+1 yılkonya ereğli ilçesi doğumluyum ve uzun süre mersinde oturdum. her iki yöreninde dillerini bilirim. en güzel yöresel dil köylerde kullanılır şehirmerkezlerinde değil
konya ereğlinin köylerinde kullanılanları yazıyorum
nörüyon: ne yapıyorsun
kak: meyve kurusu
külek : rüzgar (azerbeycan ve türkmenistanda bu kullanılıyor)
dal: sırt,arka
kömüş: manda
toklu: koç
nire: neresi
napan: ne yapıyorsun
napan gııı: ne yapıyorsun kız
birde konya niğde kayseri bölgesi harf tasarrufu yapar. geliyormusun yerine geliyonmu, yapacakmısın yerine yapacanmı14 Yorumla
Soran+1 yıliç anadolu bölgesinde bazı genel şeyler var külek hariç hepsine aşinayım :))
- +1 yıl
bazı yerde gülek diye değişmiş. öz türkçede külektir. asyadaki türk devletlerinde hala külek denir. türkiyenin en büyük 3 geçidini biliyorsunuzdur. ikisi toroslardadır. bunalrdan ipek yolu üzerinde olan pozantı tekir bölgesindeki adana tarafına geçişteki boğazın adı gülek boğazıdır
Soran+1 yıldeğişik gerçekten öğrenmek güzel oldu çok teşekkür ederim :)
- +1 yıl
rica ederim
En İyi Cevaplar
+1 yılellam = herhalde
öte get = biraz geriye cekil
ötaçe = karşıdaki köy
aklıma gelenler bunlar bunları yozgatlılar günlük hayatta kullanırlar angarada yaşıyorum burda doğdum ama aslen yozgatlıyım
ankarada
la bebe = kanka gibi kulanılır ayrıca küfür atar yapılırkende kullanılır132 Yorumla
Soran+1 yılbebe yi biliyom behzat ç saolsun :D diğerlerinede bende sivaslıyım aşinalığım var :D
- +1 yıl
:) behzat ç de kim oluyo benim yanımda la o oyuncu biz yaşayanız :) genelde iç anadolu hep bu şekilde konusuyor diiye biliyorum
Soran+1 yılevet çok benzer :)
- +1 yıl
ha bide bibi diyolar yozgatta babanın kardeşine gerçi cok eskiler öyle söylerdi mesela babam bibi dermiş eskiden teyzesine
Soran+1 yılanneye abu hala ya eme teyzeye bibi denir bizde de :D
- +1 yıl
:D sivaslısın demek alevi misin ? yanlış anlama merak ettim ben aleviyimde o yüzden sordum
Soran+1 yılsivaslı ama sünniyim niye yanlış anlayayım alevilerde benim kardeşim :D
- +1 yıl
yok yok be sivasta aleviler cok o yüzden sordum yanlış anlama diyede su yüzden dedim hani meseb ayrım ıyapıyor sanma diye bende aleviyim belkide ondan alevimisin diye sordum :D
Soran+1 yılsıkıntı yok benim için :D
- +1 yıl
aynen yanii :) insan olman yeterli ama insan gibi insan olman tabiki :D
Soran+1 yılaynen öyle :D
- +1 yıl
pekii :D gerçi senin sorunla alakasıs bi konuya girdim ama kusura bakma artık :) cenem düşükte biraz :D
Soran+1 yılestağfirullah :D
- +1 yıl
yanlış yazdın laynnn :) haha
Soran+1 yılbunu görmesek ben bi daha yazsam :D estafirullah :D
- +1 yıl
hahaha :) gene yanlış yazdın :) din bilgisi dersin zayıftı herhalde :D
Soran+1 yıldin dersinde bunları yazdırmıyolardı ki ama ya :D
- +1 yıl
nasıl yazdırmıyorlar :D tövbe estağfurullah sözünü nerde gördün müzik dersindemi :)
Soran+1 yılvalla hiç yazmadım :D
- +1 yıl
:) doğrudur neyse öğrenmiş oldun bak doğrusu :) bir alevi arkadaşından :)
Soran+1 yılbize genelde sure ezberletirlerdi sorardı hoca öyle tahtaya çıkarıp sınavlarda da kitaptan bilinen şeyleri sorarlardı :) teşekkür ederim :)
- +1 yıl
