İsa tanrıdır. Kutsal ruh tanrıdır. Ve, tanrı tanrıdır. Yani ; Tanrı tektir. Ve tanrı üçtür. Aslında bu üçlü birdir. Fakat bu üçünden birini kabul etmezsen imansız olursun. İsa oğuldur. Fakat İsa tanrıdır. İsa hem tanrı, hem insandır. Fakat tek kurtarıcı İsa'dır. Havarilerin yazdıkları İnciller İsa'nın ayetleridir. Fakat ayetler yalnızca tanrıdan gelirse ayet olurlar. Malum ülkemizde medya Türkiye'de inancımıza kültürümüze aykırı ne varsa özendirirken Hristiyanlığı biraz yakından tanımak istedim. İşin içinden çıkabilen var mı? Bir Müslümana kafirlerin özel ve kutsal saydığı bir günü kutsamak ve buna göre amel etmek şirk iken özenenler ne bahane bulacak?
Isıs kibele matar bereket tanrıçası inancının Meryem ana olarak geçirildiğini düşünüyorum.
Mesih tanrı Horusu vaftiz eden tanrı Anibus benzerliğinden mitoloji dini olduğunu düşünüyorum.
Pagan kültürünün melezleşmiş hali olduğunu düşünüyorum.
Hristiyanlığın semavi, ilahi, İbrahim'i ve tek tanrılı bir din olduğunu düşünmüyorum.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Güncellemeler
+1 yıl
Allahın huzuruna çıktığında hangi Allaha hesap verecekler kaçıncı tanrılarına?
Hristiyanlar ''tanrı 3'tür'' derlerken, neden Hristiyanlık ''tek tanrılı dinler''den sayılır?
Yazdıklarını anlamadım anlamayınca da anlamak için kendimi zorlamadım açıkçası fakat Hristiyan bir ülkede doğup büyüyen bir insan olarak sana Hristiyanlığın tek tanrılı bir din olduğunu söyleyebilirim. Hristiyanlar hz. Isayı tanrı olarak değil de tanrının oğlu olarak görüyorlar. Garip olansa bunun gerçekten böyle olmadığını içten içe bildikleri halde bunu savunuyorlar. Mesela benim en garibime giden şey üniversiteye başlamadan önce haftada iki saat din dersi aldım okulda ve öğretmenim "tanrının, hz. İsanın çizimini/heykelini yapmak yasak" gibi bişey demişti, kiliseleri baştan aşağı resim/heykel olmasına rağmen. Hristiyanlık insanların kafalarına göre değiştirebildiği ve kendilerine göre uyarlayabildiği bir din yani ben burdan bunu çıkardım
1
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
benimde anlamadığım bu insanlar kandırıldıklarını bilerek sırf kolaya kaçmak için neden inanmadıkları konularda papazın bile çelişkiden çıkamadığı sorulara göz yumuyorlar?
Hristiyan olup da o dini yaşayan kimse yok. Onlar da da orucun farz olmasına rağmen oruç tutan kimse yok. Hristiyan doğan insanların %80i dinsiz yaşıyo aslında. Yani kime sorarsan sor muhtemelen "bişeylerin olduğuna inanıyorum ama ne olduğunu bilmiyorum" cevabını alırsın
Bu yüzden kuzey ülkeleri ateist oluyor dini o kadar umursamıyor. Sadece kendi sorumluluklarından kaçmak için günahlarını bir haç çıkararak temizliyorlar buda insana kolay geliyor. Tabi düşünmeyeceksin çelişkileri.
Farklı görünselerde aslında hepsi temelde aynıdır. Tanrı 3 tür ve hepsi tanrının farklı halleridir. İşte buna tek tanrı inancı diyorlar. Ortada 3 farklı tanrı modeli yok. 1 tane var ve 3 farklı hale bürünmüş.
Farklı mezheplerde ise Hz. İsa'ya direkt tanrı denmese de tanrısal özellik yüklenmiştir. Nitekim İncil'de Yuhanna bölümünde Hz. İsa'nın tanrısal yanını açıkladığı bölümden bahsedilir
0
27 Yorumla
Soran
+1 yıl
peki neye dayanarak katı sıvı gaz halinde tanrı benzetmesi yapıyor? Bu nasıl bir tanrı hem insan hem yaratıcı hemde kutsal ruh oluyor? Peki neden İsa eğer tanrı ise tanrıya tanrı baba diyor? Eğer tanrının oğlu ise tanrı neden onun işkence görmesine müsade etti?
Kitabı Mukaddes'i hiç okudun mu? Bunlar çok bilindik sorular. Hristiyanları sıkıştırmak için daha sert sorular lazım. Tanrı her şekile bürünecek veya başka şekillerde görünecek güce sahip olduğu söylenir. İsa hem tanrıdır hemde tanrının oğludur. Aksini iddia eden hristiyanlığı tam bilmiyordur veya Yehova Şahitleri gibi farkı mezheplerdedir. Bizim dinimiz İslam'ın yapısı hristiyanlıkla çok zıt olduğu için oradaki tanrı kavramını anlamakta zorlanıyoruz
Ama niyetim hristiyanlığı sıkıştırmak değil ki? Sadece kafamın almadığı normal olmayan kendisinin söylediği çelişkileri bile çözemeyen bir inançtan bahsediyoruz. Bir insan anlamadığı şeye inanabilir mi peki neden hem tanrı hem insan hem kutsal ruh hemde ayrı bir tek tanrı inancı oluşuyor? Kitabı mukaddes İznik Konsülü sonuçlarında elenmiş en sağlam olduğu düşünel incil. Peki diğer inciller ne olacak? Neden orada İsa tanrı mı değil mi diye tartışanlar ortak bir karara varmak için hem tanrı hem insan dedi? Bunların kendisi çelişki değil midir?
Kitabı Mukaddes eşittir İncil demek değil. İncil Yeni antlaşmadır , ayrıca hristiyanların inandığı Eski Antlaşmada Kitabı Mukaddes içerisinde yer alır. Hristiyanlar Eski Ahit'e de inandığı için tanrıya Yahve dedikleri de olur. İznik'de çelişki olduğunu söyleyenler oldu. Olay oradan ibaret değil. Hz. İsa'nın hem tanrısal hemde insan özelliğini açıklayan kişi hristiyanların peygamber bile dediği Aziz Pavlus'dur (Yabancılar St. Paul der).
Yuhanna İncil'inde İsa'nın şöyle bir sözü vardır: "Baba ile ben aslında biriz". Bu cümleden yola çıkarak bir çok farklı yorum yapıldı
ama aziz pavlus peygamber olamaz çünkü o ilk hristiyanlara zulm eden zengin bir yahudi tüccarıydı. Sonradan hristiyanlık güçlenince bir ibadethane yaptırıp iyi bir hristiyan olmaya karar vermiş. Roma ile arayı iyi tutup incili aramiceden (süryanice) latinceye çevirmiş. Gerisini nasıl imha ettiler bilmiyorum. İsa heykelini yaptırmadığı halde İsa yanında kendi heykelinide yaptırdı diye biliyorum.
Aziz Pavlus hristiyanlara zülm ettiyse neden Papa Aziz Pavlusu övüp duruyor? Aziz Pavlus hristiyanlık içerisinde ciddi bir öneme sahip. Sen bir şeyleri yanlış öğrenmişsin. Amacım sana bilgilik taslamak değil onuda söyleyeyim
aziz pavlus havari değildir ama o döneme en yakın yaşamış havarilere eziyet ederken bir rüya görür (hristiyanlarda istemediğin kadar rüya görme olayı vardır) artık oda imana gelir bu dine hizmetkar olur. Çok çelişki var o kadar ki hristiyanlar için Kudüs değerli olmalıyken roma vatikan paganlarının merkezi olmuş. Bunun tek bir açıklaması olabilir bu dini putperestlerin kontrolu altında yaşatmak ki öylede olmuş. ritüelleri ibadetleri hiçte semavi din gibi durmuyor.
Soru kapanmış olduğu için buraya yazıyorum. Tanrının 3 olduğuna falan inanmıyoruz teslisi tam olarak şöyle tanımlayayım. Tanrı 3 uknumdan meydana gelir Baba öz (baba) söz, diri kelam (isa mesih) ve Tanrının ruhu, bu Tanrının iç doğasıdır. İsa da kelamın beden almış halidir.
@PortekizKızı çelişki şu ki İsa tanrıyım veya oğluyum diye gelmedi. Annesi küçükken onu işaret etti oda Allahın izniyle konuşunca haşa ensest iftirası atan fitneci yahudiler rezil olup kaçtı. Başka ne duydun Kuranda İsa Peygamberle ilgili?
