En fazla kitap okuyan ülkelerin başında, yüzde 21 ile Fransa ve İngiltere var. Ardından, yüzde 14 ile Japonya geliyor. ABD'de bu oran yüzde 12, İspanya'da ise, yüzde 9. Türkiye'de ise, oran binde bir. Okuma alışkanlığında, dünyada 86. Sıradayız. Kitap okuyanların yüzde 65'i aşk, yüzde 24'ü siyasi, yüzde 13'ü düşünce, yüzde 7'si kişisel gelişim kitapları okuyor. TÜİK verilerine göre, kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada. Kitap okumaya ayırdığımız süre günde ortalama sadece 1 dakika.
Türkiye'de neden kitap okuma oranı yerlerde?
En fazla kitap okuyan ülke Fransa ve İngiltere! Türkiye'de kitap okuma oranı neden bu kadar yerlerde?
Karnı pek olmayan, sırtını yaslayamayan insan nasıl okusun. Para kazan, para ye... Kadınlar kendileri elbise, telefon, makyaj malzemeleri aslın; erkekler araba, sigara, bilgisayar alsın... vs vs geride para kalmaz. Hepsi uyuşukluktan ve yeni bilgiye tez ulaşma isteğinden. Sosyal medyada özetin özetini geçer, gazete özet geçer. Onlarda yalan dolan oluyor çoğunluklu. Öğrendin mi öğrendin.
Okula gider gelecekte daha çok para kazanmak için, mezun olur becerisi yoktur asgari çalışır şikayet eder. Türkiye'de 500 bin öğretmen atama bekliyor. Diğer meslekleri saymıyorum. 12 işçi alacak yere 2 bin insan başvurur... Şimdi bu kişiye al oku dersen , sana diyeceği "Bana iş bul, ben 12 sene okudum" der...
Zaten Türkiye 50 yıl içinde kuşkusuz bölünecek, çareyi dua etmekte arayıp faaliyete geçmeyenler devrimcilere yenilikçi girişimciler fırsat tanımıyorlar. Neymiş başımızdaki kişi daha ermiş daya dürüst... Ula ülkenin 404 milyar dolara aşan dış borcu var.
Bu borç hemen hemen kapanmaz. Türkiye'nin %42si asgari ücrete talim iken bence normal bir sıralama...
Cahil ve cehaletiyle gurur duyan bir millet olmasindna oturu.
Ilber Hoca amerikanlarin da en az bm killet kadar cahil oldugunu, ama bizim akdimize bilmeden konusma huylarinin olmadigini soyler mesela hep
2
4 Yorumla
Soran
+1 yıl
İnsanlar cahil değil bence, uğraşacak ve bağımlılık haline getirecek çok fazla şaçma şeylerle uğraşıyorlar sadece. Bir de kitaplar daha uygun fiyata olsa eminim bu okuma aranına yansır.
Türkiye'de kitap okuma alışkanlığı olmadığı kadar insanları dinlememe, fikirlere saygı gösterememe durumu da var. Bunun ise eğitim ya da aile ile ilgisi yok üşengeç/tembel, gazetelerde bile sadece çıplak kadınlar, magazinsel yazılar ve Haydar Dümen köşesiyle ilgilenen bir milletiz. Gelişime açık değiliz sığ düşüncelerimiz ve pencerelerimiz var buna karşın bir de dizi izleme oranlarını araştırsan ortaya çok ironik bir sonuç çıkar ve bizde buna görsel zekamız daha çok gelişmiş bir ülkeyiz der konuyu yine tozlu raflara kaldırırız.
Bence bunun nedeni kulturden ve aileden kaynaklaniyor. Kucuklukten gelen bir aliskanlik bence. Ayrica egitim sistemininde cok onemli bir payi var. Ornegin Amerika da ki bazi okullarda gun de yarim saat kitap okuyorlar. Bence bu çok guzel bir sey.
Küçüklükten beri süre gelen alışkanlık. Dolayısı ile çevre ve aile.
