Her yönüyle değerlendirip hangisi derdiniz? İstanbul ve İzmir'in artıları ve eksileri neler?
Cevabın nedir?
İzmirde iyidir ama üstad söylemiş bize dinlemek düşer..
Canım İstanbul
Ruhumu eritip de kalıpta dondurmuşlar;
Onu İstanbul diye toprağa kondurmuşlar.
İçimde tüten bir şey; hava, renk, eda, iklim;
O benim, zaman, mekan aşıp geçmiş sevgilim.
Çiçeği altın yaldız, suyu telli pulludur;
Ay ve güneş ezelden iki İstanbulludur.
Denizle toprak, yalnız onda ermiş visale,
Ve kavuşmuş rüyalar, onda, onda misale.
İstanbul benim canım;
Vatanım da vatanım...
İstanbul,
İstanbul...
Tarihin gözleri var, surlarda delik delik;
Servi, endamlı servi, ahirete perdelik...
Bulutta şaha kalkmış Fatih'ten kalma kır at;
Pırlantadan kubbeler, belki bir milyar kırat...
Şahadet parmağıdır göğe doğru minare;
Her nakışta o mana: Öleceğiz ne çare? ..
Hayattan canlı ölüm, günahtan baskın rahmet;
Beyoğlu tepinirken ağlar Karacaahmet...
O manayı bul da bul!
İlle İstanbul'da bul!
İstanbul,
İstanbul...
Boğaz gümüş bir mangal, kaynatır serinliği;
Çamlıca'da, yerdedir göklerin derinliği.
Oynak sular yalının alt katına misafir;
Yeni dünyadan mahzun, resimde eski sefir.
Her akşam camlarında yangın çıkan Üsküdar,
Perili ahşap konak, koca bir şehir kadar...
Bir ses, bilemem tanbur gibi mi, ud gibi mi?
Cumbalı odalarda inletir ' Katibim'i...
Kadını keskin bıçak,
Taze kan gibi sıcak.
İstanbul,
İstanbul...
Yedi tepe üstünde zaman bir gergef işler!
Yedi renk, yedi sesten sayısız belirişler...
Eyüp öksüz, Kadıköy süslü, Moda kurumlu,
Adada rüzgar, uçan eteklerden sorumlu.
Her şafak Hisarlarda oklar çıkar yayından
Hala çığlıklar gelir Topkapı Sarayından.
Ana gibi yar olmaz, İstanbul gibi diyar;
Güleni şöyle dursun, ağlayanı bahtiyar...
Gecesi sünbül kokan
Türkçesi bülbül kokan,
İstanbul,
İstanbul...
Necip Fazıl Kısakürek111 Yorumla- +1 yıl
iste budur...
En İyi Cevaplar
İstanbul yaşama yeri Gezme tozma yeri.Eglence yer
İzmir ise hem yaşam hem calışma yeri.
Aradaki fark da bu zaten.
izmirde yaşar calışırsın. tatilin olur istanbula gelir gezersin. Yoksa istanbulun kalabalıgı insanı boguyor.Dar alanda kısa paslaşmalar yapılıyor. Ha istanbul dediysem öyle her semtini demiyorum. Zaten istanbul dendiginde bogaza yakın yerlerin oldugunu söylemye gerek yok istanbul en kötü bakırköyden başlar karşıda da kadıköyün az da bostancıdan kıyıdan sınırları üsküdarı da alır okadar gerisi yalan10 Yorumla
Ama illenede karşılaştıracaksın kardeşim derseniz. Karşılaştırayım:
İstanbul, İzmir ikisi de büyük şehir ikisi de göç alıyor fakat İzmir İstanbul kadar karmaşık değil.
İstanbul'un varoşlarında yaşayanlar büyük şehirde yaşadıklarının farkında değil. Ama İzmir'in varoşlarında yaşayanlar bile büyük şehirde yaşamanın nimetlerinden yararlanıyorlar.
İstanbul'da bir yerden bir yere gitmek özellikle toplu taşıma araçlarıyla tam bir felaket. Ama izmir'de çok daha kolay. İstanbul'da belediye otobüsü taşımacılığı sürekli minibüslerle rekabet halinde ama İzmir'de her şey ESHOT'un elinde. İzmir’de 2001–2002 yıllarında saat 24.00’den sonra saat başı belediye otobüs seferleri uygulamasına geçildi. İstanbul’da ise 2004–2005 yıllarında bu uygulama başlatıldı ve bu seferler hala sadece 3–5 ana hatta uygulanıyor.
İzmir’de İstanbul gibi göç aldıkça kozmopolitleşiyor. Ama hala İzmir’in yerlileri (yerlileri dediğime bakmayın birçoğu göçmen) hala İzmir kültürünü taşıyor. İstanbul’da gece belli merkezler hariç sokakta insan bulunmuyor ama İzmir’de gece 12’de bile insanlar dışarılarda ya da balkonlarında (özellikle yazları)
Giyim kuşama gelince eee İzmir’in sıcağı ve nemi malum. Bu kadar sıcakta insanların çok da kapalı giyinmelerini beklemeyin.
Daha yazılacak çok şey var ama yazmaya üşeniyorum arkadaşlar. Zaten hemşolarımda en az benim kadar döktürecektir :D17 Yorumla- +1 yıl
:)) nankörlük yapma simdi... İstanbulumu kötüleme.. :D
- +1 yıl
arkadaşlar word'de yazıp siteye kopyalamıştım eksik kopyalamışım :(
ilk gürüş cümlesi eksik. o da şöyle idi: İzmir dooğum büyüdüğüm yer, İstanbul son 8 senedir yaşadığım yer. İkisini de çok seviyorum, ikisinin de benim için yeri ayrı.
Ama illenede karşılaştıracaksın kardeşim derseniz. Karşılaştırayım:... - +1 yıl
ilk kez uzun bir yazı yazdın o da eksik çıktı iyi mi:P :D
- +1 yıl
izmirde ulaşım kolay olur tabiki nüfusu az gezecek yer az zaten istanbulun % 20 si kadar bir yer gece hayatı demişsinde gece hayatında izmiri istanbulla sakın kıyaslama avrupadan bile gece hayatı için istanbula akın ediyorlar. ben bu güne kadar istanbuluın her yerini gezdim diyen bir insana rastlamadım çünkü gezemezsin imkansız bitiremezsin geze geze.ama izmiri gezebilirsin... izmirde yaya köprüsü açılışına denk geldim o kadar kalabalıktıki sanki şölen vardı :)))) bu kadar şölene gerek yok
Tatil & Seyahat konusunda 361 cevap paylaştı. İstanbul oldum olası beni itmiştir asla yaşamak istemeyeceğim bir şehir o kadar kalabalık karmaşa insan yığını... ya stajımı istanbulda yapmıştm işten eve gelmek 3.5 saat sürer mi ömür yollarda geçer.istanbul gezmek için evet güzel ama yaşamak için mecbur kalmamak için uğraşıyorum.