@PortekizKızı Kuranda Allah onu kendi katına çıkarmıştır diyor. Yani yakalanmadı. Zaten eski metinlerde ilk içeriye koşanın sureti isaya benzetildi ve onu isa sananlar sevinçle roma askerlerine götürdükleri yazar. Bu adamlar o sevinçle siyasi mahkum olarak çarmağa isayı gerdiklerini sandılar. İsa ölmemişti çünkü Rabbinin katındaydı. O hain yanarken sonra İsa tekrar çıkmıştır. Çelişki yok bu kadarında. Hz. İsa kendisinin kul olduğunu, kitaplarda olan her şeye inandığını, kendisinden önce gönderilen peygamberlerin şeriatlarını kaldırmak için değil tamamlamak için geldiğini ve insanlar arasında yaygın olan haksızlıkları önleyerek adaleti tesis edeceğini açıklamaktadır.
“Allah buyurmuştu ki: ‘Ey İsa! Seni vefat ettireceğim, seni nezdime yükselteceğim, seni inkâr edenlerden arındıracağım ve sana uyanları kıyamete kadar kâfirlerden üstün kılacağım. Sonra dönüşünüz Bana olacak. İşte o zaman ayrılığa düştüğünüz şeyler hakkında aranızda hükmü Ben vereceğim.” (3/Âl-i İmrân, 55)
“Allah’ın rasûlü Meryem oğlu İsa’yı öldürdük, dediler. Halbuki onu ne öldürdüler, ne de astılar; fakat (öldürdükleri) onlara İsa gibi gösterildi. Onun hakkında ihtilâfa düşenler bundan dolayı tam bir kararsızlık/şüphe içindedirler; bu hususta zanna uymak dışında hiçbir (sağlam) bilgileri yoktur ve kesin olarak onu öldürmediler. Bilâkis Allah onu (İsa’yı) kendine yüceltmiştir. Allah izzet ve hikmet sahibidir.” (4/Nisâ, 157-158)
Yani çarmıha gerilmek istendiğini kabul ediyorsun ve çarmıhtan kurtulduğunu kabul edyorsun? İlginçmiş.. İsa'nın çarmıha gerilmek istenmesinin sebebi incil yuhanna bölümünde de geçtiği gibi ben ve baba biriz (tanrıyla aynı kişi olduğunu söylüyor burada) dediği içindir. Ayrıca İsa'nın çarmıha gerileceği doğumundan 700-1000 sene önce eski antlaşma da yani tevratta da bildirilmişti.
@PortekizKızı İsa'nın çarmıha gerileceği doğumundan 700-1000 sene önce eski antlaşma da yani tevratta da bildirilmişti. Böyle birşey mümkün değil çünkü İsa Peygamber kendisi önceki dinin bozulan Şeriatını tamamlamak üzere geldi. İsteyerek çarmığa gitmedi. Söz konusu çarmıga gitmedi. Onu ispiyonlayan bir yahudi havarisi hain olanın yüzü İsaya benzetildi. Diğerleri İsayı yakaladık diye işkenceler ederken bile ben İsa değilim diyordu. Fakat seside benzediği için kurtulamadı. Sümerlerde çok tanrılı inancı protesto eden bir bilge siyasi suçtan çarmıha gerilmişti. Çok tanrılı putperest rahipler siyasi büyük suçluları asarmış. Fakat bu adam 40 gün kadar sonra sokakta tekrar yürümüş tek tanrı dinini anlatmış. Aynı hikaye İsaya uyarlanmış. Sümerler İsa Peygamberden binlerce yıl önce yaşamıştı. Ben Kuran dışındakileri sağlam kaynak görmüyorum. Hz. İsa ölmedi.
Kutsal kitabı yani tevrat zebur ve incili baştan sona okumanı tavsiye ediyorum. Tevrat ve zebur da isa mesihin tanrısal özünden nasıl bahsedildiğine bizzat şahit olacaksın
@PortekizKızı en az 20 reform geçirmiş bir inancı tartışmayacağım. Kim neye inanıyorsa inansın. Ama Hz. İsa benim dinimde diğerlerinden farklı olmayan bir Peygamberdir.
@PortekizKızı İslamda reform olmaz tevhid yani tek tanrıya inanan dindir. Sabit şeriat kuralları geçerlidir. Reformist diye çıkanlar 19. cular mehdi bekleyenler ıvır zıvırlar çok küçük marjinal gruplardır. Çoğuda siyasi güç peşindedir. fetocular gibi irancılar gibi vs. Diyanet mehdi yok demiş konuyu kapatmıştır o reformcu sözde alimler tık edememiştir çünkü tartışacak temelleri bile yok. Tek işleri ortalığı bulandırıp imaj yapmak. Ama hristiyanlık asıl orjinalinden çok koptu. Öyle ki keyfine kitabı değiştirip eklemeler yapıldı. Sonra çelişkileri daha çok çıkmaza sokunca tamamen bozuldu inançları. İlk hristiyanlıkta yahudi inancının düzeltilmesi için gelmişti.
