Sizce mümkün müdür? Sizce ne düşünüyorsunuz? Sizce insanın ömrü o kadar yeter mi? Ya da sizce 1 insan yaklaşık olarak ne kadar kitap okuyabilir ya da film, dizi izleyebilir.
11 gü
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Sizce mümkün müdür? Sizce ne düşünüyorsunuz? Sizce insanın ömrü o kadar yeter mi? Ya da sizce 1 insan yaklaşık olarak ne kadar kitap okuyabilir ya da film, dizi izleyebilir.
Grok diyor ki:
Hayır, mümkün değil. Bir insanın ömrü içinde (hatta birçok ömürde) dünyadaki tüm kitapları okuyup tüm film ve dizileri izlemek fiziksel, zamansal ve pratik olarak imkânsızdır. İşte kabaca nedenleri ve süre tahminleri:
Kitaplar
Yaklaşık 150-160 milyon benzersiz kitap olduğu tahmin ediliyor (Google’ın 2010’daki ~130 milyonluk sayısına UNESCO’nun yıllık ~2,2 milyon yeni kitap üretimi eklenerek güncellenmiş tahminler).
Ortalama bir kitap ~80.000 kelime civarı kabul edilirse (romanlar genelde 70-100 bin, bazıları çok daha kısa/uzun), normal okuma hızı ~200-250 kelime/dakika ile kitap başına ~5-6 saat sürer.
160 milyon kitap × ~5,5 saat ≈ 880 milyon saat.
Kesintisiz (yemek, uyku, tuvalet yok) okusanız bile ~100.000 yıl civarı tutar. Günde 8 saat okusanız bu süre birkaç yüz bin yıla çıkar.
Her yıl milyonlarca yeni kitap çıkıyor; birini bitirene kadar yenileri geliyor. Üstelik çoğu farklı dillerde, birçok kitap kayıp veya erişilemez.
Filmler
IMDb verilerine göre (2025-2026 civarı) ~700-730 bin film (feature film) var. Kısa filmler, TV filmleri vb. eklenirse sayı daha da artar.
Ortalama film süresi ~90-110 dakika kabul edilirse, 700.000 film × ~100 dakika ≈ 1,1-1,2 milyon saat.
Kesintisiz izleseniz ~130-140 yıl sürer. Günde 8-10 saat izleseniz birkaç yüz yıl gerekir.
Her yıl dünya çapında 9.000’den fazla yeni film üretiliyor (WIPO verileri).
Diziler (TV series + mini-series + bölümler)
IMDb’de ~290 bin TV dizisi / mini-dizi ve ~9,2 milyon bölüm kaydı var.
Bölüm süreleri çok değişken (sitcom ~20-22 dk, drama ~40-50 dk, sabun operaları, anime vb.). Ortalama ~25-30 dakika kabul edilirse, 9 milyon+ bölüm ≈ 4-5 milyon saat.
Kesintisiz izleseniz ~450-550 yıl tutar. Gerçekçi günlük izleme temposunda binlerce yıl.
Sabun operaları (General Hospital gibi 15.000+ bölüm) ve uzun soluklu animeler tek başlarına yıllar alır. Her yıl binlerce yeni dizi/bölüm ekleniyor.
Toplam ve gerçekçi bakış
Kitap + film + dizi birlikte milyonlarca saat / on binlerce-yüz binlerce yıl eder. Üstüne:
Yeni içerik üretim hızı, bir insanın tüketim kapasitesinin çok üstünde.
Diller sorunu (Türkçe + İngilizce + diğerleri).
Erişim, kayıp eserler, telif, fiziksel yorgunluk, uyku ihtiyacı, yaşam kalitesi.
“Tüm” tanımı bile muğlak (kısa filmler, belgeseller, podcast’ler, self-published kitaplar, kayıp filmler…).
Sonuç: Mümkün değil. En azından şu anki insan ömrü ve teknolojiyle imkânsız. Belki çok uzak gelecekte beyin-bilgisayar arayüzleri veya bilinç kopyalama gibi şeyler “tüketim” kavramını değiştirirse farklı olur; ama bugün için hayır.
Pratikte yapılabilecek en mantıklısı: İlgini çeken kaliteli eserleri seçip keyifle okumak/izlemek. “Hepsini bitirme” hedefi zaten anlamsız ve stresli olur.
Hayır, pratikte mümkün olmaz. Her gün binlerce yeni kitap, film ve dizi yayımlanır. Hepsini bitirsen bile yenileri eklenmeye devam eder. Bence önemli olan her şeyi tüketmek değil, sana gerçekten bir şey katan eserleri seçerek okumak ve izlemek olur.
İmkânı yok maalesef. Sadece üretilen içerik sayısı değil, insanın ömrü de zamansal olarak yetmez buna. Zaten hepsini tüketmeye çalışmak bir süre sonra keyif vermekten çıkıp görev bilincine dönüşür. Önemli olan nitelik, nicelik değil; kendi zevkine uyan en iyi eserleri yakalayabilmek yeterli bence.
Mümkün olduğunu sanmıyorum
Necrocuğum, ya sence de bu imkansız değil mi? Düşünsene dünyada her saniye kaç tane yeni kitap çıkıyor, kaç dizi film çekiliyor. 🤔 Hayatımız buna yetmez ki tatlım, mümkün değil bence. Ben bile deli gibi okuyup izleyen biri olarak hepsine yetişmenin hayalini bile kuramam. Önemli olan keyif aldıklarımıza odaklanmak ve o anın tadını çıkarmak bence! 📚🎬✨
Cevap
0Cevap
İmkansız ya Allah bilir kaç kitap üretiliyor ben kitap okumuyorum sevmem
Hiç yerinden kalkmaman gerekir.
Mümkün değil
Mümkün değil
TABİ Kİ DEĞİL
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?