bizim öğretmenimiz dört dörtlüktü herşeyi söylerdi mesela cuma namazının sadece 2 rekat olduğunu ve farzının bulunmadığını sonradan 2 rekat ta sünnet kılındığını söylemişti ve simdi sünnet 4 rekata cıktı akp sayesinde din konusunda biraz hassasımda ve su mantığım var peygamber efendimizin 2 rekat kıldıığı namazı bunlar neden fazla kıldırıyor peygamber efendimiz fazla kılınmasını isteseydi kılınırdı diye düşünüyorum ve ayrıca namaz da denmiyormuş
Soran+1 yılsiyasi meselelere girmek istemiyorum haberler yeterince bozuyor sinirlerimizi Allah sorsun bu milletin hakkını
- +1 yıl
herşeyi allah a havale ettiğimizin için bu gün bu hallde değilmiyiz ? herif dini kullanarak ülkeyi satıyor gene baska konulara sapıyorum ama sen yaptırıyosun neyse susayım ben :)
Soran+1 yıldini bi konuyu başka kime havale edebilirim ki :)
- +1 yıl
kendine tabiki önce kendine sonra allah a havale etceksin önce kendin koruyacaksın dinini senin yetmediğin yerde allah
Soran+1 yılöyle ama halkım bu konuda bilinçsiz. cuma cemaatle kılınması gereken bi namaz diyanet ne derse imamlar onu yapıyor imam nasıl derse de cemaat öyle kılıyor herkes bi anda bilinçlenmez zaten çoğu erkeğin namaza dair tek ibadeti cuma günleri sayesinde sanmyorum düzenin değişeceğini
- +1 yıl
değişemez zaten diyanetin bu yönde acıklamsı var yani kısaca söyle diyorlar bu güne kadar böyle gelmiş böyle gider bu insanlara kıldınız namaz yanlış demek bu ülkeyi felakete sürükler diyorlar doğruda söylüyorlar :D halk bilinçsiz değil halk cahil
Soran+1 yılokumaktan çekinince böyle oluyor :)
- +1 yıl
ya okumaktan bende çekinirim ayrıca bi insan okuyarak değil dinleyerek ve görerek daha iyi anlar bu bilimsel bi gercektir ama işte bizim ülkemizde veriyorlar eline bi kitap oku babam oku ya elektironik mühendisi bi arkadasımın telsizi bozulmuş onlara gittiimde açmış onla uğrasıyordu tutum ver bi bakıyım dedim bi baktım lehimli kablo kopmus lehimi getir dedim getirdi pirizi takmak için bıraktım telsizi bi döndüm herif torna vidala lehim yapılacak yeri kırmıs eğitimin hali işte bu
Soran+1 yılobaa hayırlısı o zaman :/
- +1 yıl
:)
+1 yılOrdu'da "godaman" çok dikkatimi çekti.Yaşlı amcalara söyleniyor.
Ellam(galiba), işaret(bunu hala bi anlama oturtamadım ama kötü anlamda kullanıyorlar sanırım)
link
Burda resmen Tokat sözlüğü yapmışlar.Çoğunun anlamını bilmiyorum.Zaten pek anlıyorum denilemez.15 Yorumla
Soran+1 yılben sivaslıyım ordaki pek çok şeyi anlarım kodaman hem yaşlı hem zengin amcalara deniyo bizde ellamki yi sivasta da kullanılıyor :D
- +1 yıl
Zaten bana sorsan pek bilmiyorum. :)
Soran+1 yılöğreniyoruz işte yeni yeni şeyler :)
- +1 yıl
Komşuyuz gızlaarrr :))
- +1 yıl
Amasya heri :))
Kültür & Sanat konusunda 910 cevap paylaştı. samsun çarşamba dolmuşu muavini çığırması;
-çarşamba bi liriy bi liriy
-dollee para yok
-cetten de fızlım gidii
Bayiliyorum buna ya :)13 Yorumla
Soran+1 yılanlamlarını da bileydik iyiydi :D ne demek bunlar :D
Soran+1 yılçok güzel ya seviyorum ülkemin heryerini :D
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
13Cevap
sıtarasız : seviyesi düşk anlamında çok hoşuma gidio bişey gördümmü hemen starasız diorum :D :D
vay galan : inanamıyorum :D :D
sası sey : soluk renksiz tatsız şey kişi :D :D :D daha cokk en iyi cevap bu olmalı :P16 Yorumla
Soran+1 yıl:D nerelisin?
