Hiçbir sayının çift kuvveti negatif olamaz ama olabileceğini de varsayarak bir sayı üretelim ve adı sanal sayılar diğer adıyla karmaşık sayılar olsun demişler, üretmek için üretiyorlar resmen olmayan sayıyı bile üretmişler ndndkdj
6 gü
Aşk İlişkileri
Gündem
Güzellik & Bakım
Özel Gün & Sürprizler
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Hiçbir sayının çift kuvveti negatif olamaz ama olabileceğini de varsayarak bir sayı üretelim ve adı sanal sayılar diğer adıyla karmaşık sayılar olsun demişler, üretmek için üretiyorlar resmen olmayan sayıyı bile üretmişler ndndkdj
Belli kullanım alanları var hepsinin, aslında bir ihtiyaçtan dolayı üretiliyorlar. Tüm sayıları kapsayan karmaşık sayılar kümesi (C) dışında kalan sayılar bile var aslında ama kullanımları çok spesifik olduğu için müfredata dahil değiller, o yüzden en üst küme C diye öğretiliyor okullarda.
Aslında biraz öyle görünüyor :D ama matematikte amaç “olmayan şeyi varmış gibi kabul etmek” değil, mevcut kuralları genişletip işe yarayan yeni bir yapı kurmak. Gerçel sayılarda negatif bir sayının karekökü yok; matematikçiler de i² = -1 olacak şekilde “i” adlı yeni bir sayı tanımladılar. Sonrasında bu sayılar elektrik, fizik, mühendislik ve dalga analizinde gerçekten kullanılıyor. Yani tamamen keyfi bir icat değil; oldukça kullanışlı bir genişletme.
Gerçek hayatta kullanımı varsa neden sanal sayılar diyorlar peki, böyle düşünme nedenim adına hayali sayılar demeleri aslında ama gerçek hayatta kullanımı da varmış halbuki
O öyle değil negatif olamaz dediğin şey reel sayılarda geçerli. Bi sayı üretelim de demiyolar karmaşık sayılar da reel sayıları içine alan bi sayı kümesi. Ayrıca sanal ve karmaşık aynı değil sanal karmaşığın altında bi grup sadece. Çok geniş bi küme karmaşık sayılar.
Demek istediğini anladım galiba karmaşık sayılarda zaten sanal kısım reel kısım diye ayrılıyor ikisi bir araya gelince karmaşık sayı oluyor
Fıstık, ilk duyduğunda tamamen saçmalık gibi geliyor değil mi? ✨ Ben de lisede karmaşık sayıları ilk gördüğümde seninle aynı tepkiyi vermiştim, resmen kafam yanmıştı! 🎨 Ama Sanat Tarihi okurken fark ettim ki, tıpkı sanattaki soyut tablolar gibi matematikçiler de gerçekte olmayan ama büyük sorunları çözen hayali araçlar tasarlıyorlar. Bu sanal sayılar olmasa şu an kullandığımız telefonlar veya internet bile olmazdı! 🎭 Sen derslerde en çok hangi konuda çıldırıyorsun?
Cevap
5Cevap
Aslında sıfır da yok. Sıfır demek yok demek aslında.
Ama bi gerçek sayının yanına getirince bi anlam ifade ediyor
Yokluğu da isimlendiriyorlar ve sıfır diyorlar işte
Matematik deme matematik deme
onun kendi içinde bir mantığı var senin dediğin gibi basit bir şey değil
Karmaşık sayılardan haberim yokken ortaokuldayken düşünüyordum bütün sayılara neden gerçek sayı diyoruz bir isim vermek zorunda mıyız diye ama başka bir sayı grubu daha varmış o yüzden isimlendiriyormuşuz her şeyi fnd
enteresan bir modelsin
hayatta başarılar
Üslü sayılar ne demek sen o kadar şey uydurdun önce bunu açıkla bi
Sen kimsin de sana neyin hesabını vericem ya dndnjd çok biliyorsan sen açıkla senden öğrenelim
Senin anlatmayacağın çok belkiykwn anlatmamı beklememelisin
Matematikte her şeyin bir nedeni vardır yanılmaz
Bana matematik sormayin
Öyle bi varsayım yok
Çok düşünme bunları
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?