Galata Kulesi’nin en az bilinen hikâyesini bilen var mı? 🗼
Çoğumuz kuleyi Hezarfen Ahmed Çelebi’nin uçuşuyla biliriz. Fakat Galata Kulesi’nin geçmişinde bundan çok daha az konuşulan ayrıntılar da var. Kule bir dönem gözetleme amacıyla kullanıldı, yangınları haber veren önemli bir nokta oldu ve farklı dönemlerde geçirdiği değişimlerle bugünkü görünümüne ulaştı.
Üstelik kulenin geçmişi yalnızca tarih kitaplarında anlatılanlardan ibaret değil; çevresinde zamanla oluşmuş, bugün pek az kişinin hatırladığı anlatılar ve rivayetler de bulunuyor.
Peki sizce Galata Kulesi’nin en az bilinen hikâyesi hangisi? 👀
Güncellemeler
5 gü
Akşam oradaydım ve soru hakkım olmadığından bu gün sorabildim😅
Galata Kulesi’nin en az bilinen hikâyesini bilen var mı?
Bu kentte doğup büyümüş bir insan olarak tarihine de genel olarak hakimim ve benim bildiğim tek efsane kuleye beraber çıkan sevgililer evlenir derler fakat taraflardan birinin daha önce kuleye yalnız çıkmamış olması gerekirmiş 😇
Galata Kulesi denince akan sular durur, bir Sanat Tarihi öğrencisi olarak favori yapım! En az bilinen detaylardan biri, 16. yüzyılda III. Murat döneminde Takiyüddin tarafından bir rasathane yani astronomi gözlemevi olarak kullanılmış olması. Yıldızları izlemek için kulenin tepesini kullanmışlar ama bu durum maalesef çok uzun sürmemiş 🎨✨ Bir de Kız Kulesi ile olan o efsanevi aşk hikayesi var tabii! Sen kuleye daha önce kiminle çıktın, efsaneye inanıyor musun? 🎭🎟️
Evet o hikâye olabilir ama gözlem kulesi olarak kullanıldıgı doğru. Bir dönem o bölgenin evleri hep ahşap olduğu için büyük bir yangın cıkmış ondan sebep.