Atatürk le ilgili 40 küsür kitap okudum o yüzden vereceğim tavsiyelere guvenebilirsin.
Sinan Meydan falan sakın okuma öncelikle. Tarafsız değil o, olmaz.
Ilkin Lord Kinross'un ya da Andrew Mango'nun Atatürk biyografilerini öneririm. Çok kapsamlı biyografilerdir ve tarafsızdır. Ilk bundan başla. Türk yazarlardan da "Tek Adam" çok iyi.
Ölümsüz Atatürk diye bir eser var. Vamik Volkan'in yazdığı. Kesinlikle öneririm. Çok iyi psikolojik tahliller var içinde. Ataturk'un iç dünyasını, karakterini anlatıyor. Bunu da listene ekle.
Celal Şengorun Dahi Diktatör adli kitabi da Atatürkün bilinmeyen yönlerini anlatan bir kitap, öneririm.
Atatürk Nutuk Öncesi konuşuyor diye bir kitap var. Kendi notlarından derleme. Yaşadığı olaylara kendi bakışını anlatıyor.
Daha özel araştırma olan ya da Atatürkün hayatının belli bölümünü anlatan kitaplar da var. Daha fazla tavsiye istersen onları da yazarım. Iyi okumalar :)
0
4 Yorumla
Soran
+1 yıl
Bunlar yetmez tabiki daha çok isterim. Nutuk Öncesi Atatürk konuşuyor İsmet Bozdağ değil mi?
Mesela ben özellikle Atatürkün Balkan dönemi ile ilgilenip "mustafa kemal Balkanlarda" diye bir kitap okumuştum. Özellikle su bulgar kızı miti aşkını merak ediyordum, iyi kitaptır.
Teyzem Latife diye bir kitao da var. Orada da Atatürkün özel hayatından kesitler var. Öneririm.
Yakup Kadri'nin Atatürk eseri de sevdiklerim arasında. Yakup Kadri önemli kemalistlerden biri. Hayranlık dolu satırları olsa da Atatürkü iyi analiz etmiş.
Sömürülen Atatürk ve Atatürkçülük diye bir kitap da var Asim Aslanın. Bu da favorilerimden.
Bir yunanlı gazeteci gözünden Atatürk var. Çok farklı bir şey söylemiyor ama yabancı bir gözle değerlendirmek isteyenler için okunabilir.
Rus diplomat Aralovun anıları o donemki sovyet ilişkilerini anlamak için yararli olabilir. Su anda da bunu okuyorum.
Hee bak bir de... ali fuat cebesoyun 'sinif arkadaşım atatürk' var. Çok ince bir kitap netten bile indirirsin. Burada atatürk 18 yaşında. Harp okulundaki hayatları var, tavsiye ederim :)
Atatürk hayattayken onun hayatını yazan yabancı bir yazar varmış. Kitabın ismi "Bozkurt" . Bu kitabı Atatürk'ten habersiz yasaklamışlar. Atatürk yasağı öğrenince kitabı getirtmiş ve çevirisini yaptırarak okumuş. Okuduktan sonra:"Yasaklamaya gerek yokmuş. Sorsaydı bazı eklemeler yapardık."demiş.
Yani ben Atatürk hakkında çok okudum, eleştiri de okudum. Ama bu kadar saf eleştiri hiç okumadım.
Burada Atatürkle ilgili bir olumlu şey dahi yok. Her yaptığından ne kadar kötü hırslı bencil pis bir adammis gibi sonuç çıkarmışlar. Bir de Ataturkun beynine girip konuşuyor yazar. Mesela Atatürk savaşta yenilen yunan komutanin elini sıkıyor nezaket gösterip, biliyorsunuz. Ama yazara göre ışte o an atatürk içinden dalga geçiyor, küçümsüyor, aciyor vs... bunları nasıl biliyor yazar anlamadım.
Üstelik pek çok otoritenin kabul ettiği şeyleri yalanlıyor. Mesela Atatürk kadınları çok küçümsüyor... çok kaba klasik bir ortadoğu erkeği falan diyor. Kadınlara sadece yatmak için yaklaşıyor, düşüncelerine zerre önem vermiyor. Kadınlar da onu sevmiyor vs... bunları başka hiçbir kitapta okumadim.
Yılmaz Gürbüz'ün seri halinde 5 kitaptan oluşan Mustafa Kemal'in Romanı romanını kesinlikle tavsiye ederim ben sadece 3. romanını okudum 1. dünya savaşından izmirin kurtuluşunu vs. işliyor ama serinin kalan kısımlarını da almak istiyorum