İncil de ekleme ve çıkartılma yapıldı diyorsunda delilin nedir? Ona bakarsan M. S 2. Yüzyıla ait incil el yazmaları bulundu mısır da ve hristiyanların elinde ki incil ile arasında bir fark yoktur. Hristiyanlıkta da protestanlar ve yehova şahitleri gibi küçük reformcu gruplar vardır fakat bunların çelişkileri ve hataları incil'i bağlamaz. İncil Tanrının sözüdür. Ve ayrıca vahiy tanımlamalarımız da farklıdır. Müslümanlar İncil'in isaya direk indirildiğini iddia ediyorlar, Fakat İsaya kitap olarak indirilmedi. İsa öldükten sonra tekrar dirilip göğe çıktıktan sonra Kutsal ruhun ilhamıyla onun öğrencileri tarafından kaleme alındı.
@PortekizKızı Kilise babalarından Romalı Aziz Clement kutsal metinlerin Rûhulkudüs’ün etkisi altında yazıldığını, havârilerin misyonlarını da ondan aldıkları güçle yerine getirdiklerini söylemiştir. Irenaeus, Rûhulkudüs’le kilise arasındaki hayatî ilişkiyi vurgulamış, Origenes Adamantius kutsal metinlerin gerçek yazarının Tanrı olduğunu, yazarlara ilhamı Rûhulkudüs’ün ulaştırdığını, Rûhulkudüs’ün farklı seviyelerde ilhamda bulunabileceğini belirtmiştir. II. Vatikan Konsili’nde (1962-1965), Ahd-i Atîk ve Ahd-i Cedîd’in tamamen kutsal ruhun ilhamıyla yazıldığı için kutsal ve kanonik kabul edildiği, kutsal ruh tarafından ilham olunarak kiliseye tevdi edilmekle birlikte gerçek yazarının Tanrı olduğu belirtilmiştir.
Metinlerin kaleme alınmasında Tanrı beşer yazarları seçmiş, onların kabiliyetlerini kullanarak kutsal ruhun aracılığıyla insanlığın kurtuluşu için kendi mesajını bu metinlere koymuştur. Ancak aynı seviyede ilham olundukları halde yazarların farklı metinler çıkarmaları, onların farklı kültür çevrelerinde değişik edebî üslûba sahip bulunmalarıyla açıklanmıştır. (İlham bekleyip rüya görüp hayal satmaktan başka nedir açıklaması?)
en az 2 kitap okursan anlardın insanları nasıl alaya alıp ne fitneler çevirdiklerini. Aytunç Altındal adlı teologu bile sırf insanları etkilenmesin diye öldürdükleri söyleniyor. Zaten bahsetmişti beni zehirlediler diye. En yakın arkadaşı güvendiği çıktı onu zehirleyen kanser bulaştıran. Kaynak istemene kızmadım ama yazımı okumadan direk kaynak diye sormana şaşırdım. Resimlerede mi bakmıyorsun hepsi mitolojik gerçekler. Putperest pagan kültürü devam ediyor.
Yazdığını okudum, ama ben bir iddia için kaynak ararım, üniversitenin etkisi olarak say. Konu ile ilgili İncili okumadan yorum yapmayayım, hakim olduğum bir konu değil
İslam hariç çünkü deve derilerine duvarlara yazıldı. Hafızlar yetişti. Şair bir toplum olan Arapların Kabe duvarına asması Kurana olan ilginin hiç bitmediğini o günden gösteriyordu.
neye dayaanarak orjinal Kuran ortada yok diyorsun? İlk vahiy Hz. Muhammed 40 yaşındayken geldiğine göre ki bu insanlar binlerce yıllık şiirlerini ünlü şairlerin eserlerini koyun derilerinden ceylan derilerinden yapılmış ince kağıdımsı malzemelere yazarken hepsininde kalıntıları mevcut iken alfabeleri aynı iken okuma yazma oranı yüksek iken nasıl oluyor çobanlık ticaret yapan insanlara orjinal Kuran yok diyebiliyorsun?