okumayanlarda tavsiyem bence ölmeden yapılcak en önemli iş budur
Allah'ın gönderdiği bir kitap neler söylemiş bir bakın bakalım (:
Okudum ve ateistlerin anlattığı gibi kötülüğü emrede bir kitap olmadığını gördüm. Müslümanlar kuranı okumadıkları için bazı ateistler müslümanları ayetlerle kandırıyor. Ya ayeti değiştirerek olmayan cümleler ekleyerek yazıyor ya da kırparak yazıyor ya da hiç olmayan bir ayet yazıyor. Ben buna çok şahit oldum. Kuranı hiç okumamış olan müslüman da ona inanıp gerçek olmayan ayeti savunmaya kalkıyor ve komik duruma düşüyor. Kuranı anladığımız dilden okumak daha faydalı. Okuyunca hak kitap olduğunu anlıyorsunuz zaten
her müslümanın okuması gerekli zaten
okudum ama Kuranın arapçasını okumak isterim çünkü mesela arapçadan türkçeye çevrilen bir kelime yanlış anlama gelebiliyor mesela kuranda namazı 3 vakit olarak gösterir ama türkçesinde ama arapçasında 5 vakit çünkü bir kelime var orda o çoğul anlama geliyor arapçada ama türkçede tekil okunuyor ve bazı insanlar burda kendi kendilerine çelişkiye düşüyor.
Anlamını bılmedıkten sonra hıcbır faydası kalmıyor kı. Anlamını bılmedıgımız seyı nasıl uygulamaya dokelım?
Ayrıca mealden zıyade tefsırı tavsıye ederım. Sadece meal bır ınsanı ımanından bıle edebılır cunku acık ve net degıldır, bu sefer cok celıstıgını dusunursunuz.
tefsir nasıl oluyor peki :/
tefsir daha anlaşılır
o zaman ben de tefsir alayım haklısın meal biraz açık uçlu oluyor
peki tefsir için yayın önerin var mı ? bilgili olduğunu düşündüğümden soruyorum.
anladım cidden güzel açıkladın teşekkürler benim de kafama takılanlar var bunun gibi galiba meal okumamlıyım
evet cidden insanın kafasına yatmayan cok seyler oluyor , ben de elmalı alıyım en iyisi merak ettim simdi
teşekkür ederim acayip yardımcı oldun ya gerçekten erinmedin bu kadar seyler yazdın sağol ya:)
aynen okudum cok kafama takılan yer oldu
evet
tefsır de bırcok sey ele alınır. Bır ayetı acıklarken, hangı sartlarda ınmıs, ne amacla ınmıs, kımler ıcın ınmıs, bununla ılgılı olaylar neler, hadısler neler tek tek acıklanır. Ayrıca tefsır sayesınde aslında Kuranda bırcok bılımsel sey oldugunu da gorursun ve akla daha yatkındır. Ben mealını okudukca kafam karısırdı bu yuzden okumayı derhal bıraktım tefsıre gectım. Tavsıye ederım.
tefsır alırkende yazarına dıkkat et, bazıları eskı oldugundan eskı alfabedekı kelımeler agırlıklıdır. Mumkun oldugunca sade anlasılır dılde sec kı okurken sıkılmayasın.sana basıt bır ornek veryım;ayette hırcınlık etmesnden korktgunuz kadına ogut verın, yataklarndan ayrılır ve yıne olmazsa dovun der.bunu okuyunca kadın kole mı ne bu ezıyet dıyebılırsın.tefsırınde ıse; yuvanın huzurunu bozan aıleyı dagıtan durumlarda kullanılabılcek her yol denendıkten sonra son care olarak basvuruldugu
ancak bunun da belırlı sınırları oldugu acıklanır. Yuze vurmak yasak veya bır bır cısımle vurmak yasak gıbı. Ancak hıcbır care kalmadıgı sartlarda oldugu anlatılır. Ayrıca erkeklerın yaratılıs olarak bayanlardan su yonlerden ustun der, bayan da erkeklerden su yonde ustundur seklınde acıklanır.ve eklenır; vucutta erkek bas durumunda ıse kadında kalptır, bırı dıgerınden ustun degıldır gıbı seyler anlatır.
tefsır konusunda ınternetten arastırmanı onerırım. Kısılerın zaten tefsırlerı aynen sıtelerde bulunuyor. Mesela bır ayet sec, her tefsır yazarında o ayetın acıklamasını oku. Hangısı ruhunu acıyor ve anlasılırsa onu sec derım. Ancak kabul edılen en yetkını elmalı hamdı yazır. Ama cumhurıyet donemınden oldugundan bana cok agır gelmıstı sahsen. Benım okudugumsa suleyman ates.
