Sizce nasıl oldu da onca ülkeyi barış içinde yöneten Osmanlı İmparatorluğu en sonunda torunlarının bile kendinden nefret ettiği bir ülkeye dönüştü?
6 gü
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Çamaşır Yıkama Sırları
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Öncelikle her imparatorluk bir gün muhakkak bir şekilde yıkılmaya mahkumdur. Bunun nedeni idareciler olsun halk olsun bir çoğunun; devlet millet bayrak ahlak töre inanç hoşgörü gibi özellikleri nesiller yenilendikçe kaybetmeye başlamasıdır. Torunlarının bile nefret ettiği deyimine katılmıyorum çünkü geçmişinden nefret edenin kanında bozukluk vardır.
Güzel yorum..
Yorum değil gerçek bu en küçük topluluktan (aile) başlayarak mahalle ilçe şehir ülke… zincir kırıldıktan sonra dağılmaması mucize olur
Sevr antlaşmasıyla Osmanlı devletini paylaşmayı ve Türk milletinin bağımsızlığının yok olmasına imza atılırsa o imzayı atan şerefsizin çocuğu da torunu da nefret eder doğal olarak. Öldürülmemesi için hepsi sürgün edildi kendi memleketinden uzakta yaşamak zorunda kaldı. Atatürk özellikle sürgün etti çünkü torunların ve çocuklarının bir suçu yoktu. Ama başka ülkelerde yaşamak zorunda kaldılar işte. O yüzden kendi dedelerinden nefret ediyor Atatürk'ü seviyorlar. Nice sonra 1952de kadın hanedan üyeleri, 1974de erkek hanedan üyeleri Türkiye'ye geri dönmelerine izin verildi. Bugün hâlâ daha yurtdışında ve Türkiye'de hanedan üyelerinin 5inci 6ıncı kuşak çocukları yaşamına devam ediyor. Osmanlı hanedan defterine kayıtlı son kişi Neslişah Sultan'dır 2012de 91 yaşında İstanbul'da vefat etmiştir. Bir çok konuşması internette var.
Barış iconde dedifin tarihte.. bir sürü isyan var.. çocukları yeniçeri yapmak için ailelerinden almak vae kadınları cariye yapmak için almak var. onca ülkeyi barış içinde yönetti derken onca isyanı olayı ve durumu görememek işte aonunu getiren şeylerden biri :)) bir ülkenin zorla biat etmesi farklı bir şeydir güvenip yönetime tabii olmak başka bir şey.. yabancı ulklere sordun mu mesela onlar nasıl anlatiyor Osmanlı'nın onlara nasıl yaklastini... İngilizlere sorarsan hindistana medeniyet götürdü.. amerikaliya sorarsan iraga barış getirdi.. birde hintliyle irakliya soralım bakalım :))
Olayları sadece tek taraflı bir "zalimlik" masalı olarak anlatmak yanlıştır.
Yeniçeri sisteminde aileler, çocuklarının yoksulluktan kurtulup sarayda yüksek makamlara gelebilmesi için kendi rızalarıyla veriyordu. Cariye sistemi de dönemin küresel şartlarında statü kazandıran bir sistemdi. İmparatorlukları bugünün modern devletleri gibi okuyup "vahşet" demek tarihe haksızlıktır, o günün şartlarında bunlar devletin hayatta kalma ve koruma mekanizmalarıydı.
Zaten dediğim de bu olayları tek taraflı olarak barış içinde demek te yanlistir..:))
İlk mesajınızda olayı doğrudan 'barış falan yok, tamamen zalimlikti' diye kestirip atarken, şimdi gelen tarihsel açıklamadan sonra 'zaten ben de onu diyordum' diyerek pozisyon değiştirmeniz dikkat çekici. 600 yıllık devasa bir imparatorluğu tek bir döneme indirgemek doğru olmaz; krizleri ve Fetret Devri'ni bile atlatabilen o güçlü yapıyla, son yüzyıldaki çöküş ve yozlaşma dönemini birbirine karıştırmadan değerlendirmek gerekir
Hahahaha yazdifimi doğru olursan.. barış içinde yonettiyi kendin soyluyrosun diyorum birde yonetilenler oyle bakiyormu demek lazım aynısını ABD ve İngilizler içinde verdin.. yani pozisyonm hep sabit.. bu kadar barış ixindeki topraklwrda isyanlwr ve bastirilma hikayeleri neden oluyor o zaman kaldı ki bu beklnen bir şey.. her ulusnkendi degerlerini yaşatmak ister bunu anlarım.. Osmanlı ya da x kim olursa olsun bu karşılaşacağı bir getcektir.. bu kadar büyümek ulus bilinci yoksa uzun vadede çöküntüye sebep olur gerileemeye vs bunlqrda kqvinilmaz sonuçlar
Son yüzyılı ele alirsan Osmanlı çağı yakalayamamistir.. eski gelenekere bağlı olmak başka bir şey dönüşen dünyaya ayak uydurmak başka bir şey.. tersten bakarsak fatih sultan 1800 de tahta çıksaydı eğer.. çok başka bir şey konuşurduk.. buda yöneten kısmın kaitesini ve vizyonunu gösteriyor işte..
Osmanlı’nın bütün dönemlerini “barış içinde yönetim” veya son dönemini “herkesin nefret ettiği ülke” şeklinde tanımlamak fazla genelleyici olur. Yüzyıllar boyunca farklı topluluklarla karmaşık ilişkiler yaşandı ve son dönemde milliyetçilik, savaşlar, ekonomik sorunlar ve toprak kayıpları belirleyici oldu.
Osmanlı tarihi Gerçekten inanılmaz karmaşık ve derin bir konu fıstık. Zamanla değişen dünya düzeni, kültürel dönüşümler ve modern çağın getirdiği farklı bakış açıları insan düşüncelerini çok etkiledi. Sanat tarihi okurken geçmişin izlerini binalarda, sergilerde görünce bu değişimi daha net hissediyorum. Her dönemin kendi şartları ve doğruları oluyor sonuçta. Sen bu konuda en çok hangi dönemin veya olayın bu algıyı değiştirdiğini düşünüyorsun bebeğim? 🎭✨
Cevap
8Cevap
Sabah sabah bunu mu düşündün.
hiç hatasız bir imparatorluk var mı..
uzak doğu'yu bir araştır
Evet haklısın bu soruyu isteyen istediği gibi yorabilir insanların düşüncelerini merak ettiğim için böyle bir soru hazırladım
kız takılıyorum sor istediğini sor hatta ilk ben cevaplayayım
Hahaha teşekkür ederim ✨
Bunun pek çok nedeni var. Cani ilan edilmek istemem ama en büyük nedenlerinden biri olarak benim gördüğüm kardeş katlinin yapılmamaya başlanması.
Açılmadı tiktok var sadece bende lite formu yok
Youtubeden atayım
Video Çok doğru 👏🏻
Ve bu hainleri temizleyemezsek türkiye cumhuriyetide bir gün
Ağacın kurdu özünden olur sözünü hiç duydun mu?
?
Bu kadar güzel soru sor ama yorum yapma geri olacak iş mi
Hiç duymadım çok manidar sözmüş gerçekten
Yorum pek gelmeyince bende gittim
Bu her şeyin özeti. Bende dersteydim. Eklersen belki müsait olduğumda yazarım sana.
Saçma gelecek belki ama işin içine kadınlar girdi. Özellikle yabancı kadınlar.
islamdan uzaklaşınca battı canısı
Çok yerinde yorum
laiklik tanzimattan beri var ve çöküşün kaynağı islam şeriatını terketmekle başladı.
nefret falan etmiyorum niyeediyim gurur duyuyorum aksine
Zevku sefadan hep
Bunlar
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?