.
van Gogh'un hayatı karmaşıktı. Kendisi iyi değildi. İyi hissetmek için birilerinin, bir şeylerin resmini çizerdi. Birbirinden güzel tablolar yarattı. Kendi tekniğini buldu.
Bir aralar gerçekten kendini kaybetmişti ki, bir hayat kadını için kulağını usturayla kesti. Bir süre sonra kendi isteğiyle deliler hastanesine yattı. Görseldeki tabloyu, deliler hastanesindeyken çizdi. Odasının penceresinin parmaklıkları arasından görünen manzara bu.
Kardeşine bu tabloyla birlikte bir de mektup yolladı. Ve bu mektupta, tabloya harika bir şekilde eşlik edecek cümleyi söyledi: "For my part I know nothing with any certainty, but the sight of the stars makes me dream."
Bu cümleyi tercüme etmeye bile kalkışmayacağım. Çünkü etkisini kaybetmesini istemiyorum.
van Gogh modern sanatın temellerini attı. Tekniği bir kenara bıraktı ve resme duygularını yansıtmaya çalıştı. Duyguya önem verdi. Duygu önemliydi onun için.
Bir aralar sefaletten boyalarını tüketmeye başladı. En ağır içkiyi tüketirdi. Düzenli bir hayatı yoktu. Hiç bir şey istediği gibi gitmiyordu. Bugün, çizmiş olduğu tablolar milyonlarca dolar değerinde. O gün asla hak ettiği değeri göremedi...
Bu, onun hayatını, daha da melankolik duruma getiriyor. Sanırım bu kadarı yeterli.
En sevdiğim tablo olarak bu tabloyu seçtim, çünkü modern sanatın amacına en uygun tablolardan biri. Tabloya bakınca, bana daha önce hiç hissetmediğim duyguları hissettiriyor.