Rıca ederım, sana su kadarını soylıyım, ben ılk meal okudugumda ıslamdan suphelenmıs ateızmı dusunmeye baslamıstım ne yazkkı
Cevap
9Cevap
bence Türkçesini okumak en mantıklısı,onu hakkıyla okuyup yaşarsak her şey yolunda gidecektir çünkü onu anlayan insan Allahtan korktuğu için kötülük yapmaya eli varmayacaktır.bizler birbirimize kazık atıyorsak,yalan söylüyorsak,çıkar için kul hakkı yiyorsak kuranı hakkıyla okuyup anlamadığımız içindir.kuran insanı bu tür durumlardan uzak tutar
bazi yerlerini okudum ama okudukcada aklimda tuhaf tuhaf sorular oluyo ,tam anlamadigimdandir galiba
o bende de oluyoda çekişki varmış gibi tefsirli oku herşeyin açıklaması var
çelişki dicektim yanlış yazdım (:
hayatimda hic kuran okumadimki. ama internetten dua arastirip okudum
oku bence
okumayı düşünmedim ama okumadım. İnşaAllah en yakın zamanda okuyacağım. İyi ki hatırlattın
Mealden ziyade tefsir okunmasını önerîrim çünkü hiç bir çeviri yüzde yüz çevirilemez.
ben hep türkçe okuyorum zaten arapça hiç bilmiyorum okusam anlamıycam ki..zaten her kez kendi dilinde okuyucak ki anlıycak...
Kuran mealinin hepsini okumadım ama bazı ayetlerini okudum, Allah hepsini de okumayı nasip eder inşallah,arapçasından okumak güzel ama mealini okursak her şey daha anlaşılır hale gelir ve hayatttaki bazı doğruları öğreniriz
Okumak isterimm fakat turkcesini degil. Gercek kurani yani arapca olanini,cunki farkli dillerde sacmaladiklarini dusunuyorum.
1 kere türkçe de oku ama anlamak için
latin alfabeli arapçası var
hem okumadan karar verme
Muslumanim fakat pek inancim yok, Allahin varligina inaniyorum ama biz kullaeini surekli sinamak istemesi beni dusunduruyor. Hep obur dunya diye kwndini kandieiyor insanlar gibi, eger allah biz kullarini gercekten seviyorsa durust olmamiza,kul hakki yemememize bakmali namaza,oruca veya diger sartlara degil. Hos bizi seven dogru yolu gosteren biri niye sart sunuyorki bize. Afetsin beni ama ben inancsizim,icimden gelmiyor ibadet etmwk. Ama zwekat veririm. Onu insanligin kurali diye gorurum.
bununla ilgili bişey vardı açıklaması uzun direk cennete ya da cehennemede de giderdik ama o zaman cehenneme gidenler neden biz bişey yapmadık ki diye karşı çıkarlardı o yüzden dünyada gönderildik
kalu bela diye bişey var bide levhi mahfuz belki biliyosundur ama bilmiyosan bir bak bence
okudum.. insan alamıyor kendini okudukça okuyorsun..
Okuyorum şuan.
Tavsiye ederim, insan boşluklarını dolduruyor sanki..
ewt türkçe meali o kadar etkileyici din çok hassas bazen diorm gidecek yerimiz yok
Babamla turkce okuyoruz.
okudum ama pek anlamadım
tefsirli oku açıklamalı
Meal değil Tefsir okumanızı öneririm
bazı yerlerını okudum tamamen okumadım
okudum Enfal 1= peygamber ve Allahındır Enfal 41= savaş ganimetlerinin 5/1 peygamberin ve Allahındır yazıyor
Enam 108 = Allahtan başkasına tapanlara sövmeyin yazıyor
Bakara 171 - Araf 176 - Araf 178 de Allah başkasına tapanlara sövüyor
gerçekten böyle düşünüyosan bir uzmana sor ya da internette bir sürü site var
bence çelişkilere düştüm okurken ama öyle değilmiş aslında mealden kaynaklanıyordur bence bir sürü meal var
zaman zman açıp okuyorum
okumadım, okumamda, günümüze kadar değişmeden geldiğine olan inancım %0.0
nerden vardın bu fikre
Tamamen okudum bitirdim .
4 kere okudum. sonra tefsırınıde okudum tefsırde o kadar zorlama yorumlar yapmıslarkı ınanamadım. ve ıslamı terketmenın daha uygn oldugunu dusundum ve dınlerın uydurma olduguna ıkna oldum
4 kere okuyupta bu kanıya vardıysan aklından şüpheliyim
senın gectıgın yollardan bızde gectık merak etme. sırf cehennemden korktugunz ıcın dusunmekten alıkoyma kendını. mıras ayetlerını oku bakalım aklın mantıgın alıyormu o ayetlerı. koskoca allah matematık bılmıyor !
