Şeker Portakalı kitabı neden yasaklandı hala tam anlayamadım. Aponun kitaplarına da bir şeyler yapılmalı diye düşünüyorum. sizce yerinde bir yasak mı? şeker portakalı kitabı
Şeker Portakalı kitabı, müstehcen kelimeler var diye okullarda yasaklı.. İstanbul Bahçelievler’deki Behiye Doktor Nevhiz Işıl İlköğretim Okulu’nda görevli bir Türkçe Öğretmeni çocuklara ödev olarak bu kitabı veriyor. Bir veli de kitabı inceliyor ve şikayet ediyor. 100 temel eser listesinde yer alan bu kitap sakıncalı bulunuyor ve yasaklanıyor. Yorumsuz..
Şeker Portakalı kitabı, “Türk örf ve adetlerine uymadığı ve çocukların gelişimini olumsuz yönde etkileyecek unsurlar içerdiği” gerekçesiyle okullarda okutulması yasaklandı. Yasaklanmadan önce kitap 100 temel eser listesinde yer alıyordu. hiçbir kitap yasaklanmamalı. almanya bile eleştirel bir notla hitler'in kavgam kitabını yeniden yayınlayacak.
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Şeker Portakalı, içerisinde yer alan argo ifadeler ve küfürler nedeniyle sakıncalı bulunmuş. Okullarda okutulması yasaklandı. Aslında 100 temel eser listesinde yer alıyordu kitap. Olayın bir velinin Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) şikayeti sonrası yaşandığını okumuştum.
Şeker Portakalı kitabı içerisinde argo sözcükler bulunduğu gerekçisiyle 100 temel eser listesinden kaldırıldı. 2013 yılında yaşanan olay sonrası inceleme başlatıldı. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kitapları İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından sakıncalı bulundu.
Edebiyat ve sanatta, Türkiye Cumhuriyeti'nde başlatılan inanılmaz sansür uygulamaları, fazlasıyla düşündürücü ve ciddi bir sorun halini almıştır. Şeker Portakalı'nın Zeze'si erotik, Fareler ve İnsanlar ise sakıncalı bulunmuştur. Dünya edebiyatında bir miras olarak kabul edilen bu eserlerin sansürlenmesi, sakıncalı bulunması, ülke içerisindeki sanatın ölümü demektir.
En İyi Cevaplar