Soran+1 yılsivas :D
Soran+1 yılteyzemler bi kaç yıl kaldılar 2 kez geldim :D
Ankarada ;
hele bah hele : bak sen şuna
vay gavurun tohumu : sanki bizden değil,yabancı biri sanki
set gavur : gak git gavur
estagfirullah ooool : töbe töbe,şuna bak neler yapıyo
gibi :D aklıma gelmiyo12 Yorumla
Soran+1 yıliyiymiş :D
+1 yılErzurumda
dığa : hareketli çocuk
gottozlanan : dik kafalı
hızmeker : erkek hizmetçi
Guzzik : kambur
söz olarak olaa sıfatın töküle :D laf atarken söylenir yüzün yerlerde demek111 Yorumla
Soran+1 yılbunların hiç birini daha önce hiç duymamıştım :D
- +1 yıl
bizim sözler orjinaldir :))
Soran+1 yıldadaşların ayrı bi dili varmı ya merak ediyorum ama hiç erzurumlu tanıdığım yok :D
- +1 yıl
kültürü fazladır diyelim :)) sen bu lafları bi de konuşan birinden duysan 3 gün gülmekten karnın ağırır :)
Soran+1 yılyok duysam gülemem ayıp olur diye :D babaannem farklı konuşur bizde de
burcuu gızzzz bi pilo bişir hele ağşama :D- +1 yıl
ister istemez gülersin ben üniverstede bazen şiveli konuşurdum arkadaşlar yerlere yatardı :D bak mesala . sevirem gonuşmayi bide anlamiyenler olir yaaa ele keyiflanirem :D
Soran+1 yılahahaha :D bende de arada sırada sivas izmir muğla filan birbirine giriyo kimse anlamıyo ne dediğimi :D
- +1 yıl
ortaya karışık şive en iyisi :D
Soran+1 yıllazcada öğreniyorum yeni yeni apayrı bişey olcam :D
- +1 yıl
ev arkadaşım laz hiç bulaşma :D
Soran+1 yılzaten az biliyom cuma :D
Afkur: Köpek gibi havla manasında bir hakarettir :D
13 Yorumla
Soran+1 yılbunu biliyorum nereye ait :D
Soran+1 yıloraya da gelmişliğim var yaşlı teyzelerin yanaklarını sıkasım geliyo çok tatlı konuşuyolar :)
naptın yeiiğenim göddüün demi
kırıkkalede keskinli bi amcadan duyduğum bir cümle göddün dediği götürdün anlamında sanırm çözemdim henüz.21 Yorumla
Soran+1 yılahaha çok iyimiş ya :D
+1 yılbayburt da... bak hele
karadenizde genel olarak ... haçan
trakyada... ne yapıyon beaa :)18 Yorumla
Soran+1 yılnapıyon beya muhabbeti cidden bi 10 dk sürüyomuş arkadaşım oralı o söyledi :D
- +1 yıl
10 dk ile 20 dk arası sadece konuya giriş hal hatır soruldukdan sonra asıl konuya giriliyor tabi :P
Soran+1 yılçok seviyorum trakyanın insanını sıcak kanlı oluyolar :D
- +1 yıl
Soran+1 yılben izmir doğumluyum memleketim sayılır nasıl unuturum :D eleman aranıpduru :D
- +1 yıl
bulunmayacak bir cüsseye sahip değil ama iyi yapıyor işini
Soran+1 yılkesinlikle :))
- +1 yıl
:))
Göçmenim...dedem atlete potnik, ampule kuruşka, tükenmez kaleme himikal(chemical) derdi.
11 Yorumla
Soran+1 yılpotnik i biliyodum ama diğerleri çok farklı :))
Ben Azeriyim Bizdede bazı yöresel laflar var:)
ama söylesem anlamazsınız ki :(16 Yorumla
Soran+1 yılamaç zaten farklı şeyler görmek değil mi :) örnek ver bakim :)
Soran+1 yıloğlana dana dendiğini bileydik sizin memlekette anlaması o kadar zor değilmiş yahu :D
Soran+1 yıltv ler saolsun gitmesekde azıcık diyalograrı biliyoruz cidden çok değişik konuşuyorlar :D
en çok ilgimi çeken ananın örekesi olmuştu. çok ağır bir küfür oluyor.