deli deli konuşma o ayetlerde ''bizim saptırdığımı bizden başkası doğru yola iletemez'' diye ayette var
hem bizde korkuyla beraber sevgide vardır
senınle tartışmıcam bu saatte
dostm bnde senın mantıgında bırıyle tartısmaya gırmıcem ama soyle bı ornek vereyım sana ben sana desemkı 2 kere 2= 5 eder sorna bızım saptırdıgımz bızden baskası dogru yola ıletmez desem herhalde akıl saglıgımdan suphe edersın. kurandada aynı mantık var. aç mıras paylasımlarına bak sayısal ıfadelerle mıraslar paylastırıldıfında hatalı cıkıyor oranlar nısa suresı 11 ve 12.ayet...
bi tek buna takıldıysan çözülür
neden uzman birine sormadın belki yanlış düşünüyosundur
bı tek bu degıl bır cok sey var dıle kolay 4 yıl arastrdım ben kuranı.. en muslumanım dıyen adamdan daha ıyı bılırım bu dını.. gıtmedıkmı hacıya hocaya ılahıyatcısına.. çok gıttım ama mantıklı cevap veren yokkı
benım sorupta tatmın olmadığım hiç bir cevap olmadı hemde ne biçim sorular sordum da hepsinin cevabını aldım bu yuzden hiç bir şüphem yok
senıde zorlayamam ama 10 tane meal varsa hepsi farklı 10 tane tefsir varsa hepsi farklı bir Fatiha'nın bir sürü meali var
bu yüzden çok net anlamak istiyosan arapça öğrenir asıl cevaba ulaşırsın belki
ama sorupta öğrenemiceğin bir cevap yok bence
mıras ayetlerıne dıkkat ettıysen kuran ayetındekı oranlar hatalı oldugu ıcın avl ve reddıye denen usuller getırılmıstır şerıat kanunlarına hz omer zamanında... cnku hzmuhammet zamanında kuran yaygınlasmadıgı ıcın hatanın farkına varılmadı. madem allah yazmıs bu kuranı neden avl ve reddıyeyı ne kendı nede peygambrı acıklamamısta hzmuhammet oldukten onlarca yıl sonra baska bırı acıklıyor bunu? allah ya da peygmberı bunu acıklamayı unutmusta sonra omeremı bıldırmısler? cok dusunmenız gerekıyor.çok
benım ana dılım arapça zaten arkadasım. meallerın tamamı tıpa tıp aynı olmasa cogu benzer ama mıras ayetlerındekı mealler tıpa tıp aynı cnku sayılar var. sayılar kesın ıfadeler hangı mealı acarsan ac sayı sayıdır
hata diyip durma bu kabul edilebilir bişey değil oyle düşünürsen mezheplerinde ibadetleri farklı hükümleri farklı o zaman mezheplerinde ortaya çıkmaması lazımdı her mezhebin imamı kendine göre yorumlamış mezhepler ortaya çıkmış şimdi mezheplere tabi olanlar müslüman değilmi yanı hata mı bu
bence bu konuyu kapatalım çünkü sabaha kadar konussak ben senın fıkrını değiştiremem sende benımkını değiştiremezsın sonuçta herkesın ınancı farklı
dıkkat edersen one surdugum celıskı sayısal bır ıfade. bır ıslam alımıyle ya da bı vatandasla tartısırken asla sozel bır celıskı one surmem. cnku sozel celıskıler yorumlarla bır sekılde kılıf uydurulup ustesnden gelinebılıyor. aynı şu seenın mezhep farklılıgı ornegını verdıgın gıbı.. ama sayısal celıskıler hakkında yorum yapamazsın net ıfadelerdır. 2 kere 2 yı 5 yapmaya calısma :)
tamam dostum bunu farkettiysen televizyonlara çık duyur gazetelere ilan ver ki bakalım kimse cevap veremezse o zaman doğru soylüyosun demektir dediğini kanıtlarsan herkes sana tabi olur
ama buralarda olmaz
ha bunuda meydan okuma falan değil öneri olarak sundum
yap bakalım gazeteye televizyona çık bakılım dediğin gibi mi? sanmam ama
bugune kadar alimler şüpheye mahal vercek ya da cevapsız hiç bir soru bırakmamıstır
yok gazetelere cıkıp duyurmam herkesın yasam tarzı kendıne.. ınege tapan adamada saygı duyarım ben ..dını karalamak adına propaganda yapmam bı soru sordun cevap verdım.gormek ısteyen herseyı gorur.. goremeyen de onların kalbleri vardır ama anlamazlar; gözleri vardır ama görmezler; kulakları vardır ama işitmezler. İşte bunlar hayvanlar gibi hatta daha sapıktırlar. İşte bunlar gafillerdir. ayetıyle avunmaya devam eder
ıyı geceler
hahaha mağlubiyetin kılıfıda hazır
doğru herkesin inancı kendine bundan sonra da 1 cevap bile yazma yordun benı zaten konu da kapandı
Okumadım, ama düşünüyorum okumayı.
Evet okuyorum
3 defa okudum
defalarca okudum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar