Semsi efendi mektebi sabetayist okulu olduğunu ne zaman öğrendiniz?

Zorlu Holdingle başlayan maceramı Seksi Efendi Mektebinin Sabetayist bir okul olduğunu öğrenerek ve aslında bizim (bizim değilmiş ama biz gibiyiz) Şemsi Efendi'nin asıl adının Şimon Zwi olduğunu ve Sabetayist olduğunu öğrenmekle şok üstüne şok geçirdim.

Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk öğretmeni ve Şemsi Efendi Mektebi'nin kurucusu Şemsi Efendi'nin (doğum adıyla Şimon Zwi) bilinen torunlarından ve kuşak torunlarından biri araştırmacı-yazar Ilgaz Zorludur.

Sabetaycılık üzerine araştırmalar yapmış, "Evet Ben Selanikliyim" adlı kitabı kaleme almıştır. Şemsi Efendi'nin soyundan gelen Ilgaz Zorlu, aynı zamanda Zvi-Geyik Yayınevi'nin kurucusudur.

Şemsi Efendi ve kurduğu okul hakkındaki temel detaylar şunlardır:

Eğitim amacı: Yaşadığı dönemde cemaat içindeki farklı Sabetaycı grupları (Kapancılar, Karakaşlar) modern bir eğitim çatısı altında bir araya getirmeyi ve yeni neslin nitelikli yetişmesini hedeflemiştir.

Eğitimde yenilikçilik: Sabetayist kimliğinin yanı sıra Osmanlı eğitim sisteminde ezbersiz eğitim, modern dersler (matematik, coğrafya) ve beden eğitimi gibi yenilikleri getiren çok önemli bir "usul-i cedid" (yeni yöntem) eğitimcisidir. Mustafa Kemal Atatürk de modern eğitim almak için bu okulu tercih etmiştir.

Mezarı: 1917 yılında İstanbul'da vefat eden Şemsi Efendi, cemaatin İstanbul'daki sembolik alanlarından biri olan Üsküdar'daki Bülbülderesi Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Torunu Ilgaz Zorlu da yazdığı "Evet Ben Selanikliyim" kitabıyla kendi aile kökenlerini ve Türkiye'deki Sabetaycılık tarihini açıkça kamuoyuyla paylaşmıştır.

Şok üstüne şokingen, bize derste niye öğretmediler bunları?

Güncellemeler
4 gü
İlber hocada kitabında bahsetmiş bu durumdan semsi efendi mektebi ile ilgili dilerseniz ulaşırsınız oha yanii
Güncellemeler
4 gü
Gsjahdjsjsjd lan seksi efendi ne gajshkakd özür dilerim Allah kahretmesin klavye Şemsi efendi olacaktı
Semsi efendi mektebi sabetayist okulu olduğunu ne zaman öğrendiniz?