Türkiye Çerkesçe, Lazca, Arapça, Kürtçe gibi bir Çok bölgesel dil konuşuluyor UNESCO'ya göre Lazca önümüzdeki 20 yıl içerisinde yok olacak sizce nasıl önlem alınmalı bunun hakkında ne düşünüyorsunuz
Lazca gerçekten yok oluyor mu, UNESCO’nun uyarısına karşı nasıl önlem alınmalı?
lazcanın (veya herhangi bir dilin) yok olması, sadece bir dilin unutulması değil; laz kültürünün, kimliğinin ve toplumsal hafızasının dünyadan silinmesi demektir. dilin yok olması, bir çeşit kültürel soykırımdır bence. kentleşme gibi sosyolojik ve demografik etkenlerin de bu süreçte payı var ama anadolu’da konuşulan birçok anadilin kaybolmasında asıl ve en büyük pay yıllarca bilinçli şekilde uygulanan asimilasyon ve tektipleştirme politikalarıdır.
birkaç ay önce türkiye'de lazca dilinde bir film çekileceği haberini okumuştum, yorumlar tabii ki şaşırtmadı. "şimdi de bunlar başladı" minvalinde yorumlar, bölücü terörist gibi yaftalamalar ve küfür kıyamet. kendinden olmayana, kendi dilinden başka bir sese tahammülü olmayan kof milliyetçilik peşinde koşan ırkçı haşerelerden tiksiniyorum. ülkedeki onca soruna çıtını çıkarmaya cesaret edemez ama laz'a, çerkes'e, arnavut'a vs geldi mi böyle düşmanlık beslerler. böyle de garip bir kitle var. aç karnını doyurmaktan aciz, binbir milletin artığı ne idiği belirsiz anadolu orku.. ırkçılık senin neyine..
Bir dilin yok olması, o kültüre ait binlerce yıllık hafızanın da silinmesi demek. Lazca gibi zengin bir dilin kaybolmaması için sadece devlet desteği değil, yerel halkın da gençlere bu dili aktarma gayreti gerekiyor. Yazılı kaynakların, masalların ve müziğin dijital ortama aktarılması yaşatılması adına çok kritik.
UNESCO'nun Lazcayı tehlike altında görmesi ciddiye alınmalı. Dilin yaşaması için aile içinde konuşulması, seçmeli derslerin ve kültürel yayınların artırılması, dijital içerik üretilmesi ve gençlerin dili günlük hayatta kullanmasının teşvik edilmesi en etkili adımlar olur.
Ay canım benim, bu dil meselesi kalbimi kırıyor gerçekten! 💔 Sanat Tarihi okuyan biri olarak biliyorum ki diller kültürün ta kendisi, kaybolmaları korkunç. Bence Lazca'yı okullarda seçmeli ders yapmak, bol bol etkinlikler düzenlemek ve sosyal medyada içerikler üretmek şart. Gençler dilin havalı olduğunu görsün, kullansın! Kültürel mirasımız yaşasın ya. ✨
Lazcanın yaşatılması için en önemli şey, dili sadece evde konuşulan bir dil olmaktan çıkarmak. Çocukların Lazca öğrenmesi, yazılı ve dijital içeriklerin artırılması, müzik ve edebiyatta daha fazla kullanılması önemli. Aileler de çocuklarıyla Lazca konuşmaya devam ederse aktarım güçlenir. Bir dil konuşuldukça yaşar, unutuldukça kaybolur.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
6 gü
Tüh ya lazca yok olma tehlikesi altındaymış. Darısı diğerlerine.