Son yıllarda gündemi haliyle meşgul eden bir konu. "Ayasofya İbadete Açılsın mı?" Bir kesim evet açılsın diye avazı çıktığı kadar bağırırken bana göre diğer bir kesim sırf aynı görüşte olmamak için buna hayır diyor. Kim ne derse desin zaten yetkililer bu konuda herhangi bir adım atmıyor. C. B Erdoğan ise bu konuda ısrarcı olan gençlere "Ne zaman ki siz sultan Ahmet'i sabah namazında cuma namazı gibi doldurursunuz, o zaman da biz ayasofya'yı ibadete açarız" demişti. Ancak hepimiz biliyoruz ki bu gençliğin gazını almaktan başka bir şey değildi.
Çünkü Ayasofya fethin sembolüdür ve ülkedeki yönetim henüz her şeye hakim değilken bu yabancı ülkelere kafa tutmaktan başka bir şey olmayacaktır.-Peki sizce Ayasofya ibadete açılmalı mı? Bana göre ayasofya bize fatihten bir emanettir. Şundan adım kadar eminin ki ayasofyanın müze olarak kaldığı her gün biz fatihin torunu olmaktan bir tık daha uzakşıyoruz. #AyasofyaCamii#AyasofyaKlisesi#AyasofyayıDüşünenBıyıklı#Bıyıklı
Evet Açılmalı (Neden Belirtiniz)
Hayır Açılmamalı (Neden Belirtiniz)
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Güncellemeler
+1 yıl
Saygı çerçevesindeki her görüşe +1 verdim. Edepten yoksukların haricinde.
Fethin sembolü olan "Ayasofya" ibadete açılmalı mı?
Bu soru cidden onemliydi knk bak Ayasofyayi ibadete kapatacaklara fatih sultan mehmet lanet etmistir. Bu herseyden otedir. Biz yer acilsin diye acmak istemiyoruz acmamiz gerekiyor. Ayrica bircok hristiyan dunyasi bozguna ugrayacaktir. Asla istemezler. Cunku onlar icinde sembolik bir degeri var. Kısa kesip son olarak öz amcamin ayasofya siiri ile bitiriyorum: Ayasofya Sen mabetler içinde mahcup duran yaramsın Seni biz siz koyanlar gülmesin Ayasofya Seni Fatih kazanmış bana nasıl haramsın Küs bize küskünlüğün ölmesin AyasofyaÂlemlerin ağlıyor kubbeler kinli haça Sultan’ın ilk namazı sende çıktı Miraç’a İftarın ne zamandır bu can yakan oruca Söyle bu dil tek lokma bilmesin AyasofyaSeni kimler ağlattı hala durmamış yaşın Taşa yasak koyanlar kulu olmuşlar taşın Bir kadir gecesinde arşa değecek başın Mağrur dur hadis yüzün solmasın Ayasofya Sen bu aziz toprağın göğsünde ölmez mahrem Elbette dokunamaz sana kansız namahrem Kol minare baş kubbe sensin ilahi çehrem Cihanda sensiz huzur olmasın AyasofyaEbrehe’den farklı mı senden ruh çalan sefil Ardından iman verip mirası alan sefil Biz davaya kefiliz onlar günaha kefil Taş atmayan ebabil kalmasın AyasofyaBekle az daha bekle bayrama günler kaldı Hesabı sorulacak sayısız dünler kaldı Hicaplar ifşa oldu arş-ı âlem alçaldı Hesap sormadan ölüm gelmesin Ayasofya Mehmet hacıismailoğlu
Tüylerim ürperdi bıyıklarım havaya kalktı resmen kardeşim bu nasıl şiir. Birgün müzekartla değil abdestimizle gidicez fatih. Sen demiştin diyeceksin bana
Saygı ve hoş görü dini mensup olan Osmanlı devleti Ayasofya'yı neden cami yaptı? Fethiye camisini hiçbir anlamı olmaması ne kadar garip? 800 yıl kilise olarak kullanılan yer neden utanmadan cami yapıldı? 2 tane tarihin büyük imparatorluklarını sembolü olan tarihi yapıt müze olarak kalması neden dokunuyor? Türkiye'nin resmi dini olmamasına karşın hala kılıç hakkı denilmesi ne kadar doğru? Ülkenin çoğunluğu TC sinde İslam yazmasına karşın gönüllerinde taşıdığı din var mı? Herkes zina yapacak kadar günahkar lakin cenabet gezmeyecek kadar dindar. (Lafım meclisten dışarı)
Tarihin ile övünebilirsin. Lakin Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı çoktan yıkılmış ve İstanbul Hükumetine karşı gelinerek yapılmış bir yapılaşma sonucu kazandık bu vatanı. Kıyafet yasası kaldırılmasa idi şimdi bazı modern müminler çarşafa laf atamazdı. Kadın erkek eşitliği ve kadınlara oy hakkı verilmese idi, şimdi durum farklı olurdu. Aaa pardon unuttum, şimdi Türkiye vatandaşlarının hepsi Atatürk'ün ilkelerine itimat ediyordu... :D
Din ile uyutulan bir ülke işte bu kadar küçük meseleleri gözünde büyütür.
Valla açılır açılmaz her yer Allah’ın evi camiler dolu beni pek etkilemiyor yanlız nsanlar dolar yükselmiş daha da yükselirse enflasyon altında bu yüzden eZilirsek ne olacak o zaman yani siyasi boyutu var bu işin olan bize olmasın da gider namaz kılarız her yerde. ama bizi etkilemesin cefasını çekmeyelim
En son İznik'teki Ayasoyfa Camii'ne gitmiştim, orası da müzeydi, cami yapıldı. Girişi tuvalet fayansları ile döşenmişti, camları da pimapen, girişine de bakkal dükkanı kapısı koymuşlardı, özetle canına okumuşlardı.
İstanbul'da da bir gün cami yaparlar mı bilmiyorum, herhalde İsa ve aziz figürlerinin üstünü bezle örterler.
Ayasofya'nın cami olarak kullanılmasının ibadethane ihtiyacı ile alakası yok. Burayı biz fethettik, Ayasofya'yı da yine cami yaparız diye milletin gözüne gözüne sokma siyasetidir.
Bir tercihtir ama bence bu şekilde güç gösterisinin bize bir faydası olmaz. Bir tür kendini tatmin duygusu olur.
Müze olarak kalması ise bence bizim büyüklüğümüz, olgunluğumuzdur.
Yunan a giciklik icin acarsin ama ben taraftar degilim. Türkiye'deki bütün camiiler doldu Ayasofya'da kuyruk oldu sanki. Adamlar deger veriyor kutsal bilmisler orayi niye üzelim? Amac ne yani sen zaten türksün 10 milyonluk borc batagindaki yunandan üstünsün.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanı burada doğru dedi. Gençlerden kaç kişi namaz kılıyor da orasının ibadete açılmasını istiyor? Camilerin yarısından çoğu boş. Genelde yaşlılar var. Ramazan Bayramı'nın birinci günü Ayasofya'da ezan okundu diye Yunanlılar çıldırdı ve BM'ye şikâyette bulundu.
Fatih Sultan Mehmed İstanbul'u aldı, Topkapı Sarayı'nı yaptı. İstanbul'u kendi hâline göre düzenlerken kimseden izin almadı çünkü İstanbul Türklerin. Bugün Ayasofya camiye çevrilse kimsenin gıkı çıkamaz çünkü tapusu Türkiye Cumhuriyeti'ne ait.
millet birden imana geldi. camiler sanki tıklım tıklım sürekli yenisini istiyorlar açıkmasın yeter artık tarihe biraz saygı ya ben bunu saygısızlık olarak görürüm
Turizm gelirimiz var oradan ve oranın ibadete açılabilmesi için duvardaki resimlerin kapatılması lazım. Orjinali bozulur. Tarihe saygı, açılmamalı. Ezan okunabilir o ayrı.
açılmalı bence bu açılmama durumu zaten uluslararası gizli antlaşmlar tarafından gizli sözler tarafından olmuştu inadına açılmalı mesaj niteliğinde iç işlerimizdeki bir caminin kimse tarafından müze olarak bekletilmesini istemem gelen gelsin ziyaret etsin orası ayrı ama bu acizliktir müzede ne?
Sonuçta Ayasofya zaten bir cami ve kullanıma açılmalı. Ama açarken de viran hale çevirilmesine izin verilmemeli. ya da sadece Cuma namazlarında açılabilir.
Hristiyan bir ülkede Anket yapılsa Klise olsun derler ama Tükiyede ki müslümancıklar aaa Etraf cami dolu zten diyorlar :D işte böyle şuursuz müslmancıklar yüzünden ülke gelişmiyor anca cinsel organlarıyla ilgilensinler bakalım
evet açılmalı.. dinsiz Türklere veremeyiz diyenlere inat, orada namazlar kılınmalı.. defalarca dışında sabah namazı kıldık, gerekirse yine kılarız.. yeter ki açılsın..
Hayır,, açılmamalı Ayasofya' nın duvarlarında HZ. İSA ve HZ: MERYEM'in resimleri var ve birçok tarihi eser var, bunların korunması lazım, nasıl namaz kılacaksın o camide?
Ayasofya' da namaz kılınacak bir gün ama bunun bir zamanı var, HZ. MEHDİ inecek ve namazı o kıldıracak, HZ. MEHDİ namazı HZ. İSA' nın namazı kıldırması için arkaya çekilecek ve HZ. İSA elini HZ. MEHDİ' nin omuzuna koyarak diyecekki; geç önce namazı sen kıldır, zira kamet senin için getirilmiştir.
ülkede bunca dert var ken cidden tek sorun bu mu yani? zaten namaza giden insan sayısı az her mahale de en az 2-3 cami var dolmuyor çoğu boş kalıyor yani yeterince camimiz var şimdi ayasofya açılsa ne açılmasa ne bunla kafa yorucağınıza başka şeylere kafa yorun ya da bennim görmediğim başka bir şey mi var?
ispanyadada bir cami kliseye çevrilmiş biz hala cami diyoruz ama onlar klise diyor kesinlikle ibadete açılmalı istanbulun fethini simgeleyen başka bir yapı yok
Tayyip hakli cogu namaz icin degil hristiyanlara nisbet diye actiriyolar. Aslında bu iyi bisey giciklik olsun diye acmak. Fakat tarihi dokusuna zarar verilmemeliki boylede ibadet olurnu. Ayrica cami olarak acildigindada turistler gezebilir. Sultan ahmeti gezdikleri gibi
Yapılabilir sorun yok. Bende içim acıyorsa gider feth eder geri alırım. Kaldı ki burası son 400 yildir camiydi ve müslümanların adeti böyledir. Bir şehir feth edilirse fethin sembolü olarak oradaki en büyük klise camii ye çevrilir
Her mahallede on cami var. Birak ora da cami olmasin. Doldu doldu tasiyor sanki camiler. Tum yeryuzu ibadethaneyken... Baska seylere butce ayirsinlar. Asevi yapsinlar, corba dagitsinlar. Kedilere su versinler falan.
Şimdi açılsın diyoruz sesi yunanistandan amerikadan almanyadan fransadan geliyor. Birde aşağıda gördüğün alman fransız amerikan ve yunanlar var içimizdeler onlarda :(
Geçen bu içimizdeki ses çıkaranlardan biri demişti ki içimizdeki aptallar ve cahiller bitmez. Biride ona kapak cevap verdi dediki: aptallarınız lgbt li cahillerinizde evlenirim ama doğurmam dedikçe biteceksiniz :) Bunlarında yakında soyu kurur inşallah.
ben bu konuda çekimserim, erdoğan haklı karşısında sultanahmet var ve boş. ayrıca ayasofyada namaz kılmaz daha sevap diye bir hadis falanda yok. sadece meydan okuma amaçlı ibadete açılabilir, bunada gerek var mı bilmiyorum.
Keşke camiler dolsaydı sonra açılsaydı ama en sıradan kilise bile camilerden fazla dolmuşken böyle bir karar alınması sadece avrupadaki camileri ve müslümanları sıkıntıya sokar. Önce halkın samimi olarak normal camilere gitmesi lazım.
aslında bir cami değil katedral ve klisie olduğu için millet karşı çıkıyor. gayette normal, ülke de yeterince camii var zaten, hastaneden, okuldan çok camii var yeter bu kadar camii.
Sen hristiyan olabilirsin evet ama burasi musluman bir ulke ve biz muslumanlarin adetidir feth ettigimiz yerdeki en buyuk kliseyi camii ye cevirmek. Gerekise İstanbul yeniden feth edilir ama ayasofya camiye çevrilecektir. Bunu yaz bir kenara.
Oku la Anayasayı yazıyor mu orda islam devletidir yazmıyor Türkiye laik bir devlettir Türkiye Müslüman devletidir diye bir şey yok osmanlı bitti gitti bu ülkede her dini inancın kendi ibadethanesi vardır hiç kimse bir kiliseyi camiye çeviremez Cumhurbaşkanı yapabilseydi yapmıştı Bu Ülkede Hristiyan Türklerde Var Ermenilerde var Süryanilerde var Rumlarda var ama bu ülke sadece müslümanlara kalmadı kalmicak
O kadar kolay değil aslanım. Ben ve benim gibiler bu ülkede oldukça müslüman olmayanlar rahatlıkla yaşayabilir, ama ülkeye sahip olamazlar. Neymiş müslümanlara kalmayacakmış. Ulan bu ülke zaten bizim! Çanakkalede sizinle savaştığımızı ne çabuk unuttunuz. Hepiniz bir yerden saldırdınız sırtlanlar gibi de nasıl savunduk aslanlar gibi. Şimdi de laiklik tutturdunuz ülke kendinizinmiş gibi. Önümüzdeki 10 senede bu ülkede cok şey değişecek. Temennim odur ki bir takım haysiyetsizlerin arkasına sığındığı "laiklik" de bu değişenler arasında olsun. Ben oldum olası laikliği kabul etmedim, kimsede bana bunu zorla kabul ettiremez.
BAK! Orda Dur Koçum Çanakkalede Süryanilerde Savaştı Türkiyedeki Rumlarda Savaştı Hristiyan Türklerde Savaştı o Savaşta Müslümandan Çok Hristiyan Vardı Bu Ülke Bizim Diye Bir Şey Yok Bu Ülkeyi Hep Beraber Kazandı Dedelerimiz Sen Eğer Bu Ülke Bizim Diyorsan Atatürke Karşı Çıkıyorsun Demektir Çanakkalede Savaştığımız İnglizlerdi, Fransızlardı Sen Eğer Bana Laikliğin YANLIŞ Olduğunu Söylüyorsan Sen Türk Değilsin Sen Atatürke Karşı Geliyorsun Demektir
Ben Atanıza oldum olası karşıyım zaten. Nutkunda kuran-ı kerimden "gökten indiği sanilan kitaplar" diye bahseden birini zaten atam olarak göremem. Kaldı ki ağzını topla da konuş yalan atar insanda destekli atar azıcık. Canakkale haçlı ordusuna karşı yapıldı sen hangi hristiyandan bahsediyosun?
En İyi Cevaplar