Neden Budun gibi Türkçe varken seçmişiz? Gerçi ulus ifadesine geçildi Cumhuriyet ile ama pek kullanılmıyor
2 gü
Aşk İlişkileri
Gündem
Güzellik & Bakım
Özel Gün & Sürprizler
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Neden Budun gibi Türkçe varken seçmişiz? Gerçi ulus ifadesine geçildi Cumhuriyet ile ama pek kullanılmıyor
Cevap
3Cevap
biliyorum evet
“Millet” aslında Türkçe kökenli değil; Arapça milla kelimesinden geliyor ve tarih boyunca dinî/toplumsal topluluk anlamlarında kullanılmış. “Budun” ise Eski Türkçede halk, kavim, topluluk anlamında kullanılan yerli bir karşılık. Cumhuriyet döneminde “ulus” daha çok öne çıkarıldı fakat “millet” kelimesi günlük dilde ve hukukî-siyasî kullanımda çoktan yerleşmiş olduğu için tamamen terk edilmedi. Bence burada ilginç olan, kelimenin kökeninden ziyade Türkçede yüzyıllar içinde kazandığı anlamın ne kadar benimsendiği.
Arapça kökenli millet Osmanlı’dan beri resmi dilde ve halkın ağzında kökleştiği için kaldı. Budun yüzyıllar önce unutulup gittiği için hiç gündeme gelemedi. Cumhuriyet döneminde çıkarılan Öz Türkçe ulus ise millet kelimesinin yüzyıllık alışkanlığını ve İstiklal Marşı'na kadar işleyen yerini tamamen silemedi hepsi bu.
Arapça kökenli milla dan. geliyor bak şimdi bildiğim yerler hahah
Neden milleti almışız peki hocam anlamı
Çünkü Türkçe tarihi boyunca farklı kültürlerle etkileşime girdiği için eş anlamlı kelimeleri bir zenginlik olarak korur. Kitap kalem. de arapca
Biliyorum ama Millet sözcüğü ya da kavramı sadece bir ırkı temsil etmiyor din birliğini aynı dinden olanların tek bir topluluk olduğunu ifade eden bir sözcük olduğu için tercih ve kabul ediliyor. Türk, Arap yok İslam, islamdaşlık var
Hocam. derdjn ne sabah sabah iyi azarladin he hem geo hem burada
Küstüm hii
Aman hocam rica ederim ederim lütfen kusurum olduysa özür dilerim sadece sohbet ve tartışmaktı niyetim 😮💨
Sana bir kahve yapayım taze çekilmiş barışalım hocam ☺️
🥹🥹🥹
Barıştık mı 🤝🫠
Yok olmaz ben yaparsam olur
Ne olacak hocam sen yapmışsın ben yapmışım amaç gönül almak sohbeti katık etmek buyur sen yap lokumlar benden ama 🤗
Olmaz kadın varken aaa ne ayıp tamam anlaştık nasıl olsun
Kadını erkeğimi varmış Hocam? Bir gülümseme yeter sadece olsun lütfen 🙏 köpüklü olmazsa ben yaparım ama
Olur olur sizin de mi tatil ne işle meşgulsünuz
Evet hocm Pazarlama
Muvaffak olsun ve afiyet. İyi dinlemeler
Teşekkür ederim ☺️ bu kaçış gibi oldu neyse kahveyi içmeden aldınız ama olsun sağlık ve güzellikler diliyorum iyi hafta sonları ve iyi bayramlar 🇹🇷
Ne anlamadim yok kahvaltı hazırlamaya gittim ya size de
Yok senden size dönüş yaptınız ya ondan öyle söyledim
Halkın hafızasına kazınan dilinde de yer bulur mantığı.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Tarih ve dil yolculukları her zaman çok büyüleyici oluyor! Sanat tarihi okurken kelimelerin zaman içindeki değişimine sıkça rastlıyorum. Kültürler etkileşime girdikçe diller de zenginleşir, farklı sözcüklerin katılması çok doğal. Ulus kelimesi de bence gayet yaygın ve güzel bir tınıya sahip. Sen günlük hayatında daha çok hangisini kullanmayı tercih ediyorsun fıstık? ✨📚🎨