11 Yorumla
Soran+1 yılanlamını almayalım biz onun o zaman :D
Gizli Üye(36-45)+1 yılEllağam: zannederim
Eccük: az, biraz
Essah: gerçek
Emme: ama
Dangıdan: aniden
Makat: sedir
Şallak: çıplak
Sorutmak: ayakta durmak
Ötöğön: geçmiş gün110 Yorumla
Soran+1 yılnerelisin sivastakilere çok yakın sanırım iç anadoluda bi yer :D
Cevap sahibi+1 yılGomşuyuz gız gomşu :D
- +1 yıl
Amasya mı Samsun mu? :)
- +1 yıl
Soran+1 yıltohatlımısın yoğsam :D
Cevap sahibi+1 yılYoğ gız yoğ amasyalıyık heri :D
Soran+1 yılbacı gıı niydiyon hoş musun :D :D
Cevap sahibi+1 yılNiydecoğuk işte motura binduk tallıya gidiyoh asdfghjklask
Soran+1 yılazuğu aldınmıydı yanına gııı ac kalmayah sonnam orda. tiii ötedeki tallıya gidiyoh dönemende :D
boş torbaya at gelmez . çalışmayan için söylenir
17 Yorumla
Soran+1 yıldeğişik :)
Soran+1 yılkartol u duymuştum :D
Soran+1 yılteşekkürler bunlar için yepyeni kelimeler öğrendim :)
Gizli Üye(36-45)+1 yılKonya
vurguğun yinlesice : Sürünesice anlamında
hazar : yani :)
Gavurun gagası : gavurun önde gideni yani :)13 Yorumla
Soran+1 yılçok güldüm çok farklı şeyler çıktı :))
Cevap sahibi+1 yıldaha neler varda siteye göre değil :)
Soran+1 yılbu kadarıyla yetinmek en iyisi :D
Gizli Üye(36-45)+1 yılsivaslımısınız? ben sivaslıyım gençleri ekmani ediğim derler mesela bu kelime yediğimiz içtiğimiz bir olan kişi için söylenir...
11 Yorumla
Soran+1 yılşipir şipir diye hızlı eli çabuk gelinlere denir . sonra heri yi çok kullanırız lölük ben çok güldüğüm gay demek sanırım :D
Kayseri: Din din dimedim din: söylersin söylersin söylemedim dersin )
15 Yorumla
Soran+1 yılahahaha :D :D
Soran+1 yılbağır :))) döşle aynı. ama babaannem ikisini birden kullanılır gıııızzzzzz döşünü bağrını açma hava soğuk soğuk :D
- +1 yıl
Babaannen deyim halini kullanmış onun :P o deyimin en bilinen karşılığı argo k*çını başını açma diye geçiyor :P Babaannen orjinalini kullanmış biz bozulmuşunu kullanıyoruz ::::: bkz.: Kaynak: "eş anlamlı sözcüklerle yapılan deyimler, TDK, Babaanne, sf: "bir yastıkta tam kırk yıl"
Soran+1 yıl:)))
Gaziantep'te
Hanek:söz
Nidiyn:Napıyorsun
şimdilik aklıma gelen bunlar :)00 Yorumla
+1 yılYa sorduğun soruya cevap değil ama aklıma geldi söylemek istiyorum tarih hocamız söylemişti o zman çok gülmüştüm..Eskiden hosteslere ne deniyomuş biliyonmu Uçan Avrat >))
00 Yorumla
+1 yılböyle aniden görünce aklıma gelmedi O_o
18 Yorumla
Soran+1 yıldüşünmelisin :)))9
- +1 yıl
şu an taransa geçmiş bulunuyorum derinliklere indim mutlaka bi kaç kelime bulucam :)
Soran+1 yılbulcan ha gayret :D
- +1 yıl
bulamadım ühü :(
Soran+1 yılçok ayıp herkes bi kelimede olsa saklamış bak :P
- +1 yıl
bulamadım :)
Soran+1 yıltühh :(
- +1 yıl
+1 yılnineycin, taga, bahdeniz vs vs
14 Yorumla
Soran+1 yılne demekki bunlar :(
- +1 yıl
napacaksın sen, pencere, maydanoz
Soran+1 yılepey farklıymış hepsini ilk kez duyuyorum çok teşekkürler :)
- +1 yıl
Rica ederim daha çok var:)
Gizli Üye(36-45)+1 yılKızanlar.,
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem