Parasızlık yüzünden sevdiğine mektubunu bile gönderemeyen şair; Orhan Veli Kanık
"Ben Orhan Veli... 1914'te doğdum. Bir yaşında kurbağadan korktum... Yirmi beşte başımdan bir otomobil kazası geçti. Çok âşık oldum, hiç evlenmedim..."
Orhan Veli Beykoz'da doğdu. Şiirde kafiyenin, hece ölçüsünün ve aruzun belirli bir kalıba konmasını reddetti. Şiirlerinde süslü yapay bir dil kullanmak yerine sokaktaki insanların dilini, argosunu, doğallığını şiirlerine taşıdı. Padişahlar, kahramanlar veya mitolojik figürlerden ziyade; nasırından şikayet eden Süleyman Efendi, boyacı çocuklar, memurlar ve balıkçılar gibi halktan insanlar yer alır.
10 Kasım 1950 yılında Ankara 'da belediyenin açtığı bir çukura düştü, iyice rahatsızlandı ve İstanbul'da bir arkadaşının evine geldi. 14 Kasım 1950 yılında ise vefat etti...
36 yaşında vefat eden Orhan Veli'nin cebinde 28 kuruş ve bir diş fırçasına sarılı halde yarım kalmış bir kâğıt bulunur. "Âşık Resmi Geçidi" Bu kağıttaki yazılar, âşık olduğu bütün kadınlara yazılmıştır.
Bu şiir hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
...
Gelelim sonuncuya.
Ona bağlandığım kadar
Hiçbirine bağlanmadım.
Sade kadın değil, insan.
Ne kibarlık budalası,
Ne malda, mülkte gözü var.
Eşit olsak, der
Hür olsak, der
İnsanları sevmesini de bilir,
Yaşamayı sevdiği kadar…