Kitap okuma eylemini sıkıcı bulan bir millet, türk milleti. Ana sebebi ise "baskı."
Küçüklüğünden beri zorla kitap okutulan bir çocuk düşünün, ailesi çocuk gece yatarken kitabını eline vermiş ama sonra gitmiş salonda "daha eğlenceli" bir aktivite olan televizyonunu izlemiş, Çocuğu yalnız bırakmış. Ya da istemediği kitapları, okulda öğretmen zoruyla okumuş bir çocuğu düşünün.
Böyle bir bireyin kitap okuyucusu olmasını bekleyemeyiz. Çünkü bu birey, küçüklüğünden beri kitap okumayı beynine "sıkıcı" ve "zorda kalınırsa yapılması gereken" bir aktivite olarak kaydetmiş.
Bir insan sıkıcı bulduğu bir eylemi de doğal olarak yapmak istemez. Bu yüzden ebeveynler çocuğuna kitabı sevdirmeli. O sayfalarını, o kokusunu, o kapağını sevdirmeli.
Babama teşekkür ederim ki, 4-5 yaşlarından beri kitap okumayı seviyorum. Bana küçükken koliyle kitap getirir, kitabın ilk başlarını okur beni uyutur, diğer gün de kendim devam etmemi isterdi. kitap okuduğum zamanlar gelip beni kontrol ederdi, okuyor muyum diye. Eğer beni sıkılmış bulmuşsa da yanıma oturur kitabın devamını birlikte yaratalım derdi. Onunla konuşa konuşa uyurdum ben de. Abim mesela ona bu kadar uğraşmamış ve kendisi kitap okumayı sevmiyor aynı annem gibi. Çünkü ona kitabı sevdirememiş. Çünkü ona kitabı verdiğinde kaçıp annemle televizyon izlemiş babam. Yanında kitap okumamış, yalnızken okuyor mu diye kontrol etmemiş. Tekrar teşekkür ederim ki, ben kitap okuma alışkanlığı kazanayım diye aileyi salona doldurup hepimize kitap okuttururdu. Annem okumayı sevmez diye yemek kitabı verirdi, bunu oku derdi.
Henüz görüşleri okumadım ama bu durumdan yakındığını belirten bir çok kişi yorum yapmıştır. Evet yakınılacak bir durum ama bu yeterli mi? Hayır tabi ki...
Kalkıp herkes gibi kitap okumak şöyle faydalıdır şöyle ülkeyi kalkındırır demeyeceğim bunları artık herkes biliyor neredeyse. Benim değinmek istediğim konu şu, ülkemizin az kitap okumasından şikayetçiyiz de biz niye okumuyoruz? Ülkemizin daha çok okuyan bir toplum olmasını istiyoruz da başkalarına kitap okumayı neden teşvik etmiyoruz? Sabaha kadar da dizimizi dövsek neden insanlarımız okumuyor diye nafile. Bir şey elde edemeyiz. Eğer gerçek anlamda istiyorsanız böyle bir şeyi ilk başta kendiniz okursunuz kitap. Daha sonra da çevrenizdeki insanların okumasını sağlarsınız.
Bir kişiye bu alışkanlığı kazandırsam ne olur kazandırmasam ne olur demeyin. O bir kişi 10 yıl sonra zincirleme bir hal alıp 100 kişiye dönüşür. Kitap okuyan her bireyin böyle yaptığını düşünsenize...
Hayatımda bir kere roman okumuşumdur.. O da Elif Şafak - Aşk..
Okuduğum kitap, Kur'an tefsiri Risale-i Nur Külliyatı.. Bakın külliyat!
Bu külliyattan tek bir kitabının bir bölümüne kitaplar yazılır..
Okuduğum sayfa sayısı az olsa da her bir sayfası 10 kitaba bedel.. Zira, bu eser roman, hikaye değil, kitab-ı ilmidir...
Çok kitap okumak bişey kazandırmaz, içi boşsa..
Az okur, öz okur, hazmedersin.. Dünyanı değiştirir.. Hayata herkesin baktığı pencereden değil, kimsenin bakmaya cesaret edemediği pencereden bakarsın..
Çoğu insan olayı fiziksel etkenlere bağlıyor. Alışkanlığın teşvik edilmemesi vakit olmaması vs. Ama ben bunu metafizik düşünüyorum. Gtümüzün dibinden ayrılmayan bir kaç şeytan her seferinde engel olmak ıcınden elınden gelenı yapıyor. Hele hele kışı şeytanla ıclı dışlı olmuşsa kanka halıne gelmışse olay daha da vahımleşıyor. Kıtap tavsiye edersin okumam der anlarım. Ama bır ınsana kıtap tavsıye ettığınde ''Gel balgamımı ye'' demışsın gıbı yuzu buruşuyorsa o kışı kesınlıkle şeytanın yardakcısı olmuştur. Hatta arada sırada şeytana verıyordur. Uzak durmakta fayda vardır.
Kitap okumak alışkanlık ve sabır gerektiren bir olaydır. - Türkiye de çoğu aile yapılarında kitap okuma alışkanlığı geçmişinden beri hiç olmamış ki yeni nesil çocukta olsun. Oyalansın diye veriyorlar eline akıllı telefonu tableti oyun oynayarak boş boş yetişiyor çocuklar. - Sabır konusuna gelince de sabırsız olduğumuzu trafikte, alışveriş te heryerde açıkça gösteriyoruz ki bizim millet bir kitabın başına oturacak en az 2 saat okuyacak nerdeee Tembelliği alışkanlık haline getiren bir toplum 2 satır bişi okudu mu sıkılır sıkıya gelmez bizim millet
kesinlikle katılıyorum bu görüşünüze. roman okuyacağına ders çalış diye yetistirildik bir çoğumuz. otobüslerde dolmuşlarda kitap okuyan sayısı çok az hatta yok denilebilir. bir çok üniversite öğrencisi bile okumuyor. bunu. çocuk yaşta öğretilmesi lazım sevdirmesi lazım
sanırım psikoloji tarzı pek sevemedim ben o kitabı. bir çocuğun yaşadığı olumlu olumsuz yaşantılar. ama yinede çabuk bitirdim kitabı. sonucunu sevemedim sanki kitap yarıda kesilmiş gibiydi.
liseli bir çocuk sürekli okuldan atılıyor ve sigara kullanıyor yaşı tutmadığı halde alkol kullanıyor ve kadınlara fazlaca ilgili bunu anlatıyor olaylar hep değişiyor
anladım güzel akıcı diyeler de var sıkıcı ağır anlatımlı diyen de geçen hafta metro da vücudunun %80 i dövme olan bir kız okuyordu merak ettim bende nedir bu kitap? (:
Kitap okumaya ihtiyacı olan bir milletin ekonomik sosyo kültürel ihtiyaçlarına bakinca o millet yani (fransa ve ve abd ) için ekonomileri süper... adamlar bu ayın sonunu nasıl getircez muhabbetine girmiyorlar ki kafaları rahat eee kafa rahat olunca ek aktivite olarak kitap okumaya zaman ayirabiliyolar ayriyeten başka hobiler de edine biliyolar... peki bunu Türkiye de bulabilirmiyiz... ilk önce mide nin açlığı giderilmeli ki beyin açlığı da giderilebilsin...
Sağolsunlar okuma eğitimi yerine saçma sapan şeylerle milketin kafasını doldurdukları için. Öküz ev arkadaşım kitap okuduğumu görünce "O ne öyle ya saçma sapan kitap bu boş şeyleri niye okuyorsun" diyor. Bu insan evladı 2 sene sonra mühendis olacak birde 😕
kitap okumanın verdiği tadı alamayacaklar. ben okuduğum kitabın filmini izlemem çünkü benim hayalim ile onların senaryosu çok farklıdır bunu anlatmaya çok uğraştım ama anlamadi hamfendi 😊
bazı görüşlerde maddi sıkıntıdan okunmuyor kitap fiyatları pahalı denmiş fakat çoğu yerde ucuz kitap bulmak mümkün ben şahsen ikinci el alıyorum tanesi 2.5 lira. son çıkan en çok okunan diye de çok takip etmem. benim için daha önce okumadığım kitap yenidir. ayrıca insan okumak istedikten sonra okul kütüphanelerine il kütüphanelerine üye olabilir. kitap kiralayabilir
Çünkü bizleri kitap okuma alışkanlığı kazandırmıyorlar. Verilen eğitim öğretici değil ezber odaklı ezbere eğitim de bir süre sonra buhar olup uçuyor geriye ne kalıyor hiç... Halbuki kitap okuyan insanların hafızalarının kuvveti hiçbirşeyde yok... İlkokul öğretmenime bana kitap okuma alışkanlığımı kazandırdığı için minnettarım🙏🏻🙏🏻
biz daha çok hazırcı bir eğitim sistemine sahibiz. herşeyi kolay ve hazır elde etmek istiyoruz. ezberleyip geçiyoruz mesela çoğu dersi. öğrenme adına çok az şey var okulda.. oyüzden okumak zor geliyor. halbuki her bir kitap ayrı bir dünyayı görmek. kitap okumadan tam insan olunmaz benim görüşümce.
Çünkü bizde herkes süper entelektüel. Sen hiç herhangi bir konu hakkında fikri olmayan bir insan gördün mü? Göremezsiniz efendim imkansız tarihimizi dizilerden, kültürümüzü evlilik programlarından, aşağılanmayı müge ablamızdan, ideolojimizi kulaktan dolma safsatalardan öğrendiğimiz için kitap okumayı gerekli görmüyoruz. Hepimizin kütüphaneleri okumadığımız halde hava attığımız kitaplarla dolu. Birde şu var bknz: " kitabını okuyacağıma filmini/ dizisini izlerim." Beyin bedava!
İnsanlar okumaktansa izlemeyi tercih ediyorlar. Teknolojinin yaygınlaşmasıyla zaten düşük olan kitap okuma oranları iyice düştü. Aslında bir kez başlasalar ne kadar güzel olduğunu fark edecekler. En basitinden insanlar gazete okumayı mı tercih ediyorlar yoksa akşam 7 de haber izlemeyi mi? Biraz tembellik, biraz alışılmamışlık. Adama kitap ne diye sorsan "kitap işte" diye cevap verir.. Tembel bir toplumuz. Ve teknolojiye bağımlı. Başka mantıklı bir sebep gelmiyor aklıma..
öğretmenlerim ısrarla -100 temel eser-diye okuma alışkanlığı olmayan öğrencilerek klasık, ağır, anlaması zor eserleri okutmaya çalışmaları. her kitabın bence bir yararı vardır ya da çoğu kitabın ama sorsan hayal ürünü, fantastik türdeyse hiç yararı yok diyorlar. Oysa bu doğru değil ve saçmalık. her insanın seveceği tür ayrıdır bunu bulmasına yardım etmek yerine -şunu oku çünkü faydalı olan bu-demeleri yüzünden bir de kitaplar pahalı
anladığım kadarıyla oran dünyada da düşük. belki de hep bu kadardı bilemiyorum. ancak bizim durumumuz vahim ötesi. benim halk arasında gördüğüm ise insanlar gayet kitap okuyorlar yani bu sonuçlara göre kimsenin kitap okumuyor olması lazım ama öyle değil, gerek metroda gerek cafelerde falan bir sürü insan kitap okuyor.
@Ragnar_Lodbrok ben oranlarını düştüğünü düşünmüyorum. insanlar anca son 50 yıldır okuma yazma biliyor. haliyle okuma alışkanlığı elde etmek zor oluyor. ancak ingilterede ve fransada mesela 300 yıldır üniversite var. Türkiye Cumhuriyeti kurulmasaydı hala okuma yazma bilmiyorduk bir de bu yönden bakmakta fayda var.
300 yil onceyi gectim, 60p yil once de universote vardi da, oyle herkes gidip okuyamiyordu, avrupa'ya da o kadar evvelden gelmemisti okuma yazma aliskanligi.
Roma'da yuksekmis okur yazarlik. Hemi de 2000 sene evvel
insanlara kitap okuma alışkanlığı aşılanmıyor çünkü. ben kitap okumaya lisede başladım şuanda düzenli olarak okuyorum. ailemde başka okuyan yok ama kardeşlerime zorla okutuyorum. okullarda romanlar olsun karikatürler bile geri planda bırakılıyor. gazete bile doğru düzgün okuyan sayısı çok az. çoğu kişide bulmaca için alıyor ama bu veriler utanç verici. 🙈😑🤔
Çünkü çoğu insan zaman kaybı olarak nitelendiriyor kitap okumayı. Onun yerine beynini yıkayan telefon televizyonla geçiriyorlar zamanlarını. Vede kitaplar çok pahalı ! Ben düzenli okuyan birisiyim ama zor yani imkan olmayınca zor.
çünki öğrencilere ağır değil anlayabileceği kitaplar verilmeli hafif rahat roman tarzda kitap okumaya başkayan öğrenciler insanlar kitap okuyumayı severler hiç kitap okumamış insana dili ağır bir kitap verirsek tabi okumaz insanlar
Dünyada en çok okuyan toplum biziz. O istatistikler kitap satış sayılarına göre yapılıyor. Bizde durum öyle mi. Her aldığımız kitabı 5-10 kişiye okutmadan rafa kaldırmıyoruz.
kitap okumanın sıkıcı olmadıgı anlatılmalı öncelikle mesela sevgilim eline kitap almayan biriydi ama artık birlikte kitap belirleyip okuyup yorumluyoruz
Son konuşulan kitap Kötü Çocuk denen bir aptallıktı hani hatırlatayım. Ne bekliyorsunuz bilmiyorum ama kültürden yoksun saçmalıkla dolu kitaplar satıldığı sürece bu değişmeyecek
Binde 1 mi? kime sorsam kitap okuyor ya benden başka niye o kadar az? yalan mısöylüyor onlar? belki sadece orijinal baskı satış rakamlarıdır o korsanlar da dahil mi? :D
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Bize okulu bile nefret ettiren bir eğitim sistemi kitap okutmayı nasıl öğretsin? Hiç okumadım kitap hala okumuyorum çünkü çok sıkıcı geliyor ama istiyor muyum evet😕
En güzeli kitap okumaktır... Okuyalım ki bizde en üst sıralarda yer alalım... Bu gidişle biraz zor ülkemizin %25inin kitap okuduğunu düşünüyorum gerisini düşünmüyorum.
günde en az 20-30 sayfa okurum. Ama keşke fiyatı çok pahalı olmasa diyorum. Korsan kitap almamaliyiz ama düşünün bir öğrenci yeni çıkan bir kitabı 30 tl verip alıyor. Kütüphanelerde çoğunlukla eski kitaplar yer alıyor.
Çok haklısınız. Bir de parasını verip alabilsek keşke. Kaliteli, değerli kitaplar okunmadığı için basılmıyorlar, yok olup gidiyorlar. İstemeye istemeye korsan alıyorum ben de. Hoş öğrenci olmasak da Türkiye'de geçinmek zor. Korsan kitap satışları oranı aşağıya çekmiş olabilir.
Yakında dizisi/filmi çıkar izlerim kafasında herkes romanlar hakkındaki düşüncem bu. Diğer türler içinse ' nasılsa birinden duyarım.'ya da 'lazım olunca bakarız.' gibi cümlelerle kendimizi dizginliyoruz. Ha bir de kitaplar pahalı bee...
1 dakika kitap okuyan yok. Kitap okunan sürenin vatandaş sayısına göre aritmetik ortalaması 1 dakika. Yani okumayanlar bizi aşağı çekiyor. Kitap okuyanların süre ortalaması 40 dakika civarıdır bence.
En İyi Cevaplar