izmiri çok bilmiyorum birkaç defa gittim ama yorum yapacak bilgim yok açıkcası.ama rahatlıkla söyleyebilrm ki izmirde mi istanbulda mı yaşarsın seç derlerse tereddüt etmem izmir derim30 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
19
Cevap
24Cevap
+1 yılhaahahah paylaşmanız bile hata ulan biryanda 1000 yıllık tarihi olan bir çok uygarlığa ev sahibi yapmış güzelim canım İSTANBUL'um öbür tarafta kıçı kırık gavur İzmir AHAHHAAHHAAHHAHAAH gördünüzmü sadece gülerim bu soruya izmirlilerden başka İzmir diyen olacağını zannetmiyorum doğma büyüme İstanbulluyum babamda öyle dedemde 70 senedir burdayız bırakmayada niyetim yok burayı kötüleyenler büyük ihtimal sessiz sakin yerden ailesi ile buraya göç eden insanlar İstanbul bırakılırmı bee 3 ay gebzede kalmıştım ne çok özlemişim İstanbul candır Gerisi heyecan
51 Yorumla- +1 yıl
İzmirliler bile İstanbul der zaten
Tabii ki İzmir . İstanbul'da askerlik yaptım. insanları çok soğuk esnafı bile ilgisiz. sadece yol düzen açışından belediye konusunda İstanbul daha gelişmiş. Ama İzmir de yaşamak ayrı bir keyif. İstanbul da gezilecek yer çok. İzmir de turistik açıdan plaj, deniz konusunda tatil yapacaksanız mesela İzmir fark atar. İzmir'de varoş semt çoktur. çocukları çok fırlama olur. İzmir her zaman yes yani. Ama İstanbul'da gezecekseniz Türkiyenin en iyi yeri. doğma büyüme izmirliyim. ve başka yerde yaşayamam. belediye güzel bir şekilde şehre baksa İzmir fark atar. İzmirde gece 4 te 5 te bile insanlar mekanlarda sokaklarda sahil boyunda dışarıda olurlar. Daha özgür bir şehir.
00 Yorumla
+1 yılBelki benim gibi İstanbul dan İzmire şartların iyilesecegi umuduyla gelen ya da gelecek olanlar varsa heleki İstanbul beykozda dogup 29 yilini orada gecirmis birisi olarak bunalim yaşama ihtimaliniz %90 cunki tüm cevrem ve yasam şeklim oraya ait. İzmir'de 2 senedir yasiyorum 2,3 turist alan ilcesi haricinde yaşanılacak bir yer degil heleki yolunuz menemene duşmesin ben düştüm insallah kurtlurum ayrica şile gibi bir yerden menemene gelmen hayatim en buyuk yanlisi olabilir. İstanbul'da nereye gidersen git sıkılmazsın, ama İzmir'de ben agız tadiyla gezdigim 1 yer bulamadim. şu an gercekten bunalimdayim kiralarda aldi basini gitti. İzmir icin sadece iklimi ve trafiksiz olusu artida. İstanbul'da yagmur soguk varken İzmir'de gunes sizi kavuriyor Şu an oldugu gibi. Şileden umraniye arasinda cekmekoyden baslar trafik sonu belirsiz. Burada öyle sorun yok bas git. İzmir'de tek yasanilacak sartim mustakil bir ev olmali kendine ait yoksa yasanmasi zor
10 YorumlaSoru çok acayip :) tabikide İZMİR bazı arkadaşlar eğlence için İstanbul iyidir demiş. Onlar daha eğlenmeyi bile bilmiyorlar. Sonunda hep kavga ya da karakol. İzmirli insanlar kulturludur, zevkle yaşarlar keyif alırlar. Her haliyle İzmir mükemmel. Madem İstanbul güzel şu soruya cevap versin istanbuldaki arkadaşlarımız! ! Çoğu ünlüler evlerini izmirden aldılar. Çeşme'de;, Foça'da urlada Vs. .. her ünlü söyler bunu İzmir başkadır diye. Her İstanbullunun bir ayağı izmirdedir arkadaşlar. İstanbuldan izmire gelen arkadaşlar sadece eglenirken kordondaki rahatlığı görünce ağızları açık kalıyor çok şahit oldum. TAM 35 İZMİR YAŞAYAN ŞEHİR YAŞANACAK ŞEHİR İZMİR BENCE :)
41 Yorumla- +1 yıl
bütün ünlülerin Bodrumda evi var ama sen git bakiyim bodrumda yaz kış 3 sene yaşa göriyim seni
+1 yılizmirliler etrafına o kadar yabancı gozle bakar ki kendınin İzmirli oldugunu unutursun...
İstanbulda İzmir gibi kalabalık.. Sikilidiginda kafanı toplamak bir yer bulsan bile tıklım tıklım insan doludur.. Kalabalık iki sehir arasında bir tercih yapmak guzel degil..
İzmirin suyuna, havasına ve kızına güven olmaz.. İstanbul kızlarının da farklı oldugunu düşünmüyorum.En iyi ankara bu acıdan.:)33 Yorumla- +1 yıl
Esmer olmaları cezbediyor beni...:))
- +1 yıl
Her erkek askerlik yaptığı şehirden nefret eder ama İstanbul da askerlik yapmak nefrete neden olmaz.. Ankara da nerede Ankara havası çalıyor ? Yani ulusa, ssk ya gittiysen bilemem de, cafede, barda, diskoda çalıyor demen ilginç.. Gece hayatı iyidir.. Eskiden daha iyiydi ama yinede iyi yani.. Ankaranın kızları iyidir, sana kötüsü denk gelmiş..
Tatil & Seyahat konusunda 1,1b cevap paylaştı. İzmir desem, Istanbul'un galatası,taksimi,kadiköyü,beşiktaşı,ortaköyü,emirganı ağlar,
İstanbul desem, izmir'in saat kulesi, mavi köşe karışık sandviççisi,kordonu,küçükparkı,kıbrıs şehitleri ağlar.
İzmirstanbul diyorum :DD 1 çekinik oy33 Yorumla
+1 yılBen bunu çözemedim gerçekten İzmire hiç gitmedim ama aşırı bir sevgim var sanki hayalimdeki yaşamam gereken yer orası bana daha çekici gelio.. Bir çekte şu varki İstanbuldanda kopamıyorum.. Trafiği çilesi ne bilim sigara gibi bagımlılık yaptı bize.. Sanki dünyada başka yaşanacak yer yokki..
20 YorumlaAskerliğimizi İzmir'de yaptım, keyif almıştım ama mukayese olacak şey değil. Bu ancak İstanbul mu yoksa sakin yaşam mı diye soru olabilir.
Ama İstanbul olmasa yaşayacağım 2 şehirden biri İzmir. Diğeri Antalya.02 YorumlaBen her iki ilde yaşadım İzmir ve İstanbul.
İzmir de izban ve metroya bindiğiniz çevrenizdeki molozlari çarpık kentleşmeyi görüyorsunuz. Avm tarafına gitmiyor bi tane optimum geçer.
İstanbul harika bir şehir. Hic birinde molozlar yok metro marmaray her türlü ulaşım avm önünden geçiyor. Her tarafı sahilde gezilecek muhteşem manzaralar. eğlence festival hersey var. ben İstanbul diyorum.20 YorumlaBu soruyu daha yeni görüyorum çok geç oldu ama buarda yazanları görünce kendimi tutamadım. İstanbul şöyle böyle diyen insanlar yazın Foça , Seferihsar , Alaçatı , Çeşme, Urla, Karaburun gibi yerlerden çıkmayan kişiler İstanbul'a gittiğimde insanları samimi olarak diyorum soğuk kanlı kişilerdi ama İzmir'in insanları öyle değil sıcakkanlı kişiler. Bir şehirde deniz, turistlik yer önemli olduğu kadar da içindeki insanlar da önemlidir
10 Yorumlaizmir,anlatılmaz yaşanır,havası,suyu,rengi farklı bir şehirdir,izmir'e yolunuz muhakkak düşsün,izninizi uzatın ve dönmeyi geciktirin izmir'i yakından tanıma fırsatı yakalayın.bu şehri yaşayın.
23 Yorumla- +1 yıl
Çok berbat bir şehir bence.. Denizi olmasa sıfır yani..
- +1 yıl
Kızlarından bir darbe yemedim, ankara kültürümüz var, o kadar cambaz olamazlar.. yapılaşmadır, ulaşımdır çok berbat.. ben düzeni seven biriyim belki de ondandır..
Gökyüzünün fütursuzca mavi olduğu her yer benim vatanımdır. Bütün şehirler de birbirine benzer ayrıca. Gökyüzüne bakın farkı anlamak için.
00 YorumlaBir süre İzmir de yaşadım şimdi İstanbuldayım iyiki burdayım. İzmirli gençleri sevmiyorum yani şöyle diyelim mekan guzel ortam kötü..İzmir hep yaşayacagım şehir olucaktı fakat artık nefret eder hale geldim.İstanbul bambaşka her şeyini seviyorum.
30 Yorumla
+1 yılHer daim istanbul.. İstanbul ile aşık atacak bir şehir göremiyorum.. Hele ki izmir ? Çok zor..
20 Yorumlaİstanbul'u belli ülkelerle kıyaslamak gerek, şehirle değil.
Mesela Yunanistan mı İstanbul mu denebilir.22 YorumlaKısaca Özetleyeyim...:
" İSTANBUL DÜNYANIN MERKEZİDİR"...bilmem anlatabildim mi..?10 Yorumlaikisindede bulundum hatta 2-3 ay denecek kadar sure zarfında.. izmir daha guzel ve basit geldii.. ama yaşaamak icin derseniz FETHİYE...
20 Yorumlaizmiri görmedim istanbulda yaşiyorum ama izmir diyorum
31 Yorumlaistanbul ayrı bir dünya. sevgili gibi istanbul bazen kavga etseniz de vaz geçilemeyecek kadar güzel ve özlenilen
30 Yorumlaİstanbul gibisi yok .. Büyüleyici bir şehir , farklı bir dünya.Hem manevi önemi de bizim için çok önemli ve değerli ..
20 Yorumlabu soru eskiden beri tartışılan bir konudur.her şehrin artısı eksisi var hangisinin yoksa ben orayı seviyorum
10 Yorumlaİstanbul bambaşkadır. İzmirde iyidir ama İstanbul bambaşka
10 Yorumla
+1 yılİstanbul a eğlenmek için İzmir e kafa dinlemek için gidersin ben İstanbul'a çok gittim ama kararım İzmir
10 Yorumla
+1 yılBu şehir rakıyla yaşar bu şehir cigarayı çeker. İstanbul, büyüklüğünü tartışanlarda akıl aramak akılsızlıktır.
00 YorumlaIstanbul çok kalabalık ve yorucu bi şehir bu yüzden izmiri tercih ederdim
20 Yorumla- Tatil & Seyahat konusunda 341 cevap paylaştı.
+1 yılben bilmem beyim bilir
31 Yorumla - Tatil & Seyahat konusunda 420 cevap paylaştı.
+1 yılİzmir İstanbulumun ancak maketi olabilir...
21 Yorumla- +1 yıl
Sende İzmir'in oyuncağı
+1 yılmaddi istanbul, manevi izmir...
20 Yorumlaheryerde herzaman her sekilde ISTANBUL
10 Yorumlatabikiii trabzon:))))
14 Yorumlaizmirde yaşayacaksın istanbula gezmeye geliceksin
41 Yorumla
+1 yılİzmir.İstanbula çok uzak değil nasılsa.
04 Yorumla- +1 yıl
Hafta sonu gidilmeyecek kadar uzak değil.
- +1 yıl
:)
+1 yılAklım İstanbul'da kaldı, nanaynay
02 Yorumla- +1 yıl
abla gel aa bir sürü kardeşin var istanbulda
- +1 yıl
eminim samimiyetine silent.
OO yeeeea İSTANBUL <3
00 YorumlaTatil & Seyahat konusunda 592 cevap paylaştı. İstanbul .
10 Yorumla
+1 yılKessinlikle İSTANBUL
10 Yorumlakesinlikle Ankara
41 Yorumla- +1 yıl
+1
istanbul
10 Yorumla
+1 yılISTANBUL <3
10 YorumlaAnkara
10 Yorumlaistanbul
10 Yorumlahayır BURSA
20 Yorumlahowland adası