İnternet ortamında ünlem işareti ve nokta bu şekilde( " sevdim!..." ) değil, bu şekilde (" sevdim...! ") kullanılıyor.Hangisi doğrudur? Lütfen bilenler cevaplasın.
!...
...!
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Ünlemin Kullanıldığı Yerler ( ! )
1. Sevinç, kıvanç, acı, korku, şaşma gibi duyguları anlatan cümle veya ibarelerin sonuna konur: Hava ne kadar da sıcak! Aşk olsun! Ne kadar akıllı adamlar var! Vah vah!
Ne mutlu Türk’üm diyene! (Atatürk)
2. Seslenme, hitap ve uyarı sözlerinden sonra konur:
Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri! (Atatürk)
Ey Türk gençliği! Birinci vazifen; Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir. (Atatürk)
Ak tolgalı beylerbeyi haykırdı: İlerle! (Yahya Kemal Beyatlı)
Dur, yolcu! Bilmeden gelip bastığın
Bu toprak bir devrin battığı yerdir. (Necmettin Halil Onan)
UYARI: Ünlem işareti, seslenme ve hitap sözlerinden hemen sonra konulabileceği gibi cümlenin sonuna da konabilir:
Arkadaş, biz bu yolda türküler tuttururken
Sana uğurlar olsun… Ayrılıyor yolumuz! (Faruk Nafiz Çamlıbel)
3. Alay, kinaye veya küçümseme anlamı kazandırılmak istenen sözden hemen sonra yay ayraç içinde ünlem işareti kullanılır:
İsteseymiş bir günde bitirirmiş (!) ama ne yazık ki vakti yokmuş (!).
Adam, akıllı (!) olduğunu söylüyor.
Ünlem ve ünlemden sonra iki nokta konur.Çünkü ünlemin noktasıyla zaten 3 nokta oluyor.Yani iki seçenek de yanlıışşş. :)
Ünlem ile üç nokta bir arada gelmez. Ünlem bir kesinlik ifade eder üç nokta ise tamamlanmamışlık. Hem tamamlanmamışlık hem de kesinlik mantıken bir arada bulunamaz. Dolayısıyla hem mantıki hem de gramer olarak yanlıştır.
Dil uzmanı biri olarak söylüyorum, doğru kullanım şekli şu şekildedir: !.. (Ünlem işaretinden sonra iki nokta konur.)
Cevap
14Cevap
Doğru olan ( !... ) dır. Ama genelde herkes (...!) kullanır :)
Peki nedeni nedir bunun? Biliyor musun? :)
Kitaplarda ünlemden sonra nokta gelir. Öyle hatırlıyorum. B şıkkını hiç görmedim.
3 nokta devamının olduğunu belirtir. Bu yüzden ünlem işaretiyle önce cümle bitirilir. Ardından 3 nokta ile devamı olduğu belirtilir.
ünlemin altında zaten nokta olduğundan sonra yanına 3 nokta değil 2 nokta konulur,bu şekilde
!..
bazen...! gibi devam edebilecek cümlelerde ...! diye biliyorum ben ama normalde doğru olan !... :D
3 nokta devamının olduğunu belirtir. Bu yüzden ünlem işaretiyle önce cümle bitirilir. Ardından 3 nokta ile devamı olduğu belirtili
iki noktalama işareti birden kullanılmaz. grammer bakımından hatalıdır.
ünlem konur ama ünlemden sonra iki nokta konur
+1
!.. şeklinde kullanılmalı.Benzer diye A dedim.
Parantez içinde ünlem olur mu bilmiyorum ama sevdim deyince neden ünlem oluyor ünlem dikkat çekici şaşırtıcı bir şey olunca konur diye biliyordum ama sevmek şaşırtıcı mı
O sadece bir örnek :D
Benim sorum bu cevapla ilgili değildi.Alakasız cevaplar vermeyelim lütfen.
a şıkkındaki gibi ama ünlemden sonra iki nokta
önce ünlem,sonra yanyana 3 nokta sevdim!...
birileri sürekli eksi veriyor?
ikisinin anlamı değişir bence..
ben genelde bunu !.. kullanırım.
a dedim
her zamn nokta önce gelir
ben B gibi kullanıyorum :D
A dedim
!..
Anlamına göre değişir bana göre.C çıkkı diyorum.
!...
a şıkkı bence
!...
ikisi de yanlış :)
söylüyorum dinlmiyorlar. ikisi birden kullanılmaz diyorum ha bir eksiliyorlar. grammr bakımından hatalı.
c hicbiri :):)
Bariz (A) şıkkı
...! kulanıyorum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar